Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Próbuję dobrać kolumny do swojego zestawu Moom ACE (all-in-one) oraz pokoju o powierzchni 25 m². Myślałem o kilku opcjach:

Audio Physic Classic 8

PMC Prodigy 5

Spendor A4

Trochę martwi mnie kwestia odsunięcia kolumn od ściany – mogę sobie pozwolić na maksymalnie 30 cm. Mój budżet wynosi do 10-12 tys. zł.

Czy moglibyście doradzić, które z tych modeli współpracowały dobrze z Moon ACE (moc 50W 8om)?

Dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/168632-kolumny-pod%C5%82ogowe/
Godzinę temu, Igorski napisał:

Witam!

Próbuję dobrać kolumny do swojego zestawu Moom ACE (all-in-one) oraz pokoju o powierzchni 25 m². Myślałem o kilku opcjach:

Audio Physic Classic 8

PMC Prodigy 5

Spendor A4

Trochę martwi mnie kwestia odsunięcia kolumn od ściany – mogę sobie pozwolić na maksymalnie 30 cm. Mój budżet wynosi do 10-12 tys. zł.

Czy moglibyście doradzić, które z tych modeli współpracowały dobrze z Moon ACE (moc 50W 8om)?

Dziękuję!

Ja bym brał JBL 4312

A może numer mniejsze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno dobrze tolerują ścianę ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie słuchałem starych modeli. Z informacji zaczerpniętych z internetu wywnioskować można, że styl grania podobny choć w nowych jest trochę więcej "zdyscyplinowania".

Tak jak sobie patrzę na cenę, przekracza o jakieś 4 tys założony budżet. Natomiast gdyby trafił się starszy model (choćby E) warto by poważnie pomyśleć o takim zakupie   

Tutaj pomiar JBL 4312M II z AudioScienceReview, przeprowadzony przez Amirm:

42157dab6f21a.png

5a026c18e255f.png

Dla porównania Genelec 8330A i to przed poprawką usuwającą nierówności w średnicy

3a770fc33c07a.png

1e743a19250fa.png

Edytowane przez Kyle

Z mocą Moon'a nie jest tak kiepsko, bo pomiary w AUDIO to nie tylko 2 x 59 W / 8

ale 2 x 105 na 4 Ohmach, więc powinien sobie dawać radę. No, ale rozmiar kolumn

zależy już od Twojego zapotrzebowania na bas ... i repertuaru też 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Przede wszystkim — jakiego brzmienia szukasz i czego oczekujesz? Z czego się przesiadasz i czemu? 😉 W ciemno można polecać dziesiątki kolumn, a też raczej nie o to chodzi 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fakt, bo ze wzmacniaczem Moona pewnie większość "normalnych" kolumn będzie

lepiej czy gorzej współpracować, ale z uszami autora już niekoniecznie 😉 

Na czym grał i CO grał - wtedy będzie łatwiej, choćby to był Sławomir ...

3 godziny temu, audioburak napisał:

Fakt, bo ze wzmacniaczem Moona pewnie większość "normalnych" kolumn będzie

lepiej czy gorzej współpracować, ale z uszami autora już niekoniecznie 😉 

Na czym grał i CO grał - wtedy będzie łatwiej, choćby to był Sławomir ...

Analizując od strony czysto technicznej to najbardziej pasowały by mi Spendory4. Czy myślicie, że słuchając soul, blues, swing to będzie dobry wybór ?

Będzie OK, bo pojedynczy głośnik na pewno łatwiej napędzić, a poza tym jeśli mowa

o modelu A 4, to przy jego impedancji nie będzie żadnego problemu.

Poza tym wyglądają 😉 

Ukryta Zawartość

Na pewno Dick Hyman czy Stevie Ray Vaughan zabrzmi jak trzeba ... 😉 

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Igorski napisał:

Witam!

Audio Physic Classic 8

PMC Prodigy 5

Spendor A4

Dziękuję!

Ukryta Zawartość

lub 

ProAc

Dynaudio.

Ukryta Zawartość

51 minut temu, audioburak napisał:

Będzie OK, bo pojedynczy głośnik na pewno łatwiej napędzić, a poza tym jeśli mowa

o modelu A 4, to przy jego impedancji nie będzie żadnego problemu.

Poza tym wyglądają 😉 

Ukryta Zawartość

Na pewno Dick Hyman czy Stevie Ray Vaughan zabrzmi jak trzeba ... 😉 

Kiedy ktoś tnie głośnik 7" przy 3,7kHz, to zastanawiam się, jak poradził sobie z ograniczeniami fizycznymi, czyli zawężeniem promieniowania pod kątem (dziura w średnicy przy lekkim odchyleniu lewo-prawo choćby). Głośnik 7" jak tak patrzę na pomiary głośników tej wielkości np. od SEAS, to nie ma sensu ciąć wyżej niż 2,2kHz, .. no może max 2,3kHz, po powyżej tego przy takiej wielkości głośników charakterystyki lecą na łeb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

@Kyle

Trudno Ci odmówić nieco racji z tymi kątami, ale są już głośniki, które spokojnie

wytrzymują wymagania do 30 st więc może i u Spendora nie jest źle. I to nawet 8" 

Żeby nie być gołosłownym - seria DSA Daytona zarówno 175, jak 215 daje radę.

3 godziny temu, Kyle napisał:

Kiedy ktoś tnie głośnik 7" przy 3,7kHz, to zastanawiam się, jak poradził sobie z ograniczeniami fizycznymi, czyli zawężeniem promieniowania pod kątem (dziura w średnicy przy lekkim odchyleniu lewo-prawo choćby). Głośnik 7" jak tak patrzę na pomiary głośników tej wielkości np. od SEAS, to nie ma sensu ciąć wyżej niż 2,2kHz, .. no może max 2,3kHz, po powyżej tego przy takiej wielkości głośników charakterystyki lecą na łeb.

Zapewne sobie nie poradził, a nawet wykorzystał to z premedytacją i zrobił "BBC deep" na 4 kHz. 😁

JMA RQ900 • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

• 1 miesiąc później...

Kupione.Lecz trochę chyba jestem nie zadowolony. Kupiłem Bowers &Wilkins CM 9 i trochę mnie rozczarowują. Czy to może wina zdolności mojego wzmacniacza 60W /4Om - 100W/8Om. Wzmacniacz przewidywany do BW CM9 to 0-300W.

Co lepiej dokupić końcówkę mocy czy sprzedać BW CM9 i kupić coś( kolumny)zbliżonego do charakterystyki grania Moon ACE? 

Ciekawe, jaki aspekt brzmienia Cię rozczarował ? Bas, góra pasma ?

Charakter brzmienia to w większości właśnie kolumny i im szybciej zdefiniujesz

wady tych B&W, tym szybciej będziesz mógł zdecydować co dalej.

Impedancja tego modelu rzędu 3 Ohm też nie pomaga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może być ciężko, bo bardziej wyraziste w tym temacie to jakieś Klipsche

czy ew, starsze modele kanadyjskiego Paradigma lub Monitor Audio.

Końcówką mocy można uzyskać zwykle więcej basu i wypełnienie,

ale na więcej czy wyraźniejszej góry bym za bardzo nie liczył.

Tym bardziej, że przedwzmacniacz będzie z Moona i on decyduje ...

Kable są jakieś grubaśne czy standardowe - czasem to robi pewną różnicę,

ale też nie za dużą.

Stanowią równie trudne obciążenie ( 3 Ohm ) a charakter grania "rodzinny",

więc cudu przyrostu ilości czy jakości góry pasma bym się nie spodziewał.

Spróbuj sprawdzić jak też brzmi Moon na wyjściu słuchawkowym.

To może pomóc rozwiać wątpliwości - bo może jest OK i błąd jest poza nim.