Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Ajothe napisał:

16:20 - możesz Panu pomóc, bo nie wie czy istnieją takie pomiary, a napewno się z takimi nie spotkał. 

Strasznie upraszczasz i wydaje się Tobie, że wszystko wiesz, nietrafiony przyklad koloru aut 🤔

W tym fragmencie autor filmu wskazuje 2 systemy, A - perfekcyjny B - słabszy

I oba systemy zmierzą się na pomiarach tak samo, ale jeden z nich będzie bardziej żywy i rozdzielczy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój wniosek z tego jest taki, że bardzo ważna jest szybkość kolumn. Dokładnie w taki sposób konstruują swoje kolumny konstruktorzy Borresen, skupiają się na jak najlżejszych membranach, aby były jak najbardziej responsywne i najszybsze. 

Według nich to znacznie zwiększa jakość dźwięku względem wolnych, dużych membran. 

Daleko idące wnioski

Ukryta Zawartość

Teraz, paww napisał:

Daleko idące wnioski

Dlaczego? 

Borresen stosuje to w swoich ZG, właśnie dlatego i dokładnie mi to tłumaczyli na pokazie. Właśnie dlatego wolą większą ilość małych lekkich i sztywnych membran. 

Mają być super szybkie. 

8 godzin temu, xetras napisał:

Wynikowy cel wpływa na mierzonego, ot cała fizjologia.

Powtórzę.

Otóż:

Komórki słuchowe zewnętrzne przeciwdziałają zniszczeniom komórek wewnętrznych.

Bronią przed hałasem.

|

Co do filmu - macha rękami i szybko gada, dla mnie po angielsku za szybko. Sorry,nie dam rady nadążyć.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

16:20 - możesz Panu pomóc, bo nie wie czy istnieją takie pomiary, a napewno się z takimi nie spotkał. 
Strasznie upraszczasz i wydaje się Tobie, że wszystko wiesz, nietrafiony przyklad koloru aut
W tym fragmencie autor filmu wskazuje 2 systemy, A - perfekcyjny B - słabszy
I oba systemy zmierzą się na pomiarach tak samo, ale jeden z nich będzie bardziej żywy i rozdzielczy. 

Ukryta Zawartość

Mój wniosek z tego jest taki, że bardzo ważna jest szybkość kolumn. Dokładnie w taki sposób konstruują swoje kolumny konstruktorzy Borresen, skupiają się na jak najlżejszych membranach, aby były jak najbardziej responsywne i najszybsze. 
Według nich to znacznie zwiększa jakość dźwięku względem wolnych, dużych membran. 

To co pokazujesz to nie sa pomiary. To sa dla mnie aspekty typu przestrzennosc, neutralnosc, znieksztalcenia,…

Do samego aspektu „przestrzennosc“ mogl bym przytoczyc conajmniej 10 „pomiarow“ wplywajacych na ten aspekt.

Prowadzilosmy juz ta dyskusje. Nic nie pokapowales, wiec nie bedziemy jej wznawiac

Ukryta Zawartość

Jaka przestrzenność i neutralność? 

To napisz autorowi maila i mu pomóż, ale raczej nie o to mu chodzi 🙂

2 minuty temu, xajas napisał:

Nic nie pokapowales, wiec nie bedziemy jej wznawiac

Jedyne co wytlumaczyliscie to to, że sami nie rozumiecie, bo za skomplikowane 😉

4 minuty temu, xetras napisał:

Co do filmu - macha rękami i szybko gada, dla mnie po angielsku za szybko. Sorry,nie dam rady nadążyć.

Możesz włączyć napisy i wybrać tłumaczenie na Polski. 

Jaka przestrzenność i neutralność? 
To napisz autorowi maila i mu pomóż, ale raczej nie o to mu chodzi
Jedyne co wytlumaczyliscie to to, że sami nie rozumiecie, bo za skomplikowane

Tak, tak samo podsumowales ostania dyskusje
7 godzin temu, Ajothe napisał:

Dlaczego? 

Borresen stosuje to w swoich ZG, właśnie dlatego i dokładnie mi to tłumaczyli na pokazie. Właśnie dlatego wolą większą ilość małych lekkich i sztywnych membran. 

Mają być super szybkie. 

Jeśli producent tak twierdzi to może faktycznie ma rację.

46 minut temu, paww napisał:

Jeśli producent tak twierdzi to może faktycznie ma rację.

słuchałeś Børresen ?

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Przecież dalej w tym filmie jest dywagacja o pomiarach...masakra. 

Tak, to tylko dywagacje.

Poczatek filmu o dzialaniu sluchu jest super, a koniec o pomiarach to ogolne bla bla bla z wskazywaniem "na ogolnie uznane metody pomiarowe" jest do dupy, same dywagacje.

Konkretnny przyklad, znajdziesz w  porownaniu systemow A i B, w tekscie o opoznieniu sygnalu przez pojemnosc i szybkich przetwornikach vs szyybkosc sluchu. Znajdziessz to takze w twoim wczesniejszym porownaniu/prteferencji mniejuszych przetwornikow bo sa "szybsze". To haslo "szybkie" pada w kazdym watku o subwooferach 100 razy. To jest taki sam "aspekt" jak przestrzennosc, neutralnosc...

Ale czy ten gosc mowi konkretnie o tym jakimi to "ogolnie znanymi i uznanymi metodami pomiarowymi" sprawdzal i porownywal ta "szybkosc"?  Nie. Ani slowa!!!

Wiec zadam tobie konkretne pytanie: czy ty masz pojecie o tym jak sie mierzy ta domniemana "szybkosc" przetwornika. Konkretnie, bez wykretow: jakie pomiary i jakie parametry pozwalaja nam ocenic "szybkosc" przetwornika?

Powtorze sie: bez wykretow, konkretnie!!!! 

Edytowane przez xajas
14 godzin temu, paww napisał:

Jeśli ktoś  słucha muzyki tylko chwilę to

To najwyrazniej albo nie ma czasu na wiecej albo to nie jest jego hobby (jesli w ogole jest) 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, xajas napisał:

Wiec zadam tobie konkretne pytanie: czy ty masz pojecie o tym jak sie mierzy ta domniemana "szybkosc" przetwornika. Konkretnie, bez wykretow: jakie pomiary i jakie parametry pozwalaja nam ocenic "szybkosc" przetwornika?

Powtorze sie: bez wykretow, konkretnie!!!! 

Konkretnie mu już pomogłeś z pomiarami o których mowa w 16:20 ?

12 minut temu, xajas napisał:

a koniec o pomiarach to ogolne

Czyli jednak jest tam mowa o pomiarach 😀

"Timing accuracy on transients" żeby było łatwiej 😉

czyli zgodnie z oczekiwaniem wykrety 

jak mierzysz ten Timing accuracy on transients" 

Edytowane przez xajas

Narazie Twoje.

3 minuty temu, xajas napisał:

jak mierzysz ten Timing accuracy on transients"

Autor filmu jest ciekawy właśnie tego 🙂

11 godzin temu, xajas napisał:

ale nie slysza ze maja peaki i dipy rzedu +/- 15dB

Ale to akurat jest bardzo dobrze znany mechanizm i dziwi mnie ze o tym nie wiesz. Ludzki mozg szybciej i latwiej wylapuje bardzo male zmiany a te wielkie w duzej czesci ignoruje. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, rafa napisał:

Ale to akurat jest bardzo dobrze znany mechanizm i dziwi mnie ze o tym nie wiesz. Ludzki mozg szybciej i latwiej wylapuje bardzo male zmiany a te wielkie w duzej czesci ignoruje. 

Chetnie sie zapoznam z tym mechanizmem. Gdzie jest to opisane? 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Autor filmu jest ciekawy właśnie tego 🙂

Jesli jest tego ciekawy, to zanim zacznie rozprzestrzeniac teorie o tym jak ulomne sa pomiary w porownaniu z sluchem, to powinien najpierw sprawdzic do czego sa one w stanie. A Youtube na pewno nie jest odpowiednim zrodlem, z ktorego  mozna sie tego douczyc 🙂

Edytowane przez xajas

O pomiarach tam nie ma nic tylko jakieś górnolotne stwierdzenia dopasowane do tezy autora, żadnych konkretów, co jak dla mnie czyni ten film bezwartościowym w aspekcie zestawienia słuchu z pomiarami. Dlaczego?

Chciałbym zobaczyć te identyczne wyniki pomiarów systemów A i B oraz warunki w jakich zostały przeprowadzone, bo to jakaś ściema i zmanipulowanie  dla tych, którzy oglądają, a sami w życiu nie przeprowadzili ani jednego pomiaru.

Tam mowa o pomiarach systemów, czyli jak domniemam: elektroniki + akustyki pomieszczenia. Trochę tych systemów w życiu pomierzyłem i nigdy nie zdarzyło się tak, żeby dwa różne systemy mierzyły się identycznie, bo to po prostu niemożliwe na ten moment rozwoju cywilizacji. Mało tego, zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma takich dwóch różnych kolumn głośnikowych, które mierzyłyby się identycznie. Prawda jest taka, że ciężko by uzyskać perfekcyjnie identyczne pomiary pośród poszczególnych egzemplarzy tego samego modelu kolumny, co dopiero całego systemu, no f#cking way! 🙂

Edytowane przez pit80

Czyli według Was nie ma takiego aspektu, którego nie da się zmierzyć. Może warto w takim razie pomóc autorowi tego filmu,ba również wytłumaczyć że chińskie pudełka to najbardziej muzykalne sprzęty na świecie, bo mają idealne pomiary 😉

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Dlaczego? 

Mają być super szybkie. 

Z jakich materiałów robią membrany? Papiery chyba jest stosunkowo lekkim i sztywnym materiałem. Ave vintage 66 60!

.

6 minut temu, J4Z napisał:

Z jakich materiałów robią membrany? Papiery chyba jest stosunkowo lekkim i sztywnym materiałem. Ave vintage 66 60!

Miałem nawet w rękach, chyba coś z kewlarem z tego co pamiętam. 

No i włókno węglowe. 

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Rozumiem, że nie zgadzasz się z autorem tego filmu w takim razie?

A musi?

Rozumiem, że dla Ciebie przekaz obrazkowy jest silniejszy niż przeczytany tekst. No tak, znowu wzrok, odbierający więcej bodźców przy ruchomym obrazku, górą. 

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

A musi?

Rozumiem, że dla Ciebie przekaz obrazkowy jest silniejszy niż przeczytany tekst. No tak znowu wzrok górą. 

Zgadzam się z autorem filmu, a nie mogę? 

ASR doskonale pokazuje ile warte są parametry / pomiary. 

Upieranie się, że w audio najważniejsze są parametry i wybieranie na ich podstawie sprzętu, to absurd który się nie sprawdza 🙂

Przekaż obrazkowy kilku wykresów, bywa jednak bardzo silny 🤭

• Pokaż nowe odpowiedzi