Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza Pioneer A40AE

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi doradzić jakieś kolumny podłogowe do wzmacniacza Pioneer A40AE? Warunkiem koniecznym jest port bass reflex z przodu, bo będą musiały stać przy samej ścianie. Metraż to 25m kw. Budżet na kolumny to tak ok. 2.5tys., więc raczej będą to kolumny używane. Na pewno nie lubię grania typową V, czyli podkręconych krańców pasma a bardziej zależy mi na środkowym paśmie. Lubię, jak wokale są obecne a nie oddalone. Tylko tyle i aż tyle. Ktoś coś doradzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/168895-kolumny-do-wzmacniacza-pioneer-a40ae/

Jak najbardziej! Chat GPT to teraz droga i uznana marka. Wie co mówi... Znaczy pisze 😀

Tak serio, to nikt za ciebie nie wybierze 😉

Jedyne co można tak wirtualnie to przejrzeć oferty na rynku i wytypować kilka modeli z uwagi na dane techniczne. Ale i tak ostateczny wybór to czyste emocje.

P.s. 25m² to jeszcze wielkość pomieszczenia dla kolumn podstawkowych 🙂

Edytowane przez Gargan
12 minut temu, Gargan napisał:

Jak najbardziej! Chat GPT to teraz droga i uznana marka. Wie co mówi... Znaczy pisze 😀

Tak serio, to nikt za ciebie nie wybierze 😉

Jedyne co można tak wirtualnie to przejrzeć oferty na rynku i wytypować kilka modeli z uwagi na dane techniczne. Ale i tak ostateczny wybór to czyste emocje.

P.s. 25m² to jeszcze wielkość pomieszczenia dla kolumn podstawkowych 🙂

Jednak postanowiłem, że będą to podłogowe kolumny, bo jeszcze takich nigdy nie miałem, więc pytam tu na forum ludzi bardziej osłuchanych. 

A co oni mogą wiedzieć? 😀

Każdy zestaw gra inaczej. Każde pomieszczenie jest inne. Każdy ma inny gust. 

Popytaj po sklepach audio czy wypożyczą Ci jakiś model z wystawy i sprawdź w domu. Używanych nie zwrócisz.

Słyszałem ten wzmacniacz z AudioVector QR3. Fajnie to grało. Te kolumny używane w granicach 4 tys niestety.

Edytowane przez Ziarutek

A gdyby tak monitory z pasmem podłogowych a do tego bez ŻADNYCH podbić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są w sieci pomiary, jak chcesz to wkleję ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rżniesz ? 😉  Jest przekierowanie na końcówkę wątku ...

I raczej nie biorę pod uwagę Legend...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Uparłem się na kolumny podłogowe, więc nie proponujcie mi podstawkowych. Port bass reflex ma być z przodu, więc nie proponujcie mi kolumn z tylnym portem. Budżet to 2,5 tys., więc nie proponujcie kolumn za grubo pona 4tys.. Mam wrażenie że nikt mnie nie zrozumiał i nie przeczytał do końca pierwszego postu. Ja wiem, że najlepiej jest posłuchać, ale nie mam takiej możliwości. Upraszczając to potrzebuję kolumn nie grających w stylu V, w których średnie tony nie są wycofane. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Starsze KEFy mogą być dobrym kierunkiem, Focala bym odpuścił skoro nie lubisz Vki. Używane Polki Signature mogą być okej, ale to też lekka V-ka, bardzo dynamiczna i efektowna na dodatek. Dynavoice DF5 też mogą być okej, gdybyś pobawił się nieco zworką z tyłu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To że kolumny będą stały przy ścianie nie świadczy o tym że możesz mieć baz refleks z przodu posłuchaj sobie kanał 0.db już naprawdę wałkujemy ten temat wielokrotnie. Żadna kolumna nie powinna stać bardzo blisko ściany bo to podbija kwestie basowe. Żeby zakłócić wylot bez refleksu do momentu wytworzenia niepożądanych rezonansów z jego portu no to byś musiał zatkać go nierównomierną kartką.

Co do kolum do tego wzmacniacza polecam 

Kefy seria Q

Fyne f501

Elaci wszelkiej maści 

Heco Aurora 

Qacoustic 

@Piotr Sonido

Kto teraz produkuje papier czerpany, żeby sobie zamówić "nierównomierną kartkę" 😉 

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To że kolumny będą stały przy ścianie nie świadczy o tym że możesz mieć baz refleks z przodu posłuchaj sobie kanał 0.db już naprawdę wałkujemy ten temat wielokrotnie. Żadna kolumna nie powinna stać bardzo blisko ściany bo to podbija kwestie basowe. Żeby zakłócić wylot bez refleksu do momentu wytworzenia niepożądanych rezonansów z jego portu no to byś musiał zatkać go nierównomierną kartką.

Co do kolum do tego wzmacniacza polecam 

Kefy seria Q

Fyne f501

Elaci wszelkiej maści 

Heco Aurora 

Qacoustic 

Ja wiem, że kolumny nie powinny stać przy samej ścianie, ale trudno o inne ustawienie w mieszkaniu z wielkiej płyty. Co do kolumn to myślałem o indiana tesi 661 albo  dali zensor 5 czy 7, bo takie w mojej okolicy  są aktualnie w ogłoszeniach. Co myślicie? Podejdą pod mój wzmacniacz?

@cepiano może nie idźmy w tę stronę. 

Ale fakt, 2500 PLN przy bardzo sztywno określonych oczekiwaniach nieco rozbieżnych z tendencją rynkową to raczej skromny budżet. Pozostałe kibicować przy, miejmy nadzieję, owocnych poszukiwaniach 🙂

W dniu 26.12.2024 o 09:01, karoles75 napisał:

Warunkiem koniecznym jest port bass reflex z przodu, bo będą musiały stać przy samej ścianie.

Nie ważne - zarówno przy przednim, jak i tylnym BR i tak będzie podbicie na basie (w sumie, to nawet przy OZ będzie), kiedy kolumny stoją blisko ściany.

W dniu 27.12.2024 o 09:51, karoles75 napisał:

Upraszczając to potrzebuję kolumn nie grających w stylu V, w których średnie tony nie są wycofane. 

Nawet jak kupisz kolumny bez podbitego basu (które to podbicie jest współcześnie dosyć popularnym zabiegiem producenta), to i tak będziesz miał podbicie od ścian i tym samym wyższa średnica będzie nieco wycofana. By usunąć podbicie, to trzeba by szukać jakiejś konstrukcji o nietypowej charakterystyce (opadający bas już od np. 100Hz, ale bardzo powoli, by najniższe basy nadal były grane ... może faktycznie OZ byłoby dobrym kierunkiem, albo tak nietypowo strojony BR), albo skorygować to jakimś pomiarowym DSP.

Edytowane przez Kyle

Są takie kolumny (np. Dali Spektor 2 lub Tannoy Mercury MX1), które bez ściany za plecami wcale nie mają basu. Więc bliskość ściany może być właśnie pożądane 🙂

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Żadna kolumna nie powinna stać bardzo blisko ściany bo to podbija kwestie basowe.

To prawda, że podbicie będzie. Jednak z drugiej strony, nie będzie dołków w zakresie basowym - akustyka to naprawdę ciekawa jazda:

monitorplacement_wall-distance.jpg?w=930

monitorplacement_wall-distance2.jpg?w=93

monitorplacement_cancellation.jpg?w=930

Nie przyjmowałbym tego za pewnik. W tej chwili moje kolumny stoją pod ścianą, a destrukcja nadal jest.

Nie wiem czy w moim przypadku boczne nie grają roli.

.

Na pewno grają jakąś rolę. Nie ma LEDko 😉 

Natomiast co do pytania autora, to RLS Phobos ma ciekawą charakterystykę do stawiania przy ścianie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet używanych nie kupi za ~2500zł?

ps. inflacja to też ciekawe zjawisko, bo specjalnie patrzyłem na kolumny za ~2500zł w tym magazynie "AUDIO" ... ale test był robiony dosyć dawno 🙃

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi