Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mierzyć odległość kolumn od tylnej ściany?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

To teraz ustaw 20cm od ściany, przednią ściankę kolumn o głębokości 30cm

Czy ktoś na świecie, (poza Tobą) sugerował jako prawidłowe takie ustawienie? 

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

więc jednak...

Wyciąłeś pół zdania z kontekstu i nadal bredzisz i błądzisz. 

Umiesz klikać w wątku, to poklikaj sobie o poprawnym ustawieniu zespołów głośnikowych i akustyce.

Godzinę temu, Miłosz1 napisał:

Dobrze, że wysokości nie muszę podawać do sufitu, bo kompletnie by mnie to rozwaliło... 😉 Tyle się słyszy i czyta o audiofilach, co biegają po pomieszczeniu i mierzą trójkąty, odbicia fal dźwiękowych, itp. Dobrze to mają pomierzone? Teraz dla kolegi pytam 😀

W kalkulatorach akustycznych trzeba uwzględnić wysokość pomieszczenia, to żadne odstępstwo, to podstawa.

Symulatory same uwzględnia wysokość osi głośnika do sufitu, jeśli taki parametr będzie uwzględniany w symulacji.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, Miłosz1 napisał:

wiedziałem, że zadając na tym forum nawet najbardziej trywialne pytanie, nie uzyskam jednoznacznej, konkretnej odpowiedzi 😟

smutne ale dzięki za wypowiedzi. Nadal jestem w punkcie wyjścia i z wiedzą na pierwszym poście.

Nie, odpowiedz byla i jest JEDNOZNACZNA! (patrz sir.jax)

Jedyne co w wszyskich akustycznych rozwazaniach sie liczy, to pozycja zrodla dzwieku. A zrodlem dzwieku sa przetworniki!

A jak chcesz sprawdzic, czy mozesz wepnchnac kolumne miedzy kanape a sciane, albo wsadzic monitor do regalu, to mozesz rozpatrywac rozmiary obudowy 😉

Edytowane przez xajas
2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Tak z ciekawości, kto przyjął?

Ci którzy od wielu wielu lat interesują się audio .

KALIBER vel rydz .

Godzinę temu, Biedronek napisał:

To akurat jest inteligentne bo zakladajac, ze producent wie co pisze (a nie kopiuje bezmyslnie) eliminuje jedna z opcji pomiaru - te od przetwornikow. Poza tym sugeruje to, ze producent sprzedaje produkt zwyklemu uzytkownikowi a nie nietoperzom z doktoratami z akustyki.

Pomiary pomieszczenia to jednak dzialka dla bardziej swiadomych uzytkownikow, takim nie trzeba np rysowac jak podlaczyc wzmacniacz do kolumn...

Producent kolumn robiac manual do konkretnych kolumn ma prawo napisac sobie co chce dla uzytkownikow tych kolumn.

Nie ma to kompletnie nic wspolnego z fizyka zjawisk. Dla akustyki istotna jest odleglosc liczona od przodu - czyli od zrodla dzwieku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To jest niemożliwe że o tym jest dyskusja na drugą stronę w tym momencie. To już jakiś freak się robi pomału. 

2 godziny temu, iro III napisał:

Czy ktoś na świecie, (poza Tobą) sugerował jako prawidłowe takie ustawienie? 

Oczywiście, to nie jest mój pomysł.

-----

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie, odpowiedz byla i jest JEDNOZNACZNA! (patrz sir.jax)

Jedyne co w wszyskich akustycznych rozwazaniach sie liczy, to pozycja zrodla dzwieku.

Ale autor nie pytał a kalkulatory akustyczne, a odległość kolumn od ściany w instrukcji, a to jest od od ścianki najbliższej a nie od głośnika.

2 godziny temu, xajas napisał:

. A zrodlem dzwieku sa przetworniki!

Otwór BR też jest źródłem dźwięku, membrany bierne też, po prawdzie nawet obudowa.

Ps

Roztropny producent zamiast opisywać rysuje, żeby ktoś nie wpadł na pomysł, by odległość od tylnej ściany zmierzyć do membrany głośnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Producent kolumn robiac manual do konkretnych kolumn ma prawo napisac sobie co chce dla uzytkownikow tych kolumn.

Nie ma to kompletnie nic wspolnego z fizyka zjawisk. Dla akustyki istotna jest odleglosc liczona od przodu - czyli od zrodla dzwieku.

To co napisales jest dla wiekszosci tutaj truzimem.

Ja wspomnialem jedynie, ze z punku widzenia logiki producenta, jesli podaje 20 cm to nie chodzi o odleglosc od przetwornika, bo to jest niemozliwe dla kolumny o "glebokosci" 30 cm (pomijajac ustawienie skosne/boczne itd).

Inna kwestia, ze niektorzy producenci sugeruja skrecac, inni stawiac prostopadle itp a koniec koncow i tak kto chce to sobie jezdzi kolumnami po pokoju i wybiera taka lokalizacje, ktora mu sie najbardziej podoba, wzglednie robi pomiary. A najlepiej jedno i drugie.

Producent podaje tak, żeby Kowalski myślał, że postawi i będzie grać, a to zależy od proporcji pomieszczenia. Wszelkie uniwersalne wytyczne są bzdurami. Autor pyta, żeby wiedzieć na przyszłość, jaką informacje podawać. Tylko osoba, która żąda takiej informacji, widocznie nie wie ocb i nie warto sugerować się jej zdaniem. 

Edytowane przez J4Z

.

11 minut temu, Biedronek napisał:

Ja wspomnialem jedynie, ze z punku widzenia logiki producenta, jesli podaje 20 cm to nie chodzi o odleglosc od przetwornika, bo to jest niemozliwe dla kolumny o "glebokosci" 30 cm (pomijajac ustawienie skosne/boczne itd)

A jednak ktoś tak doradził, zasadniczo wszyscy tak radzą 🙂

Edytowane przez szymon1977

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Roztropny producent zamiast opisywać rysuje, żeby ktoś nie wpadł na pomysł, by odległość od tylnej ściany zmierzyć do membrany głośnika.

Producent ma wy...ne, jak Ty sobie postawisz kolumne.

Dla niego ważne jest byś ją od niego kupił, Ty i inny Kowalski.

Jak najwięcej Kowalskich.

Edytowane przez sir.jax

W dniu 19.01.2025 o 15:18, Miłosz1 napisał:

Jeśli chodzi o instrukcję, to przyznam się, że pisałem z pamięci i po umieszczeniu już posta, zacząłem ryć i jej szukać. Znalazłem i mogę doprecyzować, że Dali zaleca te kolumny trzymać na odległość od 0 do 1m mierząc od tylnej ścianki

Bo to jest normalne i LOGICZNE. Nie wiem skąd się wzięły te pomysły pomiarów do przedniej ściany i czemu ma to służyć. 

W dniu 19.01.2025 o 15:37, sir.jax napisał:

A czy membrany są na tylnej ścianie kolumny?

Właśnie logika podpowiada, że powinno mierzyć się do ścian na froncie, gdzie są przetworniki jako źródła fali akustycznej.

Moja kolumna ma 30cm gł. Stawiam ja na zero od ściany i pisze ze stoi 30cm od ściany. No to rzeczywiście logika. 

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie znam producenta kolumn, zwłaszcza tych głębokich i podłogowych, by zalecał ustawienie 20cm od ściany.

Ale każdy producent podaje odległość od tylnej ściany co wynika samo przez się i nie tworzy problemów gdzie ich nie ma (jak ten temat). 

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Producenci i akustycy również. 

Chyba bardziej ci drudzy co wynika z prowadzenia pomiarów i ujęcia szegolowych danych. Tam co do zasady to zamieszcza się wszystko.  Dla normalnych konsumentów nie ma to znaczenia. 

?👈

7 minut temu, rafal735r napisał:

Ale każdy producent podaje odległość od tylnej ściany co wynika samo przez się i nie tworzy problemów gdzie ich nie ma (jak ten temat). 

Ale jednak ktoś doradził... w sumie to wszyscy "radzą", że te 20cm to od głośnika  nie od tylnej ścianki.

26 minut temu, sir.jax napisał:

Producent ma wy...ne, jak Ty sobie postawisz kolumne.

Dla niego ważne jest byś ją od niego kupił,

Jak za Waszą "radą" trzeba będzie pod kolumnę wyrypać 10cm dziurę w ścianie, to raczej nikt nie kupi.

8 minut temu, rafal735r napisał:

Nie wiem skąd się wzięły te pomysły pomiarów do przedniej ściany i czemu ma to służyć. 

Niektórzy usiłują udzielić mądrzejszej odpowiedzi niż pytanie.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale autor nie pytał a kalkulatory akustyczne, a odległość kolumn od ściany w instrukcji, a to jest od od ścianki najbliższej a nie od głośnika.

Bo tak zazwyczaj się pisze w byle instrukcji obsługi. Ma być prosto i zrozumiale dla każdego i na rynku konsumenckim tak się przyjmuje że podaje się odległość do tylnej ściany. Ale pomiarowcy akustyki próbują to naginać. To dwa inne tematy. Jak kolega wyżej napisał, podajmy jeszcze odległość do sufitu i może do ściany w kuchni. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

To dwa inne tematy

Autor pytał o jedno, a wszyscy odpowiedzieli o drugim.

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Bo tak zazwyczaj się pisze w byle instrukcji obsługi

Na potrzeby instrukcji obsługi wystarczy. 

@Miłosz1 Producenci raz piszą tak a raz inaczej.

Ale ze względu na powszechne używanie tylnego bass-reflex lepiej mierzyć odległość od tylnej ścianki.

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Miłosz1 Producenci raz piszą tak a raz inaczej.

Ale ze względu na powszechne używanie tylnego bass-reflex lepiej mierzyć odległość od tylnej ścianki.

dla mnie to było jak najbardziej logiczne ale co ja tam wiem, ja truskawki cukrem posypuję...

2 minuty temu, Miłosz1 napisał:

dla mnie to było jak najbardziej logiczne ale co ja tam wiem, ja truskawki cukrem posypuję...

Po przeczytaniu tego wątku będziesz sypać truskawki na cukier.

@Miłosz1 Audio Voodoo nie zrozumiesz 😄

Wiesz, problem zrobili sami producenci i to nie tylko w tym jednym temacie. Wiecznie coś cudują, wymyślają jakieś teorie, żeby sprzedać jak najwięcej. Jeśli się przyjrzysz to zobaczysz sezonowe mody na różne rzeczy, technologie czy zjawiska fizyczne. Najlepiej nie słuchać zbyt uważnie za to sprawdzać samemu 🙂 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

To jest instrukcja dla przypadkowego nabywcy- laika. 

1 godzinę temu, iro III napisał:

To jest instrukcja dla przypadkowego nabywcy- laika. 

A autor pytał o jakąś inną?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy usiłują udzielić mądrzejszej odpowiedzi niż pytanie.

Mówisz o sobie? 

2 godziny temu, Gargan napisał:

Audio Voodoo nie zrozumiesz

Nie, to fizyka i właściwości fizyczne fali akustycznej w pomieszczeniach zamkniętych. 

Ciekawe, że w przypadku "grajacych" kabli zawsze tę fizykę przywołujecie, a w przypadku kolumn i akustyki o fizyce zapominacie?

To jest dopiero kuriozum ...

Edytowane przez sir.jax

6 minut temu, sir.jax napisał:

Mówisz o sobie? 

Nie.

3 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Zgadza się, niewiele wiesz, zatem po co zakładasz wątek zadajesz pytanie, a później ignorujesz odpowiedzi.

Marnujesz swój czas, a przede wszystkim tych którzy w audio są jednak bardziej ogarnięci niż cwaniacy nie mający pojęcia o akustyce.

9 minut temu, sir.jax napisał:

...w audio są jednak bardziej ogarnięci niż cwaniacy nie mający pojęcia o akustyce.

Kontra:

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

...dyletanci tonem mentora będę opowiadać zwykłe bzdury, tak jak z tym odsunięciem 20cm od ściany kolumny głębokiej na 30cm 🙂

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tak to bywa po forach, że dyletanci tonem mentora będę opowiadać zwykłe bzdury, tak jak z tym odsunięciem 20cm od ściany kolumny głębokej na 30cm

Nikt o zdrowych zmysłach nawet by tak nie pomyślał, ale rozumiem, że Tobie taka logika przychodzi z łatwością. 

Tylko ignorant i laik ustawi kolumnę, zwłaszcza podłogawą w odległości 20cm, nawet jeśli w instrukcji ktoś sobie napisał tego typu "poradę".

Dobrze o tym wiesz, ale z potrzeby zablyśniecia na forum będziesz uskuteczniać te swoje brednie.

Edytowane przez sir.jax

14 minut temu, sir.jax napisał:

Nikt o zdrowych zmysłach nawet by tak nie pomyślał

Serio?

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

Moje opticony 6 mk2 mają długość (bo to jest długość a nie szerokość, cnie?) ponad 30 cm

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm, nie podając od którego miejsca liczyć.

W dniu 19.01.2025 o 09:55, xajas napisał:

Bierz srodek membrany niskotonowego przetwornika

W dniu 19.01.2025 o 10:32, Miłosz1 napisał:

czyli od przedniej ściany kolumny?

W dniu 19.01.2025 o 11:42, sir.jax napisał:

Tak.

Pomyliłeś się, zdarza się najlepszym. Jedno lakoniczne zdanie w instrukcji obsługi, to nie jest kompedium wiedzy z akustyki.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jedno lakoniczne zdanie w instrukcji obsługi, to nie jest kompedium wiedzy z akustyki.

Otóż to.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomyliłeś się, zdarza się najlepszym

Nic z tych rzeczy.

Powtórzę, tylko ignorant i laik postawi podłogową kolumnę 20cm od tylnej ściany.

20 minut temu, sir.jax napisał:

Otóż to.

Właśnie! Instrukcja o jednym a Ty i drugim.

20 minut temu, sir.jax napisał:

Nic z tych rzeczy.

Z Twojej porady wyszła dziura w ścianie głęboka na 10cm, weź to na klatę.

• Pokaż nowe odpowiedzi