Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, seba3002 napisał:

@Gargan, skąd masz tak szeroką wiedzę w tak wielu tematach? 

Bral lekcje u Szymona 😃

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 godzin temu, seba3002 napisał:

@Gargan, skąd masz tak szeroką wiedzę w tak wielu tematach? 

21 godzin temu, Gargan napisał:

Audiofile wiedzą takie rzeczy 🙂

Dziwne że z tak szeroką wiedzą ,nie wie czemu Tidal go wkurza.😁

U mnie w 16 metrach SF Guarneri Homage .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu nocne słuchanie.

IMG_6182.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szpakowski napisał:

No i to są dopiero piękne monitory ... 👌

Potwierdzam, same monitory są przepiękne, choć te podstawy trochę zbyt masywne IMO.

A wracając do tematu moich podstaw, to....trochę mi entuzjazm opadł. Już 3 firmy/podwykonawcy  odmówili mi podjęcia się tematu który sobie wymyśliłem (z różnych powodów), czyli rozebrania tych firmowych standów Diapasona i wykorzystania ich do obudowania, nowego stalowego standu wg nowego pomysłu.

I tym samym zacząłem zastanawiać się czy jednak nie pójść droga którą sugerował @pmcomp, czyli dorobienia tylko samych oddzielnych podstaw do tych standów i po prostu postawienia oryginałów na nich, żeby było wyżej i stabilniej.

No ale tu znów pojawiają się schody, bo takie podstawy powinny mieć jakieś 12-15 cm wysokości i powierzchnię w kwadracie o wymiarach pewnie jakieś 40 x 40 cm (żeby to jakoś wyglądało), a w związku z tym taki "klocek" będzie dość duży i ciężki (oczywiście w zależności od materiału). No i żeby to spełniało mój aspekt estetyczny, to w zasadzie widzę to tylko z :

- litego drewna (ale wtedy nie dobiorę na pewno koloru i faktury drewna pasującego do drewna z kolumn i standów),

- granitu (ale będzie to turbo ciężkie),

- marmuru (ale będzie to turbo ciężkie i do tego potwornie drogie).

Nie ukrywam że połączenie tego ostatniego z drewnem podoba mi się najbardziej i jest dość powszechne z konstrukcji SF, no ale nie wiem czy i jak miałbym to wykonać 😞 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  image.png.8ca985fc1321f46d9d4bca3f2406c6fc.png

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

litego drewna (ale wtedy nie dobiorę na pewno koloru i faktury drewna pasującego do drewna z kolumn i standów),

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
2 minuty temu, Gargan napisał:

Chłopacy od nagrobków nie takie rzeczy wycinają i nie bardzo drogo.

Hmmm no o tym nie pomyślałem... Ale to raczej musiałoby być coś w stylu "pudełka" pustego w środku, składającego się z 6 boków, złożonych i sklejonych do siebie, dobrze myślę?

9 minut temu, Gargan napisał:

Nie bardzo rozumiem co by miało być puste w środku?

No owa podstawa, tj. sześcian. W innym przypadku będzie to po prostu kawał bloku kamienia, który będzie ważył pewnie kilkadziesiąt kg. 

6 minut temu, Zbi_Rek napisał:

zamknięte pudełko, puste w środku będzie skrzynką rezonującą.

W sensie, że to nie jest dobry pomysł?

13 minut temu, arturo_waw napisał:

Hmmm no o tym nie pomyślałem... Ale to raczej musiałoby być coś w stylu "pudełka" pustego w środku, składającego się z 6 boków, złożonych i sklejonych do siebie, dobrze myślę?

Można skleić parę (2-3) takich kwadratowych płyt do osiągnięcia pożądanej wysokości a potem obkleić dowolnym fornirem w odpowiadającym Tobie kolorze. 

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

W innym przypadku będzie to po prostu kawał bloku kamienia, który będzie ważył pewnie kilkadziesiąt kg. 

W sumie, im więcej tym lepiej ... będzie bardziej stabilnie.

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

No owa podstawa, tj. sześcian. W innym przypadku będzie to po prostu kawał bloku kamienia, który będzie ważył pewnie kilkadziesiąt kg. 

Zależy z jakich płyt w sensie grubości,  bo jak takie 50mm, to nie widzę tego.

Poza tym, coś się uparł na ten granit do tego w całości.

Jak już musi być, to takie standy, gdzie podstawa i górny blat jest z granitu. Wybór w standach dzisiaj jest taki, że hejjj.

Po co sobie utrudniać, jak są gotowe rozwiązania. 

5 minut temu, szpakowski napisał:

W sumie, im więcej tym lepiej ... będzie bardziej stabilnie.

Żeby było stabilnie nie musi być to granit, czy blok z granitu. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, arturo_waw napisał:

W sensie, że to nie jest dobry pomysł?

będzię dudnić, poza tym odpady/ścinki marmuru czy trawertynu są w cenie gruzu

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Poza tym, coś się uparł na ten granit do tego w całości.

Jeszcze na nic się nie uparłem, rozważam tylko możliwości. No ale skoro sam stand już ma jakiś kształt i jest z drewna, to nie widzę raczej podstaw z więcej niż 1 rodzaju materiału i w innej, niż prostej bryle prostopadłościanu. 

Sorry, #grafikpłakałjakprojektował:

Ukryta Zawartość

14 minut temu, sir.jax napisał:

Po co sobie utrudniać, jak są gotowe rozwiązania.

W kategorii podstaw (i to dość wysokich) pod standy? Np.?

Ukryta Zawartość

Nie bierz podstawek wyższych od 65 cm. Max 70 cm do małych kolumn. 

Na zbyt wysokich podstawkach zmienia się brzmienie kolumn. Szczególnie z bliska.

16 minut temu, Gargan napisał:

Nie bierz podstawek wyższych od 65 cm. Max 70 cm do małych kolumn. 

Na zbyt wysokich podstawkach zmienia się brzmienie kolumn. Szczególnie z bliska.

Producent oferuje aktualnie dedykowane standy w wysokości 75 cm, więc zakładam że do takiej wysokości mogę bezpiecznie działać 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Potwierdzam, same monitory są przepiękne, choć te podstawy trochę zbyt masywne IMO.

A wracając do tematu moich podstaw, to....trochę mi entuzjazm opadł. Już 3 firmy/podwykonawcy  odmówili mi podjęcia się tematu który sobie wymyśliłem (z różnych powodów), czyli rozebrania tych firmowych standów Diapasona i wykorzystania ich do obudowania, nowego stalowego standu wg nowego pomysłu.

I tym samym zacząłem zastanawiać się czy jednak nie pójść droga którą sugerował @pmcomp, czyli dorobienia tylko samych oddzielnych podstaw do tych standów i po prostu postawienia oryginałów na nich, żeby było wyżej i stabilniej.

No ale tu znów pojawiają się schody, bo takie podstawy powinny mieć jakieś 12-15 cm wysokości i powierzchnię w kwadracie o wymiarach pewnie jakieś 40 x 40 cm (żeby to jakoś wyglądało), a w związku z tym taki "klocek" będzie dość duży i ciężki (oczywiście w zależności od materiału). No i żeby to spełniało mój aspekt estetyczny, to w zasadzie widzę to tylko z :

- litego drewna (ale wtedy nie dobiorę na pewno koloru i faktury drewna pasującego do drewna z kolumn i standów),

- granitu (ale będzie to turbo ciężkie),

- marmuru (ale będzie to turbo ciężkie i do tego potwornie drogie).

Nie ukrywam że połączenie tego ostatniego z drewnem podoba mi się najbardziej i jest dość powszechne z konstrukcji SF, no ale nie wiem czy i jak miałbym to wykonać 😞 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  image.png.8ca985fc1321f46d9d4bca3f2406c6fc.png

Proszę. I nie dziękuj. Wyjdzie z 30zl no chyba ze po 2 na stronę to 60.

IMG_7616.thumb.jpeg.19e9518756bd4dd4920bf04b86c0e00c.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, arturo_waw napisał:

rozważam tylko możliwości

i dobrze,te całe z drewna spoko wyglądają,ale zastanów się jednak nad granitem,u mnie granit naprawdę poprawił bas

Ukryta Zawartość

tyle,że w moich monitorach jest 2 woofery 10-cio calowe,w diapasonach granit może jeszcze utwardzić bas

Ukryta Zawartość

5 minut temu, szpotek73 napisał:

i dobrze,te całe z drewna spoko wyglądają,ale zastanów się jednak nad granitem,u mnie granit naprawdę poprawił bas

Ukryta Zawartość

A mogę zapytać gdzie je zamówiłes? One stoją jeszcze na jakichś kolcach/podkładkach czy bezpośrednio na podłodze?

PS Dobrze wizualnie stroją w tym połączeniu 🙂

Ukryta Zawartość

Teraz, arturo_waw napisał:

gdzie je zamówiłes?

u lokalnego producenta nagrobków,mojego znajomego,zrobił za cenę materiału,kilka lat temu,w granicie są zamontowane gwinty i wkręcone stopy śrubowe zakończone gumą i jeszcze filcem,bo ten dolny płat granitu to jakieś 30kg...na filcu się dobrze przesuwają do sprzątania,no i mam podłogę,tzw,pływającą,a pod nią korek,po obciążeniu jest zdecydowanie lepiej akustycznie

6 minut temu, arturo_waw napisał:

Dobrze wizualnie stroją w tym połączeniu 🙂

te drewniane są tymczasowe,miałem z litego dębu robić🙂

51 minut temu, arturo_waw napisał:

Producent oferuje aktualnie dedykowane standy w wysokości 75 cm, więc zakładam że do takiej wysokości mogę bezpiecznie działać 🙂

Ukryta Zawartość

A jeśli będziesz chciał zmienić kolumny? 

Standard to 60 cm.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

Poprawił bas, a nie „rozdzwoniły” się wysokie?

No chyba, że pod kolumnami gumki, zamiast kolców.

Poza tym płyta granitowa bezpośrednio na podłodze, to też nienajlepszy pomysł.

Warto zrobić kanapkę, np. jak u mnie licząc od podłogi korek, sklejka i na tym granit a na nim standy. Z tym, że na górze nie ma żadnego granitu.

3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

będzię dudnić, poza tym odpady/ścinki marmuru czy trawertynu są w cenie gruzu

Zależy, bo za blaty pod standy oszlifowane spolerowane i z fazą na krawędziach nikt ci nie zrobi i sprzeda w cenie gruzu.

Chyba, że takie nieoprawione i surowe.

16 minut temu, sir.jax napisał:

Zależy, bo za blaty pod standy oszlifowane spolerowane i z fazą na krawędziach nikt ci nie zrobi i sprzeda w cenie gruzu.

Chyba, że takie nieoprawione i surowe.

"odpady/ścinki marmuru czy trawertynu są w cenie gruzu" 

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Poza tym płyta granitowa bezpośrednio na podłodze, to też nienajlepszy pomysł.

Warto zrobić kanapkę, np. jak u mnie licząc od podłogi korek, sklejka i na tym granit a na nim standy. Z tym, że na górze nie ma żadnego granitu

I czy taka ”podkonstrukcja” z korka/gumy i sklejki wyeliminuje drgania na tyle, że mogę iść w opcje pustej w środku bryły, z tylko wyszlifowanych i połączonych pod 45 stopni blatów, które złożą się w „pudełko”? 

Nie możesz po prostu kupić stalowych podstawek i wypełnić piaskiem z OBI jak biały człowiek, tylko wymyślasz jakieś dziwne wynalazki - kosztowne, trudne do wykonania i nie koniecznie lepsze dźwiękowo?

Są jeszcze podstawki z naciągiem/struną też fajne.

Audiofile to zawsze muszą coś dziwnego wymyślić z płytą nagrobkową w konstrukcji, bo inaczej im nie zagra 🤦

2 minuty temu, Gargan napisał:

Nie możesz po prostu kupić stalowych podstawek i wypełnić piaskiem z OBI jak biały człowiek, tylko wymyślasz jakieś dziwne wynalazki - kosztowne, trudne do wykonania i nie koniecznie lepsze dźwiękowo?

A tobie co do tego? Niech się bawią.

.

• Pokaż nowe odpowiedzi