Skocz do zawartości
IGNORED

2-way monitory z aktywną zwrotnicą i wzmacniaczami klasy D.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Powinno się zrobić pomiary. Strojenie BR i częstotliwości podziału. Ale czy tak jest konieczna. Czy może wystarczy ocena "na ucho". Czy bez pomiarów i wykresu wiszącego w ramce na ścianie nie zagrają dobrze? Żle ci się będzie słuchać? Każdy głośnik jest inny. Myslisz że firma STX na tanich głośnikach z dwuelementową zwrotnicą zestaw za 525pln Mierzy każdą sztukę i stroi? A ty kupując zestaw w sklepie od razu mierzysz czy jest ok? Zasadniczo kolumny powinny być "przezroczyste" dla dźwięku. Ale czy na pewno i przede wszystkim dla jakiego dźwięku? Należy zadać sobie pytanie jak powinny grać kolumny? Odczuwanie dźwięku to wysoce subiektywne odczucie i kolumny powinny:

1. Mieć jak najlepszą płaską charakterystykę i być idealnie zestrojone bez względu na brzmienie, czy

2. Jak najwierniej odwzorowywać oryginał nagrywany w studio czy też w innym miejscu, czy

3. Dać słuchaczowi jak najprzyjemniejsze odczucia z słuchanej muzyki.

No właśnie co? Czy jak kupujesz telewizor to pierwsze co robisz po podłączeniu to stawiasz kamerę i go stroisz do idealnych kolorów itd? Osobiście nie uważam żeby to było niezbędne a strojenie BR przeprowadzić wystarczy na słuch. Nie uważam ani zdejmowania wykresów i frezowania pod głośnik wysoko tonowy za niezbędną. Oczywiście kompletnie niedobrane elementy nie mają prawa zagrać dobrze, ale zagrają. Są programy do symulacji i wyliczania obudów. Jednak jak popatrzysz na testy pomiarowe głośników każdy głośnik jest inny i różnią się jego parametry od podanych przez producenta. Może kolumny za 0,5mln pln sztuka są strojone indywidualnie ale na pewno nie te które są sprzedawane w sklepach z niskiej czy średniej półki. Są wyliczone i klepane taśmowo może pomierzona pierwsza sztuka czy wszystko w normie i tyle.

Postaram się skorzystać z gotowego projektu tylko w miejsce zwrotnic pasywnych dam aktywne lub kupię kolumny jak radzi kolega. Choć te stxy na najtańszych głośnikach no nie wiem. Ale są niewiele droższe stxy głośniki lepsze dużo do mniejszych obudów niestety nie do dostania w uk.

Pomysł na to zrodził się bo mam sporo wolnego czasu więc pomyślałem o kolumnach do stereo właśnie. Głośniki i zwrotnica i br do tych stx to 100pln. W uk nie kupie tu jednego głośnika za to. Znalazłem fajny projekt na elektrodzie ale nie wiem czy mogę tu wkleić link żebyście mnie nie zlinczowali. Na stx właśnie ciut droższych niż proponuje firma stx no ale dochodzi tu materiał i wykonanie obudowy. Tu stx chyba faktycznie bije wszystko.

Za czasów PRL dużo klepnąłem kopi ZgC 40, Sprzedawały się dobrze na podzespołach Tonsila. Kto tam myślał o pomiarach.

Edytowane przez 19710128
11 minut temu, 19710128 napisał:

Pomysł na to zrodził się bo mam sporo wolnego czasu

Skoro masz dużo wolnego czasu, to zachęcam do zagłębienia się w temat pomiarów, bo póki co jesteś kolejnym przypadkiem, który potwierdza pewna regułę, że najwięcej na temat pomiarów i ich przydatności lub nieprzydatności wypowiadają się Ci, którzy ich nigdy nie robili i nie maja o tym zielonego pojęcia.

Zrobiłem kilka kolumn. Tak może zagłębie się w temat pomiarów. A na ile będą one miarodajne w pokoju z meblami i ruchem ulicznym za oknem? Nie wspomnę o mewach. Jeśli ktoś chce doprowadzić kolumny do perfekcji i nie zaśnie z powodu nie wiedząc czy charakterystyka jest płaska to ok. Wierzę że są takie obsesje. Ja jej nie mam. Dla mnie wystarczy że dobrze zagrają z soczystym szybkim w miarę szybkim na ile pozwoli BR basem. To wszytko. Celem nie jest tu budowanie High Endu na najtańszych przetwornikach a chęć sprawdzenia pomysłu kolumn aktywnych. Do tego fajny preamp może sieciowy i będzie dobrze. Jeśli chodzi o same pomiary to pewnie się skuszę. Raczej na pewno chociażby dla nowego doświadczenia. Mam mikrofon pomiarowy od amplitunera kina domowego i mam pytanie jakiego oprogramowania można użyć? Na razie jednak skupiam się na kolumnach.

Czy potwierdzam regułę na temat przydatności.? Tak. Uważam że jeśli nawet robi się kolumnę wyliczoną dobrze w programie i trzyma zasad nie ma konieczności robienia pomiarów no chyba że ktoś lubi się pobawić i wiedzieć jak zmiana br czy elementów zwrotnicy wpływa na charakterystykę. Dla mnie wystarczy żeby wiedzieć jak wpływa na słyszany dźwięk. Chyba że konstrukcja jest nowatorska i inna niż wszystkie np w izobaryku to wtedy jak najbardziej są przydatne. Oglądacie na YT Wilk audio. Gość a raczej firma opiera się na wyliczeniach i symulacjach komputerowych oraz odsłuchu. Nie widziałem żeby robił pomiary swoich przyrabianych bądź konstruowanych kolumn. Ale to inna bajka bo jego zwrotnice to koszt kilka tysięcy zł/

14 minut temu, meloV8 napisał:

Spoko, wiesz lepiej, masz doświadczenie. Rób i pochwal się na forum swoją pracą. 

Nie wniosłeś niczego do dyskusji oprócz nagonki na pomiary. Nie uważam by były niezbędne. Takie mam zdanie. Twoja sprawa jeśli nie akceptujesz tego. Nie potrafisz też wskazać dlaczego są takie niezbędne a tylko że muszą być bo bez nich nie da się zrobić kolumn. Otóż oświecę cie i napisze, że się da. Nie czuja mieć świadomości że charakterystyka jest płaska. Nie ważne że nie podoba mi się jak grają ale przecież pomiary są ok to ze mną jest coś nie tak a kolumny są super. No cóż nie tedy droga kolego według mnie. Nie dajesz żadnych argumentów dlaczego muszą być zrobione i dopuszczasz że można zrobić kolumny bez nich. Jeśli nie masz nic konkretnego do zaoferowania to może wyłącz powiadomienia i obserwowanie tego wątku.

Tu mój cytat z innego forum gdzie pytałem o zamiane oryginalnych głośników w altusch 140 gdn30/60/1 na stx w30/200 i odradzano mi stanowczo taką wymiane twierdząc że naprawić trzeba stare i głośniki są dopasowane do kolumny i kolumny liczone do głosników i tylko renowacja starych głośników ma sens i co się okazało?

"Wczoraj przyszły stx-y. W30.200.8 mc. Zregenerowane tomsile trafiły do kolumn. Przesłuchiwaliśmy je ja żona i syn. Nastolatek. Różna muzyka. Na początek wymieniłem niskotonowy w jednej kolumnie aby porównać. Potem do obu trafiły STX-y. Znów posłuchaliśmy muzyki. Nie jesteśmy jakoś uzdolnieni muzycznie syn coś brzdąkał na pianinie. Wszyscy stwierdziliśmy że na STX jest o niebo lepiej niż na regenerowanych tonsilach. Pomijając że Altus to najgorsza konstrukcja którą byle chińczyk bije na głowę. To GDN 30/60/1 to totalny śmieć zresztą to przerobiona szerokopasmowa od gitary. Wszelkie rady tu typu regeneruj stare, obudowa była liczona do gdn, tylko na starych zagra dobrze. To kompletna bzdura. Po prostu w porównaniu z STX te gdn-y wypadają bardzo słabo, miernie. Na szczęście włożona kase w zawieszenia udało się odzyskać bo sprzedałem głośniki. Aszelkie opinie że takie głośniki są warte regeneracji bo to super kultowe itd to bzdura. Może były dobre 20-30 lat temu ale teraz byle chińczyk jest lepszy i nie musi ważyć 2kg. Oczywiście zapewne robią dobre głośniki ale nie kosztują one 190zl i nie są budowane w technologii sprzed pół wieku. Jeśli komuś zależy na tym by altusy były oryginalne ok. Ale STX-y grają w nich o wiele lepiej. A to że inny głośnik nie zagra w tej czy innej obudowie bo obudowa była liczona do innego głośnika jest po prostu nieprawda."

A no okazało się że kompletnie nie mieli racji.

Oczywiście GDM zostały po renowacji w kolumnach ale GDN ten GDN od tonsila to porażka jak cała kolumna Altus 140 ale pewnie jakby robili pomiary to by to wiedzieli ci inżynierowie z Tonsila.

Teraz wróćmy proszę do kolumn 2 way aktywnych i mojego pomysłu.

Edytowane przez 19710128
7 minut temu, 19710128 napisał:

Nie wniosłeś niczego do dyskusji oprócz nagonki na pomiary. Nie uważam by były niezbędne. Takie mam zdanie. Twoja sprawa jeśli nie akceptujesz tego. Nie potrafisz też wskazać dlaczego są takie niezbędne a tylko że muszą być bo bez nich nie da się zrobić kolumn. Otóż oświecę cie i napisze, że się da.

eee chyba kolega sobie zalozyl watek zeby sie wygadac... moze zamiast od razu robic sobie po gorke lepiej wziac sie do pracy i napisac jak juz cos powstanie? bo taki sposob pozniej moze byc ciezko jak bedzie trzeba realnej pomocy

mam takie wrazenie ze kolega juz nie raz tutaj taki watek zakladal ;]

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

eee chyba kolega sobie zalozyl watek zeby sie wygadac... moze zamiast od razu robic sobie po gorke lepiej wziac sie do pracy i napisac jak juz cos powstanie? bo taki sposob pozniej moze byc ciezko jak bedzie trzeba realnej pomocy

Nie nie zakładałem. Dlatego że później ciężko jak będzie trzeba realnej pomocy jak kolega napisał zacząłem tu ten wątek od początku od wyboru przetworników a z stx mam ciężko w uk przez projekt obudowy do wykonania Lub przerobienia czegoś gotowego jak np te stx wspomniane. Jednak że mam wrażenie że zaczęła się nagonka przez kolegów bardziej doświadczonych Bo napisałem że dsp-nie i pomiary niekoniecznie. Ja jeszcze nie mam przetworników a już zeszliśmy na pomiary. Nie uważam by były koniecznością. Jak zrobię kolumny i będę zadowolony to ok jak nie będę będę szukał przyczyny. W jednym i drugim przypadku może pomiary zrobię choć uważam że robienie ich poza komorą bezechową to kompletny bezsens i takie jest moje zdanie. Projekt i symulacja powinny wystarczyć. Zwłaszcza że mamy do czynienia ze zwrotnicą aktywną nie pasywną z obwodami rlc. Dostajemy sygnał na głośnik niskotonowy 20-2300Hz i tyle nic więcej. nie ma tu wpływu cewek czy kondensatorów różnie zachowujących się przy różnej częstotliwości.

Edytowane przez 19710128
15 minut temu, 19710128 napisał:

Nie wniosłeś niczego do dyskusji oprócz nagonki na pomiary. Nie uważam by były niezbędne. Takie mam zdanie. Twoja sprawa jeśli nie akceptujesz tego. Nie potrafisz też wskazać dlaczego są takie niezbędne a tylko że muszą być bo bez nich nie da się zrobić kolumn. Otóż oświecę cie i napisze, że się da. Nie czuja mieć świadomości że charakterystyka jest płaska. Nie ważne że nie podoba mi się jak grają ale przecież pomiary są ok to ze mną jest coś nie tak a kolumny są super. No cóż nie tedy droga kolego według mnie. Nie dajesz żadnych argumentów dlaczego muszą być zrobione i dopuszczasz że można zrobić kolumny bez nich. Jeśli nie masz nic konkretnego do zaoferowania to może wyłącz powiadomienia i obserwowanie tego wątku.

Tu mój cytat z innego forum gdzie pytałem o zamiane oryginalnych głośników w altusch 140 gdn30/60/1 na stx w30/200 i odradzano mi stanowczo taką wymiane twierdząc że naprawić trzeba stare i głośniki są dopasowane do kolumny i kolumny liczone do głosników i tylko renowacja starych głośników ma sens i co się okazało?

"Wczoraj przyszły stx-y. W30.200.8 mc. Zregenerowane tomsile trafiły do kolumn. Przesłuchiwaliśmy je ja żona i syn. Nastolatek. Różna muzyka. Na początek wymieniłem niskotonowy w jednej kolumnie aby porównać. Potem do obu trafiły STX-y. Znów posłuchaliśmy muzyki. Nie jesteśmy jakoś uzdolnieni muzycznie syn coś brzdąkał na pianinie. Wszyscy stwierdziliśmy że na STX jest o niebo lepiej niż na regenerowanych tonsilach. Pomijając że Altus to najgorsza konstrukcja którą byle chińczyk bije na głowę. To GDN 30/60/1 to totalny śmieć zresztą to przerobiona szerokopasmowa od gitary. Wszelkie rady tu typu regeneruj stare, obudowa była liczona do gdn, tylko na starych zagra dobrze. To kompletna bzdura. Po prostu w porównaniu z STX te gdn-y wypadają bardzo słabo, miernie. Na szczęście włożona kase w zawieszenia udało się odzyskać bo sprzedałem głośniki. Aszelkie opinie że takie głośniki są warte regeneracji bo to super kultowe itd to bzdura. Może były dobre 20-30 lat temu ale teraz byle chińczyk jest lepszy i nie musi ważyć 2kg. Oczywiście zapewne robią dobre głośniki ale nie kosztują one 190zl i nie są budowane w technologii sprzed pół wieku. Jeśli komuś zależy na tym by altusy były oryginalne ok. Ale STX-y grają w nich o wiele lepiej. A to że inny głośnik nie zagra w tej czy innej obudowie bo obudowa była liczona do innego głośnika jest po prostu nieprawda."

A no okazało się że kompletnie nie mieli racji.

Oczywiście GDM zostały po renowacji w kolumnach ale GDN ten GDN od tonsila to porażka jak cała kolumna Altus 140 ale pewnie jakby robili pomiary to by to wiedzieli ci inżynierowie z Tonsila.

Teraz wróćmy proszę do kolumn 2 way aktywnych i mojego pomysłu.

Z tego, co piszesz, można wnioskować, że jesteś typem osoby, które żadne argumenty nie przekonają, dlatego nie będę tracił czasu na ich pisanie, bo wiesz lepiej, Twoje doświadczenie jest tak duże, a słuch tak doskonały, że nie ma sobie co głowy zwracać jakimiś tam pomiarami. 

Działaj wiec, będę zaglądał mimo wszystko. Takie tematy to tu raczej rzadkość, bo to nie jest forum elektrody. 

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Cos w tym może być 🙂 

3 minuty temu, 19710128 napisał:

Ja jeszcze nie mam przetworników a już zeszliśmy na pomiary. Nie uważam by były koniecznością. Jak zrobię kolumny i będę zadowolony to ok jak nie będę będę szukał przyczyny. W jednym i drugim przypadku może pomiary zrobię choć uważam że robienie ich poza komorą bezechową to kompletny bezsens i takie jest moje zdanie. Projekt i symulacja powinny wystarczyć.

Nie nagonka bo kazdy radzi zawsze podobnie a takich watkow bylo juz tutaj wiele. Inaczej wygladalo budowanie kolumn w latach 70 a inaczej teraz - jedno jest wspolne - zawsze poczatkujacy uwaza ze "ja sam" wam pokaze gdzie raki zimuja. Fajnie ze jest zapal i moze tak nawet lepiej. Pytanie co wazniejsze - droga do celu czy sam cel i sluchanie muzyki. Warto sobie odp na to pytanie. Koledzy radza z punktu widzenia efektywnosci dojscia do celu, byc moze kolega chce inaczej po prostu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten trzeci projekt wydaję sie fajny zamiast wysokotonowego t9 zastosowałbym t10 będzie ok?

Ukryta Zawartość

i ten z umiarkowanie tanimi głośnikami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 19710128
1 godzinę temu, 19710128 napisał:

Nie potrafisz też wskazać dlaczego są takie niezbędne a tylko że muszą być bo

Bo symulacja a rzeczywiste efekty roznia sie diametralnie! Ale bedziesz wiedzial to tylko kiedy zaczniesz mierzyc.

A na ile będą one miarodajne w pokoju z meblami

Pomiary mozesz zrobic takze w miejscu odsluchu i zobaczyc co sie dzieje i co jest wplywem pomieszczenia (wtedy mozesz skorygowac jeszcze pokoj i/lub kolumny)

Jeśli ktoś chce doprowadzić kolumny do perfekcji

Uzywanie pomiarow nie wymusza na tobie robienia perfekcyjnie plaskiej charakterystyki tylko to umozliwa osiagniecie zalozonej przez ciebie charakterystyki..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, rafa napisał:

Bo symulacja a rzeczywiste efekty roznia sie diametralnie! Ale bedziesz wiedzial to tylko kiedy zaczniesz mierzyc.

To oczywiste choćby ze względu na różnice poszczególnych egzemplarzy głośników. A czy producent mierzy i stroi każdą sztukę? Na pewno nie z tych tańszych.

Pomiary mozesz zrobic takze w miejscu odsluchu i zobaczyc co sie dzieje i co jest wplywem pomieszczenia (wtedy mozesz skorygowac jeszcze pokoj i/lub kolumny)

Tak to by miało największy sens i np nocą w ciszy dookoła. A nie potrzeba wiele. Mikrofon i komputer i program.

Uzywanie pomiarow nie wymusza na tobie robienia perfekcyjnie plaskiej charakterystyki tylko to umozliwa osiagniecie zalozonej przez ciebie charakterystyki..

Tu raczej bym się kierował w stronę efektywności zestawu i pełnego miękkiego basu stąd duży głośnik niskotonowy.

Planowo staną takie kolumienki w kuchni tylko będą podłogowe jako podstawki pod kwiatki. Tak jako podstawki tylko mnie nie zlinczujcie. Do tego planuje preamp sieciowy może lampowy fajnie wyglądający tak żeby przyjemnie zjeść śniadanie przy cichej muzyce. Ale to zobaczymy. Regałowe też jest gdzie postawić.

Jeszcze poproszę o wyjaśnienie. STX stroi swoje BR w projektach na ok 40Hz w tym z elektrody strojenie jest w granicach 55Hz. Dlaczego tak wysoko?

Edytowane przez 19710128
12 minut temu, 19710128 napisał:

STX stroi swoje BR w projektach na ok 40Hz w tym z elektrody strojenie jest w granicach 55Hz. Dlaczego tak wysoko?

Moze STX pomierzyl swoj projekt a na elektrodzie ktos wrzucil z kalkulatora? 😉 

3 minuty temu, rafa napisał:

Moze STX pomierzyl swoj projekt a na elektrodzie ktos wrzucil z kalkulatora? 😉 

Nie. jest pomierzony też. Tak wynika. Zresztą w programie podajesz strojenie jakie chcesz i dobierana jest długość BR.

Edytowane przez 19710128
2 godziny temu, 19710128 napisał:

Nie uważam by były niezbędne.

to bardzo, bardzo źle myślisz.

Głośniki mają różne charakterystyki (nawet te zrobione u producenta odbiegają) a zatem jak chcesz zrobić kolumnę na słuch to bardzo współczuje - tyle ode mnie, baw się pięknie.

Edytowane przez witek_z
3 minuty temu, witek_z napisał:

to bardzo, bardzo źle myślisz.

Tak. Być może. Nie napisałem że ich nie zrobię pewnie zrobię chociażby żeby zaspokoić ciekawość. Najpierw szukam przetworników coś na ebay.

Jeśli woofer ma Fs = 37 Hz i Vas 35 litrów i zakładając podręcznikowe strojenie,

to warto by się podeprzeć zaleceniami niektórych producentów.

Wtedy w 16 litrach Electrona powinno być strojenie ok. 45 Hz.

Ale może koledzy z Elektrody przezornie zmierzyli Fs tego woofera 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, 19710128 napisał:

Najpierw szukam przetworników coś na ebay.

Do 16m2 z palcem w dupie starczyłyby te głośniki które wymieniłem na pierwszej stronie. Zrób TL z wstęgowym i złapiesz wszystkich tu piszących za jaja.

5 minut temu, witek_z napisał:

Do 16m2 z palcem w dupie starczyłyby te głośniki które wymieniłem na pierwszej stronie. Zrób TL z wstęgowym i złapiesz wszystkich tu piszących za jaja.

No cena zwala z nóg. Ale nie wykluczam jak zbiorę doświadczenie.

Zresztą w programie podajesz strojenie jakie chcesz i dobierana jest długość BR.

Tak i od tego zaczynasz, potem miezysz i korygujesz dlugosc BR pod pomiar.

W dniu 15.01.2025 o 14:04, 19710128 napisał:

Witam. Chciałbym zrealizować pewien pomysł. Chyba stary jak świat. Kilka założeń.

1. Tanie przetworniki.

2. Zamiast drogiej i trudnej do zestrojenia zwrotnicy pasywnej zastosowałbym aktywny filtr (crosower) dwukanałowy osobno głośnik nisko i wysoko tonowy.

3. Głośniki zasilana oddzielnymi końcówkami mocy w klasie D.

Na początku myślałem o zestawie 3 - way i może się zdecyduje jak wypali i zagra 2 - way. Wzmacniacze z Aliexpress dość popularne 2x 100W na kolumne do tego filtr aktywny.

Jakie jest wasze zdanie o takim projekcie i jakie przetworniki byście zaproponowali. Myślałem o stx, jednak nie wiem czy będą dostępne w UK.

Musisz rozważyć czy się opłaci robić od podstaw we własnym zakresie. Na rynku PRO jest spory wybór bardzo fajnych dwudrożnych monitorów aktywnych za bardzo rozsądne pieniądze, niektóre bardzo solidnie zbudowane z dobrej klasy podzespołami pomimo bardzo atrakcyjnych cen. Kupiłem jakiś czas temu do sypialni parę B2031A z firmy Behringer. Warto spróbować, chyba że chcesz popróbować koniecznie z DIY to wtedy co innego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 minut temu, Lech36 napisał:

Musisz rozważyć czy się opłaci robić od podstaw we własnym zakresie. Na rynku PRO jest spory wybór bardzo fajnych dwudrożnych monitorów aktywnych za bardzo rozsądne pieniądze, niektóre bardzo solidnie zbudowane z dobrej klasy podzespołami pomimo bardzo atrakcyjnych cen. Kupiłem jakiś czas temu do sypialni parę B2031A z firmy Behringer. Warto spróbować, chyba że chcesz popróbować koniecznie z DIY to wtedy co innego. 

Sle te monitory mają w nazwie tylko aktywne. Ich aktywność polega na zabudowanym wzmacniaczu mocy stereo w jednej kolumnie a zwrotnice głośnikowe są i tak pasywne. Mnie chodzi tu o inne rozwiązanie. Z aktywną zwrotnicą i końcówki mocy na każdy głośnik osobno.

Teraz, 19710128 napisał:

Sle te monitory mają w nazwie tylko aktywne. Ich aktywność polega na zabudowanym wzmacniaczu mocy stereo w jednej kolumnie a zwrotnice głośnikowe są i tak pasywne. Mnie chodzi tu o inne rozwiązanie. Z aktywną zwrotnicą i końcówki mocy na każdy głośnik osobno.

Pisałem o B2031A a to typowe aktywne monitory z dwoma wzmacniaczami dla jednego monitora i zwrotnicą LR-4 przed tymi wzmacniaczami. Testów w Sieci jest sporo, są nawet takie ze zdjęciami rozbieranymi, które mogą być końcowym argumentem decyzyjnym. Oczywiście nikogo nie namawiam, DIY to bardzo fajne i rozwijające hobby, ale wymaga cierpliwości. W końcu do tych w/w B2031A można wnieść też trochę DIY nieco poprawiając konstrukcję. To chyba jedne z lepiej obmierzonych konstrukcji na rynku. Nie wiem czy są jeszcze produkowane, ale na Allegro jeszcze widnieją w ofercie. Modyfikacje do nich były nawet opisywane na ASR, oczywiście to były tylko lekkie retusze. Wzorowane na starych Genelec-ach.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak nie oddajesz Altusów do recyclingu zajrzyj na priva; może zapał lekko minie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, Lech36 napisał:

Pisałem o B2031A a to typowe aktywne monitory z dwoma wzmacniaczami dla jednego monitora i zwrotnicą LR-4 przed tymi wzmacniaczami. Testów w Sieci jest sporo, są nawet takie ze zdjęciami rozbieranymi, które mogą być końcowym argumentem decyzyjnym. Oczywiście nikogo nie namawiam, DIY to bardzo fajne i rozwijające hobby, ale wymaga cierpliwości. W końcu do tych w/w B2031A można wnieść też trochę DIY nieco poprawiając konstrukcję. To chyba jedne z lepiej obmierzonych konstrukcji na rynku. Nie wiem czy są jeszcze produkowane, ale na Allegro jeszcze widnieją w ofercie. Modyfikacje do nich były nawet opisywane na ASR, oczywiście to były tylko lekkie retusze. Wzorowane na starych Genelec-ach.  

Mam  B2030A i modowałem, grają do tej pory, i nie myślę o zmianie. Oczywiście z subem, bo one zchodza tylko do 50Hz

Edytowane przez jurek1

te 2030 moge mieć za 80gbp

Bardzo fajny sprzęt

M-Audio M3-8

a co powiecie o tych?

Ukryta Zawartość

3-way

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 19710128
2 minuty temu, jurek1 napisał:

Mam  B2030A i modowałem, grają do tej pory, i nie myślę o zmianie. Oczywiście z subem, bo one zchodza tylko do 50Hz

2031 nie wymagają suba w rozsądnej domowej eksploatacji, ale jak ktoś ma potrzebę zejścia do np. 25Hz to można się pobawić z subem i może to być np. sub DIY. 

7 minut temu, Lech36 napisał:

2031 nie wymagają suba w rozsądnej domowej eksploatacji, ale jak ktoś ma potrzebę zejścia do np. 25Hz to można się pobawić z subem i może to być np. sub DIY. 

2031 maja większy głośnik niskosrednitonowy, moje są mniejsze dlatego w niektórych utworach była dziura, i musiałem się ratować subwooferem. Lepiej to brzmi, oczywiście z małym ledwo wyczuwalnym wzmocnieniem.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Suba mam Wharfedale

• Pokaż nowe odpowiedzi