Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

Wywal te podstawki razem z Lampizator'em przez okno wprost do kontenera 🤪

Fajne kolumny. Kaplica audio voodoo też bardzo ładnie wyszła. 

Te białe Pylon zostają jako dekoracja?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Wyglądają super w tym pokoju 🙂

A co możesz powiedzieć o porównaniu z Pylonami?

Powiem Ci po weekendzie, potrzebuję trochę materiału porównawczego 🙂

Ale może w międzyczasie, ktoś da mi feedback w temacie tych standów... Trochę się nad tym zastanowiłem i wpadły mi takie pomysły.

Opcja 1 (najprostsza) - sprzedać te, które nabyłem w komplecie (choć będzie trudno i prawdopodobnie dużo za nie, niestety nie wezmę) i polować na pasujące mi wizualnie używki np. Sonus Faber. 

Opcja 2 (trudniejsza, droższa) - sprzedać te (jak wyżej), ale zlecić zdolnemu stolarzowi budowę nowych od 0, tj. "tailor made". Mógłbym wtedy mieć coś unikatowego, no ale będzie to wymagało czasu i niestety sporo $, a kolor drewna i tak prawdopodobnie nie będzie w punkt pasował.

Opcja 3 (hybrydowa) - zbudować nowe standy, ale wykorzystując elementy tych które kupiłem. Potrzebuję standy 10-15 cm wyższe, stabilniejsze (te niestety stoją na 3 kolcach i się kołyszą) no i wizualnie raczej na 1 nodze. Pomyślałem więc, żeby te zdekompletować i wykorzystać z nich górną podstawę - na zielono (jest pod wymiar i ma fajne mocowania, na które nasadza się monitory) oraz te 3 drewniane profile - na czerwono (są chyba z tego samego drewna a więc w dokładnie tym samym kolorze) i użyć ich poprzez doklejenie np. do metalowych, stabilnych ale prostych standów. Górną podstawę po prostu nałożyć na podstawę kolumny metalowej, a tymi 3 profilami obłożyć "nogę" z frontu i 2 boków:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.833d9dae84eaf2474b19becf667cd4c0.png

Finalnie mogłoby to wyglądać trochę jak w tych poniżej a nawet lepiej, bo górna podstawa też byłaby z drewna:

image.thumb.png.c223cf30e97b3aae03861819f8dd9550.png

W takiej opcji miałbym dokładnie te same elementy drewna co kolumna (i w tym samym kolorze, a więc wizualnie 100% spójnie), a jednocześnie zyskał te aspkety funkcjonalne, na których mi zależy. Co myślicie? Dobrze kombinuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te co masz bardziej mi się podobaj od tych które wkleiłeś na końcu. Jak już pisałem dla mnie one są beznadziejne, wyglądają jak zwyklaki za 500zł z chamsko doklejonymi drewnianym bokami nie wiadomo po co. 

Te co masz są zrobione z drewna, które na oko wygląda drogo 😉

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

te niestety stoją na 3 kolcach i się kołyszą

Kolce można dołożyć. Podklejane, z regulacją wysokości, na przykład takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, arturo_waw napisał:

te niestety stoją na 3 kolcach i się kołyszą)

Jak cokolwiek z trzema punktami podparcia może się kołysać? Chyba, że miałeś na myśli niestabilność?

Co do rodzaju standów, to użyłbym takich, które są do tych kolumn rekomendowane ze względu na najlepsze efekty dźwiękowe, ale ponieważ wiadomo, że ma wyglądać 😉 to ja bym postawił na stalowych z jedną okrągłą nogą. Koniecznie czarnych. A na tych drewnianych to postaw paprotki...., najlepiej na klatce schodowej 🙂 Bez urazy.

Takie np.

Ukryta Zawartość

Ale strasznie drogo, więc lepiej takie

17383920109218475003753122390745.thumb.jpg.3f92fc837b16f9702c994ffc27bafa8c.jpg

O gustach się nie dyskutuje, ale na tych VAPach wyglądać będą super wg mnie.

O ile rozmiar górnej podstawy będzie pasował, bo jak będzie wystawała to słabo to widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Te co masz są zrobione z drewna, które na oko wygląda drogo 😉

No możliwe ale nie to jest moim celem żeby wyglądały drogo tylko żeby spełniały swoją funkcję i przy okazji wyglądały ładnie 😉

9 godzin temu, spokojnie napisał:

Kolce można dołożyć. Podklejane, z regulacją wysokości, na przykład takie:

No ok, ale 12-15 cm raczej nimi nie dołożę, mylę się? 

1 godzinę temu, juro napisał:

Jak cokolwiek z trzema punktami podparcia może się kołysać? Chyba, że miałeś na myśli niestabilność?

Jeśli te punkty położone są bardzo blisko siebie (czyli „wąsko”), a powierzchnia podstawy jest dużo większa no to nawet przy lekkim dotknięciu mogą się przewrócić, co je dla mnie dyskwalifikuje (nie chcę czuć się w pokoju jak w muzeum). 

2 godziny temu, juro napisał:

to ja bym postawił na stalowych z jedną okrągłą nogą. Koniecznie czarnych. A na tych drewnianych to postaw paprotki...., najlepiej na klatce schodowej 🙂 Bez urazy.

A czemu na okrągłej a nie kwadratowej? 
W takiej opcji mój pomysł dołożenia drewnianych elementów „z odzysku” raczej nie wchodzi w grę. 

Jak masz miejsce, to zostaw te co masz i rób kolejne. Dopadnie nerwosa, pójdą na sprzedaż z kolumnami.

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

Jeśli te punkty położone są bardzo blisko siebie (czyli „wąsko”), a powierzchnia podstawy jest dużo większa no to nawet przy lekkim dotknięciu mogą się przewrócić, co je dla mnie dyskwalifikuje (nie chcę czuć się w pokoju jak w muzeum). 

Ewentualnie wywalić punktu podparcia (kolce, czy co tam jest), dokleić lub bezinwazyjne doczepić podstawę na żądaną wysokość. Może być większa i dodać punktu według uznania.

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

czemu na okrągłej a nie kwadratowej?

Ze względów wyłącznie estetycznych na które bardzo zwracasz uwagę. Kolumny mają obłe kształty, więc w mojej opinii pojedyncza noga o okrągłym przekroju będzie pasowała najlepiej. Ale to tylko moja propozycja i mój być może dyskusyjny gust.

6 minut temu, hudykot napisał:

Ewentualnie wywalić punktu podparcia

Słusznie. Standy działają podobno najlepiej jak mają kolce tylko w jednym miejscu, przy podłodze, a kolumna na standzie powinna stać na gumowych/korkowych/klejowych/etc. przekładkach.

Coś takiego stolarz zrobi pod istniejące podstawy by pasowały materiałowo i wizualnie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.01.2025 o 22:58, arturo_waw napisał:

Diapason Adamantes III w wersji 25th. 

Piękna stolarka z fatalnie zaprojektowana zwrotnica. Aż szkoda potencjału przetworników.

Tutaj są dedykowane do mniejszych Diapasonów:

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego każda kolumna tego producenta ma innej konstrukcji standy dedykowane. Być może poza stylistyką coś w tym jest. Jeżeli rozmiarowo takie np. VAPy pasują do Adamantesów, to byłby to mój wybór, chociaż przyznaję, że nie mogę znaleźć zdjęć tych kolumn na takich standach. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, juro napisał:

Tutaj są dedykowane do mniejszych Diapasonów:

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego każda kolumna tego producenta ma innej konstrukcji standy dedykowane. Być może poza stylistyką coś w tym jest. Jeżeli rozmiarowo takie np. VAPy pasują do Adamantesów, to byłby to mój wybór, chociaż przyznaję, że nie mogę znaleźć zdjęć tych kolumn na takich standach. 

Dobry research!

Proszę:

IMG_1252.jpeg

23 minuty temu, meloV8 napisał:

Piękna stolarka z fatalnie zaprojektowana zwrotnica. Aż szkoda potencjału przetworników.

Jeśli te mają fatalną zwrotnice to aż się boję jak mogą zagrać po ew. zmianach 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, arturo_waw napisał:

aż się boję jak mogą zagrać po ew. zmianach 😀

Tam jest bardzo duży potencjał. Obecna zwrotnica w postaci kodenstora na tweeterze to kpina, ale ten producent od dawna stosuje takie "audiofilskie" rozwiązania w niektórych swoich produktach.

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Tam jest bardzo duży potencjał. Obecna zwrotnica w postaci kodenstora na tweeterze to kpina, ale ten producent od dawna stosuje takie "audiofilskie" rozwiązania w niektórych swoich produktach.

To trochę jestem zaskoczony, bo np. jednocześnie chwali się okablowaniem Van den hula. 

Ale jeśli tak jest to w takim razie daje potencjalnie duże możliwości upgrade’u 😎

Niektórzy lubią grzebać we wnętrzach sprzętu audio … modyfikować, „apgrejdować” - tylko to już nie ma nic wspólnego z firmowym produktem, koncepcją i fabrycznym wykonaniem. 

Osobiście dla mnie każde standy są brzydkie. Nawet śliczne monitory Diapason Karis Wave mają okropne dedykowane standy niestety. 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

27 minut temu, slaaawek napisał:

Niektórzy lubią grzebać we wnętrzach sprzętu audio … modyfikować, „apgrejdować” - tylko to już nie ma nic wspólnego z firmowym produktem, koncepcją i fabrycznym wykonaniem. 

Podobnie jak niektórzy poprawiają samochody po fabryce. Te samochody, jak i głośniki robili ludzie, i ludzie je poprawiają, jeśli zachodzi taka potrzeba lub po prostu jest chęć na zrobienie czegoś lepiej.

15 godzin temu, arturo_waw napisał:

No dobra, to pierwsze kilkanaście numerów za mną, ale póki co powiem tylko tyle że Diapasony na pewno zostają ze mną 😉 Jest bardzooo fajnie!

I z tego miejsca bardzo dziękuję wszystkim za porady, pomoc i rekomendację (również tym, którzy pomagali na priv). Sporo się dowiedziałem i poza samym zakupem kolumn, to dużo wyniosłem z tego "projektu". Całkiem fajne to forum! 

Szklaneczką nie poczęstuje, ale mogę odwdzięczyć się dobra nutą na piątkowy wieczór:

1. Dla fanów instrumentala: Joe Dassin - Blue Country

2. Dla fanów alternatywnych wokali: Slow Train Soul - Twisted Cupid

3. Dla fanów ciepłego basu: Cannons - Fire for You

Smacznego!

Co prawda, żałuję że finalnie nie dane mi było odsłuchać:

1. SF Electa Amator oraz Cremona Auditor

2. FS Accordo (tutaj muszę wspomnieć o tym, że od miesiąca dopominam się o taką możliwość dokładnie 1x w tyg. a i tak najwyraźniej dla dealera nie ma to znaczenia)

3. Konstrukcji polskich manufaktur jak YB Audio czy ZAP Projekt (pozdrowienia dla Adama!), ale w pewnym momencie świadomie podjąłem decyzję, że przy okazji tego "okna transferowego" to jeszcze nie moment na ten kierunek.

Nie mniej jednak, liczę że jeszcze będzie taka okazja... a jak ktoś miałby ochotę wpaść ze swoimi "pięknymi monitorami" pod Warszawę na kawę albo bezalkoholowe piwo i porównanie to serdecznie zapraszam!

Tymczasem, zanurzam się w algorytmach Roona i zaczynam powoli rozkminiać jak przerobić te standy, żeby projekt dopiąć na ostatni guzik 😉 

PS No przyznajcie, że pasują te Adamantesy do tej RTVki wyjątkowo dobrze 😎

Ukryta Zawartość

Czemu chcesz zmieniac standy? Wzorniczo pasuja, a wysokosc jest OK, taka sama jak duze kolumny.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

No ok, ale 12-15 cm raczej nimi nie dołożę, mylę się? 

Tyle to nie. Miałem na myśli dodanie dodatkowych punktów podparcia do trzech żeby się nie kołysały.

54 minuty temu, arturo_waw napisał:

To trochę jestem zaskoczony, bo np. jednocześnie chwali się okablowaniem Van den hula. 

Ale jeśli tak jest to w takim razie daje potencjalnie duże możliwości upgrade’u 😎

A może właśnie przez te dziwactwa gra jak gra i dlatego się podoba 😉

5 minut temu, pmcomp napisał:

Czemu chcesz zmieniac standy? Wzorniczo pasuja, a wysokosc jest OK, taka sama jak duze kolumny.

Nie jest.
Mam wysoką kanapę a sam 190 cm+ i przy odsłuchu poziom uszu to ok 105 cm. Kolumny podłogowe też mają wyżej  tweeter tylko perspektywa zdjęcia to przekłamuje. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

A może właśnie przez te dziwactwa gra jak gra i dlatego się podoba 😉

Skoro głośniki mogą mieć ogromne zniekształcenia pasma przenoszenia i problemy z fazą,  to czemu nie produkować wzmacniaczy i źródeł dźwięku z podobnymi zniekształceniami? Może to będzie przepis na audio nirwane, a później dopisze się do tego jakaś kolejna, audiofilska baśń i siemano, można cmokać 🙂 

36 minut temu, Ajothe napisał:

Z jakiegoś powodu Diapasony cieszą się powodzeniem 😉

Pewnie, podobnie jak wiele modeli kolumn Tonsila 😉 Niektóre z nich również mają audiofilska zwrotnice w postaci jednego kondensatora, wiec coś w tym musi być.

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Podobnie jak niektórzy poprawiają samochody po fabryce. Te samochody, jak i głośniki robili ludzie, i ludzie je poprawiają, jeśli zachodzi taka potrzeba lub po prostu jest chęć na zrobienie czegoś lepiej.

Lepiej albo gorzej - to kwestia subiektywnych wrażeń, jak wszystko w audio. Osobiście nigdy bym nie kupił poprawianego sprzętu audio z różnych powodów (np. trudność z odsprzedażą).

3 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Lepiej albo gorzej - to kwestia subiektywnych wrażeń, jak wszystko w audio. Osobiście nigdy bym nie kupił poprawianego sprzętu audio z różnych powodów (np. trudność z odsprzedażą).

Można zaprojektować drugą zwrotnicę, a oryginalną zostawić. Ja tak zrobiłem.

7 godzin temu, arturo_waw napisał:

Nie jest.
Mam wysoką kanapę a sam 190 cm+ i przy odsłuchu poziom uszu to ok 105 cm. Kolumny podłogowe też mają wyżej  tweeter tylko perspektywa zdjęcia to przekłamuje. 

To postaw te standy na betonowej płycie chodnikowej na nóżkach z pumeksu.

Sumaryczny koszt ok. 50 PLN. 

I po sprawie. W bonusie dostaniesz lepszy dźwięk.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

44 minuty temu, pmcomp napisał:

To postaw te standy na betonowej płycie chodnikowej na nóżkach z pumeksu.

Cudowna porada dla człowieka-estety, w wątku „PIĘKNE monitory”, który tylko jakieś 136x napisał już o tym że warunkiem wyboru sprzętu jest jego design i który wydał w ostatnim czasie 50k + na to żeby jego pokój muzyczny wyglądał tak jak sobie wymarzył 🙃

„Wstaw se płytę chodnikową i pumeks” 

🤷‍♂️

• Pokaż nowe odpowiedzi