Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.02.2025 o 10:15, xajas napisał:

Osobiscie takiego Fosi (jeszcze) nie posiadam, ale znajomy, z ktorym majstrujemy odpowiednie setupy do jego RME wlasnie zastapil swojego Atola dwoma Fosi ZA3 V3 w trybie mono napedzajacymi Focale 948 w olbrzymim pomieszczeniu i jest totalnie zadowolony.

Mysle ze nadszedl czas cos takiego samemu wyprobowac. Cena jest smiechu warta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW.
U gory widac badzo ciekawe ustrojstwo (to z „wycieraczkami“) umozliwiajace porownywanie dwoch zrodel i dwoch par glosnikow
IMG_6031.thumb.jpg.d74f55a996b5f5bbf9822638823f206b.jpg

A on w ogóle słucha średnicy? Jaki ma DAC? Pewnie cos z DS co ładnie uśrednia dźwięki. Ale te wzmacniacze to już w ogóle porażka. Tam w ogóle nie ma szczegółów na średnicy. Nic a nic. Wiec czym się zachwycać? Chyba brakiem słuchu 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, hary1357 napisał:

Niestety nie posiadam linku bo kupiłem już z drugich rąk. Wzmacniacz grzeje się bo klasa A musi się grzać. Nie ma opcji żeby stał w jakiejkolwiek wnęce. Jak położysz na niego dłonie to czujesz że jest gorący ale się nie oparzysz. 

Na moimi Fosi v3 mono też można ogrzać ręce po godzinie grania.

Cena tego wzmacniacza na Alliexpress jest zachęcająca, ciekawe jakby zniósł podróż do Polski 

Mam fioła na punkcie poboru prądu - możesz go zmierzyć jeżeli masz sposobność? Z racji dzieci muszę się liczyć z tym, że sprzęt będzie "ON" cały weekend.

Edytowane przez D4ncer
Godzinę temu, Delirium77 napisał:

A on w ogóle słucha średnicy? Jaki ma DAC? Pewnie cos z DS co ładnie uśrednia dźwięki. Ale te wzmacniacze to już w ogóle porażka. Tam w ogóle nie ma szczegółów na średnicy. Nic a nic. Wiec czym się zachwycać? Chyba brakiem słuchu 🙂

Właśnie się to swoją niepełnosprawnością  się pochwaliłeś:

Popatrz: Fosi%20V3%20Mono%20FR%20-%204R,%208R,%20

fosi-audio-mono-v2-amplifier-frequency-r

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

A on w ogóle słucha średnicy? Jaki ma DAC? Pewnie cos z DS co ładnie uśrednia dźwięki. Ale te wzmacniacze to już w ogóle porażka. Tam w ogóle nie ma szczegółów na średnicy. Nic a nic. Wiec czym się zachwycać? Chyba brakiem słuchu

Czy slucha srednicy?
Nie tylko oglada
A jaki ma DAC to przeciez pisalem: RME
5 minut temu, piramidon napisał:

Popatrz: 

Ukryta Zawartość

fosi-audio-mono-v2-amplifier-frequency-r

Nie pokazuj mi wykresów. Nie pokazuj mi pomiarów. Nie ma to wypełnienia tylko uśrednianie na średnicy. Brzmi to SZTUCZNIE. Pomiary i wykresy tego nie pokażą. Zrozumiesz to? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam Wzmacniacz Aiyima A 07 i Fosi Za3 do tego zasilacz liniowy , Dac Gustard R26 i kolumny za 25k ,chciałem kupić sobie wzmacniacz który by wyglądał okazale i też fajnie grał . Posłuchałem kilku wzmacniaczy za ok 8tys i zostałem przy swojej kl D za kilka stówek , stwierdziłem że te wzmacniacze które odsłuchałem nie są warte tych pieniędzy . Owszem Aiyima i fosi słabo wyglądają ale grają wystarczająco dobrze .

57 minut temu, piramidon napisał:

Nie myl pomiarów z brzmieniem. To zasadniczy błąd! 😄 

Inna sprawa, że akurat w przypadku tych chińskich zabawek brzmienie jest równie dobre jak pomiary, więc nie wiem, skąd zarzuty o "brak szczegółów na średnicy". Nie rozumiem tego. Sprzęt za psi grosz ma klasę brzmienia niemal Naim Supernait - czego jeszcze można w tej cenie wymagać?

7 minut temu, Bartik napisał:

Posłuchałem kilku wzmacniaczy za ok 8tys i zostałem przy swojej kl D za kilka stówek , stwierdziłem że te wzmacniacze które odsłuchałem nie są warte tych pieniędzy .

Z filmiku na YT to Naim Supernait gra śladowo lepiej ale to jest 4000€.

Każdy musi sam sobie  odpowiedzieć, czy warto.

Chinole pozamiatali.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, Bartik napisał:

Mam Wzmacniacz Aiyima A 07 i Fosi Za3 do tego zasilacz liniowy , Dac Gustard R26 i kolumny za 25k ,chciałem kupić sobie wzmacniacz który by wyglądał okazale i też fajnie grał . Posłuchałem kilku wzmacniaczy za ok 8tys i zostałem przy swojej kl D za kilka stówek , stwierdziłem że te wzmacniacze które odsłuchałem nie są warte tych pieniędzy . Owszem Aiyima i fosi słabo wyglądają ale grają wystarczająco dobrze .

Mam kilka dakow r2r, w tym takie, które grają lepiej niż LAiV. Więc dla mnie profanacja jest słuchanie r2r na tego typu wzmacniaczach. Miałem chęci, ale wyszło,że te wzmacniacze grają wygładzoną do granic średnica, gdzie brakuje planktonu, przekazu. Jest wyrównana papka, która fajnie wygląda na wykresach. Z miłą chęcią wróciłem do swojego HK990 i nic zmieni tej decyzji. Tania klasa D nadaje się na biurko do niezobowiązującego słuchania.

Edytowane przez Delirium77
16 minut temu, Delirium77 napisał:

Tania klasa D nadaje się na biurko do niezobowiązującego słuchania.

Szczególnie na biurko z takim widokiem!

19 minut temu, Delirium77 napisał:

Mam kilka dakow r2r, w tym takie, które grają lepiej niż LAiV.

LAIV to akurat żaden punkt odniesienia. Trochę marketingowa wydmuszka.

20 minut temu, Delirium77 napisał:

Więc dla mnie profanacja jest słuchanie r2r na tego typu wzmacniaczach.

Dlatego mój przetwornik R2R gra wyłącznie w ekskluzywnym towarzystwie Czystej Klasy A. 😄

Ukryta Zawartość

Ale to Fosi kupię sobie z czystej ciekawości. Przy tej cenie ryzyko jest ZEROWE.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Fosi Za3 gra tak sobie jak dla mnie  , za to Aiyima A07 pokazuje jak dźwięki fruwają  wysoko i szeroko ,dźwięki odrywają się od kolumn ,bardzo to lubię . 
Fosi ZA3 ma zmienione opampy na sparkos więc gra lepiej od podstawowej wersji ,polecam . 

Edytowane przez Bartik
W dniu 28.02.2025 o 17:51, hary1357 napisał:

No panowie tak na szybko i dość nieoczekiwanie do klona końcówki A1 dołączył przedwzmacniacz klon Mark Levinson JC2 FET. Do kompletu jeszcze DAC SMSL M200 i zbieram szczękę. Śmieszne pieniądze za elektronikę ale co to robi z moimi Emeraldami to szok 🤯

Ukryta Zawartość

Cholera,tak zachwalacie,że az człowieka korci w sobotni wieczór,żeby kupić....

39 minut temu, il Dottore napisał:

skąd zarzuty o "brak szczegółów na średnicy". Nie rozumiem tego.

pewnie kolumny tej "srednicy " nie mają.

Z pustego w prózne  to i salomon nie naleje

20 minut temu, il Dottore napisał:

Ale to Fosi kupię sobie z czystej ciekawości. Przy tej cenie ryzyko jest ZEROWE.

Co na to Sudgen?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Cholera,tak zachwalacie,że az człowieka korci w sobotni wieczór,żeby kupić....

pewnie kolumny tej "srednicy " nie mają.

Z pustego w prózne  to i salomon nie naleje

Co na to Sudgen?

Rozsiadł się wygodnie i prosi żeby potrzymać mu piwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, il Dottore napisał:

Rozsiadł się wygodnie i prosi żeby potrzymać mu piwo.

Ukryta Zawartość

Niech siedzi póki może.
Pozniej nie będzie do smiechu

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Niech siedzi póki może.
Pozniej nie będzie do smiechu

Jest Czysta Klasa A i długo, długo nic... 😄 

Ukryta Zawartość

Natomiast Chińczyki w Klasie D to śmiertelne zagrożenie dla Klasy AB. Tu nie ma co dyskutować.

Ukryta Zawartość

Fajna taka otwarta góra na nagraniu.
Dałem lajka,a niech tam.

Teraz, il Dottore napisał:

Jest Czysta Klasa A i długo, długo nic... 😄 

Ukryta Zawartość

Natomiast Chińczyki w Klasie D to śmiertelne zagrożenie dla Klasy AB. Tu nie ma co dyskutować.

Ja teraz słucham Klasy A na ECL86.
No lepiej niż V3Mono
Lepiej.
W średnicy.

Ale bez histerii.

Ukryta Zawartość

Jeśli nawet Jeff Rowland poszedł w Klasę D to o czym my tu rozmawiamy?

rowland_capri2_twin_125.jpg

36 minut temu, il Dottore napisał:

Szczególnie na biurko z takim widokiem!

LAIV to akurat żaden punkt odniesienia. Trochę marketingowa wydmuszka.

Dlatego mój przetwornik R2R gra wyłącznie w ekskluzywnym towarzystwie Czystej Klasy A. 😄

Ukryta Zawartość

Już nie idź po bandzie. Wystarczy dobra klasa AB. AB z dużą mocą pokaże dynamikę. 
Ale nie o to chodzi. Chodzi o „plankton”. Skoro pisz już o klasie „A” to rozumiem, że o to chodzi. Klasa D to niestety pustka w tym temacie.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Jeśli nawet Jeff Rowland poszedł w Klasę D to o czym my tu rozmawiamy?

rowland_capri2_twin_125.jpg

Że to pewnie ładnie wygląda i dużo kosztuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Już nie idź po bandzie. Wystarczy dobra klasa AB. AB z dużą mocą pokaże dynamikę. 
Ale nie o to chodzi. Chodzi o „plankton”. Skoro pisz już o klasie „A” to rozumiem, że o to chodzi. Klasa D to niestety pustka w tym temacie.

Że to pewnie ładnie wygląda i dużo kosztuje?

Jakie masz kolumny?

39 minut temu, Bartik napisał:

Fosi Za3 gra tak sobie jak dla mnie  , za to Aiyima A07 pokazuje jak dźwięki fruwają  wysoko i szeroko ,dźwięki odrywają się od kolumn ,bardzo to lubię . 
Fosi ZA3 ma zmienione opampy na sparkos więc gra lepiej od podstawowej wersji ,polecam . 

Jak mnie przekonacie do czegoś to spróbuję. Do tej pory strasze modele Aiyiama, Sabay i Topping. I jak dla mnie to żadne dorównanie AB. Od razu słychać, że gra ściana dźwięku.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jakie masz kolumny?

Takie, że z HK990 i dakiem na pcm58 w końcu słychać, że dźwięk się odrywa od kolumn. Kolumny podłogowe, 2,5 drożne. Co to ma za znaczenie. Zaraz będzie tekst, za tanie. A ta tania klasa D to jaka jest? I do czego aspiruje? Kolumny są wsam raz do dakow za 10 tys, poza tym mam zegar LHY 2S i Gustard u18 jako DCC.

Edytowane przez Delirium77
45 minut temu, Delirium77 napisał:

Takie, że z HK990 i dakiem na pcm58 w końcu słychać, że dźwięk się odrywa od kolumn. Kolumny podłogowe, 2,5 drożne. Co to ma za znaczenie. Zaraz będzie tekst, za tanie. A ta tania klasa D to jaka jest? I do czego aspiruje? Kolumny są wsam raz do dakow za 10 tys, poza tym mam zegar LHY 2S i Gustard u18 jako DCC.

nie,pytałem konkretnie o model.
Dla swojej wiadomości.
Ja mam dośc słabe kolumny,więc nie dziwi,ze ja jakiejś przepaści między AB a D na średnicy nie widzę.
Owszem,róznica jest,ale że "nic nie ma" to bym nie powiedział.
Z A mam ECL86 i Haiku Origami na EL34
Z D Fosi V3 Mono oraz ZA3 (2x)
A AB Kenwood końcówkę,bardzo fajną.

To jaki masz model konkretnie?

A ta tania klasa D to jaka jest?

Tania jest.

I do czego aspiruje?

Do taniego domowego HiFi,które daje satysfakcję.
Nic poza tym.

Edytowane przez Pseudodrummer

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Fajna taka otwarta góra na nagraniu.

No. Takie "airy" nagranie. 

Aż nie do wiary, że w Polsce w 1983 były takie techniczne możliwości. To już 42 lata od nagrania! 🙂

1 minutę temu, il Dottore napisał:

No. Takie "airy" nagranie. 

Aż nie do wiary, że w Polsce w 1983 były takie techniczne możliwości. To już 42 lata od nagrania! 🙂

Pewnie nagrywał,realizował to pan,który odrózniał trąbke od saksofonu.
Idę o zakład,że nie słyszał kabli zasilających.

A wyszło ładnie (oceniam jako amator)
Brzmienie mi sie podoba.

A,doczytałem.
Przybylski i Regulski.

Mi się podoba.

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A,doczytałem.
Przybylski i Regulski.

Tak. Hołdys poważnie traktował ten projekt i zaangażował do nagrania naonczas elitę polskich inżynierów dźwięku.

Wspominał o nagrywaniu tej sesji, że bardzo zależało mu na jakości. I to słychać bez wątpienia. Nawet jego marny głos tak się pięknie rozchodzi w pomieszczeniu.

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Idę o zakład,że nie słyszał kabli zasilających.

Wtedy nikt w Polsce nie był tak zboczony. 🙂 Jeśli wgl ktoś miał pełnowymiarowe Hi-Fi to królowała Diora a u bogaczy Technics z Pewexu. 

Edytowane przez il Dottore

6 godzin temu, D4ncer napisał:

Mam fioła na punkcie poboru prądu - możesz go zmierzyć jeżeli masz sposobność? Z racji dzieci muszę się liczyć z tym, że sprzęt będzie "ON" cały weekend.

Nie wiem o jakim wzmacniaczu rozmawialiście. Ale mogę zmierzyć pobór mojej końcówki, tym bardziej, że sam ustawiałem BIAS, właśnie zgodnie z podanym przez producenta poborem bez sygnału (cisza, nie gra). Pobór powinien wynosić 300 W, ze względów temperaturowych ustawiłem ciut mniej. Producent potwierdził, że ustawiłem właściwie. Końcówka oddaje 50 wat w klasie A. Jeśli na górnej pokrywie potrzyma się rękę kilka sekund to lekko parzy.

mam w upie

2 minuty temu, tomcioxxx napisał:

Nie wiem o jakim wzmacniaczu rozmawialiście. Ale mogę zmierzyć pobór mojej końcówki, tym bardziej, że sam ustawiałem BIAS, właśnie zgodnie z podanym przez producenta poborem bez sygnału (cisza, nie gra). Pobór powinien wynosić 300 W, ze względów temperaturowych ustawiłem ciut mniej. Producent potwierdził, że ustawiłem właściwie. Końcówka oddaje 50 wat w klasie A. Jeśli na górnej pokrywie potrzyma się rękę kilka sekund to lekko parzy.

No A bierze tyle ile fabryka dała,pobór jest stały.
Jak kogoś nie stac na te 300W,czy 120,jak ja mam w haiku?

To chyba nie duzo,jak policzyc lodówke,telewizor (ja nie oglądam),pralkę,która węzmie w godzine 10x tyle co lampa,czy A przez kilkadziesiąt?

ja bym nie demonizował.

300w to nie jest duzo,przeciez nie słucha sie 24/h

A jak ktos chce sie budzic i zasypiac przy muzyce,to może miec drugo wmacniacz,jak ja ,w klasie D,która ciągnie raptem ze 14W przy cichym nocnym słuchaniu i ma auto off i onn (bardzo sprawnie działające 

FOSI V3 MONO
POLECAM

Ukryta Zawartość

IMG_20250214_230101.jpg-800x600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No A bierze tyle ile fabryka dała,pobór jest stały.
Jak kogoś nie stac na te 300W,czy 120,jak ja mam w haiku?

To chyba nie duzo,jak policzyc lodówke,telewizor (ja nie oglądam),pralkę,która węzmie w godzine 10x tyle co lampa,czy A przez kilkadziesiąt?

Tak tylko dodam, że jakieś dwa tygodnie temu zmieniłem sobie lampę akwariową z takiej, która brała 450 W (świeciła 10 godzin na dobę) na LED, który bierze 140-150 W. Tak, że teraz mogę sobie w sumie słuchać za darmo 🤣

EDIT:

Mam Accuphase model P102 i tak, potwierdzam, klasa A a potem długo, długo nic...

EDIT 2:

Powiedzcie mi o jakim projekcie Hołdysa mówiliście, bo za cholerę nie mogę się doszukać.

Edytowane przez tomcioxxx

mam w upie

1 minutę temu, tomcioxxx napisał:

Tak tylko dodam, że jakieś dwa tygodnie temu zmieniłem sobie lampę akwariową z takiej, która brała 450 W (świeciła 10 godzin na dobę) na LED, który bierze 140-150 W. Tak, że teraz mogę sobie w sumie słuchać za darmo 🤣

No-i to jest rozwiązanie.
Są ludzie,którzy szukają rozwiązań
Są ludzie którzy szukają problemów.

Witam w pierwszej grupie!!!

PS: to chyba jakies akwarium dla duzych rybek?

To akwarium morskie, koralowce potrzebują dużo światła.

O jakim projekcie Hołdysa mówiliście, bo za cholerę nie mogę się doszukać ?

mam w upie

• Pokaż nowe odpowiedzi