Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zapraszam, zero-siedem czeka.

To jak będę się wybierał na sąsiednią wyspę to dam znać! 😄 

I z pustymi rękami nie przyjadę!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, J4Z napisał:

No teraz to pojechałeś Panie kolego. 

Bo ja jestem radykalny purysta. 🙂 

Zasada: nie mnożyć bytów zbędnych. Co zbędne jest - od Złego pochodzi.

Ma być jak najprościej, jak najczyściej. Im mniej elementów pośrednich zaangażowanych w torze, im mniej operacji - tym lepiej.

Sprzęt - Twój czy mój - tylko degraduje oryginalny sygnał. Nigdy go nie poprawi, bo to niemożliwe. Poprawa będzie bowiem ingerencją w sygnał a więc degradacją. Cała idea dobrego audio jest taka, żeby jak najmniej spieprzyć. Żeby to, co masz na wyjściu, było jak najwierniejsze oryginalnemu plikowi czy tam tłoczeniu na winylu. Żeby jak najmniej informacji zgubić po drodze. Wszystko jedno, czy rozpatrujemy domenę analogową czy cyfrową. Analogowcom swoją drogą jest łatwiej.

Ja nie wiem, na jakim poziomie uczestnicy dyskusji się poruszają, ale ja już w systemie nie oczekuję wielkich objawień. Dla mnie wystarczającym objawieniem jest, gdy dostaję więcej powietrza, wybrzmień, obrazu 3D, realizmu.

A do tego potrzeba czystości. Tego ideału "drutu ze wzmocnieniem". DSP czy korektor z Pewexu niczego nie poprawia. Tylko zniekształca - a tego nie chcemy.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przywieź obiecane skrzypce 🙂

Mówisz i masz! 😄 

il_fullxfull.3165016308_iezm.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Bo ja jestem radykalny purysta. 🙂 Zasada: nie mnożyć bytów zbędnych. Co zbędne jest - od Złego pochodzi.Ma być jak najprościej, jak najczyściej. Im mniej elementów pośrednich zaangażowanych w torze, im mniej operacji - tym lepiej.Sprzęt - Twój czy mój - tylko degraduje oryginalny sygnał. Nigdy go nie poprawi, bo to niemożliwe. Poprawa będzie bowiem ingerencją w sygnał a więc degradacją. Cała idea dobrego audio jest taka, żeby jak najmniej spieprzyć. Żeby to, co masz na wyjściu, było jak najwierniejsze oryginalnemu plikowi czy tam tłoczeniu na winylu. Żeby jak najmniej informacji zgubić po drodze. Wszystko jedno, czy rozpatrujemy domenę analogową czy cyfrową. Analogowcom swoją drogą jest łatwiej.Ja nie wiem, na jakim poziomie uczestnicy dyskusji się poruszają,...

Wypisujesz bzdury 🙂

Posluze sie twoim wywodem

...Żeby to, co masz na wyjściu, było jak najwierniejsze oryginalnemu plikowi czy tam tłoczeniu na winylu...

Nie liczy sie co masz "na wyjsciu", tylko to co dociera do ucha, czyli co slyszysz.   

Czyli jesli w oryginalnym pliku czy tam tloczeniu na winylu jest sygnal 80dB to powinienes slyszec 80dB

Ale nie slyszysz! Bo mody/akustyka pomieszczenia dodala ci 5dB i slyszysz zamiast 85dB zamiast 80dB!

Czyli mimo ze nic nie zmieniles w sygnale oryginalnego pliku czy tam tloczenia na winylu slyszysz cos zupelnie innego niz to co zawieraly!

A jesli uswiadomiles sobie i pokapowales to zjawisko, to siegasz do DSP, ktory odejmie ci te 5dB w sygnale na wyjsciu (do 75dB), ktore znowu zostaana dodane przez mody/akustyke i w efekcie koncowym slyszysz dokladnie te 80dB ktore sa zawarte oryginalnym pliku czy tam tloczeniu winylu.

Ale ten prosty rachunek dodawania i odejmowania jest dla coniektorych "purystow" zbyt skomplikowany do pojecia i nazywaja go degradacja 🙂

Dla mnie slyszec 85dB, tam gdzie powinienem slyszec tylko 80dB jest degradacja 🙂

A slyszec 80dB, tam gdzie gdzie powinienem slyszec 80dB jest poprawa

Piszesz

...Poprawa będzie bowiem ingerencją w sygnał a więc degradacją...

To bzdura. Dzieki tej ingerencji slyszysz dokladnie to co zostalo w tym pliku czy tam tloczeniu winylu zawarte!

Dla mnie to jest poprawa!

BTW

Tym razem cos dla "purystycznych" wyznawcow analogu bez ingerencji w sygnal

Czy wiesz co to jest RIAA Equalization?

To jest jeden z najstarszych (stosowany od lat piedziesiatych) i najbardziej agresywnych procesorow sygnalu ingerujacy w sygnal nagrywany i odtwarzany z tloczenia winylu o +/-20dB !!!!

Czyli to co dociera z przedwzmacniacza gramofonowego do wzmacniacz bylo najpierw "degradowane" o +/-20dB!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale tego ci samozwanczy purysci tez nie kapuja i wytykaja palcem na DSP 😉

Ukryta Zawartość

tyle na temat "degradacji sygnalu", "nie mnożenia bytów zbędnychi na temat tego ... na jakim poziomie uczestnicy dyskusji się poruszają... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

@kreatur

Obniż wysokość głośników i sprawdź, co uzyskasz.

54 minuty temu, xajas napisał:

to co dociera z przedwzmacniacza gramofonowego do wzmacniacz bylo najpierw "degradowane" o +/-20dB!

Zawodowo, a ekspander zwykle odpowiada kompresji RIAA. Zapewniam że niektórymi remasterami CD rozczarowałem się. Np.

Ukryta Zawartość

Chyba z winyla przegrane na plik cyfrowy, a kopia leży na taśmie gdzieś w archiwum od 30 lat.

W dniu 19.11.2024 o 08:47, rafa napisał:

Po pomiarze dostosowuje sie pomieszczenie do odsluchu muzyki.

Dokładnie tak

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, J4Z napisał:

Co ja będę się rozpisywać... 😄

Ukryta Zawartość

Czy to różnica pomiędzy kanałami bez korekty DSP?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Czy wiesz co to jest RIAA Equalization?

To jest jeden z najstarszych (stosowany od lat piedziesiatych) i najbardziej agresywnych procesorow sygnalu ingerujacy w sygnal nagrywany i odtwarzany z tloczenia winylu o +/-20dB !!!!

Czyli to co dociera z przedwzmacniacza gramofonowego do wzmacniacz bylo najpierw "degradowane" o +/-20dB!

Przy czym było to robione zwykle przy pomocy wzmacniacza operacyjnego 709, więc dobór operacyjnych po stronie odtwarzającej ma "trochę" śmieszne znaczenie 😉

55 minut temu, xetras napisał:

ekspander zwykle odpowiada kompresji RIAA

To jest bełkot. Pięć słów, conajmniej trzy błędy.

nagrywamy.com

12 minut temu, Ajothe napisał:

Tak. Teraz udziel porady. 

Porada jest taka: różnice wyrównać. Można przesunąć ściany, można użyć DSP.

Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, J4Z napisał:

Szymonie, co Ty znowu wymyśliłeś?

Wymyśliłem, że zacząłeś od początku. Oczywiście da się zacząć od środka, ale czy to ma sens? Skomentuję minutą milczenia.

A u mnie różnica między kanałami przed DSP wyglądała tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

22 minuty temu, przemak napisał:

Przy czym było to robione zwykle przy pomocy wzmacniacza operacyjnego 709, więc dobór operacyjnych po stronie odtwarzającej ma "trochę" śmieszne znaczenie 😉

To jest bełkot. Pięć słów, conajmniej trzy błędy.

Bo to OT

OT, bo przecież to nie temat o produkcji winyli

3 minuty temu, xetras napisał:

Bo to OT

OT, bo przecież to nie temat o produkcji winyli

Nie szkodzi, że OT. Bełkot przy sobocie jest OK, ale nie na forum.

Godzinę temu, xetras napisał:

ekspander zwykle odpowiada kompresji RIAA

Ekspander to nie jest kompresja a riaa to jest korekcja. TRZY byki. Możesz się bronić, że wiadomo, o co chodzi, ale to nadal będzie bełkot.

nagrywamy.com

2 godziny temu, xajas napisał:

to co dociera z przedwzmacniacza gramofonowego do wzmacniacz bylo najpierw "degradowane" o +/-20dB!

Jedynie na skraju pasma.

12 minut temu, przemak napisał:

Nie szkodzi, że OT. Bełkot przy sobocie jest OK, ale nie na forum.

Ekspander to nie jest kompresja a riaa to jest korekcja. TRZY byki. Możesz się bronić, że wiadomo, o co chodzi, ale to nadal będzie bełkot.

Ok.

Korekcja.

Nie jestem słownikiem ani encyklopedią

2 godziny temu, xajas napisał:

Bo mody/akustyka pomieszczenia dodala ci 5dB i slyszysz zamiast 85dB zamiast 80dB!

OK, to wracamy do skrzypiec. Jak Ci zagram w pokoju z tymi modami, to też mnie podłączysz do DSP?

Przecież ze skrzypiec dźwięk wychodzi jak z głośnika i pomieszczenie zaraz go przerobi...

A ja mówię - a niech przerabia! Wiadomo: dywan, coś na ścianach, dla maniaków dyfuzory/pułapki basowe... Bawcie się dobrze! Jest milion możliwości. 

Ale DSP? A fuj!

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Jak Ci zagram w pokoju z tymi modami, to też mnie podłączysz do DSP?

Jak mu zagrasz w pokoju "A" "z tymi modami" , to jak będzie to chciał usłyszeć w pokoju "B", tak jak brzmiało to w "A" to trzeba mieć albo bardzo neutralne kolumny i bliską ideałowi akustykę pokoju "B" ... albo pomóc sobie DSP, które wytnie podbicia w pokoju "B"

3 minuty temu, Kyle napisał:

albo pomóc sobie DSP, które wytnie podbicia w pokoju "B"

Nie mam nic przeciwko akustycznym zabiegom w pomieszczeniu.

DSP natomiast nie mieści się w moim pojęciu dobrego audio.

Ale oczywiście - co kto lubi. To wolny kraj.

6 godzin temu, J4Z napisał:

No dokładnie, po co się na siłę przekonywać wzajemnie

Z jednej strony tak - z drugiej publicznie pisane bzdury, należy publicznie prostowač, dla publiczności.

7 godzin temu, J4Z napisał:

Czy Ty aby śpiący nie jesteś? 

Wprost przeciwnie! Wyrównanie kanałów to najważniejszy efekt użycie korekty akustyki.

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie mam nic przeciwko akustycznym zabiegom w pomieszczeniu.

DSP natomiast nie mieści się w moim pojęciu dobrego audio.

Dla mnie liczy się efekt końcowy, a metody są dowolne. Czyli jak najbardziej trzeba pracować nad akustyką, natomiast w praktyce i tak zostaną jakieś niedoskonałości wynikające z istnienia pomieszczenia i nadal lepiej to dalej udoskonalić przez DSP (dobre DSP, dobrze ustawione, które przede wszystkim nie popsuje - a są takie DSP i tak ustawiane).

Tylko jak pracować? 

Co do radzisz ludziom którzy urządzają salon?

Ustroje akustyczne? W modern pomieszczeniach to pewnie pomyśli o tym 0.1 procent potencjalnych klientów audio panów oraz 0.0 procent kobiet.

Też jestem za tym tylko jak?

Żeby ogarnąć pogłos można zrobić sufit podwieszany lub ściankę z wełną w nowym pomieszczeniu, do tego ładne dyfuzory i pomieszczenie nie musi wyglądać jakby były w nim ustroje akustyczne, ale to wymaga nakładów kasy i planowania od początku. 

Edytowane przez Ajothe
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Z jednej strony tak - z drugiej publicznie pisane bzdury, należy publicznie prostowač, dla publiczności.

Robi się to raz, a nie pierdzieli w kółko o tym samym przez kilkanaście stron. Reszta powinna należeć do systemu like-ów/dislike-ów i moderacji. Niestety mamy poziom gazetki szkolnej. 

Edytowane przez J4Z

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Robi się to raz

100x napisaną bzdurę trzeba 100x sprostować, inaczej stanie się prawdą objawioną.

2 minuty temu, J4Z napisał:

To nie jest efekt, a działanie.

Jak zwał - tak zwał, a fakt jest faktem.

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko jak pracować? 

No nie jest to łatwe (jak ma wyglądać). Jednak jak masz coś do analizy (system pomiarowy) to możesz po zmianie adaptacji zmierzyć, czy zmierzasz w dobrym kierunku, czy może powinieneś kombinować inaczej. Bez tego, to jest walka znacznie bardziej po omacku.

• Pokaż nowe odpowiedzi