Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, il Dottore napisał:

OK, dla prywatnego usera to jest problem.

Ale dla osoby chorej/umierającej brak ambulansu (bo akurat się ładuje) to już jest sprawa życia lub śmierci.

Goście którzy zamówili elektryczne... karetki(!!!) powinni iść siedzieć.

Wy chyba nie rozumiecie, o czym mowa. Pogotowie nie jest firma dostawcza, gdzie auto pracuje kilka godzin a potem stoi na bazie. I w tym czasie można je naładować itp.

W Pogotowiu karetka jest w ruchu 24/7 i nigdy nie wiesz, kiedy musisz odpalić koguty i ruszać na złamanie karku bo ktoś np. się dusi.

Ale teraz będzie spoko, bez pośpiechu, powolutku... Się podładuje, to się podjedzie... Nóż się w kieszeni otwiera i ziemniaki psują w piwnicy.

u nas był jakis projekt rządowy ostro pchajacy elektryczne karetki i jak sie moge domyślac zbudowane na mercedesie 🙂, wiekszosc jak wiem wycofała z racji nieprzedwidywalnych kosztów prąd gdzie cena jest nieprzewidywalna plus prawdopodobnie koniecznosc powiększenia floty z uwagi własnie na ładowanie

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Czekaja w gotowości, jak jeżdżą autobusy, samochody ciężarowe to w przyszłości tez bada e-strażackie

strazackie elektryki maja spalinowe generatory

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

22 minuty temu, cir napisał:

strazackie elektryki maja spalinowe generatory

ale jako awaryjny

25 minut temu, cir napisał:

u nas był jakis projekt rządowy ostro pchajacy elektryczne karetki i jak sie moge domyślac zbudowane na mercedesie 🙂, wiekszosc jak wiem wycofała z racji nieprzedwidywalnych kosztów prąd gdzie cena jest nieprzewidywalna plus prawdopodobnie koniecznosc powiększenia floty z uwagi własnie na ładowanie

I tak dziwne, ze ta ..... instytucja nie pobiera opłat za dojazdy.

17 minut temu, .:Gerard:. napisał:

ale jako awaryjny

wydaje mi się ze to chodzi cały czas , przynajmniej na pokazie który oglądałem  tak było

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Na filmie, który podałem, mówią ze jako rezerwa, dopiero jakby baterii zabrakło, w większości przypadków wystarcza Elektro.
Może na pokazie oszczędzali baterie albo była już na wyczerpaniu, albo chcieli pokazać możliwości

21 godzin temu, il Dottore napisał:

Zawał? Udar? Bardzo przepraszamy ale karetka się ładuje. Będziemy za 4 godziny.

JPRDL... to będzie RZEŹ! 😞

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

16 godzin temu, Zbig napisał:

Twoje problemy nie interesują Bialskiego PR.  Pojazdy elektryczne w logistyce lokalnej mają lepszą dostępność i niższe koszty eksploatacji od spalinowych, czy Ci się to podoba czy nie, zresztą, kogo to obchodzi?

6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Przyznaj się, wymyśliłeś sobie to

W USA mieli podobne dylematy do czasu pierwszej klęski żywiołowej w postaci śnieżycy. Od ręki wywalili wszystkie elektryczne  pługi śnieżne na spalinowe. Paliwo można spokojnie przechować w beczkach z prądem już tak tanio i prosto nie będzie.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, mariusz05 napisał:

W USA mieli podobne dylematy do czasu pierwszej klęski żywiołowej w postaci śnieżycy. Od ręki wywalili wszystkie elektryczne  pługi śnieżne na spalinowe. Paliwo można spokojnie przechować w beczkach z prądem już tak tanio i prosto nie będzie.

A ci się reklamują ze dużo do USA sprzedają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Na filmie, który podałem, mówią ze jako rezerwa, dopiero jakby baterii zabrakło, w większości przypadków wystarcza Elektro.
Może na pokazie oszczędzali baterie albo była już na wyczerpaniu, albo chcieli pokazać możliwości

Uwaga! Trudne pytanie: generator spalinowy jako rezerwa pokazuje, że zasięg/ładowanie jest problemem elektryka, czy problemem nie jest?

9 godzin temu, Zbig napisał:

Nie masz bladego pojęcia po ile elektryki kupują firmy.

A mnie nie interesuje kto, komu, ile i do czego dopłaca, ale jako ktoś o tym zapomina.

Nic nie będzie, bo to są marginalne wartości.

Dopłata do zakupu, zwolnienie z podatku drogowego, prad bez taryfy transportowej... twoim zdaniem to marginalne wartości? W rzeczywistości decydujące o opłacalności. Gdy producenci i użytkownicy aut spalinowych przestaną się na to składać, to troszkę się sytuacja zmieni. Ale tłum uwierzy, ze to wina Putina, Hamasu albo jakiegoś innego anty-celebryty.

Nic nie dostajesz, tylko dopłacasz.  Ty tak specjalnie prowokujesz czy faktycznie kompletnie nic nie kumasz?

Cisnę Cię abyś sam potwierdził swój błąd a moją rację - niniejszym dziękuję.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Cisnę Cię abyś sam potwierdził swój błąd a moją rację - niniejszym dziękuję.

A to już Twoja sprawa, że chcesz za to dziękować, ale z tym nie do mnie, tylko do tych co robią Cię w ch.. kasując podwójnie na każdym litrze.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:
12 godzin temu, Zbig napisał:

Nie masz bladego pojęcia po ile elektryki kupują firmy.

A mnie nie interesuje kto, komu, ile i do czego dopłaca, ale jako ktoś o tym zapomina.

To wolny kraj, więc masz prawo do dowolnie dziwnych zainteresowań. 😁

Dopłata do zakupu, zwolnienie z podatku drogowego, prad bez taryfy transportowej... twoim zdaniem to marginalne wartości?

W porównaniu z dopłatami do kosztów eksploatacji paliw kopalnych całkowicie marginalne.

W rzeczywistości decydujące o opłacalności.

Jeżeli usuniemy wszystkie funkcjonujące formy dotacji po obu stronach, opłacalność elektryków wzrośnie a nie zmaleje.  

Gdy producenci i użytkownicy aut spalinowych przestaną się na to składać, to troszkę się sytuacja zmieni.

Producenci i użytkownicy różnych historycznych technologii wielokrotnie przestawali, i faktycznie sytuacja się zmieniała, ale bynajmniej nie tak, jak sobie wyobrażasz.

38 minut temu, Zbig napisał:

Jeżeli usuniemy wszystkie funkcjonujące formy dotacji po obu stronach, opłacalność elektryków wzrośnie a nie zmaleje.  

Bez komentarza.

10 godzin temu, Zbig napisał:

BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Skąd te kretynizmy bierzesz? 🙂

Na paliwach kopalnych każde państwo ZARABIA i to ciężkie pieniądze. Z akcyzy i innych podatków. Jest to zyskowne do tego stopnia, że teraz Orlen wziął nawet na utrzymanie św. Jurasa a św. Juras tani nie jest. Taki Land Rover swoje pali... Syn kuzynki ma, nawet nie Defendera tylko Range Sport V8 to mówi, że w mieście 20l/100km to jest norma.

gf-FyXq-scFZ-6hs5_jerzy-owsiak-jezdzi-te

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 minuty temu, il Dottore napisał:

BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Skąd te kretynizmy bierzesz? 🙂

Wychodzi na to, że to użytkownicy elektryków dopłacają mi do spalinowego - różne bzdury juz czytałem, ale to jest totalny odlot. Przecież to spalinowi na każdym kroku, od produkcji po złomowanie, płacą dziwaczne często podatki, z których elektryczni są zwolnieni.

Kolokwialnie mówiąc: robimy zrzutę na jego wymarzoną Teslę, a ten jeszcze marudzi. Co za typ!

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wychodzi na to, że to użytkownicy elektryków dopłacają mi do spalinowego - różne bzdury juz czytałem, ale to jest totalny odlot. Przecież to spalinowi na każdym kroku, od produkcji po złomowanie, płacą dziwaczne często podatki, z których elektryczni są zwolnieni.

Kolokwialnie mówiąc: robimy zrzutę na jego wymarzoną Teslę, a ten jeszcze marudzi. Co za typ!

Wychodzi na to, że jak ciebie podatkami ładują w pupkę, to się wściekasz że niektórzy się nie dają 

30 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Wychodzi na to, że jak ciebie podatkami ładują w pupkę, to się wściekasz że niektórzy się nie dają 

Nic podobnego - wściekać się co najwyżej mogę, gdy ktoś z uporem maniaka argumentuje kłamstwami... no bo skoro twierdzi, że to on się zna, to musi świadomie rozmijać się z prawdą, którą nawet ja znam? Swoją drogą to trochę dziwne chwalić się, że ma taniej, skora ja mu dopłaciłem.

Ps

Nie zastępuj argumentów prywatą, dobrze na tym nie wyjdziesz.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Na paliwach kopalnych każde państwo ZARABIA i to ciężkie pieniądze.

Oczywiście że tak.  Zwłaszcza państwo Obajtkowie, państwo Saudowie, itp.  Tylko źe ja nie pisałem kto zarabia tylko kto płaci 

49 minut temu, Zbig napisał:

Tylko źe ja nie pisałem kto zarabia tylko kto płaci 

No i z Twoich zabaw słówkami wyszło, że na plusie jest ten, co jest na minusie.

44 minuty temu, Zbig napisał:

W Twoich fantazjach arytmetycznych wszystko jest możliwe.

A kto jako argument przedstawił "fuel subsides"? Swoją drogą masz jaja by dowodzić własnego braku racji, szacun.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

A kto jako argument przedstawił "fuel subsides"? Swoją drogą masz jaja by dowodzić własnego braku racji, szacun.

Ty natomiast kompletnie nie masz jaj próbując w nieudolny sposób odwrócić kota ogonem.

7 minut temu, Zbig napisał:

próbując w nieudolny sposób odwrócić kota ogonem.

Kot ogonem w Twoich wpisach już stoi. Nie chce mi się wracać do przedszkola, więc sam sobie wypunktuj, od produkcji po złomowanie, ile do budżetu płacą i ile biorą, użytkownicy aut spalinowych, a ile elektrycznych. Dla własnego dobra, żebyś nie był rozczarowany, że zakaz spalinowych wszedł w życie, a tanie i użyteczne elektryki nie pojawiły się. 

Do tego jeszcze nie poruszyliśmy problemów z wydajnością infrastruktury energetycznej. Nikt tego nie przygotował, nikt o tym nie pomyślał. Wszystko bazuje na chciwości lobby litowo-miedzianego. Jak zaraz klika osób kupi elektryki, będą chcieli się ładować mocą 50kW na stacjach. Skąd nagle taka wydolność sieci? Za rok nam każą używać czajników o mocy 500W a używanie zwykłego czajnika 2,2kW będzie karane mandatem 10000zł. Dość już tego pierdolenia niedorozwiniętego i niedouczonego bydła! Jak chcecie stacje z prądem, to każda stacja prądu powinna mieć autonomiczne źródło mocy, czyli np. silnik spalinowy zasilany np. gazem o mocy np. ... 500kW?? Są takie silniki, mini elektrownie, nie ma problemu, kraje trzeciego świata na tym jadą zasilając to ON. Możecie zasilać je wodorem, metanem, czymkolwiek. Pytanie jak to się ma do emisji CO2, o którą toczy się ta cała gra. Policzcie mi to, bo do tej pory chyba nikt nie liczył. Hybrydy w mieście wydają się być całkiem logicznym rozwiązaniem pod względem sprawności energetycznej i emisji CO2. O czym tu w ogóle jest mowa?

Jak do tej pory monopol na produkcję i dystrybucję energii elektrycznej ma tylko władza. Plan jest prosty. Nie dostosujesz się do nowych reguł władzy, to ci odetną energię. Prosty temat. Samodzielnie nie pojedziesz nigdzie, nie nagrzejesz domu, nie nagrzejesz wody, nie ugotujesz. Wszystkie inne drogi uzyskania energii to będzie „przestępstwo”. Liczysz na swoje elektryczne fotowoltaiczne paneliki??? Życzę powodzenia. Jedna ustawa i staną się niebezpieczne dla środowiska. Dziś jesteś ekologiczny, jutro będziesz dysydentem. Nie ma problemu, w zasadzie wystarczy policzyć i wyjdzie na jaw żeś ekologiczny przestępca.

27 minut temu, Piotr_1 napisał:

Za rok nam każą używać czajników o mocy 500W a używanie zwykłego czajnika 2,2kW będzie karane mandatem 10000zł.

27 minut temu, Piotr_1 napisał:

Dość już tego pierdolenia niedorozwiniętego i niedouczonego bydła!

51 minut temu, Piotr_1 napisał:

każą używać czajników o mocy 500W a używanie zwykłego czajnika 2,2kW

Używanie czajników 500 W zamiast 2200 W zwiększy obciążenie sieci zamiast zmniejszyć, ale to wiedzą ci co uważali na lekcjach fizyki.

4 minuty temu, Zbig napisał:

Używanie czajników 500 W zamiast 2200 W zwiększy obciążenie sieci zamiast zmniejszyć...

Ups...

14 minut temu, Zbig napisał:

Używanie czajników 500 W zamiast 2200 W zwiększy obciążenie sieci zamiast zmniejszyć, ale to wiedzą ci co uważali na lekcjach fizyki.

No tak, wszystko jasne. Są rzeczy z którymi dyskutować się nie da. A wiesz że są takie kraje gdzie to się stosuje i są takie limity?

Edytowane przez Piotr_1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.