Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Zbig napisał:

Albo 4x4 albo automat, faktycznie optymalizacja 🙂

Dodajmy jeszcze do tego brak silnika 2,0 dCi. 😄 Taki turbodiesel, 4x4 i hydrokinetyczny automat to by był mój Duster Marzeń 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, ASURA napisał:

auto z przesuniętym pod maską o 30 cm w tył silnikiem miało za mało dociążoną przednią oś

Silnik z przodu nadal dociąża przednią oś, więc nie wprowadzaj w błąd łącząc przypadkowy fakt z przypadkowym spostrzeżeniem.

Ps

A Hyundai Tucson nie ma przypadkiem silnika poprzecznie z przodu, co sprawia, że silnik jest w linii z przednią osią?

7

Mały włos nie stoczyłem się z urwiska przy którym zawracałem- auto z przesuniętym pod maską o 30 cm w tył silnikiem miało za mało dociążoną przednią oś co by mieć poprawną przyczepność i się po prostu staczało do przodu zamiast trzymać podłoża

Trzeba mieć talent, żeby przy urwisku zawracać w tę stronę. Robi się to tak, że pod górkę jedziesz rozpędem, a wtedy ruszasz z górki, a nie na odwrót.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Brak napędu na 4 koła to już nawet w terenach podgórskich poważna sprawa. Sam się o tym w napędzanym na przednie koła Tusconie przekonałem. Mały włos nie stoczyłem się z urwiska przy którym zawracałem- auto z przesuniętym pod maską o 30 cm w tył silnikiem miało za mało dociążoną przednią oś co by mieć poprawną przyczepność i się po prostu staczało do przodu zamiast trzymać podłoża. Przy 4x4 do którego byłem przyzwyczajony taka sytuacja była by mało prawdopodobna

To brzmi absolutnie bezsensownie.
Nie na darmo najlepsza przyczepnosc i trakcje maja auta z silinikiem CENTRALNYM i rozkladem obciazenia przod/tyl 50/50%
Patrz wszystkie rasowe wyczynowe maszyny

Brak napędu na 4 koła to już nawet w terenach podgórskich poważna sprawa. Sam się o tym w napędzanym na przednie koła Tusconie przekonałem. Mały włos nie stoczyłem się z urwiska przy którym zawracałem- auto z przesuniętym pod maską o 30 cm w tył silnikiem miało za mało dociążoną przednią oś co by mieć poprawną przyczepność i się po prostu staczało do przodu zamiast trzymać podłoża. Przy 4x4 do którego byłem przyzwyczajony taka sytuacja była by mało prawdopodobna

Mam Tuśka i to jeden z lepszych samochodów w segmencie, lepszy od Hondy, Toyoty rav4, peugeota 3008 i też napędem tylko na przód, bezproblemowy samochód. Nie odczuwam żeby przednia oś była niedociążona, prowadzi się genialnie jak lexusy. Nie wiem co ty zrobiłeś że ci się stoczył. Są wersje z napędem na 4 koła trzeba było brać taki jak lubisz pojeździć w terenie.

20 minut temu, caleb66 napisał:

Nie wiem co ty zrobiłeś

Można się domyślić. BTW teraz szuka sposobu, by za swoją wpadkę obwinić technikę, i jak zwykle w sprawach technicznych, robi to nieudolnie.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, xajas napisał:

To brzmi absolutnie bezsensownie.
Nie na darmo najlepsza przyczepnosc i trakcje maja auta z silinikiem CENTRALNYM i rozkladem obciazenia przod/tyl 50/50%
Patrz wszystkie rasowe wyczynowe maszyny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Centralnie to przy 4x4 to ja nawet w samochodzie d... nie mam a Ty mi każesz silnik niewiele cięższy do centrum przesuwać 😄 

p.s. rozkład siły napędu przód tył szanujące się firmy nie rozkładają 50/50% za tym o co tu biega jak trafimy z toru wyścigowego  w leśne zadupie

I znów jesteśmy "w lesie" kolego....

ale... 3 pasażerów uwieszonych na zewnątrz samochodu  z tyłu, przodu z boku zdecydowanie potrafi to naprawić, niestety zawsze trzeba jeździć wtedy w komplecie 😉 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Silnik z przodu nadal dociąża przednią oś, więc nie wprowadzaj w błąd łącząc przypadkowy fakt z przypadkowym spostrzeżeniem.

Ps

A Hyundai Tucson nie ma przypadkiem silnika poprzecznie z przodu, co sprawia, że silnik jest w linii z przednią osią?

7

Trzeba mieć talent, żeby przy urwisku zawracać w tę stronę. Robi się to tak, że pod górkę jedziesz rozpędem, a wtedy ruszasz z górki, a nie na odwrót.

Nie pisz do mnie, bo żal czytać....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, caleb66 napisał:

Mam Tuśka i to jeden z lepszych samochodów w segmencie, lepszy od Hondy, Toyoty rav4, peugeota 3008 i też napędem tylko na przód, bezproblemowy samochód. Nie odczuwam żeby przednia oś była niedociążona,

Ja miałem najmniejszy silnik za tym może u Ciebie jest ciut lepiej. W moim przypadku przed silnikiem do chłodnicy znajdowało się 30 cm "audiofilskiej pustej przestrzeni. Autko tragedia z elektroniką pasy na asfalcie widzi i zakręca a w betonową odgrodę na środku jezdni przyp...  jak złoto. Do tego coś było programowo z..ne (auto zastępcze) i raz załączał się a raz nie hamulec ręczny przy jeździe pod górę. Stojąc w korku i pod górę byłem na prawdę mocno zestresowany.... Z dużą przyjemnością wymieniłem tego mini SUV-a na Forda Kugę 

Podjazd 25% na szutrze to był wyczyn tym Tusconem

Never mind !

Ogólnie znaczenie SUV zeszło w obecnych czasach na psy

Tyle i aż tyle

7 minut temu, ASURA napisał:

Autko tragedia z elektroniką pasy na asfalcie widzi i zakręca a w betonową odgrodę na środku jezdni przyp...  jak złoto.

No czasami jak nie ma pasów albo są słabo widoczne to głupieje ale to się wyłącza. Kugą jeździłem ale w starej budzie i mi nie przypasował.

13 minut temu, caleb66 napisał:

No czasami jak nie ma pasów albo są słabo widoczne to głupieje ale to się wyłącza. Kugą jeździłem ale w starej budzie i mi nie przypasował.

Dla osób nie przepadających za "wynalazkami" z elektroniką bardzo fajne, mało zużywające paliwa i zrywne autko

W obu trochę te obłapiające ciasno fotele dla osoby 190cm trochę ciasnawe mimo że uchodzę za men top model 😉 

No i bagażniki mniejsze niż w CRV a to mieszkając na wsi w mieście jednak istotne. 18 25litrowych worków torfu na trawę czy 14 metrowych betonowych krawężników to nie włożę

4x4 to nie tylko ekstremalne sytuacje w terenie lub zima. 4x4 nawet na mokrym bardzo pomaga z trakcja. Niby to 4x4 nie czuc ze sie jakos czesto przydaje, ale daje to pewnien rodzaj komfortu ze nie trzeba nawet zastanawiac nad niektorymi sytuacjami.

To troche przypomina mi sytuacje z elektrykami. Niby ludzie jezdza 99% czasu do pracy i sklepu, ale placza ze nie beda mieli jak dojechac autem na Chorwacje (na ktorej byli raz 3 lata temu). Z tym ze 4x4 przydaje sie duzo czesciej niz raz na 3 lata i tak stanowia takie samochody tylko odsetek sprzedawanych.

Edytowane przez piter z
48 minut temu, ASURA napisał:

Dla osób nie przepadających za "wynalazkami" z elektroniką bardzo fajne, mało zużywające paliwa i zrywne autko

Teraz we wszystkich masz nawalone elektroniki, wymogi unijne, ta nowa kuga ładna nawet ale te silniki ecoboost 1.5 trzycylindrowe jak dacii i peugeocie 3008 to żart, hyundai daje najlepsze silniki

2 godziny temu, ASURA napisał:

Nie pisz do mnie, bo żal czytać....

Piszę do wszystkich poza Tobą, bo Ty jesteś ostatnią osobą, po której spodziewał bym się zrozumienie zagadneinia.

2 godziny temu, ASURA napisał:

W moim przypadku przed silnikiem do chłodnicy znajdowało się 30 cm "audiofilskiej pustej przestrzeni.

Zamiast 30cm mogło być 15cm, ale wtedy dociążenie napędzanej osi jeszcze by zmalało.

2 godziny temu, caleb66 napisał:

Nawet pertyn ględzi że heniek jest teraz number 1

A Pertyn ględził, że "przesunięty pod maską o 30 cm w tył silniki więc ma za mało dociążoną przednią oś co by mieć poprawną przyczepność i się po prostu stacza do przodu zamiast trzymać podłoża"?

Centralnie to…

Czy rozumiesz roznice miedzy rozkladem momentu obrotowego miedzy przednia i tylna osia w autach z napedem 4x4 i rozkladem ciezaru/nacisku na przednia i tylna os?

Przeciez ty totalnie mieszasz pojecia

A szanujace sie firmy przy napedzie 4x4 rozdzielaja moment napedowy/obrotowy na przod i tyl dynamicznie, czyli w zaleznosci od sytuacji i potrzeb

Docisk przy przyspieszaniu jest glownie na tyl, stad tez samochody do wyscigow torowych sa tylnionapedowe. Tego zreszta nie trzeba tlumaczyc bo kazdy samochodem jezdzi. Samochody w ktorych mniej sie patrzy na budzet maja naped na tyl nawet gdy maja naped tylko na 1 os (BMW i Mercedes).

57 minut temu, piter z napisał:

Docisk przy przyspieszaniu jest glownie na tyl, stad tez samochody do wyscigow torowych sa tylnionapedowe. Tego zreszta nie trzeba tlumaczyc bo kazdy samochodem jezdzi. Samochody w ktorych mniej sie patrzy na budzet maja naped na tyl nawet gdy maja naped tylko na 1 os (BMW i Mercedes).

Ale namieszałeś!

7 godzin temu, ASURA napisał:

Ogólnie znaczenie SUV zeszło w obecnych czasach na psy

Większość popularnych modeli to napompowane kompakty - kompaktowa długość i rozstaw osi, za to szerokość jak w klasie średniej a wysokość +20 cm względem standardowego auta.  Takie dziwne proporcje zestawione z dość budżetowymi zawieszeniami cudu nie wygenerują - komfort jazdy na długich trasach będzie raczej średni.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Czy rozumiesz roznice miedzy rozkladem momentu obrotowego miedzy przednia i tylna osia w autach z napedem 4x4 i rozkladem ciezaru/nacisku na przednia i tylna os?

Czy ty ogarniasz że jak w aucie jest tylko kierowca lub w aucie siedzi pięć osób to to auto się zupełnie inaczej zachowuje, jest inny rozkład sił i obciążenia zarówno poszczególnych kół jak i ich zachowanie momentu obrotowego?

8 minut temu, Zbig napisał:

Większość popularnych modeli to napompowane kompakty - kompaktowa długość i rozstaw osi, za to szerokość jak w klasie średniej a wysokość +20 cm względem standardowego auta.  Takie dziwne proporcje zestawione z dość budżetowymi zawieszeniami cudu nie wygenerują - komfort jazdy na długich trasach będzie raczej średni.

Volvo wydumało takiego plus, plus SUV-a z plus 20cm w górę od innych. No uj wie dla kogo poza psychologicznym  przedłużeniem pewnej części ciała u panów i czego (podpowiedzcie) u pań

No nie wiem czy to już bus czy miało pójść jeszcze dalej z budą...

Tak że dobry smak i funkcjonalność jest psuta z obu stron na maxa

45 minut temu, ASURA napisał:

Volvo wydumało takiego plus, plus SUV-a z plus 20cm w górę od innych. No uj wie dla kogo poza psychologicznym  przedłużeniem pewnej części ciała u panów i czego (podpowiedzcie) u pań

No nie wiem czy to już bus czy miało pójść jeszcze dalej z budą...

Tak że dobry smak i funkcjonalność jest psuta z obu stron na maxa

Pytanie o czym rozmawiamy?  W tej chwili każda marka premium ma w ofercie hipopotamy zaliczane do klasy E lub F, ale to są auta za pół bańki plus.

7 godzin temu, caleb66 napisał:

te silniki ecoboost

Syn ma Ecoboosta we Fieście już 6 lat. Zero problemów - już 60kkm. Ale zaraz kończy się gwarancja (dali 7 lat) i w przyszłym roku sprzedajemy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 minut temu, il Dottore napisał:

Syn ma Ecoboosta we Fieście już 6 lat. Zero problemów - już 60kkm. Ale zaraz kończy się gwarancja (dali 7 lat) i w przyszłym roku sprzedajemy.

60 tysi to żaden przebieg.  I jeszcze przez 6 lat czyli olej wymieniany co 10 tys.

25 minut temu, il Dottore napisał:

Tam pasek rozrządu chyba w oleju pracuje, to i tak długo chodzi, jak to ten silnik.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Pytanie o czym rozmawiamy?  W tej chwili każda marka premium ma w ofercie hipopotamy zaliczane do klasy E lub F, ale to są auta za pół bańki plus.

A o pokraki Ci chodzi 😄 

Autobus by sobie nabyli przerobiony na mieszkanie było by bardziej happy

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Syn ma Ecoboosta we Fieście już 6 lat. Zero problemów - już 60kkm.

Pierwszego Malucha jak kupiłem to miał 8lat i 50tys km, sprzedałem po 2latach z przebiegiem 80tys km. W tym czasie wykonałem następujące naprawy silnika: ...to już wszystkie.

1 godzinę temu, Zbig napisał:

przez 6 lat czyli olej wymieniany co 10 tys.

Oczywiście. Jak dbasz tak masz.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Pierwszego Malucha jak kupiłem to miał 8lat i 50tys km, sprzedałem po 2latach z przebiegiem 80tys km. W tym czasie wykonałem następujące naprawy silnika: ...to już wszystkie.

Silnik od malucha miał łańcuch rozrządu i tam się nic nie działo nawet jak pękł ten łańcuch, rozrząd bezkolizyjny. W tych nowych zwłaszcza z paskami rozrządu w kąpieli olejowej nie znasz dnia ani godziny a jak pęknie pasek to w najlepszym wypadku nowe zawory i tłoki a najczęściej cała głowica a nawet cały silnik na szrot.

8 godzin temu, caleb66 napisał:

Silnik od malucha miał łańcuch rozrządu i tam się nic nie działo nawet jak pękł ten łańcuch, rozrząd bezkolizyjny. W tych nowych zwłaszcza z paskami rozrządu w kąpieli olejowe

Silnik Makucha nie miał też EGR, DPF, AdBlue i innego badziewia, którego jedynym zadaniem jest autodestrukcja.

Bardzo skutecznie w kabinie hałasem silnika z tyłu rąbał słuch

No same zalety....

No i wysocy mogli ćwiczyć yogę a studenci dla draki bić rekordy ilu się w nim zmieści...

27 minut temu, ASURA napisał:

Bardzo skutecznie w kabinie hałasem silnika z tyłu rąbał słuch

No same zalety....

No i wysocy mogli ćwiczyć yogę a studenci dla draki bić rekordy ilu się w nim zmieści...

Jak zwykle nie na temat: co do prostoty konstrukcyjnej silnika, ma prostota konstrukcyjna całej reszty?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.