Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, szymon1977 napisał:
Godzinę temu, Zbig napisał:

A to dlatego, że żadnego "obowiązku nieutrudniania" przez jadącego swoim pasem w tym przypadku nie ma.

Następne zadanie przed Tobą: co "w tym przypadku" daje prawo do prędkości utrudniającej jazdę innym (art.19.2.1 kontra Zbig)?

Odpowiedz na pytanie, krętaczu.

3 minuty temu, Zbig napisał:

Odpowiedz na pytanie

Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy TIR-owi będzie trudniej jak jedziesz 100, czy jak zwolnisz do 80... a może mam Ci wytłumaczyć, co znaczy słowo "trudniej"?

6 minut temu, Zbig napisał:

krętaczu

Prywata w roli argumentów, nuuuda.

45 minut temu, Zbig napisał:

Nie dyskutowaliśmy o tym jak często takie zjawisko ma miejsce, tylko czy i jakie przepisy to regulują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To żeś se autorytet znalazł!

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Żółwie na drodze to nic, gorsze to nagminne zajeżdżanie drogi na autostradach, a najgorsze, ze większość robi to świadomie, a chamstwo myśli ze zawsze ma pierwszeństwo.

W mojej ocenie największym problemem jest brak przestrzegania zasady jazdy prawą stroną, vide dzisiaj po południu S8 przed Radzyminem w kierunku na Białystok, 3 pasy:

- Wszyscy miszczowie wpier... się na lewy co za chwilę prowadzi do jazdy na zderzaku i spowolnień. 

- Środkowy jedzie normalnie, ok. 100 km/h w bezpiecznych odstępach

- Prawy jest wolny, oprócz tego że jadę nim ja 120 km/h na tempomacie i tak przez parę kilometrów, dopiero tuż przed zjazdem na Kobyłkę dogoniłem auto jadące prawym i musiałem zwolnić.

7 minut temu, szymon1977 napisał:
13 minut temu, Zbig napisał:

Odpowiedz na pytanie

Sam sobie musisz odpowiedzieć, czy TIR-owi będzie trudniej jak jedziesz 100, czy jak zwolnisz do 80... a może mam Ci wytłumaczyć, co znaczy słowo "trudniej"?

Prawa o ruchu drogowym nie obchodzi "jak jest tirowi".  Naucz się poprawnie wysławiać, jak chcesz dyskutować o przepisach.

9 minut temu, szymon1977 napisał:
49 minut temu, Zbig napisał:

Nie dyskutowaliśmy o tym jak często takie zjawisko ma miejsce, tylko czy i jakie przepisy to regulują.

Ukryta Zawartość

To żeś se autorytet znalazł!

Z pewnością lepszy od kierowcy rozpadających się złomów w UK.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Zbig napisał:

Prawa o ruchu drogowym nie obchodzi "jak jest tirowi". 

Ups... w ramach przypomnienia:

"Art.19.2 Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym"

Rozmowa z Tobą o prawie, to jak liczenie całek z kimś, kto nie wie ile to jest 2+2.

10 minut temu, Zbig napisał:

Z pewnością lepszy od kierowcy rozpadających się złomów w UK.

I tu Cię boli: auto masz lepsze, ale na forum robisz z siebie... eee...

1 minutę temu, Zbig napisał:

W mojej ocenie największym problemem jest brak przestrzegania zasady jazdy prawą stroną, vide dzisiaj po południu S8 przed Radzyminem w kierunku na Białystok, 3 pasy:

- Wszyscy miszczowie wpier... się na lewy co za chwilę prowadzi do jazdy na zderzaku i spowolnień. 

- Środkowy jedzie normalnie, ok. 100 km/h w bezpiecznych odstępach

- Prawy jest wolny, oprócz tego że jadę nim ja 120 km/h na tempomacie i tak przez parę kilometrów, dopiero tuż przed zjazdem na Kobyłkę dogoniłem auto jadące prawym i musiałem zwolnić.

To sobie wyobraź, że jechałem z 200km/h z noga na gazie, nagle babsztyl ze środkowego bierze się za wyprzedzanie i zjeżdża mi drogę, światła, klakson i hamowałem nawet oczami, naprawdę ostro, ale na tyle, żeby nie stracić przyczepności i kontroli
Kiedys można było po Niemczech jeździć, dzisiaj na 100km stu zajedzie ci drogę.

14 minut temu, szymon1977 napisał:
25 minut temu, Zbig napisał:

Prawa o ruchu drogowym nie obchodzi "jak jest tirowi". 

Ups... w ramach przypomnienia:

"Art.19.2 Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym"

Dokładnie.  I jak jadę 100 zamiast 80 to mu ułatwiam bo krócej mu zajmie ustąpienie mi pierwszeństwa, co jest jego psim obowiązkiem, jeżeli z jakichś powodów nie mogę akurat zmienić pasa na lewy, bo jest zajęty albo takowego zwyczajnie nie ma.

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To sobie wyobraź, że jechałem z 200km/h z noga na gazie, nagle babsztyl ze środkowego bierze się za wyprzedzanie i zjeżdża mi drogę, światła, klakson i hamowałem nawet oczami, naprawdę ostro, ale na tyle, żeby nie stracić przyczepności i kontroli
Kiedys można było po Niemczech jeździć, dzisiaj na 100km stu zajedzie ci drogę.

W Polsce sie pod tym względem trochę poprawiło albo dział magia SUV-a. Miałem podobny przypadek z 10 lat temu z tirami jak któryś z kolumny na litewskiej rejestracji wyjechał ze środka  i stwierdził że będzie wyprzedzać u mnie  na blacie  140km .Od tej pory staram sie nie jeździć autostradą Katowice /Kraków. Teraz oprócz Tirów i cystern z paliwem  dołączyło dużo laweciarzy ciągnących na wschód.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Rozmowa z Tobą o prawie, to jak liczenie całek z kimś, kto nie wie ile to jest 2+2.

Całki się oblicza, ale mniej zaawansowani mogą oczywiście poprzestać na liczeniu, są różne rodzaje kolekcjonerstwa 😉

Co do prawników, to zazwyczaj są zdumiewająco słabi z matematyki, ale jak trzeba wykazać, że 2+2=5, nagle nabywają magicznych zdolności 🙂

Dokładnie.  I jak jadę 100 zamiast 80 to mu ułatwiam bo krócej mu zajmie ustąpienie mi pierwszeństwa, co jest jego psim obowiązkiem, jeżeli z jakichś powodów nie mogę akurat zmienić pasa na lewy, bo jest zajęty albo takowego zwyczajnie nie ma.

I kolejny pokaz braku zrozumienia tematu...

Jeśli chodzi "o psi obowiązek" to w tej sytuacji akurat Ty go masz anie TIR, bo art.19.2.1 zobowiąjący Cię do prędkości nie utrudniającej jazdy innym nie ma dodatkowych warunków.

Natomiast zgodnie z definicją ustępienia pierwszeństwa, obowiązek przepuszczenia Ciebie przez TIR zamierzający wjechać na Twój pas, pojawia się dopiero, gdy byłbyś zmuszony do zmiany kierunku, pasa ruchu lub istotnej zmiany prędkości. Więc w tym momencie nie ma znaczenia, czy kierując się uprzejmością zjedziesz z pasa, czy będąc świadomym obowiązku wynikającego z art.19.2.1. zdejmiesz nogę z gazu, to TIR zmieni pas nie mając obowiązku ustąpienia Ci pierwszeństwa.

6 minut temu, Zbig napisał:

Co do prawników, to zazwyczaj są zdumiewająco słabi z matematyki, ale jak trzeba wykazać, że 2+2=5, nagle nabywają magicznych zdolności 🙂

No ale Ty nie jesteś prawnikiem i po prostu się mylisz.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Natomiast zgodnie z definicją ustępienia pierwszeństwa, obowiązek przepuszczenia Ciebie przez TIR zamierzający wjechać na Twój pas, pojawia się dopiero, gdy byłbyś zmuszony do zmiany kierunku, pasa ruchu lub istotnej zmiany prędkości.

I dokładnie o takiej sytuacji pisałem, żadnej innej.

11 minut temu, Zbig napisał:

I dokładnie o takiej sytuacji pisałem, żadnej innej.

No więc 

42 minuty temu, Zbig napisał:

jak jadę 100 zamiast 80 to 

To przy 100 pojawia się jego obowiązek, którego przy 80 nie było.

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

gdy byłbyś zmuszony do zmiany kierunku, pasa ruchu lub istotnej zmiany prędkości.

Tam jest słowo "lub".  Wiesz jakie ono ma znaczenie w języku polskim?  Może lepiej sprawdź, bo z tego co tu gryzmolisz jasno wynika, że chyba jednak nie bardzo.

Druga kwestia, która jest niezbędna do prawidłowej interpretacji cytowanego przepisu, to uwzględnienie następstwa zdarzeń w czasie. No wiem, trudne sformułowanie, ale jakoś żadne prostsze nie przychodzi mi do głowy.

To teraz wytłumaczę jak krowie na granicy.

Jeśli jadę prawym pasem z dozwoloną i uwzględniającą warunki jazdy prędkością, i widzę pojazd wjeżdżający na pas rozbiegowy, to jeżeli ja pierwszy zmienię pas na lewy a potem on wjedzie na prawy pas, wszystko gra.

Natomiast jeżeli on najpierw wjedzie na pas którym się poruszam, zmuszając mnie w ten sposób do zmiany pasa, czyli jednej z trzech czynności wymienionych w przepisie, z których każda indywidualnie wyczerpuje znamiona naruszenia ww. przepisu, to mamy wymuszenie pierwszeństwa.

Możesz to sobie oprawić w ramki i powiesić nad łóżkiem.

Art. 19 nie ma tu nic do rzeczy, kolega Assassin wyjaśnił to już wyczerpująco.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Następne zadanie przed Tobą: co "w tym przypadku" daje prawo do prędkości utrudniającej jazdę innym (art.19.2.1 kontra Zbig)?

Czyli takiej, że zblizając się do TIR nie można go szybko, sprawnie i bezpiecznie dla siebie i innych wyprzedzić? Nic. 

14 minut temu, szymon1977 napisał:

No więc 

To przy 100 pojawia się jego obowiązek, którego przy 80 nie było.

Nie wiem co się pojawia i czy się pojawia.  Przepis nie rozpatruje tego w kategoriach bezwzględnych w odniesieniu do prędkości, bo auta nie są wyposażone w kalkulatory artyleryjskie.

4 minuty temu, Zbig napisał:

Druga kwestia, która jest niezbędna do prawidłowej interpretacji cytowanego przepisu, to uwzględnienie następstwa zdarzeń w czasie.

Ot to! Jeśli nie zwolnisz kierując się zwykłą ludzką uprzejmością (no bo obowiązku wynikającego z art.19.2.1 nie rozumiesz, ale uprzejmy bywasz skoro zjeżdżasz na inny pas, żeby TIR na ten mógł wjechać), to on będzie musiał Cię przepuścić podst. art.22.4.

Nie wiem

Pierwszy konkret z Twojej strony.

-----

12 minut temu, Assassin napisał:

Czyli takiej, że zblizając się do TIR nie można go szybko, sprawnie i bezpiecznie dla siebie i innych wyprzedzić?

Forumowy miszczu od pseudo-interpretacji prawa: w art.19.2.1 warunkiem jest trudność TIR-a a nie Twoja łatwość.

Teraz, szymon1977 napisał:
15 minut temu, Zbig napisał:

Nie wiem

Kto to przed chwileczką pisał, że cytat wyrwany z kontekstu jest kłamstwem?

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

no bo obowiązku wynikającego z art.19.2.1 nie rozumiesz

Nie ma takiego obowiązku.  To jedynie Twoja fantazja, zapewne wynikająca z frustracji wywołanej częstą koniecznością ustępowania pierwszeństwa.

5 minut temu, Zbig napisał:

Nie ma takiego obowiązku

W ramach przypomneinia:

"Art.19.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;"

35 minut temu, fetek napisał:

mnie to drażni w szybszych autach, ty sie zabierasz za wyprzedzanie a taki szymon wp... ci się w bok bo książę w lusterko nie spojrzy.

Jest dużo gorzej.  On uważa, że realizowanie obowiązku ustąpienia pierwszeństwa utrudnia mu jazdę.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

W ramach przypomneinia:

Owszem, tylko zapomniałeś, że chodzi wyłącznie o jazdę zgodnie z przepisami.

3 minuty temu, Zbig napisał:

Jest dużo gorzej.  On uważa, że realizowanie obowiązku ustąpienia pierwszeństwa utrudnia mu jazdę.

Jak jest taki nadgorliwy na drodze tak jak na forum to stwarza bardzo duże zagrożenie dla innych. 

16 minut temu, fetek napisał:

Jak jest taki nadgorliwy na drodze tak jak na forum to stwarza bardzo duże zagrożenie dla innych. 

Bez obaw, w rzeczywistym świecie buraki, szeryfowie, kozaki w szybkich autach, miszcze kierownicy znający techniki sportowe, itd itp to rzadkość. Bez Was ruch odbywa się płynnie i bezpiecznie.

Ps

Wieczorynka się skończyła, pora spać chłopaki.

W sumie na temat wiec wklejam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Forumowy

Zdziwiłbyś się. Mocno. 😉

Ot to! Jeśli nie zwolnisz kierując się zwykłą ludzką uprzejmością (no bo obowiązku wynikającego z art.19.2.1 nie rozumiesz, ale uprzejmy bywasz skoro zjeżdżasz na inny pas, żeby TIR na ten mógł wjechać), to on będzie musiał Cię przepuścić podst. art.22.4.

-----

Forumowy miszczu od pseudo-interpretacji prawa: w art.19.2.1 warunkiem jest trudność TIR-a a nie Twoja łatwość.

TIR-a? 🤣 Przecież on jedzie swoim pasem ze stałą prędkością. Chodziło Ci o to, że to nie stara ciężarówka, wobec czego ma ogranicznik i nie może jechać 100 km/h lub szybciej? 🤣🤣🤣

W ramach przypomneinia:

Ubzdurałeś sobie, że to znaczy zawsze wolniej oraz że wynika z tego w każdym wypadku obowiązek zwalniania i od wielu dni usiłujesz bronić tego w świetle przepisów niemożliwego do obrony poglądu, co raz po raz prowadzi do wpisów o iście komicznym charakterze. 

Edytowane przez Assassin
14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, więc zachowa się adekwatnie do sytuacji, którą Ty wykreujesz.

Ja nie kreuje zadnej sytuacji, bo jest ona juz wykreowana przez prawo. Kazdy wie jak powinien sie zachowac i tyle. Nieprzewidziane manewry powoduja powstawanie niebezpiecznych sytuacji.

Ma lusterka? Ma hamulce? Zna przepisy?

Tak.

Wiec jezeli tak jest to nawet nie powinien dawac mi do zrozumienia ze bedzie sie wpychal i wymuszal na mnie zwalnianie.

9 godzin temu, przmor napisał:

W sumie na temat wiec wklejam

Ukryta Zawartość

Mądrzejszy od przepisów, szybszy od wszystkich, aktywnie dbający o swoje prawa. w dwóch słowach: wzór cnót.

-----

12 godzin temu, Zbig napisał:

Ukryta Zawartość

Art.19.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;

A więc do rzeczy:

"Czy wiesz, że zbyt wolna jazda może być uznana za wykroczenie?"

Tak, może czyli nie musi.

"Niektórzy kierowcy nie zdają sobie sprawy, że zbyt wolna jazda jest równie niebezpieczna, co jazda z nadmierną prędkością."

Nie. Stawianie równości jest tutaj kłamstwem, bo wolniejsza jazda sama w sobie jest bezpieczniejsza od szybciej... niebezpieczne może być to, co inni będą robić gdy spotkają wolniejszy pojazd (ale mandaty innych nie są przedmiotem dyskusji).

"Spowalnianie ruchu ujęte jest w przepisach i stanowi podstawę do ukarania"

Nie. Art.19.2.1 mówi o nieutrudnianiu jazdy innym, nie jest określone, że musi to być wolniej, więc może być szybciej i to pomimo nie przekroczenia prędkości dopuszczalnej.

"Oznacza to, że policjant może ukarać mandatem oraz nałożyć punkty karne za zbyt wolną..."

Niby tak - niby nie. Może ukarać za wolną, ale pomimo wolnej może nie ukarać, może też nie ukarać pomimo szybkiej, a może ukarać za zbyt szybką.

"...niebezpieczną dla innych kierowców jazdę."

To już opisałem, wolna jazda nie jest niebezpieczna - niebezpieczne może być to, co inni będą robić gdy spotkają wolniejszy pojazd. Istotne, że wbrew temu co tutaj sugerowano, prędkość dopuszczalna nie jest w art.19.2.1. żadnym warunkiem ukarania - warunkiem ukarania jest trudność jazdy odczuwana przez innych kierowców.

-----

Godzinę temu, Assassin napisał:

Zdziwiłbyś się. Mocno.

Po Twoim kompletnym braku zrozumienia tak prostego tematu,.i nieudolnym próbach przekręcania przepisów celem uzasadnienia własnego widzimisię, nie zdziwiłbym się wcale. Tylko nie pisz czym się zawodowo zajmujesz, bo całej branży wstyd przyniesiesz.

Godzinę temu, Assassin napisał:
10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Forumowy

😉

🤣 🤣🤣🤣

Argumentacja profesjonalisty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

uprzejmość czy buractwo

Ta uprzejmosc moze doprowadzac do zagrozenia dla innych uczestnikow ruchu, ktorzy tej uprzejmosci sie nie spodziewali.

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nic.

Ktoś tu pisał, że nikt tak nie jeździ, ale nie chce mi się szukać kto.

Bo to Ty sam pisales, ze zwalniasz zeby ten z rozbiegowki mial mozliwosc wjazdu na pas bez zwalniania.

Juz o tym zapomniales?

Tutaj jest wyraźnie opisane

"Zgodnie z kodeksem ruchu „kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony"

Ukryta Zawartość

A to oznacza, jak ktoś jedzie swoim pasem ruchu, "to chamstwo" nie ma prawa zajeżdżać mu drogi, zmuszać do hamowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
31 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tutaj jest wyraźnie opisane

"Zgodnie z kodeksem ruchu „kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony"

Nikt temu nie przeczy.

31 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A to oznacza

Pojęcia użyte w PoRD są w zdefiniowane PoRD, nie musisz kombinować co to oznacza.

53 minuty temu, BlueDot napisał:

Ta uprzejmosc moze doprowadzac do zagrozenia dla innych uczestnikow ruchu, ktorzy tej uprzejmosci sie nie spodziewali.

Ups... i kolejna wtopa:

Art.19.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

...

2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;

3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

Więc jeśli ktoś zdejmie nogę z gazu (art 19.2.2) a Ty zrobisz mu z d... garaż (art.19.2.3), to... tego chyba nie trzeba tłumaczyć? Chcesz tłumaczyć się w Sądzie, że "nie spodziewałeś się" czegoś, co zgodnie z art.19.2.3. masz obowiązek uwzględnić? Wow!

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Ups... i kolejna wtopa:

Adt.19.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

...

2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;

3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

Więc jeśli zdejmiesz nogę z gazu (art 19.2.2) a ktoś Ci zrobi z d... garaż (art.19.2.3), to... tego chyba nie trzeba tłumaczyć?

Z półtora roku temu, jechałem nowiuśkim MINI, gość przede mną  przejechał czerwone na skrzyżowaniu, w polowie skrzyżowania sie zatrzymał, wsteczny i z 8 m do tylu prosto we mnie, żebym nie miał kamery to wedlug kur... prawa .... moja wina.

Następny przypadek, moja córka jechała do pracy, na skrzyżowaniu światło żółte, transporter przed nią dodał gazu żeby przejechać skrzyżowanie wiec ona żeby nie robić ostrego hamowania za nim, a on nagle na środku dużego skrzyżowania w heble, nie miała szans i lekka stłuczka, według prawa jej wina, według mojego prawa należy sie jemu odebrać prawo jazdy,
bo takich naciągaczy jest wielu, znam jednego, który siedział za takie wyłudzanie z ubezpieczeń.
Prawo to jedno a jak ubezpieczenie ma takiego naciągacza w kartotece to juz prawo sie zmienia.

Edytowane przez .:Gerard:.
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

a on nagle na środku dużego skrzyżowania w heble

To raczej coś z głową...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.