Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Kyle napisał:

A może po prostu kiedy ktoś nie ma zielonego pojęcia o tym na co jaki i jak dany parametr wpływa, to plecie te bzdury.

Ty, jak i paru wyznawców ASR musicie się zapoznać z tym tematem:

@Ajothe

To nawet nie rozumiesz co się pod potocznymi pojęciami kryje? Żenada.

Teraz, Ajothe napisał:

Ty, jak i paru wyznawców ASR musicie się zapoznać z tym tematem:

Też mogę sobie nagrać film na YT i bredzić głupoty na nim przez pół godziny. ... to znaczy nie wiem czy mogę, bo tak jak do "DiscoPolo" trzeba do tego odpowiedniego "talentu".

W życiu byś nie pomyślał, że do danego produktu, pomiaru wszystkiego nie masz i dla tego byś nie stwierdził tego co napisałeś 🤭

Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

W życiu byś nie pomyślał, że do danego produktu, pomiaru wszystkiego nie masz i dla tego byś nie pomyślał tego co napisałeś 🤭

Zapoznaj się lepiej z filmem w zalinkowanym temacie zamiast udawać mądrego 🙂

Edytowane przez Ajothe

Wręcz przeciwnie, w życiu bym nie powiedział jak dany zestaw gra na podstawie pomiarów, a tymbardziej nikomu na tej podstawie bym niczego nie polecił. Za dużo tu zmiennych, a nawet zbliżone pomiary w rzeczywistości mogą obrazować zestaw grający bardzo dobrze jak i słabo. 

Prędzej nie możesz nikomu polecić typowego systemu który Ci się spodobał ... bo tutaj jest jeszcze więcej zmiennych, jak np. gust, czy pomieszczenie.

Godzinę temu, Allmr napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda jak usmiech dyskoteki. Ciekawe czy też tak gra? Teraz widać, że basu będzie "dużo" 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Wygląda jak usmiech dyskoteki. Ciekawe czy też tak gra? Teraz widać, że basu będzie "dużo" 😉 

Kolega Allmr porównuje gruszki z jabłkami i wprowadza w błąd ...

Wykres jest z najtańszej kolumny ze współczesnej serii Aviator, który owszem ma podbity bas, bo jest małym monitorem a rozmowa powyżej dotyczy modelu nr 2 z serii Academy Millennium który był w czasie kiedy go produkowano topowym monitorem Chario.

Chario ma specyficzny pomysł na dźwięk, nic na to nie poradzimy ale za to kolumny grają bardzo naturalnym dźwiękiem ...

Godzinę temu, J4Z napisał:

Temat ma miesiąc. Arturo widziałem że słuchałeś sporo. Są jakieś decyzje? 

Wciąż nie, bo nadal czekam na miejsce w kolejce do FS Accordo i (o dziwo) SF Olympica. Nawet w stolicy nie tak łatwo o ich odsłuch 🤷‍♂️

Ale magluje też tego Niemca o szczegóły i może wybiorę się na wycieczkę po te EA II…

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Wykres jest z najtańszej kolumny ze współczesnej serii Aviator, który owszem ma podbity bas, bo jest małym monitorem a rozmowa powyżej dotyczy modelu nr 2 z serii Academy Millennium który był w czasie kiedy go produkowano topowym monitorem Chario.

Chario ma specyficzny pomysł na dźwięk, nic na to nie poradzimy ale za to kolumny grają bardzo naturalnym dźwiękiem ...

Skomentowałem jedynie zamieszczony wykres. Tak się słuchało muzyki w latach 80/90 ubiegłego stulecia 😉 ... z Altusów.

Edytowane przez pmcomp

52 minuty temu, szpakowski napisał:

Wydawało mi się, że dosyć jasno piszę, ale ... nic tu nie porównuję i nie wprowadzam w błąd. A na pewno nie miałem takiej intencji.
Piszę o pewnej prawidłowości. Zamieściłem też nazwę (Aviator) i wykres tychże ZG.
Nie odniosłem się do wspomnianych przez Ciebie, też ich nie słyszałem. Ale ponieważ wizualnie mi się podobają, to z ciekawości przejrzałem anglojęzyczne fora - jakby to delikatnie ująć - nie było zachwytów nad dołem pasma.

45 minut temu, arturo_waw napisał:

Wciąż nie, bo nadal czekam na miejsce w kolejce do FS Accordo i (o dziwo) SF Olympica. Nawet w stolicy nie tak łatwo o ich odsłuch 🤷‍♂️

Ale magluje też tego Niemca o szczegóły i może wybiorę się na wycieczkę po te EA II…

Ty to w sumie niezły herbatnik jesteś! Masz zacięcie i determinację... i pasję!

Słuchać, słuchać, słuchać... podłączać, podłączać, kombinować...

Skończysz na dwóch parach podstawkowców, nie ogarniesz się jedną. Nie ma kolumn do wszystkiego, na każdy dzień, na różny nastrój. Dwie - trzy pary kolumn to jest must have! 😁

"Tynk pożera dźwięk" 747

Teraz, EmilioE napisał:

Ty to w sumie niezły herbatnik jesteś! Masz zacięcie i determinację... i pasję!

Słuchać, słuchać, słuchać... podłączać, podłączać, kombinować...

Skończysz na dwóch parach podstawkowców, nie ogarniesz się jedną. Nie ma kolumn do wszystkiego, na każdy dzień, na różny nastrój. Dwie - trzy pary kolumn to jest must have! 😁

Nawet mi tak nie pisz bo i tak za często już mam myśli żeby te Jaspery zostawić i monitory wrzucić jako drugie a nie zamiast… 🤯

10 minut temu, Allmr napisał:

Piszę o pewnej prawidłowości. Zamieściłem też nazwę (Aviator) i wykres tychże ZG.

Aviator to nazwa całej serii w skład której wchodzi kilka modeli w cenach od ok 15 do 90 tys ... to tak dla ścisłości. Starsze modele grają nieco inaczej.

Firma ma taki pomysł na dźwięk a nie inny. Widocznie ten pomysł się podoba bo istnieje od lat 70- tych. Owszem te kolumny mają swoje wady ale ich zasadniczą zaletą jest to, że grają naturalne. 

Słuchałeś Rogersów LS3/5 albo ich nowych wcieleń?

Sorry, że pytam ale ... od tego powinno się zacząć odsłuch JAKICHKOLWIEK monitorów, jeśli chce sie sobie kupić ... monitory. To jest punkt odniesienia, o którym mówił i ciagle mówi cały świat audio.

🎺

Edytowane przez pmcomp

Jaspery sprzedaj. Potem posłuchaj, wiesz czego... jako drugie/pierwsze. Musisz mieć przygotowanie i osłuchanie 😀 A widzę, że walczysz.

"Tynk pożera dźwięk" 747

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Aviator to nazwa całej serii w skład której wchodzi kilka modeli w cenach od ok 15 do 90 tys ... to tak dla ścisłości. Starsze modele grają nieco inaczej.

Firma ma taki pomysł na dźwięk a nie inny. Widocznie ten pomysł się podoba bo istnieje od lat 70- tych. Owszem te kolumny mają swoje wady ale ich zasadniczą zaletą jest to, że grają naturalne. 

Po co się go czepiasz? Przecież wyjaśnił. Pokazał wykres i napisał jakiego modelu. A że Tobie się ten wykres nie podoba to ... nie pisz, że inne kolumny tego producenta czy tej serii brzmią inaczej i że Tobie i producentowi się podobają. Mi ten wykres też sie nie podoba.

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

Słuchałeś Rogersów LS3/5 albo ich nowych wcieleń?

Sorry, że pytam ale ... od tego powinno się zacząć odsłuch JAKICHKOLWIEK monitorów, jeśli chce sie sobie kupić ... monitory. To jest punkt odniesienia, o którym mówił ciagle mówi cały świat audio.

🎺

W sensie że to swojego rodzaju „benchmark”? Czy chodzi Ci o to żeby je brać pod uwagę? 
Bo jakby pięknie nie zagrały, wizualnie dla mnie nie przejdą 🤷‍♂️

a proponował ktoś acoustic energy reference 2 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotyczy Rogers Ls3/5a: Postaw je więc za firanką nie będziesz ich widział… ale słyszał za to zajebiste brzmienie. Potwierdzam 

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

11 minut temu, arturo_waw napisał:

W sensie że to swojego rodzaju „benchmark”? Czy chodzi Ci o to żeby je brać pod uwagę? 
Bo jakby pięknie nie zagrały, wizualnie dla mnie nie przejdą 🤷‍♂️

Posłuchaj, podejmiesz decyzję.

Niestety @Pawte je już sprzedasz więc u Niego w Warszawie nie posłuchasz.

5 minut temu, pmcomp napisał:

Posłuchaj, podejmiesz decyzję.

Why not, zawsze to jakieś doświadczenie.

Ale pewnie nie będzie łatwo, bo to model już niedostępny w sprzedaży? Chyba że jakiś jego zamiennik? To poproszę o rekomendację. 

33 minuty temu, Tommi88 napisał:

a proponował ktoś acoustic energy reference 2 ?

Ukryta Zawartość

Nic mi nie mówi ta marka.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, arturo_waw napisał:

Nic mi nie mówi ta marka.

Nie słuchałem ich osobiście ale mówiono mi o nich wiele dobrego.  Jest to raczej ceniona konstrukcja wśród monitorów

2 godziny temu, szpakowski napisał:

ma podbity bas, bo jest małym monitorem

Ma podbity bas, nie dla tego "że jest małym monitorem", tylko dla tego, że konstruktor tak chciał. Mały monitor nie musi mieć podbitego basu:

• Pokaż nowe odpowiedzi