Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem ofertę na Technicsa z Ortofonem Bronze. Czekam jeszcze na propozycje z Audio Technica. Jakkolwiek, jeśli zdecyduję się na Technicsa z porządną wkładką, to na razie nie kupię pre. Będę musiał korzystać z jednego, z posiadanych - pre w Technicsie, pre w Denonie, albo Graham Slee Communicator 2. 

Nie wiem, jak to się ma brzmieniowo do Regi, ale jakąkolwiek decyzję podejmę, to już pewnie się nie dowiem, jak gra konkurencja. Chyba, że przypadkiem.

Edytowane przez Rafaello_666
24 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Nie wiem, jak to się ma brzmieniowo do Regi, ale jakąkolwiek decyzję podejmę, to już pewnie się nie dowiem, jak gra konkurencja. Chyba, że przypadkiem.

Skoro zakup planujesz za chwilę, to pozostaw sobie opcje i posłuchaj ich, gdy będzie możliwość 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

32 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Graham Slee Communicator 2

Przecież co całkiem porządne PRE. Rega raczej nie lepsza.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Przecież co całkiem porządne PRE. Rega raczej nie lepsza.  

Widzisz, miałem go podłączonego do Denona z Pro Jectem. Kiedyś, na próbę podpiąłem gramofon do pre w Denonie i nie umiałem znaleźć różnicy, stąd odłożyłem do szuflady. Może to kwestia wkładki, a może Denon ma całkiem przyzwoity pre wbudowany. Albo też, mam drewniane ucho i niepotrzebnie się doktoryzuję z lepszą wkładką, bo nic nie usłyszę... 🤣

18 minut temu, Q21 napisał:

Skoro zakup planujesz za chwilę, to pozostaw sobie opcje i posłuchaj ich, gdy będzie możliwość 🙂 

Cierpliwy, to ja nie mam nawet na trzecie imię. Niestety... 🤣

1 minutę temu, burz napisał:

Jeżeli mieszkasz w centrum, to zapraszam do posłuchania Regi.

Mieszkam w Opolu. To nie jest duże miasto 😉

2 minuty temu, burz napisał:

Daleko.

Spoko. Jakkolwiek, dzięki za propozycję. 🙂 Nie ukrywam, że po kolejnym dniu doktoryzowania się, zaczynam się bardziej skłaniać w stronę Technicsa. W budżecie zmieszczę się z lepsza wkładką (ortofon bronze, albo AT VM750SH) i z dodatkowym headshellem, gdzie mi założą tego ortofona red, który jest montowany fabrycznie. W moim odczuciu, ma to sens, bo kupuję czasem płyty "z epoki" w różnym stanie i może szkoda męczyć drogą igłę na takie wynalazki. Przekładka headshella w Technicsie to szybka sprawa. Jakby nie patrzeć, jest to jakieś udogodnienie.  

AT ma w swoich wkładkach balans tonalny przesuniety w górę, takie opinie przeważają w internecie, potwierdzone przez mojego znajomego z Technicsem - szybko kupił Dynavectora, bo AT go męczyła. 
Rozważyłbym Goldringa, np. 1012GX, miałem kilka lat, bardzo przyjemna wkladeczka. Szalenie analogowo grają też wkładki Grado, od takiej zaczynałem powrót do winyla i miło wspominam, a był to zaledwie podstawowy model Black.
Ortofonom „lubi” siadać zawieszenie, chyba że coś już poprawili.

Edytowane przez burz
11 minut temu, burz napisał:

AT ma w swoich wkładkach balans tonalny przesuniety w górę, takie opinie przeważają w internecie, potwierdzone przez mojego znajomego z Technicsem - szybko kupił Dynavectora, bo AT go męczyła. 
Rozważyłbym Goldringa, np. 1012GX, miałem kilka lat, bardzo przyjemna wkladeczka. 
Ortofonom „lubi” siadać zawieszenie, chyba że coś już poprawili.

Też czytałem takie opinie o wkładkach AT, stąd właśnie miałem jakieś obawy. Ortofon Bronze, jest często zestawiany z tym Technicsem i ponoć jest to udane połączenie. Ten Goldring jest znowu trochę droższy, a ja już balansuję na krawędzi budżetu. Pogadam jeszcze z wybranym dostawcą, ale jeśli zostanie Technics, to chyba z tym Ortofonem i już zakończę ten nierówny pojedynek 😉 

Teraz, Pirania76 napisał:

Rafał to zapraszam do mnie na zaodrze. Posłuchasz reloopa

No proszę. Raczej będzie ten Technics, ale posłuchać Reloopa, czemu nie?  

Teraz, Pirania76 napisał:

I Opole to jest super miasto i ogromne gdzie kury chodzą po centrum. 

No wiesz, mieszkam na granicy Zakrzowa i Wróblina. Patrząc na mapę, to teraz właściwie centrum. Kury też by się znalazły 🤣

5 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Też czytałem takie opinie o wkładkach AT

No popatrz. A ja mam duet AT (OC9) i Technics 1210 u siebie i z zauroczeniem słucham tych opinii znawców tematu. Piękna, naturalna barwa, dynamika, rozdzielczość. Zero zamulenie i bułowatości 

13 minut temu, piotrek7 napisał:

No popatrz. A ja mam duet AT (OC9) i Technics 1210 u siebie i z zauroczeniem słucham tych opinii znawców tematu. Piękna, naturalna barwa, dynamika, rozdzielczość. Zero zamulenie i bułowatości 

Na to się pewnie składa więcej czynników. Dyskutuję, w oparciu o czyjeś opinie. Optymalnie by było cały ten sprzęt sobie w domu podłączać, po kolei i wybrać. Niestety, jest to dość trudne i byłoby mocno absorbujące. Swoją opinię wyrobię, jak się zdecyduję ostatecznie na jedno z rozwiązań. 

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Na to się pewnie składa więcej czynników.

Jednym z czynników jest to, że opinie części znawców opierają się na analizie wykresów, zasłyszanych gdzieś stereotypów i "odsłuchów" dokonanych na YT. A "recenzowany" sprzęt widzieli jak świnia gwiazdy  😁. Dlatego warto samemu wyrobić sobie zdanie a nie opierać się na prawdach objawionych recenzentów z koziej d...... AT jest jasna???? A może raczej inne marki podbijają przełom średnicy i wysokiego basu aby grać bardziej analogowo? 

Znajomego, którego przykład podałem, takie „własne wyrabianie zdania” kosztowało prawie 4 tysiące wtopione w AT. Choć znał opinie z internetu, głównie z forów zachodnich.

Ale co kto lubi, dotyczy to również równowagi tonalnej. Jednemu musi cykać, innemu wprost przeciwnie 😉

• Moderatorzy
Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Jednym z czynników jest to, że opinie części znawców opierają się na analizie wykresów,

Oj nie, bo ja poświęciłem kilka PLN-ów aby się samemu o tym przekonać. Nie wiem, którą AT OC9 masz, ale ja miałem m.in AT-OC9XML i AT-OC9XEN.

Nie podpierałem się analizą wykresów. Za to z innych japońskich mam Lyre i Jogurty te są inne, zarówno różnią się od siebie jak i od AT. Kiedyś też miałem MM-ki z AT i również było jasno. Także lepiej przesłuchać samemu w swoim systemie i wtedy ocenić. 

7 godzin temu, Pirania76 napisał:

I Opole to jest super miasto i ogromne gdzie kury chodzą po centrum. 

Kura to bardzo sympatyczne stworzonko.

I w dodatku - pożyteczne.

😀

4 minuty temu, Pirania76 napisał:

Nie neguję...

" - A gdy to masełeczko już się tam rozpuści - no to paaalce lizać"!

.....

Tak samo jest, gdy się odpowiednio ożeni gramofon z wkładką.

😘

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy
2 minuty temu, kangie napisał:

Denony. 😉

A Ty miałeś tego, którego mnie się nawet jeszcze posłuchać nie udało 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi