Skocz do zawartości
IGNORED

Przymiarka do upgrade systemu stereo

Rekomendowane odpowiedzi

@Piotr Sonido

Można zawsze porównać Pylony - zestaw je z Focalami i B&W a z drugiej strony

postaw Dynaudio czy Sonusy - gdzie będzie bliżej ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nowy wzmacniacz 368 gra kompletnie inaczej niż stary 316. Do tego stopnia że jeśli tamto granie ci się podobało to nowych nadow nie będzie. Jesteś w grupie ze mną wtedy.

Naturalnym krokiem byłby 375.

Wyprzedanie CD zgadzam się. Nie zastępuje go niczym innym. Gromadz budżet.

Siedzisz tak bokiem do kolumn? Czy to tylko taki schemat?

W tej cenie uważam że warto rozważyć fyne f502, monitor audio Silver 500, kef r7 czy dynaudio emit50.

Z różnymi kolumnami różne wzmacniacze warto brać pod uwagę. Zacznij więc od kolumn. 

Kanapy są dwie, można siedzieć bokiem albo na wprost. Dorzucę jeszcze dwie fotki jak to wygląda. Proszę wybaczyć chwilowy chaos i nieład spowodowany dekoracjami świątecznymi. Ten duży kwiat obok lewej kolumny po zimie wylatuje na taras i zostaje tam do pierwszych przymrozków, także nie będzie przeszkadzał. Technicznie dałoby się przesunąć całość w lewo celem odsunięcia lewej kolumny od narożnika i usuwając z tego miejsca koci drapak. O dziwo kot jest inny niż większość kotów i kompletnie nie interesują go kolumny w przeciwieństwie do wszystkich innych w rodzinie, które zdewastowały różnej maści kolumny poczynając od najtańszych Pylonów po nie najtańsze modele Proac. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1733858640155-min.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, tomek7776 napisał:

Nie rozkręcaj się.Zaorałeś się właśnie.

I nie doradzaj już nikomu.w niczym.

Wracaj do zakładki START.

Dlaczego unikasz odpowiedzi. Wszyscy czekamy. 

Właśnie dlatego tak dużo pisze. Zachęcam cię także Tomku do dodatkowego czytania moich felietonów, audycji w radiu oraz kanału YouTube abyś nie był bierny. Nie dokuczaj a rozwijaj. 🙂 takie motto. 

No to co z tym BR?

12 godzin temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Można zawsze porównać Pylony - zestaw je z Focalami i B&W a z drugiej strony

postaw Dynaudio czy Sonusy - gdzie będzie bliżej ?

Chodziło mi o to że to były Pearl 20. Przeskok cenowy jest tak duży że pozwoli to na wybór kompletnie innego lepszego produktu. Nawet jeżeli będą to dalej pylony będzie to jednak zdecydowanie inny produkt nie mający nic wspólnego z podstawową serią. 

9 godzin temu, Maciej87 napisał:

Kanapy są dwie, można siedzieć bokiem albo na wprost. Dorzucę jeszcze dwie fotki jak to wygląda. Proszę wybaczyć chwilowy chaos i nieład spowodowany dekoracjami świątecznymi. Ten duży kwiat obok lewej kolumny po zimie wylatuje na taras i zostaje tam do pierwszych przymrozków, także nie będzie przeszkadzał. Technicznie dałoby się przesunąć całość w lewo celem odsunięcia lewej kolumny od narożnika i usuwając z tego miejsca koci drapak. O dziwo kot jest inny niż większość kotów i kompletnie nie interesują go kolumny w przeciwieństwie do wszystkich innych w rodzinie, które zdewastowały różnej maści kolumny poczynając od najtańszych Pylonów po nie najtańsze modele Proac. 

Ukryta Zawartość

1733858640155-min.jpg

Ok rozumiem. No to faktycznie wygląda co całkiem sensownie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja odniosę się w kwestii słuchania z płyt CD. Mam dużą kolekcję, ale przez ostatnich kilka lat prawie w ogóle nich nie słuchałem, bo nie słyszałem różnicy w jakości dźwięku w porównaniu do Spotify (na ampli Yamaha R-N803D). Aktualnie po zakupie R-N2000A + Triangle Esprit EZ Comete 40th, to nawet Tidal nie daje mi takiej jakości jak płyty CD ze starego Denona 1450AR, a pomimo tego szukam jeszcze dużo lepszego odtwarzacza w cenie 5-10tys. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zachęcam cię także Tomku do dodatkowego czytania moich felietonów, audycji w radiu oraz kanału YouTube

O! Jak Cię znaleźć?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

O! Jak Cię znaleźć?

Nie mam tego 🙂

Jeszcze. Jednak patrząc na zapotrzebowanie od Tomka no muszę o tym pomyśleć 🙂

Podsumowując mniej lub bardziej co do tej pory zostało napisane:

- do nagłośnienia pozostaje mi jakieś 20 m2

- powinienem zacząć od wymiany kolumn, a nie wzmacniacza

- przeskok cenowy jest tak duży, że mój dotychczasowy zestaw nie będzie miarodajnym punktem odniesienia do dalszych poszukiwań

- brzmienie nowych hybryd od NAD jest tak różne w stosunku do mojego C316, że powinienem spojrzeć szerzej na wzmacniacze

- z polecanych wcześniej kolumn można by stworzyć wstępną listę: Dynaudio Emit 50, KEF R7, Monitor Audio Silver 500, Fyne f502, Polk Audio Reserve R700, KEF Q11, Pylon Audio Diamond 30 mkII. 

Biorąc zatem pod uwagę gatunki słuchanej muzyki blues, jazz, folk, country z jakimi wzmacniaczami rozpocząć odsłuchy? Do tej pory mieliśmy tu chyba Audiolab 7000A.

Zacznij od kolumn a potem wzmacniacz.

Jest obecnie kilka ciekawych propozycji także w dobrych cenach. 

Ale różne modele mogą Ci różnie spasować do różnych kolumn. Na spokojnie nie wszystko na raz. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Zacznij od kolumn a potem wzmacniacz.

Jest obecnie kilka ciekawych propozycji także w dobrych cenach. 

Ale różne modele mogą Ci różnie spasować do różnych kolumn. Na spokojnie nie wszystko na raz. 

Dobrze. Rozumiem zatem, że dokonywać odsłuchów tych kolumn podpinając je pod mojego C316?

16 minut temu, Maciej87 napisał:

Dobrze. Rozumiem zatem, że dokonywać odsłuchów tych kolumn podpinając je pod mojego C316?

Na przykład. Albo odsłuchaj je na zaproponowanym wzmacniaczu w salonie. Ale dobrze by było żeby sprawdzenia były na jednym. Więc wożenie swojego nie jest złym pomysłem. 

44 minuty temu, Maciej87 napisał:

- z polecanych wcześniej kolumn można by stworzyć wstępną listę: Dynaudio Emit 50, KEF R7, Monitor Audio Silver 500, Fyne f502, Polk Audio Reserve R700, KEF Q11, Pylon Audio Diamond 30 mkII. 

Jak KEF R7 to wersja Meta.

Jak Fyne Audio to F501/502SP. Ja bym optował za F501SP. Są najlepsze z wymienionych kolumn. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Maciej87 napisał:

Biorąc zatem pod uwagę gatunki słuchanej muzyki blues, jazz, folk, country z jakimi wzmacniaczami rozpocząć odsłuchy? Do tej pory mieliśmy tu chyba Audiolab 7000A.

Najlepiej odsłuchaj cokolwiek z kilku opcji spośród kolumn, z kilkoma wzmacniaczami 🙂 To da fajny start i zamiast w nieskończoność wydłużać listę, to ją skrócisz już na starcie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Maciej87 napisał:

Rozumiem zatem, że dokonywać odsłuchów tych kolumn podpinając je pod mojego C316?

Przede wszystkim w docelowym pomieszczeniu... i tu zaczynają się schody.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim w docelowym pomieszczeniu... i tu zaczynają się schody.

prawa kolumna w rogu...lewa wylot wprost na bok kanapy.......

Macieju....kup byle co.co sie spodoba wizualnie rodzinie.I nie wydawaj za dużo kasy....nie warto.

5 minut temu, tomek7776 napisał:

prawa kolumna w rogu...lewa wylot wprost na bok kanapy.......

Macieju....kup byle co.co sie spodoba wizualnie rodzinie.I nie wydawaj za dużo kasy....nie warto.

Tomku, w zasadzie jest jeszcze prostsze rozwiązanie. Pozostawić obecny zestaw. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jak Fyne Audio to F501/502SP. Ja bym optował za F501SP. Są najlepsze z wymienionych kolumn. 

W czym?

Ustalone było zdaje się że nie ma produktu NAJ w audio. 

41 minut temu, Maciej87 napisał:

Tomku, w zasadzie jest jeszcze prostsze rozwiązanie. Pozostawić obecny zestaw. 

Wiem że oczekujesz mega poprawy.Ale  w tym celu nie musisz wydawać pierdylionów...

W dniu 10.12.2024 o 08:54, Maciej87 napisał:

Witajcie,

w związku z przeprowadzką do domu, a co za tym idzie na większy metraż niż w mieszkaniu, po głowie powoli zaczyna chodzić myśl o upgrade mojego ultrabudżetowego systemu stereo. Na 22 m2 salonu w bloku grało:

NAD C316 + Pylon Audio Pearl 20 + NAD C538 + Rega Planar 1 + Bluesound Node 2.

W tym momencie salon ma 48m2 (wraz z aneksem kuchennym) i dużo przeszkleń (łącznie jakieś 23,5m2 okien). Słuchane gatunku: blues, jazz, folk, country. Nie ukrywam, że chcę trochę zredukować liczbę pudełek. Na pierwszy odrzut pójdzie NAD C538, gdyż ilość odsłuchów z płyt CD jest bliska 1% wszystkich odsłuchów. Tym samym kolekcja CD do likwidacji. Docelowo chciałbym pozostać przy czarnej płycie, streamingu z Bluesound i podpiąć pod zestaw projektor. 

Operacje ze względu na budżet chciałbym przeprowadzić stopniowo:

- likwidacja C538

- wymiana C316 na C368

- wymiana Node 2 na moduł do C368 (pytanie czy w takim wypadku będę mógł podłączyć projektor do wzmacniacza? Node 2 posłuży jako DAC, a C368?)

- wymiana kolumn na inne

Prośba o sugestie, pomysły itd. 

Zostaw tego Node2 i dorzuć jakiś sensowny wzmacniacz w kwestii czasu, aczlowiek na start skup się na kolumnach, a tego NAD'a potraktuj jako tymczasową bazę.

W dniu 10.12.2024 o 09:49, Maciej87 napisał:

budżet na kolumny powiedzmy z 8-10 tys.

Sporo opcji się pojawia, Pylon Audio Diamond 30 mkII, Focal Vestia No2, Dali Opticon 6 MKII, Sonus Faber Lumin V, Monitor Audio Silver 500.

23 godziny temu, Maciej87 napisał:
W dniu 10.12.2024 o 11:45, audioburak napisał:

Czyli tak naprawdę masz do słuchania przeznaczone ok. 20 m2 i wystarczą tu

choćby AP Classic 8, lub inne podobnej wielkości kolumny.

Trochę bym też uciekał od rogu z kolumną P, bo to na pewno nie pomaga ...

Czyli wracamy do punktu wyjścia. Co w takim razie z wzmacniaczem?

Rozumiem zatem, że fakt, że jest to jedno otwarte pomieszczenie nie ma znaczenia? Istotne jest w jakiej części siedzi się słuchając?

Nigdy w życiu, masz kawał pomieszczenia, tutaj potrzeba sensownej podłogówki która jest wstanie wygenerować odpowiednia ilość dołu. Oczywiście że otwarte pomieszczenie ma tu znaczenie, podstawowym elementem akustyki jest kubatura pomieszczenia!

Rożnica ceny miedzy R7 a R 7 Meta to jakieś 5 tysięcy. Pytanie czy nie lepiej te pieniążki przeznaczyć na lepsze żródło lub wzmak, zamiast gonić za nowościami. Ja w każdym razie jeśli miałbym wybrać to odsłuchałbym obie wersje. Z tym ,że R7 to już chyba robią się trudno dostępne jako nówki .

11 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Zostaw tego Node2 i dorzuć jakiś sensowny wzmacniacz w kwestii czasu, aczlowiek na start skup się na kolumnach, a tego NAD'a potraktuj jako tymczasową bazę.

Sporo opcji się pojawia, Pylon Audio Diamond 30 mkII, Focal Vestia No2, Dali Opticon 6 MKII, Sonus Faber Lumin V, Monitor Audio Silver 500.

Nigdy w życiu, masz kawał pomieszczenia, tutaj potrzeba sensownej podłogówki która jest wstanie wygenerować odpowiednia ilość dołu. Oczywiście że otwarte pomieszczenie ma tu znaczenie, podstawowym elementem akustyki jest kubatura pomieszczenia!

Wreszcie ktoś zauważył...że to kawał otwartego pomieszczenia....moze zagrać...ale niekoniecznie to co by się wydawało że zagra.Dlatego proponuje coś taniego.np STX z portami  na froncie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Maciej87 napisał:

Moim osobistym zdaniem to Pylon jest mocnym faworytem

3 godziny temu, Maciej87 napisał:

Cambridge Audio CXA81 mk2, Roksan Attessa może i nawet Atoll IN200 Evo.

Spoko opcje SP świetne modele, ale idąc tym tropem to również MA Gold 300 5G.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Spoko opcje SP świetne modele, ale idąc tym tropem to również MA Gold 300 5G.

Zgadzam się. Te MA są dobre i w atrakcyjnej cenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli tylko autor wątku dopuszcza dołożenie to mój głos także na nie.

No i niestety nad 326 nie pokaże potencjału tych kolumn. 

Dzwoniłeś gdzieś za umówieniem się już?

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli tylko autor wątku dopuszcza dołożenie to mój głos także na nie.

No i niestety nad 326 nie pokaże potencjału tych kolumn. 

Dzwoniłeś gdzieś za umówieniem się już?

Jeszcze nie. Raczej temat na po nowym roku.

KEF LS60

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

11 minut temu, kichanadeta napisał:

KEF LS60

Dość drogie. Lepsze są Buchardt A10.

W dniu 11.12.2024 o 16:20, Maciej87 napisał:

Jeszcze nie. Raczej temat na po nowym roku.

Ok. To niektórych modeli może nie być w tych cenach. Nie wiem jakie tego stanu mają sklepy.

• Pokaż nowe odpowiedzi