Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector M3 Signature jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

A może jednak jakiś Rotel ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, Mirage14 napisał:

z tego co rozumiem to powinienem dobrać wzmacniacz który gra bardziej po ciepłej stronie. 

Wcale nie musi grać po ciepłej stronie. Wystarczy aby nie rozjaśniał brzmienia idąc w kierunku nadmiernej "żywiołowości". Nogi lecą do przodu a głowa zostaje z tyłu. Ciało leci na dupę. I katastrofa gotowa. 

8 godzin temu, Mirage14 napisał:

Wywnioskowałem z waszych komentarzy że te głośniki AV grają dość neutralnie i są wymagające prądowo i nie

należą do łatwych kolumn,

I tak i nie. Co prawda skuteczność jest stosunkowo niska 86 dB ale impedancja na poziomie 4 - 6 omów nie jest jakimś ekstremalnym wyzwaniem dla przyzwoitego wzmacniacza. Przy wyborze wzmacniacza w pierwszej kolejności trzeba brać pod uwagę klasę dźwięku a potem ilość watów. 

15 godzin temu, piotrek7 napisał:

Wcale nie musi grać po ciepłej stronie. Wystarczy aby nie rozjaśniał brzmienia idąc w kierunku nadmiernej "żywiołowości". Nogi lecą do przodu a głowa zostaje z tyłu. Ciało leci na dupę. I katastrofa gotowa. 

I tak i nie. Co prawda skuteczność jest stosunkowo niska 86 dB ale impedancja na poziomie 4 - 6 omów nie jest jakimś ekstremalnym wyzwaniem dla przyzwoitego wzmacniacza. Przy wyborze wzmacniacza w pierwszej kolejności trzeba brać pod uwagę klasę dźwięku a potem ilość watów. 

Maja trochę inne parametry 

Bass reflex, 2.5 speaker configuration;

8 Ohms impedance;

91 dB sensitivity;

300W power handling;

30-25k frequency response +/- 2dB;

Tri-wired connections;

Podpowiecie jak podłączyć bez straty na jakości dźwięku z zachowaniem łatwej funkcjonalności :

Wiim Pro Plus -----------------------↘️

Musical Fidelity M5si

Tv samsung 55’’ QLED TV 2018 Q7F-↗️

specyfikacja podłączeń:

-Gniazdo HDMI4

-USB3

-Ethernet (LAN)Tak

-Wyjście audio cyfrowe (optyczne)1

-Wejście RF (sygnał telewizji naziemnej/kablowej/satelitarnej)1/1(wspólne z naziemną)/2

-Wyjście zewn. (RS-232C)1

-Gniazdo CI1

-HDMI A / Kanał zwrotny (ARC)Tak

-HDMI Quick SwitchTak

-Wi-FiTak

Złącze Anynet+ (HDMI-CEC)Tak

TV optykiem do Wiima a z niego RCA na Musicala i już.

Co do funkcjonalności, to nie wiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam 

Jestem pod odsłuchu w salonie hifi w Szczecie moich Audiovektorów M3 sig. i muszę się podzielić moimi odczuciami  spróbuje je naświetlić moim prostym językiem 🙂 

Testowane na  wzmacniaczu MF 6si

Pokój odsłuchowy około 30m2 wysokość 4m 

Pokrętło wzmacniacza wyskalowane na 1/5 

Muzyka głównie z wieloma szczegółami jak  Elektro - pop, Jazz raczej utwory bez wokalu

Na początku nas (mnie i mojego nastoletniego syna)  pozytywnie zaskoczyła! bardzo duża przestrzeń, stereofonia  i olbrzymia ilość szczegółów która wydawała się krążyć wokół głośników, dźwięk był poukładany jak w szufladkach  przechodząc ze strony na stronę, góra bardzo precyzyjna, dźwięki docierały do uszu wyraziste, zróżnicowane i ostre jednak na tyle wyważone że nie kuły w ucho, bas był punktowy bardzo wyważony w niektórych utworach głęboko schodził w dół jednak  gościł gdzieś dalej nie można było go odczuć na sobie, duże bębny były tylko lekko wyczuwalne aż chciało się zrobić głośniej, ale pracownik salonu zasugerował na początku by nie robić głośniej jak 1/5 żeby nie forsować  zimnych kolumn (wcześniej były długo w temp +7 stopni)

Jak dla mnie zaskoczeniem był bardzo precyzyjny i bogaty dźwięk ale jednak brakowało ciepła i muzykalności, za mało basu. 

Pracownik salonu po puszczeniu 1 -szego utworu powiedział, cyt. pomimo ze mają ponad 20 lat DNA Av się nie zmieniło i grają bardzo podobnie, jak teraźniejsze odpowiedniki tego modelu, zasugerowałem żeby puścił coś żywszego ale robił to ze zwłoką 😬 po nacisku na rocka powiedział że AV nie zagrają tak jakbyśmy tego oczekiwali, no i tak było, zrobiło się sucho, średnica się wycofała, poza tym było jeszcze bardziej ozięble. 

Jak na początku odsłuchu było WOW i chciałem wzmacniacz pakować do kartonu, to finalnie wyszedłem bez niczego i ze zmieszanymi uczuciami 😑 

W domu zdecydowałem się podłączyć AV pod starą poczciwą Yamachę - Ampli tuner RX-V675  z wbudowanym odtwarzaczem, 1 - szy miusic cast  Spotyfy 

Wysterowanie Ampli jakie wydawało mi się optymalne, tak grało najlepiej :

Głośność gdzieś na 1/2 

regulacja trable +3,5 na 6

regulacja bas +3,5 na 6 

Znamionowa moc wyjściowa (1 kHz, 1 kanał): 150 W (4 Ω, 0,9% THD)

Znamionowa moc wyjściowa (20 Hz – 20 kHz, 2 kanały): 90 W (8 Ω, 0,09% THD)

Maksymalna efektywna moc wyjściowa (1 kHz, 1 kanał): 150 W (8 Ω, 10% THD)

Moc dynamiczna na kanał (8/6/4/2 Ω): 130/170/200/240 W

I ku naszemu zaskoczeniu załgała większym ciepłem, mniej poukładanym ale słyszalnie głębszym basem, mniejsza dynamiką i szczegółowością.

I tutaj uwaga, bójcie się, wyleje moje odczucia, poczułem wenę w opisywaniu tego co słyszę 🙂 

3ww alt-j - bas schodził głęboko i  punktualnie 

Landmark - Antonio Forcione - bardzo detaliczne wielowymiarowe riffy jakby ktoś przede mną siedział i  szarpał za struny

Drum Solo - Gojira -  jakbym siedział w pokoju z perkusistą  

Autobahn -  ktaftwerk -  ciekawe, kosmos,, trudno opisać 

Rolling - Tche Peaking Goddess Collective - głęboki bas 

Dire Staits -  You And Your Friend , Fade to back przepięknie bardzo muzykalnie 

Jazz Variants - dużo szczegółów, trochę wycofany, mogło być trochę basu ale ciekawa różnorodność brzmienia na MF 6si grało spektakularnie ale z mniejszym dołem 

HOTEL CALIFORNIA - Pięknie 

Słuchanie tego zestawy sprawiało mi dużo przyjemności chciałem więcej i więcej

Czego brakowało, to troszkę tej sceny i szczegółowości z osłuchu z MF no i wydaje mi się mocy bo powyżej 1/2 głośności było słychać że zaczyna się gubić bas, robiło się ogólnie niefajnie, rozpadały się klocki.

Jak włączyłem zagranicznego rocka w miarę ok ale trochę jakby ktoś przysłonił głośniki, średnica się wycofała brakowało potęgi w głosie

Polski rock -  wszystko  siadło jakby ktoś głośniki zakrył kocem 

I tu potrzebuję od Was pomocy i odpowiedzi na pytania które mię nurtują  :

1. Czy M6 si był za chłodny i zbyt detaliczny?

2. Czy M6si grał tak dlatego że nie była włączona żadna korekcja?

3.. Czy M5 zagrał by inaczej, cieplej?

4. Czy ten dźwięk mógłbym podbić, poprawić w ustawieniach  odtwarzacza (WIIM) do zadowalającego poziomu.

5. Czy Yamaha zagrała cieplej i głębiej bo jej dźwięk jest wspomagany/podbijany elektroniką i był pokręcony korekcją?

6. Czy pokój odsłuchowy był za duży do tych głośników dlatego AV grały w oddali z  mniejszym basem?

7. Czy Av rzeczywiście nie leży rock? 

Słyszałem też inne propozycję i trochę też poczytałem o tych wzmacniaczach czy nie zestawiały by się lepiej z kolumnami AV ?

VINCENTA 237  -  nie wiem czy nie będzie za ciepły i mało detaliczny?

UNISIONA UNICO NUOVO - czy wystarczy mocy?

ATOLA IN200 SIG - 

Biorąc powyższe pod uwagę i odsłuch MF M6si to wymieniłeś 3 moim zdaniem właściwe marki, którymi powinieneś się zainteresować ze wskazaniem na Atolla IN200 Sig. Vincent to również dobry trop, ale żeby wiedzieć to na 100% to musiałbyś posłuchać. Unison Research to myślę, że powinieneś celować w model Unico Due.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Trzeba było sprawdzić A S701 ale on jest ciepły, za mocny, basowy i za tani 😉 

21 minut temu, Tal napisał:

Biorąc powyższe pod uwagę i odsłuch MF M6si to wymieniłeś 3 moim zdaniem właściwe marki, którymi powinieneś się zainteresować ze wskazaniem na Atolla IN200 Sig. Vincent to również dobry trop, ale żeby wiedzieć to na 100% to musiałbyś posłuchać. Unison Research to myślę, że powinieneś celować w model Unico Due.

Właśnie w tym problem, że mieszkam na wsi pt. Szczecin i tu znalazłem tyko 1 z 4 proponowanych wzmacniaczy który mogłem odsłuchać 

Unisona masz dwa modele w dobrej cenie teraz.

Unico primo za niecałe 4k i unico nuovo za niecałe 5k.

Sam kupiłbym z ciekawości i dla prób tylko istnieje możliwość słabej jakości potencjometru alps (nierówno grają kanały przy niskich poziomach głośności), a takie defekty doprowadzają mnie do szału.

Niemniej jednak wzmacniacze patrząc na ich budowę są ciekawe, a w tej cenie nawet bardzo.

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76
10 minut temu, audioburak napisał:

Trzeba było sprawdzić A S701 ale on jest ciepły, za mocny, basowy i za tani 😉 

Hej wytłumacz mi bo ja prosty człowiek i potrzebuje prostymi słowami 🙂

Mój budżet się trochę zweryfikował mogę kupić sprzęt za 7-8k najwyżej jakieś raty 0%

Mają w ofercie Yamahę A S701 z DAC, o której chyba już wspomniałem - 2 x 130 W

i ja bym w salonie poprosił, bo powinni ją mieć, ale szukając "półki" zapomnij o nim ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam wzmacniacz z taką końcówką, jak 701; stąd pomysł i polecenie.

I na raty jej nie kupisz, bo za tania ... 😉 

Ukryta Zawartość

@Mirage14 skoro budżet się zweryfikował i masz do wydania około 8k to na Twoim miejscu w pierwszej kolejności wypożyczyłbym Unison Research Unico Due, bo to już kawał porządnego wzmacniacza, który byłby odpowiedni klasą do Twoich Audiovectorów. Może kolega @micmus Cię zainspiruje, bo jest akurat szczęśliwym posiadaczem tego wzmacniacza.

Możesz jeszcze w ramach zdobywania doświadczenia i osłuchania umówić się na odsłuch poniższego Vincenta, który jest do sprzedania w Stargardzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Czy w urządzeniu Wiim będę mógł bezpiecznie (bez straty na jakości) korygować brzmienie tzn. zrobić wzmacniacz cieplejszym , podbić bas, środek itp ?

Bo jeżeli tak to skoro z MF 6si było dobrze a tyko brakowało dołu a 5Msi gra po cieplejszej stronie to może to  właśnie skorygować Wiimem?

1 godzinę temu, Mirage14 napisał:

Czy w urządzeniu Wiim będę mógł bezpiecznie (bez straty na jakości) korygować brzmienie

Nie. Dodanie basu to subwoofer i akustyka pomieszczenia. Lub dsp jako metoda korekcji brzmienia całości zestawu. W połączeniu z akustyką pomieszczenia 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie. Dodanie basu to subwoofer i akustyka pomieszczenia. Lub dsp jako metoda korekcji brzmienia całości zestawu. W połączeniu z akustyką pomieszczenia 

Hmm kiedyś to we wzmacniaczach były 2 dodatkowe gałki którymi można było pokręcić.

PO co takim układzie w Wiim  rozbudowany equalizer z funkcją bas bost itp?

15 minut temu, Mirage14 napisał:

PO co takim układzie w Wiim  rozbudowany equalizer z funkcją bas bost itp?

No właśnie. Po co? Może z tego samego powodu, dla którego w Daewoo Tico montowano spoiler? 

Jakość to pojęcie bardzo względne

Wszystkomające szwajcarskie scyzoryki z niższego segmentu audio to jedno. Fundamenty dobrego audio to ZUPEŁNIE INNA BAJKA

Kup porządny wzmacniacz to nie będziesz musiał niczym "kręcić", a jeśli już tak bardzo upierasz się przy regulacji basu i trebli to zainteresuj się może Denon PMA-1700NE

Poza tym zaproponowany Vincent posiada regulacje basu i trebli może warto umówić się na odsłuch.

Poza basem i treble można mieć jeszcze loudness - Yamaha lub średnicę - Marantz.

Potrzebuje sie jakoś odnaleźć w danych na temat mocy, najlepiej będzie się odnieść do tego co mam czyli nr. 1 

Problem w tym że producenci stosują różne oznaczenia 

Jakie różnice są w mocy pomiędzy nimi?

1.  Yamaha rx -v 675

Znamionowa moc wyjściowa na 2 kanały: 90 W

Znamionowa moc wyjściowa na 1 kanał: 105 W

2.Danon Pma 1700

Moc wyjściowa: 2 x 70 W/8 Ω, 2 x 140 W/4 Ω

Moc wyjściowa: 70 watów x 2 (8 omów, 20 Hz do 20 kHz, 0,07% THD)

3.Atol in200 sig

Moc: 2 x 120 W/ 8 Ohm

1 godzinę temu, Mirage14 napisał:

Potrzebuje sie jakoś odnaleźć w danych na temat mocy, najlepiej będzie się odnieść do tego co mam czyli nr. 1 

Problem w tym że producenci stosują różne oznaczenia 

Jakie różnice są w mocy pomiędzy nimi?

1.  Yamaha rx -v 675

Znamionowa moc wyjściowa na 2 kanały: 90 W

Znamionowa moc wyjściowa na 1 kanał: 105 W

2.Danon Pma 1700

Moc wyjściowa: 2 x 70 W/8 Ω, 2 x 140 W/4 Ω

Moc wyjściowa: 70 watów x 2 (8 omów, 20 Hz do 20 kHz, 0,07% THD)

3.Atol in200 sig

Moc: 2 x 120 W/ 8 Ohm

Liczy się tylko wydajność prądowa 🙂

Czyli rozumiem że powyzsze urzadzenia maja wydajność prądową na poziomie  : 

1. Yamaha rx -v 675 Ma 90W

2.Danon Pma 1700 140W

3.Atol in200 sig 240W

25 minut temu, Mirage14 napisał:

Czyli rozumiem że

Nie. Nie rozumiesz.

Zafiksowanie na cyferkach, pomiarach i wykresach to pierwszy krok na drodze do znalezienia się w czarnej d.... Jakość brzmienia konkretnego urządzenia a nie o niczym nie mówiące parametry. To trzeba zrozumieć. Zwłaszcza, że interpretujesz je "na czuja" a nie w oparciu o konkretną wiedzę. Co powiesz o  Sugden A21 lub Dayens Menuetto na podstawie ich parametrów? Przecież trzeba być skończonym kretynem aby kupić coś takiego!!!!! Tylko, że te "zabaweczki" naprawdę grają w przeciwieństwie do większości shitu o bardzo dobrych parametrach jak budżetowe Yamahy, Denony czy Kambodże 

Trochę poczytałem o Twoich kolumnach i z dostępnych treści wynika, że te Audiovectory wcale nie należą do jakichś mega wymagających wobec wzmacniaczy. Jeden z recenzentów łączył je nawet z powodzeniem z wzmacniaczem lampowym także wzmacniacz nie musi posiadać jakiejś oszałamiającej mocy i jedynym warunkiem jaki powinno się brać pod uwagę to, aby jego brzmienie było raczej po cieplejszej stronie.

Także z Twoich propozycji z nowych warto jedynie rozważyć Atolla IN100 Signature, bo Denon raczej nie należy do zbyt ocieplonych wzmacniaczy. Jeśli mowa o nowych, które mógłbyś wypożyczyć to proponuję rozważyć jeszcze Unison Research Unico Nuovo i Primo lub Rega Elex Mk4

Atoll IN 100 to dzikus i brutal. Jego maniery w połączeniu z żywością Audiovector to będzie niedobrze. Lepiej IN 200 bo tu jest już spokojniej. Ale Musical Fidelity, Unison, Sugden to będą ciekawsze tropy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

W dniu 30.11.2024 o 10:40, Mirage14 napisał:

VINCENTA 237  -  nie wiem czy nie będzie za ciepły i mało detaliczny?

UNISIONA UNICO NUOVO - czy wystarczy mocy?

ATOLA IN200 SIG - 

Zamiast 237 posłuchałbym 228 🙂 Reszta pomysłów moim zdaniem dobra i warta sprawdzenia 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi