Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak i jego ucho wychwyciło problem po pierwszym wrazeniu

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Zmien kolumny, bo wyglada na to ze to nie Twoje granie.

Próbowałem podłogowe dość duże i aktywne podłogowe mniejsze trochę.  Pomimo że w salonie grały fajnie to u mnie totalna porażka.  Nawet gorzej niż moje chario. Dlatego myślę że to raczej nie wina kolumn

8 minut temu, kreatur napisał:

A jednak i jego ucho wychwyciło problem po pierwszym wrazeniu

Próbowałem podłogowe dość duże i aktywne podłogowe mniejsze trochę.  Pomimo że w salonie grały fajnie to u mnie totalna porażka.  Nawet gorzej niż moje chario. Dlatego myślę że to raczej nie wina kolumn

A co?

17 minut temu, BlueDot napisał:

A co?

Kurcze.  nie pamiętam jakie firmy. Pamiętam że wybrałem przecież nie takie które mi się nie podobają.  Zaraz zaczynam akcję przestawiania w inne miejsca i pomieszczenia. 

Mam inne pokoje. Nawet 2. Mniejsze od tego w którym teraz słucham.  Wczoraj próbowałem ustawić kolumny na innej ścianie salonu. Inaczej lecz nie lepiej.  Bliżej ściany czy dalej. Szeroko lub wąsko.  Skierowane do środka i na zewnątrz.  To wszystko powoduje zmiany ale główny problem czyli ogólna krzykliwość brzmienia pozostaje.

Czy masz mozliwosc odtworzenia muzyki przez komputer oder jakiegos streamera, ktory ma zabudowany DSP. Wtedy mozesz na probe uzyc na probe jeden albo dwa parametryczne EQ, by stwierdzic, ktore czestotliwosci sa krzykliwe (ja typuje na 500-1500Hz). Wtedy latwiej dyskutowac o mozliwych rozwiazaniachInny pomysl, to postaw glosniki w srodku pomieszczenia, bardzo blisko siebie i usiadz bardzo blisko. Czyli trojkat o bokach okolo 1m. Wtedy brzmienie jest zdominowane przez fale bezposrednia a wplyw akustyki pomieszczenia jest zredukowany/wyeliminowany.

Jesli sie cos zmieni, to wiesz ze problemem jest akustyka
Jesli sie nic nie zmieni, to problem jest twoj system/glosniki

BTW
Wiele osob (moim zdaniem) siedzi za daleko od glosnikow, co uwypukla wplyw akustyki pomieszczenia.

Podam przyklad.

Aktualnie najlepszy setup, jaki w naszym salonie Audio slyszalem, to wielkie B&W 801 D4 stojace w pomieszczeniu 6x3,8 w malym trojkacie 2x2x2m️Akustycznie „znikaja“!

Tak to wyglada (te 801 stoja tam gdzie te czerwone)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 18.11.2024 o 23:49, kreatur napisał:

Witam serdecznie.  Moje pytanie brzmi jak w temacie.  W pomieszczeniu 5x5x2,8m. brzmienie jest rozjaśnione i na dłuższą metę męczące. Jedną ścianę całą wyłożyłem wełną 10cm bez ko.ory powietrznej. Zmiana nastąpiła jedynie w odbiorze wokali. Wyraźniej je słychać.  Bardzo dokładnie każde słowo wyśpiewane.  Chciałem ocieplić brzmienie, dodać basu, ograniczyć wyższą średnicę i sopran. Mój sprzęt zawiozłem nawet do salonu żeby zobaczyć czy tam zagra inaczej. Zagrał fajnie. Nie to co u mnie. Jak to ugryźć? 

W budowaniu sali odsłuchwej przede wszytskim istotne są wymiary pomieszczenia, a w szczególnośći jego wysokośc. Jest to pierwsza rzecz na podstawie której można osiągnąć sukces. Wiadomo w domach prywatnych rzadko projektuje się salkę odsłuchową na etapie budowy, aczkolwiek te wymiary mają ogromne znaczenie.

W dniu 19.11.2024 o 09:51, kreatur napisał:

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i podzielenie się wiedzą.  Przeczytałem wszystkie odpowiedzi i jest to bardzo ciekawe. Pomiary, DSP, zmiany sprzętu i ustawień.  Będę w miarę możliwości próbował po kolei zastosować się do porad. 

Cyfowy procesor DSP jest jakimś lekarstwem na takowe problemy o których piszesz, więc jak najbardziej taki kierunek jest wskazany.  Może to jest dobry moment by spojrzeć na elektroniki z Dirac na pokładzie np: Arcam z serii SA.

Dziś przeniosłem do innego pokoju 5x3 i system gra tak że aż się nie chce przestawać słuchać.  Bas w każdym wydaniu leje się strumieniami. Głębia i moc. Wokale i reszta pasma też super. Dodam że wniosłem i postawiłem byle jak na książkach. Kolumny są 1,5m od siebie bo wielka czafa jest na pół ściany. Ale w porównaniu do tamtego salonu to jest koncert na żywo.  

Chario postawiłem nawet na kolumnach podłogowych które też testuje w obu pomieszczeniach. 3 różne kable głośnikowe w testach i 2 wzmacniacze. 

Ukryta Zawartość

Gołe ściany żadnej adaptacji a gra jak zupełnie inny sprzęt.  Bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Grały na ścianie długiej, czy krótkiej ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

Grały na ścianie długiej, czy krótkiej ?

Na oko 5m to tam nie ma 🙂

7 minut temu, kreatur napisał:

w porównaniu do tamtego salonu to jest koncert na żywo.  

Czyżby winny byl kwadratowy kształt salonu? Hmmm... A próbowałeś w salonie bazę stereo ustawić pod skosem?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Stały wzdłuż krótkiej ściany 

Jest 5x3. Mierzyłem.  Na zdjęciu stoją na ścianie 3m tylko że z 70 cm szafa jeszcze tam jest

Zmierzę raz jeszcze 

4 minuty temu, kreatur napisał:

Zmierzę raz jeszcze 

Szkoda czasu. Lepiej pomyśl, co z tym 5x5 zrobić.

Mam podobny pokój i na długiej nie chciało grać ...

Dziwna sprawa z tym kwadratem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kurde. Ale oko! Rzeczywiście 4,6m

Zaraz ustawię pod skosem. Ale jeszcze chwilę zostanę w tym mniejszym bo zapodałem Avishai Cohen i nie mogę się oderwać.  😄

24 minuty temu, kreatur napisał:

Dziś przeniosłem do innego pokoju 5x3 i system gra tak że aż się nie chce przestawać słuchać.  Bas w każdym wydaniu leje się strumieniami. Głębia i moc. Wokale i reszta pasma też super. Dodam że wniosłem i postawiłem byle jak na książkach. Kolumny są 1,5m od siebie bo wielka czafa jest na pół ściany. Ale w porównaniu do tamtego salonu to jest koncert na żywo.  

Chario postawiłem nawet na kolumnach podłogowych które też testuje w obu pomieszczeniach. 3 różne kable głośnikowe w testach i 2 wzmacniacze. 

Ukryta Zawartość

Przyznaj się lepiej, że Cię kobieta do tego grajdołu zagoniła razem z kolumnami i kablami, bo już miała dość Twoich eksperymentów i poszukiwań… 😏😀

I jeszcze jedno - gdzieś po sąsiedzku jest wątek o najładniejszych pokojach odsłuchowych. Zostałeś moim faworytem 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Berbeć
8 minut temu, kreatur napisał:

Zaraz ustawię pod skosem

Obawiam się, że nic to nie zmieni, ale warto spróbować.

Znalazłem taki kalkulator akustyki - może 2 czymś Ci pomoże? Jakie są dokładnie wymiary pomieszczenia?

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Berbeć napisał:

Przyznaj się lepiej, że Cię kobieta do tego grajdołu zagoniła razem z kolumnami i kablami, bo już miała dość Twoich eksperymentów i poszukiwań… 😏😀

Pozostaje podziękować, hehe

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, kreatur napisał:

Ukryta Zawartość

Oddaliles sie od osi pionowej glosnikow w dol a to przewaznie powoduje oslabienie wysokich i srednicy. W sumie to nie Ty, tylko kolumny sie oddalily od osi.

Ukryta Zawartość

Ja bym spróbował ustawić je w zbliżonej odległości między nimi, jak w tym wąskim

pokoju i posłuchać z różnych odległości - może to coś zmieni.

56 minut temu, audioburak napisał:

Ja bym spróbował ustawić je w zbliżonej odległości między nimi, jak w tym wąskim

Ich wysokosc ma rowniez znaczenie. Nie sadze ze podstawki do nich sa tej samej wysokosci co te kolumny na ktorych stoja w innym pokoju. 

22 godziny temu, xajas napisał:

komputer oder jakiegos streamera, ktory ma zabudowany DSP

Nie komputer oder tylko komputer Odra. 😄 

A po co Ci wgl to DSP, że tak spytam z ciekawości? Co to ma robić, poza tym, że zniekształca oryginalny sygnał?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Po to ma znieksztalcic, by lepiej brzmialo.

Komputer albo streamer, bo wtedy moze uzyc darmowy DSP (zainstalowany na tych ustrojstwach), ktory ulatwi diagnoze

Czy te DSP leca na Odrze nie jestem pewny. Programowalem takie (w Fortranie) 40 lat temu

35 minut temu, il Dottore napisał:

A po co Ci wgl to DSP, że tak spytam z ciekawości? Co to ma robić, poza tym, że zniekształca oryginalny sygnał?

U mnie rak znieksztalcil ze juz go nigdy nie odlacze od sprzetu.

Godzinę temu, xajas napisał:

Czy te DSP leca na Odrze nie jestem pewny. Programowalem takie (w Fortranie) 40 lat temu

Ukryta Zawartość

Procedure Division ;) 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Zniekształca sygnał pomiędzy CD a wzmacniaczem, żeby usunąć zniekształcenia powstałe pomiędzy kolumnami a uszami. W miejscu odsłuchu bilans wychodzi na zero, czyli lepiej się nie da.

9 godzin temu, audioburak napisał:

Rzeczywiście jest zmiana na lepsze w takim ustawieniu. Wystarczy przesunąć o 20 cm do siebie i zmiana jest wyraźnie słyszalna. Pojawia się większą równowaga tonalna ale dźwięk nadal płaski. 

Czyli może monitory w jakiejś optymalnej od siebie odległości przemieszczać 

razem wzdłuż ściany plus ew. spróbować różne wysokości ...

Widocznie akustyka powoduje, że jeden monitor "zjada" bas drugiego zupełnie

jakby grały w przeciwfazie. Którą to fazę też pewnie sprawdzałeś ...

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

usunąć zniekształcenia powstałe pomiędzy kolumnami a uszami.

Aha. Bo akustykę pokoju masz taką a nie inną?

Dobra. To jak mnie zaprosisz do domu i ja Ci zagram na skrzypcach, to też mnie podłączysz do DSP? 😄 

7 godzin temu, xajas napisał:

darmowy DSP (zainstalowany na tych ustrojstwach), ktory ulatwi diagnoze

DSP niczego nie ułatwi. Przecież to jest odpowiednik korektora z Pewexu, tylko bardziej zaawansowany.

Ale to już od 40 lat wiadomo, że korektor to samo zło.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, kreatur napisał:

Rzeczywiście jest zmiana na lepsze w takim ustawieniu. Wystarczy przesunąć o 20 cm do siebie i zmiana jest wyraźnie słyszalna.

(Korzystając z kalkulatora, który Ci podlinkowałem)

Opcja nr jeden:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241122-110123.thumb.png.4745d6187a5ec3216735822f7e39f39c.png

Screenshot_20241122-110116.thumb.png.6ea79127e6a5f3161c70034a22e8f594.png

Opcja numer dwa:

Screenshot_20241122-184848.thumb.png.2cc5fc94c11845cede0cbfd283ad6383.png

Screenshot_20241122-184835.thumb.png.b5cca523a93cb9d6309ca18f5c6e30bf.png

Screenshot_20241122-184826.thumb.png.6fc736fc377076d894db526e2241e79d.png

-----

31 minut temu, il Dottore napisał:

To jak mnie zaprosisz do domu i ja Ci zagram na skrzypcach, to też mnie podłączysz do DSP? 😄 

Zapraszam, zero-siedem czeka.

"- A moze Curie-Skłodowska też byłambietą.

- To nie jest najlepszy przykład."

A jeśli zamiast Ciebie wpadnie Metallica, to gwarantuję, że technicy dotąd będę przesuwać suwakami i kręcić pokrętłami DSP, aż oczekiwane brzmienie uzyskają na moim wypierdzianym fotelu, a nie na piecyku gitary Heathfield-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi