Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowy zestaw głosników przed komputerem - z czego korzystacie?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xajas napisał:

A co jest z kontrola i dostrajaniem akustyki?

Czy to nie sa pomiary?

A co jest z dostrajaniem sprzetu do pomieszczenia poprzez pomiary?

Czy to nie sa pomiary?

Przecież napisałem, jak ktoś buduje kolumny potrzebuje pomiary, jak ktoś ustraja pomieszczenie, to korzysta z pomiarów,

ale nie słyszałem żeby Audiofil wybrał kolumny na podstawie wykresów.

7 minut temu, xajas napisał:

Swiadomy audiofil zna i wykorzystuje te mozliwosci. Zylko zaparty i przekonany o swoim absolutnym sluchu Audiofil ignoruje te mozliwosci

Świadomy Audiofil wie, ze efekt końcowy jest włącznie z wieloma zależnościami i pomiar z bliskiego pola to tylko pomiar

5 godzin temu, Kyle napisał:

Hi-End wygląda mniej więcej jak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No w porządku, ale Kii Three na biurku przed komputerem? Zresztą sam fakt hi-endu na biurku przed, powiedzmy laptopem, kojarzy mi się z ponad dwu-metrowym koncertowym Basendorferem w małym pokoiku 3m2. Myślałem, że się zgrywacie z hi-endu za biurkiem, ale pewnie można i tak.

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

2 godziny temu, Chicago napisał:

kojarzy mi się z ponad dwu-metrowym koncertowym Basendorferem w małym pokoiku 3m2. Myślałem, że się zgrywacie z hi-endu za biurkiem, ale pewnie można i tak.

Pokaż mi te "ponad dwu metrowe Basendorfer" w tym "3m2 pokoiku", bo fantazję to masz niepospolitą. Przed komputerem, w bliskim polu, w pokoiku raczej wielokrotnie większej powierzchni niż 3m2, przy odpowiednich monitorach, to nie jeden ma lepszy dźwięk od Ciebie (bliskie pole = mniejszy wpływ akustyki pomieszczenia).

Nie mogę ci pokazać Bodendorfera w małej sypialence bo sam takiego cuda nie widziałem, ale możesz sobie go sobie wyobrazić w małym pokoiku tak samo jak ja wyobrażam sobie Kii Three na biurku albo na stole w kuchni. Okey, można i tak, ale po co komu hi-end home audio za biurkiem??? Rozumiem takie podejście w pro-audio, w studio, itd., ale w ramach domowego stereo do słuchania muzyki czyli sprawienia sobie przyjemności, to akurat bardziej preferuję przestrzeń w stołowym.

Parker's Mood

jak to dobrze,ze nie mam hiendowego zestawu i nie mam związanych z tym rozterek i kłopotów.

Mam biurko,i podłogówki,które stoją obok ,gdyż nie mam tych "35 cm" więcej jak @xajas.
Ale siedzę dalej-no,chyba,że pracuję,to przy biurku.

PS: A ten Basendorfer to cos jak Beise Hohen u reduktora??😂😂😂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, Chicago napisał:

Nie mogę ci pokazać Bodendorfera w małej sypialence bo sam takiego cuda nie widziałem, ale możesz sobie go sobie wyobrazić w małym pokoiku tak samo jak ja wyobrażam sobie Kii Three na biurku albo na stole w kuchni.

Nie mam problemu z wyobrażeniem sobie podstawkowych Kii na biurku (i pokoju choćby kilkanaście m2), ale podłogowych, wielkich kolumn (pisałeś ponad 2m wysokości) to w pokoju 3m2 nie jestem sobie w stanie wyobrazić (w sensie normalnego odsłuchu).

Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

o w pokoju 3m2

Nie ma pokojów 3m2,chyba,że w 15 minutowych miastach.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, Chicago napisał:

Nie mogę ci pokazać Bodendorfera w małej sypialence bo sam takiego cuda nie widziałem, ale możesz sobie go sobie wyobrazić w małym pokoiku tak samo jak ja wyobrażam sobie Kii Three na biurku albo na stole w kuchni. Okey, można i tak, ale po co komu hi-end home audio za biurkiem??? Rozumiem takie podejście w pro-audio, w studio, itd., ale w ramach domowego stereo do słuchania muzyki czyli sprawienia sobie przyjemności, to akurat bardziej preferuję przestrzeń w stołowym.

Ja to po co?

Pracujac ja chce sluchac muzyki tez w dobrej jakosci 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, pmcomp napisał:

Ja to po co?

Pracujac ja chce sluchac muzyki tez w dobrej jakosci 🙂 .

Chyba każdy chce.

Albo pracuję, albo słucham muzyki. Sorry, rozumiem że można jednocześnie pracować i słuchać, ale ja nie mogę nawet czytać podczas słuchania muzyki, więc w zasadzie wszystko zależy od osobistego podejścia i powiedzmy wrażliwości czy też sposobu słuchania i obcowania z muzyką. I tyle. 

Parker's Mood

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Albo pracuję, albo słucham muzyki. Sorry, rozumiem że można jednocześnie pracować i słuchać, ale ja nie mogę nawet czytać podczas słuchania muzyki, więc w zasadzie wszystko zależy od osobistego podejścia i powiedzmy wrażliwości czy też sposobu słuchania i obcowania z muzyką. I tyle. 

Ja słucham pracując,takiej mniej wymagającej,nie przeszkadzającej w pracy.
Np Kitaro.
Terry Oldfield.
Wagnera lubię,jak coś liczę
Tangerine Dream...

Zalezy tez od pracy.

ja mogę.

rzecz jasna,jak rozmawiam z klientem,to DIM sie przydaje

Edytowane przez Pseudodrummer

W domu komputera mało używam ale do pracy wyniosłem taki system. Sceneria rodem z PRL, ale muzyczka pogrywa w zasadzie non stop. Kolumny to Gradient Intro wspomagane subem SVS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek 1685
16 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

W domu komputera mało używam ale do pracy wyniosłem taki system. Sceneria rodem z PRL, ale muzyczka pogrywa w zasadzie non stop. Kolumny to Gradient Intro wspomagane subem SVS.

Ukryta Zawartość

Co to za kolumny?
Jakies szerokopasmowe?

Ukryta Zawartość

W dniu 26.01.2025 o 14:37, Arkadix napisał:

zestaw głośników przed komputerem  -    napiszę coś w tym temacie gdy go przeniosą go do zakładki START lub ewentualnie HI-FI. W zakładce HIGH-END śmiecić nie będę ...

Arkadix 

Ha, ha, juz zaśmiećiłeś😀

Ukryta Zawartość

Nie ma co się ograniczać, co pare miesięcy kompleksowa wymiana😁

IMG_6258.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Fajny wątek- dopiero teraz zauważyłem. Ja do zestawu przy biurku przeznaczam sprzęty z wymian pozostałych dwóch (głównego w salonie i gabinetowego). Więc czasem robi się taką maszkarona. Aktualnie jednak świetnie sprawdzają mi się jako monitory bliskiego pola Neat Iota mini podłączone do Denona 1700. Kabelki strus dla lekkiego rozjaśnienia. Denon ma świetny Dac co wykorzystuję z PC a z Maca korzystam z prostego dac audioengine z wyprowadzeniem dźwięku bezpośrednio na końcówkę mocy Denona. Hi end to to nie jest, ale nie jestem dźwiękowcem i to trzeci zestaw w domu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi