Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Phono - markowy vs DIY?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem 🙂

Panowie, przymierzam się do zakupu zewnętrznego pre phono, a że dotychczas korzystałem z wbudowanego (na pokładzie poprzedniego DAC'a), to nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. No i tutaj pojawia się kilka pytań:

1. Czy szukać używki z renomowanej firmy typu Pro Ject albo Audiokultura czy może iść w jakiś DIY, jakiegoś forumowego mastera?

2. Czy szukać pre z zewnętrznym zasilaniem? A może zasilacz dokupić osobno z jeszcze innej firmy?

3. Czy w budżecie +/- 1 500 zł da się znaleźć coś sensownego?

Gramofon jest u mnie zdecydowanie okazjonalnym źródłem (na co dzień streaming) ale jednak lubię magię czarnej płyty więc od czasu do czasu będę go używał. Mój gramofon to Toshiba z epoki vintage z wkładką Ortofon 2M Blue. Za wcześniejsze pre odpowiadał Brooklyn Mytek i podobała mi się ta rozdzielczość, więc ofc nie chciałbym gorzej. Najbardziej zależy mi na stereofonii i dobrym odwzorowaniu sceny. 

Będzie podpięty pod zestaw dzielony Densena.

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Edytowane przez arturo_waw
https://www.audiostereo.pl/topic/168893-preamp-phono-markowy-vs-diy/
  • Moderatorzy
3 minuty temu, arturo_waw napisał:

1. Czy szukać używki z renomowanej firmy typu Pro Ject albo Audiokultura czy może iść w jakiś DIY, jakiegoś forumowego mastera?

PJ - osobiście odradzam, szczególnie modele, które można kupić w tej cenie.

Audiokultura - osobiście uważam, że super "grajek" , choć jeśli ktoś szuka koloryzowania i jakiś dodatków do dźwięku, odradzam.

Projekty kolegi Ahaja cieszą się dobrymi opiniami, jednak w zakładanym budżecie będzie ciężko.

5 minut temu, arturo_waw napisał:

2. Czy szukać pre z zewnętrznym zasilaniem? A może zasilacz dokupić osobno z jeszcze innej firmy?

Jak dobry sprzęt, to zasilanie ma dopracowane.

3 minuty temu, Marcinus napisał:

Audiokultura - osobiście uważam, że super "grajek" , choć jeśli ktoś szuka koloryzowania i jakiś dodatków do dźwięku, odradzam.

Projekty kolegi Ahaja cieszą się dobrymi opiniami, jednak w zakładanym budżecie będzie ciężko.

No lubię ciut cieplejsze granie, ale nie jakoś przesadzone.

Czy dosypanie np 500 zł do 2k, cokolwiek zmienia?

4 minuty temu, Marcinus napisał:

PJ - osobiście odradzam, szczególnie modele, które można kupić w tej cenie.

Jak dobry sprzęt, to zasilanie ma dopracowane.

Czyli bez zewnętrznego?

• Moderatorzy

Czy to miałoby grać tylko z 2M Blue, czy planujesz coś w przyszłości zmieniać, czy ewentualnie dokupić inne wkładki i używać ich przemiennie?

• Moderatorzy
1 minutę temu, burz napisał:

Z tego zestawienia zdecydowanie coś DIY w stylu pre by Ahaja. 

Tylko budżet trochę mały, a i z obecną dostępnością raczej kiepsko.

Podrzucicie namiar na człowieka? 🙂

Czy macie na myśli rynek wtórny i szperanie na olx?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś takiego, tylko sprawnego? 🙂 Czy tam jest więcej modeli?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturo_waw
  • Moderatorzy
8 minut temu, arturo_waw napisał:

Podrzucicie namiar na człowieka? 🙂

Czy macie na myśli rynek wtórny i szperanie na olx?

Ukryta Zawartość

Coś takiego, tylko sprawnego? 🙂 Czy tam jest więcej modeli?

Dobra cena, ale ten niestety jest chyb tylko do wkładek MC

Natomiast jeśli chodzi o @ahaja, to chyba już ich nie składa, więc raczej rynek wtórny.

Ukryta Zawartość

Tak, jest kilka modeli. Ten z Olx koło Husarii cz Nudy Dual Mono nawet nie stał, sprzedający probuje jakiegoś naciągactwa/a może to po prostu niewiedza. To któryś z pierwszych wypustów, ale musiałby się wypowiedzieć sam konstruktor. 

Edytowane przez burz
Dopisek
  • Moderatorzy
13 minut temu, burz napisał:

Tak, jest kilka modeli. Ten z Olx koło Husarii cz Nudy Dual Mono nawet nie stał, sprzedający probuje jakiegoś naciągactwa. To któryś z pierwszych wypustów, ale musiałby się wypowiedzieć sam konstruktor. 

Ja bym to nazwał  niewiedzą.

Edytowane przez Marcinus
  • Moderatorzy
7 minut temu, arturo_waw napisał:

Podziękowa:, będę polował 🙂

A na wypadek, gdyby jednak nic się nie trafiło to czym ew, się zainteresować jako plan B?

Wypożycz Iskrę i posłuchaj.

37 minut temu, burz napisał:

Z tego zestawienia zdecydowanie coś DIY w stylu pre by Ahaja. 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, burz napisał:

Ten z Olx koło Husarii cz Nudy Dual Mono

ten ☝️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor

Jeżeli nowy, to zdecydowanie wypożycz, a Iskrę koniecznie.
Osobiście uważam, ze Iskra jest przewartościowana. Wchodząc na rynek kosztowała polowe obecnej ceny - i taka jest jej wartość. Pomijając względy soniczny, bo jednemu się spodoba a innemu nie, kładzie ją niedopracowana konstrukcja. Gniazda cinch trzymające się tylko na lutach do płytki¿¿¿ Litości.

Edytowane przez burz
Godzinę temu, arturo_waw napisał:

3. Czy w budżecie +/- 1 500 zł da się znaleźć coś sensownego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z nowych jest promocja na trigony tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
2 minuty temu, burz napisał:

Osobiście uważam, ze Iskra jest przewartościowana.

A ja wręcz przeciwnie, uważam, ze jest mocno niedowartościowana. 

Za to sporo droższych i wiele droższych przez marketing i zawyżoną cenę są faktycznie mocno przewartościowane. 

Trochę tego miałem i jeszcze mam, a jednak dwie iskry sobie zostawiłem.

• Moderatorzy
3 minuty temu, burz napisał:

Regi są fajne, ale maja wadę - te tanie są tylko w wersji MM lub MC, co podwaja cenę jeśli się chce mieć oba. 

Fajne może i są, ale mało rozdzielcze, choć na pewno lepsze od iFi.

Również okazjonalnie korzystam z gramofonu, z wkładką Ortofon Anniversary czyli faktycznie 2M Blue.

Wcześniej używałem Rega Fono MM i byłem zadowolony. Zmieniłem na Radial J33 i też polecam.

• Moderatorzy
2 godziny temu, burz napisał:

Gniazda cinch trzymające się tylko na lutach do płytki¿¿¿ Litości.

Tak jest, ale najstarszą mam ponad 5 lat i nie jest to problemem, a mało kto częściej ode mnie przepina kabelki w pre Do tego niektóre wtyczki mam naprawdę ciasne i nic się do tej pory nie wydarzyło.

Jako ciekawostkę mogę Ci powiedzieć, że jest o wiele cichsza od GN-ów, które posiadamy 🙂 . GN jak na swoją cenę ma wysoki poziom szumów.

51 minut temu, msankowski napisał:

z wkładką Ortofon Anniversary czyli faktycznie 2M Blue

Ale buda jest od 2M, czy OM ?

27 minut temu, Marcinus napisał:

GN jak na swoją cenę ma wysoki poziom szumów.

Taka Rega Aria jest od PH-5 bez zasilacza sporo droższa, a cichsza też raczej nie… Ale to z uchem w głośniku. W normalnym użyciu szum jest niesłyszalny, a dźwiękowo różnica jest spora. Pewnie wiesz na czyją korzyść 😉

Tak więc nie stawiałbym GN z Iskierką na jednej półce. Może Fezz Gaia… Choć jak chciałem pożyczyć, to w jednym ze sklepów nie poparli pomysłu, gdy powiedziałem, ze jestem po odsłuchu Arii i PH-5 

Edytowane przez burz
  • Moderatorzy
11 minut temu, burz napisał:

Tak więc nie stawiałbym GN z Iskierką

Nie stawiam, bo choćby z racji ceny, (za GN-a zapłaciłem 10x tyle co za Iskrę).  GN uważam , że jest fajny, ale do ideału bliższa jest Iskra. PH koloryzuje dźwięk i trzeba sobie z tego zdawać sprawę, ale za to ustawienia są wygodne i ma dwa niezależne wejścia. Poza tym dodanie do GN SUT, może się niektórym podobać, ale dla mnie dźwięk jest wtedy przepompowany.

Mam pre Garrarda, który ma około 50 lat i tutaj również jest super i jest mega cisza odnośnie szumów. Niestety nie ma regulowanego gain, za to ma ciekawą (choć mało użyteczną) funkcję redukcji trzasków płyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale buda jest od 2M, czy OM ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i akurat wjechała Iskra na OLX. 

Ukryta Zawartość

Wygląda że wszystko z nią ok. Jak wyciągnę za 1500 to będzie dobry zakup? 🙂

Ukryta Zawartość

Niestety ,Iskra niedawno podrożała .Więc jeśli uda Ci się wyrwać tą z OLX za 1500 zł (nowa "kolorowa" to ponad 2000 zł ),to będziesz miał bardzo fajne grające pre.

Zadzwoń do sprzedającego i zapytaj ,czy nic nie było grzebane w środku.Jest to o tyle ważne ,że jeśli nikt nic nie kombinował ,to o ile się nie mylę ,masz dożywotnią gwarancję ,jak również upgrade w cenie części w przypadku gdybyś zastosował jakąś "nietypową" wkładkę a w pre nie było odpowiednich ustawień.Tak było i mam nadzieję ,że nic się w tym temacie nie zmieniło.Można dopytać u producenta.

Iskra to bardzo fajny przedwzmacniacz ,a najwięcej krytykują go ci ,którzy go nawet w rękach nie mieli.Że o odsłuchu nie wspomnę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi