Skocz do zawartości
IGNORED

2-way monitory z aktywną zwrotnicą i wzmacniaczami klasy D.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zrealizować pewien pomysł. Chyba stary jak świat. Kilka założeń.

1. Tanie przetworniki.

2. Zamiast drogiej i trudnej do zestrojenia zwrotnicy pasywnej zastosowałbym aktywny filtr (crosower) dwukanałowy osobno głośnik nisko i wysoko tonowy.

3. Głośniki zasilana oddzielnymi końcówkami mocy w klasie D.

Na początku myślałem o zestawie 3 - way i może się zdecyduje jak wypali i zagra 2 - way. Wzmacniacze z Aliexpress dość popularne 2x 100W na kolumne do tego filtr aktywny.

Jakie jest wasze zdanie o takim projekcie i jakie przetworniki byście zaproponowali. Myślałem o stx, jednak nie wiem czy będą dostępne w UK.

Edytowane przez 19710128
  • 19710128 zmienił(a) tytuł na 2-way monitory z aktywną zwrotnicą i wzmacniaczami klasy D.

Twój pomysł brzmi super, bo aktywny filtr i wzmacniacze klasy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) D to super rozwiązanie. Jeśli STX nie są dostępne w UK, sprawdź Dayton Audio lub Peerless, też oferują dobre głośniki. 2-way to świetny wybór na początek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajne. Imponująca charakterystyka. Trochę mały niskotonowiec. Raczej celuję w 6-8". Do tego tam jest zwrotnica pasywna. Ale głośnik SB Acoustics SB16PFCR25-8 już ok chyba że SB20. Nie wiem który. Pomieszczenie jakieś 16m2. Obudowa będzie z br z przodu żeby plecki mogły stać przy ścianie. Większy głośnik da trochę niższy bas ale nie chce robić zbyt dużych monitorów.

Edytowane przez 19710128

Zwrotnice aktywną polecam zrobić na DSP, np. ADAU1701. Prócz zwrotnicy ogarniesz na tym jeszcze korekcję pasma i czasów. Koszt tylko odrobinę większy, a możliwości i efekt nieporównanie lepszy. Na ali sa gotowe moduły wzmacniacza z ADAU1701. Pracy może i więcej, ale za to ogarniesz kawał całkiem nowej wiedzy.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Tak. Rozważam taką możliwość ale, jako, że to pierwszy mój takowy projekt chciałbym zrobić to całkiem analogowo. Dwie jednakowe kolumny w każdej zwrotnica i dwie końcówki. DSP może jako preamp. No przyglądnę się temu. No i jeszcze oprogramowanie chyba.

Edytowane przez 19710128

Dayton Audio SIG180-4 + Scan-Speak D2604/833000 i nerki nie trzeba sprzedawać 😉 

Ale co do dostępności w UK to nie wiem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@19710128 Robisz obudowy, glosniki wrzucasz i bawisz sie elektroniką zwrotnica, dsp - cokolwiek tak długo aż się nie znudzi, wtedy zawsze możesz włożyć pasywną zwrotkę i puścić dalej bez straty. Wynosisz duużo wiedzy i doświadczenia a do tego masz referencję w postaci bazowego projektu.

znalazłem dwa takie głosniczki. jeden to

Ukryta Zawartość

drugi

Ukryta Zawartość

Baza danych głośników jak by ktoś potrzebował

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 19710128

Ciekawe jak z dostępnością Peerlessa bo jeśli już Visaton to raczej ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobry pomysł, działaj. Sam mam takie coś w planach.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

4 minuty temu, audioburak napisał:

Ciekawe jak z dostępnością Peerlessa bo jeśli już Visaton to raczej ten:

Ukryta Zawartość

No tak ale ten jest dwa razy droższy od tego bez "S", Peerless dostanę też w podobnej cenie co Visaton. Tylko te ścięcia na owalu są takie jakieś......

5 minut temu, terminus napisał:

Dobry pomysł, działaj. Sam mam takie coś w planach.

No w planach mam, na razie rozglądam się za przetwornikami. Łatwość strojenia zwrotnicy to przede wszystkim, zmiana rezystora, kondensatora. Strojenie zwrotnicy pasywnej jak się nie ma części to koszmar a kupowanie i trzymanie ich potem w wiaderku nie ma sensu zwłaszcza że do tanich nie należą. Chińczyk ma crosowery z częstotliwością jaka chcesz 24db/o i końcówki klasy D za grosze. Sprawa przedwzmacniacza ale to potem. I mają to byc kolumny full aktywne a nie pseudoaktywne znaczy ze wzmacniaczem w środku i pasywnymi filtrami.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, przemak napisał:

Zobacz to. Do eksperymentów.

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie ale ja nie wiem jaki będzie efekt tego. Może to skończy jako karmniki dla ptaków. Choc pewnie przed końcem zimy nie zdążę. Dlatego musi to być po kosztach. A jeszcze jak zagra lepiej niż moje altusy 140 będzie super. Dodam że żadnym audiofilem czy muzykiem nie jestem.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, przemak napisał:

Zobacz to. Do eksperymentów.

Ukryta Zawartość

O,mi się przyda do eksperymentu.
dzięki.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Po kosztach niskich polecam TPA3250 albo TA2022.

Ten drugi przestarzały co prawda. Ale gra muzyka.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

11 minut temu, 19710128 napisał:

musi to być po kosztach

Jak zaczniesz "po kosztach" kompletować końcówki, dsp, zasilanie i oprogramowanie, to wyjdzie "po kosztach" - ale jakie to będą koszty? 😉 

nagrywamy.com

11 minut temu, terminus napisał:

Po kosztach niskich polecam TPA3250 albo TA2022.

Tak. Oczywiście tu końcówki będą w klasie D na tpa 31..  32.. któreś z ali. Na razie nie pisałem o tym bo jeszcze nie wiem co do skrzynki włożę. Przydał by sie też plik do Winisd z danymi nowych głosników żeby nie klepac ręcznie. Ale to później.

9 minut temu, przemak napisał:

Jak zaczniesz "po kosztach" kompletować końcówki, dsp, zasilanie i oprogramowanie, to wyjdzie "po kosztach" - ale jakie to będą koszty? 😉 

No. Wiesz. Jest takie przysłowie. Chytry dwa razy płaci czy traci nie pamiętam. Może coś w tym jest. Głównie chodzi o to żeby sprawdzić tę koncepcje czy ma to sens. Jak tak to pokuszę się wtedy może o coś lepszego może 3-way i jakiś fajny preamp może na lampkach. DSP nie planuje. Czysty analog z nutką szumu.

Edytowane przez 19710128

Hmm,może można tego użyć do pobawienia sie ustawieniami /zszycia suba z kolumnami?

Ukryta Zawartość

5 stów to nie majątek.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Skąd ta nagonka na DSP? Autor pisał o aktywnej zwrotnicy analogowej raczej.

Edytowane przez terminus

1 minutę temu, terminus napisał:

Skąd nagonka na DSP. Autor pisał o aktywnej zwrotnicy analogowej raczej.

Nie wiem,przepraszam.
Nie znam się na DIY,takie urządzenie może jednak przydać mi się w trochę innym celu.
DSP jest mi w tym potrzebne.
Dziękuję za linki.

Ja jestem starej daty i raczej gramofon niż dsp. Po za tym czy dźwięk obrobiony cyfrowo jest taki dobry? Przede wszystkim potrzeba dobrej klasy przetworników a te są drogie. Dawniej w radiu na stereo towarzyszyły "świerszcze" i było dobrze. Nie będzie DSP. Nie na tym etapie a i na późniejszym też pewnie nie choć z pewnością fajna zabawa by była.

Mam altusy 140 i amplituner technicsa oraz kino domowe z denonem AVR-x2000. Altusy z Technicsem mają jakieś 25lat może więcej pod 30. Zapinam je do Denona i grają, tryb stereo muza z kompa, niby 7x120W. Zapinam je pod starego Techbnicsa RMS 60 albo 80W nie pamiętam. I te same altusy grają dużo lepiej na tym Technicsie gdzie nie ma odrobiny cyfrowości w środku. No i grają głośniej niż denon z mniejszymi zniekształceniami. Mimo że Denon jest na tranzystorach nie hybryda. Ale to moje odczucia tylko. No i prostota regulacji ma też znaczenie.

11 minut temu, 19710128 napisał:

Ja jestem starej daty i raczej gramofon niż dsp. Po za tym czy dźwięk obrobiony cyfrowo jest taki dobry? Przede wszystkim potrzeba dobrej klasy przetworników a te są drogie. Dawniej w radiu na stereo towarzyszyły "świerszcze" i było dobrze. Nie będzie DSP. Nie na tym etapie a i na późniejszym też pewnie nie choć z pewnością fajna zabawa by była.

Mam altusy 140 i amplituner technicsa oraz kino domowe z denonem AVR-x2000. Altusy z Technicsem mają jakieś 25lat może więcej pod 30. Zapinam je do Denona i grają, tryb stereo muza z kompa, niby 7x120W. Zapinam je pod starego Techbnicsa RMS 60 albo 80W nie pamiętam. I te same altusy grają dużo lepiej na tym Technicsie gdzie nie ma odrobiny cyfrowości w środku. No i grają głośniej niż denon z mniejszymi zniekształceniami. Mimo że Denon jest na tranzystorach nie hybryda. Ale to moje odczucia tylko. No i prostota regulacji ma też znaczenie.

też dobrze.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

ale jaka ma być obudowa?

3 godziny temu, 19710128 napisał:

obudowa BR

A nie chciałbyś ruszyć z grubej rury i zbudować Transmission line plus głośnik wstegowy?

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem dotychczasowe podejscie jest bezsensowne. Szczegolnie jesli ma byc po kosztach i sie ma zero pojecia zarowno o przetwornikach, jak i o konstrukcji obudowy jak i o DSP jak i strojeniu.

Nie chce tu nikogo odstraszac od takiego przedsiewziecia, wrecz przeciwnie. Jestem za
Ale w takim przypadku siegam do gotowego, sprawdzonego, dopasowanego projektu. A takich projektow znajdziesz na lamach fachowym magazynow albo stron internetowych DIY tysiace!

Bez ryzyka, bez eksperymentowania, bez koniecznosci mierzenia i z wykalkulowanymi kosztami i danymi do strojenia!

A w najgorszym przypadku bierzesz gotowy projekt zestawu z pasywnymi zwrotnicami analogowymi, przejmujesz obudowe+przetworniki i zastepujesz pasywna zwrotnice analogowa aktywna zwrotnica DSP (-> patrz przemak/pseudodrummer), ktora mozesz sto razy przeprogramowac, „przebudowac“, bez generowania dodatkowych kosztow

Wszystko inne to zaprogramowany chaos i wywalone pieniadze.

A teraz coś z całkiem innej beczki 😉

Prawie w cenie wooferów masz: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )      i to z kolorami do wyboru.

Jednak dostawa do UK to ok 150 zeta i najważniejsze: kto to wyśle ... 

Masz głośniki, skrzynkę ( chyba, żeś dyplomowany stolarz ) i jeszcze zostanie Ci

kilka detali ze zbytecznej przecież zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, xajas napisał:

Moim zdaniem dotychczasowe podejscie jest bezsensowne. Szczegolnie jesli ma byc po kosztach i sie ma zero pojecia zarowno o przetwornikach, jak i o konstrukcji obudowy jak i o DSP jak i strojeniu.

Nie chce tu nikogo odstraszac od takiego przedsiewziecia, wrecz przeciwnie. Jestem za

Ukryta Zawartość

Ale w takim przypadku siegam do gotowego, sprawdzonego, dopasowanego projektu. A takich projektow znajdziesz na lamach fachowym magazynow albo stron internetowych DIY tysiace!

Bez ryzyka, bez eksperymentowania, bez koniecznosci mierzenia i z wykalkulowanymi kosztami i danymi do strojenia!

A w najgorszym przypadku bierzesz gotowy projekt zestawu z pasywnymi zwrotnicami analogowymi, przejmujesz obudowe+przetworniki i zastepujesz pasywna zwrotnice analogowa aktywna zwrotnica DSP (-> patrz przemak/pseudodrummer), ktora mozesz sto razy przeprogramowac, „przebudowac“, bez generowania dodatkowych kosztow

Wszystko inne to zaprogramowany chaos i wywalone pieniadze.

Ale ja już przeglądam internet dość długo ale na projekt odpowiedni nie trafiłem. Nie na aktywny. Ten z tego wątku jest fajny ale mały głośnik niskotonowy. DSP po prosru nie chce.

25 minut temu, audioburak napisał:

A teraz coś z całkiem innej beczki 😉

Prawie w cenie wooferów masz: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )      i to z kolorami do wyboru.

Jednak dostawa do UK to ok 150 zeta i najważniejsze: kto to wyśle ... 

Masz głośniki, skrzynkę ( chyba, żeś dyplomowany stolarz ) i jeszcze zostanie Ci

kilka detali ze zbytecznej przecież zwrotnicy.

Tak o tym myślę też i przeglądam oferty ale jak do tej pory w takich pieniądzach tylko malutkie regałówki na głośnikach 16-18cm deogie są chyba że znajdę używkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdajesz sobie sprawę, że do wykonania takiego projektu potrzebujesz wykonać pomiary głośników w docelowej obudowie? Nie ma znaczenia, czy to będzie zwrotnica pasywna, czy aktywna.

• Pokaż nowe odpowiedzi