Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę Amplituner RX-V485 + Nova 6

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić nowy amplituner tylko jaką moc musi mieć minimum do tych magnatów 1000 (170 watt RMS ma jedna). Nie chcę wydawać ponad 3000zł na ampituner a i tak wogóle to muszę kupić na raty więc używka odpada

12 minut temu, tpuc72 napisał:

170 watt RMS ma jedna

Kolumna nie ma mocy. W uproszczeniu to ozanczenie mówi ile tej mocy może przyjąć. RN600 powinno spełnić twoje potrzeby.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 29.11.2024 o 06:36, tpuc72 napisał:

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem kina domowego Yamaha RX-V485 z zestawem głośników Pure Acoustics NOVA 6 5.0 Do oglądania filmów w wersji np. Dolby 5.1 w zupełności mi to wystarcza ale chcąc słuchać muzyki w stereo z obojętnie jakiego źródła to porażka jakościowa. Bass jakiś tam się pojawia ale o sopranie to można zapomnieć.

Cały zestaw 5 kolumn za 1999zł i Ty się dziwisz, że gra to słabo? Do tego Yamaha RX-V485 kategorii ~8KG ( 😉 )  to niemal najtańszy ampli tej firmy. Może Yamaha RX-V 685 + jakieś sensowne kolumny (KEF z serii "Q" choćby) i to by jakoś miało szanse zagrać.

Godzinę temu, tpuc72 napisał:

Chciałbym kupić nowy amplituner tylko jaką moc musi mieć minimum

Moc, to akurat tylko jeden z parametrów. Jeszcze są wsp. tłumienia, wydajność prądowa itp. Także po prostu celuj w wyższy sprzęt niż ten najtańszy.

@Misio38 Coś Ty taki źle nastawiony na audiofilskie marki? 😀

Godzinę temu, tpuc72 napisał:

Chciałbym kupić nowy amplituner tylko jaką moc musi mieć minimum do tych magnatów 1000 (170 watt RMS ma jedna). Nie chcę wydawać ponad 3000zł na ampituner a i tak wogóle to muszę kupić na raty więc używka odpada

Nie patrz na moc max tylko na moc min i impedancję. 

Są na świecie kolumny lepiej brzmiącego i potrzebujące mniej prądu od Magnatów.

@Kyle widzę, że Ty kupujesz sprzęt na kilogramy 😁

5 minut temu, Gargan napisał:

Coś Ty taki źle nastawiony na audiofilskie marki?

Bo to wydmuszki. Dające niewiele za wiele.

10 minut temu, Gargan napisał:

@Kyle widzę, że Ty kupujesz sprzęt na kilogramy 😁

W przypadku amplitunerów kina Yamaha (z tej samej generacji) to działa. 😉

24 minuty temu, Misio38 napisał:

Bo to wydmuszki. Dające niewiele za wiele.

Ilość funkcji to żaden wyznacznik jakości 😏

Yamaha, Denon, Cambridge... nie wiem kto tam jeszcze jest dużym producentem nie przekonują mnie dźwiękowo. Nie wiem o czym myślą ich projektanci, ale w większości tych sprzętów nie da się słuchać z przyjemnością. Co mi po funkcjach, skoro nie mam ochoty ich używać?

Co Ci się nie podobało w Audio Analouge? Mnie przestraszył brak sprzężenia zwrotnego - moje kolumny nie będą grały prawidłowo na takim wzmacniaczu.

🤷

20 minut temu, Kyle napisał:

W przypadku amplitunerów kina Yamaha (z tej samej generacji) to działa. 😉

Fakt. Ta marka albo wrzuci w obudowę 20 kg złomu, albo nie ma po co kupować. Ale tak jest z wieloma japońcami... Nawet jeśli z Malezji 😆

Edytowane przez Gargan

Tak się teraz zastanawiam czy te magnaty (180 rms)to nie ta sama półka co Nova 6 bo parametry zbliżone, a  nawet Nova 6 ma więcej RMS (200 rms). Boję się, że podjadę do gościa on to zapoda na lepszym wzmacniaczu i okaże się że Nova 6 też by tak na nim zagrała

8 minut temu, tpuc72 napisał:

Tak się teraz zastanawiam czy te magnaty (180 rms)to nie ta sama półka co Nova 6 bo parametry zbliżone, a  nawet Nova 6 ma więcej RMS (200 rms). Boję się, że podjadę do gościa on to zapoda na lepszym wzmacniaczu i okaże się że Nova 6 też by tak na nim zagrała

Zacznij zmianę od amplitunera. Kup ten droższy z YPAO. Po kalibracji twoje kolumny zagrają lepiej. 

Za jakiś czas na spokojnie kupisz sobie jakieś inne kolumny. Magnat to marka budżetowa - nie spodziewaj się, że kupisz tanie Magnaty i to nagle życie Ci odmieni 😁

@tpuc72 Jeśli chcesz fajne ale (w miarę) tanie kolumny to zainteresuj się marką Davis Acoustic. Mają szeroki zakres cenowy. Zawsze coś fajnego u nich znajdziesz. Połowa europejskich producentów "audiofilskich" kupuje gotowe rozwiązania od Davis a potem naklejają na to swoje logo 😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
7 godzin temu, Gargan napisał:

Yamaha, Denon,

Ja tam słucham z przyjemnością. Na dodatek wszystko działa, a nie jak w manufakturach, działa jako tako. Cambridge bym nie zaliczał do powyższych, bo to badziewna brytolska wydmuszka. Też niestety miałem i szybko, bo po kilku miesiącach pozbyłem się za połowę ceny. Trafo wyłączonego sprzętu było słychać w całym mieszkaniu, jakby ktoś samochód na jałowym pod oknem zostawił. Nie, nie, Cyrus był ostatni, choć jemu poza brakiem regulacji nic zarzucić nie mogę.

Cyrus na chyba najlepszą jakość z tego co do tej pory miałem. 

Niestety Yamaha ma swoją manierę grania. Denon jest taki sobie. Korcił mnie PMA-3000NE ale ten grat nie zmieści mi się w szafkę. Serio trzeba robić to takie wielkie?! Rotel niby dobrze gra, ale to jak reprodukuje wokale jest męczące. Stary Marantz z serii premium były fajne, ale oczywiście musieli przejść na klasę D i zmienić brzmienie. 

Z resztą teraz coraz ciężej kupić coś co nie nasuwa podbitym przełomem średnicy i wysokich. Nie wiem o co tym projektantom chodzi?

Oczywiście w zestawieniu z kolumnami Lecontoure 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z pewnością wzmacniacze Lavardina brzmią zjawiskowo z dedykowanymi kolumnami Lecontoure, jednak nawet jeśli nie stać nas na te kolumny to z powodzeniem można parować te francuskie wzmacniacze z innymi markami kolumn. Pamiętać jednak należy byle nie były zbyt wymagające.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 1.12.2024 o 07:37, tpuc72 napisał:

A jaki amplituner stereo do tego? Yamaha R-N600A ? Chyba że da się z tego v485 wykorzystać radio internetowe i wtedy sam wzmacniacz np. Yamaha A-S 501

nie ma sensu, szukał lepiej całości 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

No i decyzja zapadła.  JBL Ultimate zamiast audio stereo. Jakoś nie odbiega od zestawów które słuchałem w sklepie z audio, a moc o w ogóle nie do porównania.Jestem mega zadowolony.

o kurde... no ok, odważnie 😜

Niech służy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi