Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzić Tannoy M3 (gramofon / spotify) - 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Potrzebuje porady co do wzmacniacza dla Tannoy M3. Źródło to gramofon Audio-Technica AT-LP60 oraz od czasu do czasu spotify/tidal przez z tableta. Fajnie by było mieć wejście phono. Budżet około 1500zł i chyba tylko mogę myśleć o używkach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz na phono, DAC ( ew. TV ) i wyjście USB z którego można zasilić BT.

Nowe, z gwarancją i jakby co prawem zwrotu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz na phono, DAC ( ew. TV ) i wyjście USB z którego można zasilić BT.

Nowe, z gwarancją i jakby co prawem zwrotu.

Co jak co ale nie zartuj z ta yamaha. 
mysle se rozsadne uzywki do ogarniecia sa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Audiolubny

Na pewno się znajdą - tu nie ma wątpliwości, ale:

M3 nie należą do trudnych do wysterowania, a wzmacniacz ma to, co potrzeba..

Trzeba też pamiętać o zapominanym często drobiazgu - zawsze można lepiej 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Loczy Sław napisał:

Potrzebuje porady co do wzmacniacza dla Tannoy M3.

Zwyczajowo Mercury M lubią się z Marantz i Rotel. A jaki model? Najlepszy jak w okolicy znajdziesz w budżecie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Loczy Sław napisał:

Hej,

Potrzebuje porady co do wzmacniacza dla Tannoy M3. Źródło to gramofon Audio-Technica AT-LP60 oraz od czasu do czasu spotify/tidal przez z tableta. Fajnie by było mieć wejście phono. Budżet około 1500zł i chyba tylko mogę myśleć o używkach?

Ja bym zaproponował Rotel A8 

Ukryta Zawartość

lub Cambridge AXA 35

IMG_4108_3__23407.thumb.jpg.62d5a03a7430b1ffbca7dae3d0c0016e.jpg

Obydwa kosztują ok. 1500 PLN ± 200, mają obsługę gramofonu i pilota. Rotel mocniejszy, Cambridge "słodszy". Obydwie marki dość solidne - nie powinny popsuć się tak szybko jak droższa konkurencja. Obydwie marki mają dużo modeli w pasującej stylistyce, więc z czasem możesz złożyć całą "wieżę" o spójnym wyglądzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zwyczajowo Mercury M lubią się z Marantz i Rotel. A jaki model? Najlepszy jak w okolicy znajdziesz w budżecie.

W okolicy mam Rotel A10 za około 1200zł na gwarancji. 

Edytowane przez Loczy Sław
11 minut temu, Loczy Sław napisał:

W okolicy mam Rotel A10 za około 1200zł na gwarancji. 

W której edycji?

U mnie Rotel A14-MK2 zdetronizował dopiero Rega Aethos... a nadal uważam, że Rotel jest lepiej przemyślany i solidniejszy. 

Jeśli zadbany i nie spadł z 11 piętra to można brać 🙂

Polecam zmienić mu firmware jeśli wersja z cyfrowym sterowaniem 😉

Evolution lepszy - tylko to jest stary rupieć sprzed ponad 20 lat. Serio byś to kupił? Miałem takiego od nowości - świetnie grał. Ale nie zaufałbym mu po dwóch dekadach. No i w ciul czuły na instalację elektryczną w domu. Łaziłem z nim od gniazdka do gniazdka szukają "właściwego". Inaczej było słychać w głośnikach lodówkę bądź komputer 😄

8 minut temu, Loczy Sław napisał:

Ukryta Zawartość

W każdym razie lepsze od A8 - taki podstawowy bez wodotrysków 🙂

Jakbyś znalazł po taniości A11 Tribute to by było coś 🙂 A12 czy A14 to już będzie drogo.

Ukryta Zawartość

Jeśli różnica jest dość istotna na rzecz A11 Tribute to wolałbym dozbierać, pytanie czy warto?

Fajnie by było mieć już ten wzmacniacz na kilka lat.

Jak chcesz kupić na kilka lat to od Rotel'a tylko A14-MK2 😀

Drugi najdłużej posiadany przeze mnie wzmacniacz w życiu. Leci mu 3 rok u mnie. Do 10 tyś. PLN nie było na co go wymienić 😀

Brzmienie najbardziej brytyjskie wśród znanych mi japońców - nieco inne od reszty oferty Rotel. Te 5/5 gwiazdek we wszystkich recenzjach nie jest przez przypadek. Jeśli ktoś jest z niego niezadowolony to albo ma naprawdę gówniane kolumny albo kupił wczesny egzemplarz i nie poprawił mu softu. Z firmware 3.07EU to jest killer 😀 Pamiętaj, że to jest seria dotknięta ręką mistrza Kena Ishiwata - musi dobrze grać 😀

No nie wiem, miałem A11 Tribute i szybciutko sprzedałem. Fakt że miał fajny bas, detale, separację, robił nawet niezłe wrażenie ale zabrakło najważniejszego tj muzykalności (na różnie grających kolumnach), były zbyt "sterylny". Być może na bardzo "zlepionych" kolumnach, grających zaokrąglonym dźwiekiem i ciepłym to byłby OK (czyli M3 też) ale szczerze to nie ryzykowałbym. Jeśli nie miałbym polecać jakichś dziadków po 25+ lat to lepiej wybrać sprawdzonego i dwa razy tańszego Cambridge np 550a, 650a, z zapasem wystarczy. 

7 godzin temu, Gargan napisał:

Jeśli ktoś jest z niego niezadowolony to albo ma naprawdę gówniane kolumny albo kupił wczesny egzemplarz i nie poprawił mu softu. Z firmware 3.07EU to jest killer

Co masz na myśli, że firmware odmienił jego dźwięk na lepsze ? Dziwne by to było

Ukryta Zawartość

Też trochę pogra i napędzi większość kolumn.

Ukryta Zawartość

@don111 czemu dziwne? Dziwne, żeby nic nie zmienił skoro poprawił działanie regulacji głośności i regulatorów barwy. Jeszcze kilka rzeczy zmieniał. Musiałbym poszukać listy zmian, ale była dość długa. W tym modelu sterowanie cyfrowe jest do wszystkiego. Wiele można poprawić lub sknocić za pomocą firmware. Podejrzewam, że większość sprzedawanych jeszcze na gwarancji ma stare oprogramowanie i właściciele nawet nie wiedzą jak je zmienić. To właściwie dobrze. Jak się knoci od softu to tanio kupisz, zmienisz firmware i masz super wzmacniacz 😀 Na pierwotnym oprogramowaniu to nawet wyświetlacz się zacinał i niektóre funkcje nie działały. Już myślałem, że będzie powtórka z Arcam SA30, ale na szczęście Rotel ostatecznie wszytko naprawił. Jak się wie jak wymienić firmware to dalej jest tylko sama przyjemność 😀

@audioburak ta Yamaha nie jest dla ale to taki przebrany amplituner kina domowego. Kupujesz tylko jak chcesz tanią Yamaha.

@Gargan 

Tak szybko czujesz mus, żeby coś napisać, aż Ci się plączą modele Yamahy 😉 

23 minuty temu, Gargan napisał:

@don111 czemu dziwne? Dziwne, żeby nic nie zmienił skoro poprawił działanie regulacji głośności i regulatorów barwy.

No ok ale to są jakieś parametry od regulacji, EQ, czy też funkcji, menu itd, ale za ogólną jakość brzmienia w "direct" odpowiada konstrukcja wzmacniacza, trudno uwierzyć że coś firmware mógł w tym zmienić. Raczej autosugestia. Chyba że słuchałeś na jakimś Rotelowskim prefefiniowanym trybie EQ, który mógł mieć zmienione parametry po updacie firmware.

31 minut temu, audioburak napisał:

@Gargan 

Kolejna naklejka sam się nie zrobi 🤷

Zostało jeszcze 6631 punktów do zyskania za wpisy 😀

To AS-701 ma przełącznik impedancji czyli te same końcówki i zasilacz co amplitunery. Może dali trochę lepszy przedwzmacniacz, bo brzmi lepiej. Ale to nadal amplituner bez radia 🤪

30 minut temu, audioburak napisał:

@Gargan 

Też jestem uczulony na te nowsze Yamahy w stereo, miałem RN 500, AS 700, słuchałem RN 602, zawsze było słabo lub max. średnio... Jedynie kinowa Yamaha RX-a4a (za 6.5k) grała fajnie, choć możliwe że to bardziej zasługa kolumn B&W za ponad 10k, które akurat przypasowały stylem grania

@don111 wiem, że sterownik w tym wzmacniaczu ma możliwość używania trybów EQ, bo w Tribute to jest aktywne. W A14 nie ma tego w menu, co nie znaczy, że ktoś się tym nie bawił. Kiedy go kupiłem grał jak radio u Złomnika czyli Bässe & Höhen 😁 Nie zmieniło to się nawet po wygrzaniu. Po zmianie firmware pojawiła się ciepła średnica i zszedł z wysokich tonów. Regulacja tonu działa nieco delikatniej. Regulacja głośności jest mniej czuła. Zmieniły się napisy na wyświetlaczu. Trochę zmienili.

8 minut temu, don111 napisał:

Też jestem uczulony na te nowsze Yamahy w stereo, miałem RN 500, AS 700, słuchałem RN 602, zawsze było słabo lub max. średnio... Jedynie kinowa Yamaha RX-a4a (za 6.5k) grała fajnie, choć możliwe że to bardziej zasługa kolumn B&W za ponad 10k, które akurat przypasowały stylem grania

Albo zasługa DSP. Te kinowe zabawki ostro jadą na korekcji.

Godzinę temu, don111 napisał:

ale za ogólną jakość brzmienia w "direct" odpowiada konstrukcja wzmacniacza, trudno uwierzyć że coś firmware mógł w tym zmienić.

Dokładnie, to jest poprostu niemożliwe. 

Takie rzeczy, Panie tylko w Erze ... albo u Gargana 😉 

Ale nie takie teksty spotyka się na forum; to jeszcze mały Żubrzyk ...

36 minut temu, StachMuszel napisał:

Dokładnie, to jest poprostu niemożliwe. 

Chyba nie wiesz jak działa "Direct" w Rotel A14-MK2. Po pierwsze tam nie ma czegoś takiego. Jest tylko "Tone Defeat", który nie omija żadnego układu, tylko zeruje regulację barwy. Tak samo nie ma w tym wzmacniaczu "Power Amp In" jest tylko "HT".

Świetnie się rozmawia z ludźmi, którzy nie znają tego wzmacniacza a już na pewno nie zmieniali mu softu, ale wiedzą lepiej od właściciela 🙂 Jeszcze jakiejś mądrości wysłucham o tym modelu? 

15 minut temu, Gargan napisał:

Chyba nie wiesz jak działa "Direct" w Rotel A14-MK2. Po pierwsze tam nie ma czegoś takiego. Jest tylko "Tone Defeat", który nie omija żadnego układu, tylko zeruje regulację barwy. Tak samo nie ma w tym wzmacniaczu "Power Amp In" jest tylko "HT".

Świetnie się rozmawia z ludźmi, którzy nie znają tego wzmacniacza a już na pewno nie zmieniali mu softu, ale wiedzą lepiej od właściciela 🙂 Jeszcze jakiejś mądrości wysłucham o tym modelu? 

Omija, omija proszę Pana. A dokładnie omija NJW1194, który jest tutaj tone control. W momencie włączenia tone defeat słyszysz przekaźnik? Słyszysz. No to właśnie on włącza lub omija ten scalak z toru audio.

14. ma mój brat, ja mam trochę większego brata RC1570/RB-1582 mk2, ale rozwiązania są podobne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel

Równie dobrze się rozmawia z tymi, co znają na wylot A S701 ...

Ukryta Zawartość

I świadomie jeszcze polecają sepleniące wzmacniacze 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

@StachMuszel W takim razie zmiany tonacji trzeba szukać gdzieś indziej. Może poprawki regulacji czułości coś mu odmieniły. 

Lista zmian:

Zoptymalizowano projekt rampy głośności i poprawiono spójność działania między etapami Phono a Liniowymi/Cyfrowymi.

Dodano opcję AUTO w funkcji Signal Sense.

Wprowadzono funkcję Home Theater Bypass.

Dodano ustawienie regulacji poziomu wzmocnienia (gain level settings).

Wprowadzono opcję zasilania AC Power Option.

Naprawiono błąd, który powodował migotanie wyświetlacza.

18 minut temu, audioburak napisał:

Równie dobrze się rozmawia z tymi, co znają na wylot A S701 ... 😉 

Ukryta Zawartość

Yamaha to zawsze będzie Yamaha nie ważne który model. Miałeś jedną Yamaha to jakbyś miał wszystkie 🤪

Ukryta Zawartość

28 minut temu, audioburak napisał:

świadomie jeszcze polecają sepleniące wzmacniacze 😉 

Buraczku, akurat do Tannoy M3 wzmacniacz o takim profilu dźwiękowym trochę  pasuje. Za dawnych czasów miałem M3, fajnie muzykalne kolumny, ale z neutralnym wzmakiem może być lekko ciemno.

• Pokaż nowe odpowiedzi