Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie wyrzucić płyty CD ? Większość Polaków robi to źle

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, ASURA napisał:

Straszne, musisz wypić od razu całą butelkę bo na drugi dzień ma tylko 5% wartości smakowych

No jak żyć....

...a na trzeci dzień jaki procent spadku walorów smakowych prorokujesz konesrze/znafco szkockich destylatów ? 🤭🥱

Edytowane przez Zbi_Rek

Całe szczęście że chociaż winyl się trzyma.

Pamiętam niedowiarków którzy jakieś 10 lat temu twierdzili że renesans czarnych płyt to tylko na chwilę, tylko przejściowo.

Ostatnio pojawiają się nasze polskie audiofilskie 200g.

Nie wiem jeszcze jak to brzmi, czekam z rozpakowaniem na spok9jny wieczór ze szklaneczką. Mój numer 169/500.

Mam nadzieję że jakość podobna do King Crimson czy Sigur Ros.

Tylko co zrobić z Japończykami? Oni wciąż produkują płyty CD i zaśmiecają porządny świat ssania i streamingowania. Co za naród? Może powtórkę z Nagasaki i Hiroszimy im urządzić za te wstrętną produkcję. Za chiny nie można im wytłumaczyć, że produkcja płyt CD, to zły uczynek.

Parker's Mood

4 godziny temu, Chicago napisał:

Tylko co zrobić z Japończykami? Oni wciąż produkują płyty CD i zaśmiecają porządny świat ssania i streamingowania. Co za naród? Może powtórkę z Nagasaki i Hiroszimy im urządzić za te wstrętną produkcję. Za chiny nie można im wytłumaczyć, że produkcja płyt CD, to zły uczynek.

Japończycy właśnie likwidują swoje fabryki fizycznych nośników.

4 godziny temu, Chicago napisał:

Ty oby normalny jesteś?

Rozumiem że można po pijaku brednie pisać, ale dziś już chyba wytrzeźwiałeś wię może przeczytaj co  napisałeś...

Ewentualnie poproszę moderację to Ci pomogą.

Rozumiem też że to nie klasyczny hejt tylko głupota...

Jeżeli ktoś chce wyrzucić swoje płyty to chętnie zorganizuję odpowiedni kontener i zajmę się utylizacją tych nieszczęsnych i niechcianych nośników ... szczegóły akcji do ustalenia ...

W dniu 8.02.2025 o 00:24, Audroc napisał:

Obecnie na naszym Forum praktycznie nie ma już tematów innych niż te o plikach, DACach itp.

Kolega zdaje się,żartować-że przez grzeczność tak to ujmę...

Ciekaw jestem czy wszyscy zasilą wspomniane śmietniki swoimi kolekcjami płyt CD (o DVD nie wspominam bo wszyscy w 100% się ich pozbyli)

jednak nie.
zdaje się-aparat poznawczy error

W dniu 8.02.2025 o 08:42, Misio38 napisał:

Piszesz o tym końcu pod różnymi nickami od 15 co najmniej lat chyba.

ja pamietam "Audaudion"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

54 minuty temu, szpakowski napisał:

Jeżeli ktoś chce wyrzucić swoje płyty to chętnie zorganizuję odpowiedni kontener i zajmę się utylizacją tych nieszczęsnych i niechcianych nośników ... szczegóły akcji do ustalenia ...

myślę że temat jest prowokacyjny , podświadomie podpowiada jakoby płyty w różnej postaci są już niepotrzebne , bo przecież jest streamer i pliki , obok jest wątek dot transportu plików , który jak wywnioskowałem prosty nie jest , ale żeby osiągnąć pożądany efekt , możliwy  a nawet więcej bo można osiągnąć wspaniały efekt 3d , który właściwie jest na płycie czy pliku tak zrealizowanym a nie generuje go sprzęt , niemniej jednak taka zabawa musi sporo kosztować by dorównać nośnikom fizycznym bezpośrednio przekazującym sygnał do wzmacniacza , jesteśmy w zakładce gdzie wysoka jakość dźwięku to priorytet i myślę że transport plików to wielkie wyzwanie , nie tylko finansowe ale też konfiguracyjne

Przed wyrzucaniem płyt CD warto by zrobić olimpiadę w rzucie w dal, ten co najdalej rzuci dostaje w nagrodę najlepszy streamer do plików no i DAC

Wasze typy tych dwóch ostatnich sugerowanych nagród?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Obecnie na naszym Forum praktycznie nie ma już tematów innych niż te o plikach, DACach itp.

Zasadniczo się myli nasz Szanowny Kolega.

W dniu 8.02.2025 o 07:44, szpakowski napisał:

wyrzucać oryginalne płyty z muzyką czy filmem to podobnie jak wyrzucać książki ..

....

Aż mi się gęba uśmiechnęła... Tak świetne porównanie.

Pozdrawiam serdecznie, Panie Szpakowski. Jacek.

......

A te bździny o "wyrzucaniu" niechaj sobie w buty wsadzą.

Durne qutasy...

W dniu 8.02.2025 o 09:22, Zbi_Rek napisał:

zamiast tracić czas i energię na pisanie ckliwych tekstów na niszowym forum z niszowym tematem, po prostu załóż fundację np.  "przygarnij cd" (kreatywność jak wyobraźnia - bez ograniczeń)

Może stworzysz drugą orkiestrę...

Czasem mimowolnie czytuję idiotów...

Póki co nie ma nakazu zdawania płyt CD i odtwarzaczy na komisariat,więc grać i cieszyć,ewentualnie dukupować do kolekcji🙂

W dniu 8.02.2025 o 07:44, szpakowski napisał:

wyrzucać oryginalne płyty z muzyką czy filmem to podobnie jak wyrzucać książki ...

Czytelnictwo książek na pysk nie tylko w Polsce leci, księgarnie znikają z dnia na dzień. Nakładów książek nikt nie publikuje ale 5000 sztuk to już dużo z małymi wyjątkami wiosny nie czyniącymi

p.s. Ty wiesz ile dobry odtwarzacz do płyt CD kosztuje i kogo na niego stać.... może to ostatnie dobija jeszcze właścicieli płyt CD

14 minut temu, ASURA napisał:

Ty wiesz ile dobry odtwarzacz do płyt CD kosztuje i kogo na niego stać.... może to ostatnie dobija jeszcze właścicieli płyt CD

cena nie zawsze jest wyznacznikiem , dobry jest pojęciem względnym , dobry może być niezawodny i upgradowany , dodatkowo z w miarę dobrym dac , 

Cytat

Gdzie wyrzucić płyty CD ? Większość Polaków robi to źle

Przyjme każda ilość.
Zapłace za wysyłkę
Także DVD

proszę pisac na priv.

3 godziny temu, ASURA napisał:

Przed wyrzucaniem płyt CD warto by zrobić olimpiadę w rzucie w dal,

Aj tam,
Wystarczy pierwszy lepszy test na IQ,i wszystko jasne

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, krzystekov napisał:

cena nie zawsze jest wyznacznikiem , dobry jest pojęciem względnym , dobry może być niezawodny i upgradowany , dodatkowo z w miarę dobrym dac , 

To zależy jak mocnego masz audiopierdolca.

Ja bezkrytycznie z 20 lat słuchałem na polskim odtwarzaczu CD i nie szukałem czegoś lepszego ale jak we mnie drgnęło to już ciężko było zahamować tą lawinę. uwierz każdy wzmacniacz czy DAC ma swoją sygnaturę dźwiękową ale taki najlepszy który jej nie ma no i kurcze nie jest tanio nawet przed Covidem

13 godzin temu, Chicago napisał:

Trzeba tam posłać @Audroc,aby ich zniweczył wiedzą i obezwładnił podręcznikiem do audio,co to ja czekam na niego 3 rok.
japońce padną po kilku postach.

3 minuty temu, ASURA napisał:

jak we mnie drgnęło to już ciężko było zahamować tą lawinę

Oj,wszyscy to wiemy,wiemy...😂

2 minuty temu, ASURA napisał:

To zależy jak mocnego masz audiopierdolca.

Ja bezkrytycznie z 20 lat słuchałem na polskim odtwarzaczu CD i nie szukałem czegoś lepszego ale jak we mnie drgnęło to już ciężko było zahamować tą lawinę. uwierz każdy wzmacniacz czy DAC ma swoją sygnaturę dźwiękową ale taki najlepszy który jej nie ma no i kurcze nie jest tanio nawet przed Covidem

zgoda , zawsze chciałoby się lepiej ale jak to w życiu , istnieje kompromis i trzeba inwencji aby się o ten jeden szczebel wspiąć mimo ograniczeń

3 minuty temu, krzystekov napisał:

zgoda , zawsze chciałoby się lepiej ale jak to w życiu , istnieje kompromis i trzeba inwencji aby się o ten jeden szczebel wspiąć mimo ograniczeń

Poczytaj wątek kawowy jest ten sam problem i odwalanie kawała roboty, dużo można, gdzieś wyciągnąć perełki ale po drodze dużo spalonego cennego kiedyś miału musisz przerzucić nim trafisz

p.s. do obecnego systemu dochodziłem latami; młody pewnie jeszcze jesteś tak że wszystko dobrego przed tobą tylko to zaciskanie zębów wk...

56 minut temu, ASURA napisał:

Czytelnictwo książek na pysk nie tylko w Polsce leci, księgarnie znikają z dnia na dzień. Nakładów książek nikt nie publikuje ale 5000 sztuk to już dużo z małymi

Ale mam nadzieję, że te podstawowe i najważniejsze - przeczytałeś?😀🤪

Póki jeszcze były w słowie pisanym...

......

Owszem - zgadzam się, że "leci na pysk".

.... . 

Kiedyś mój Stary rzekł mi - "ile książek przeczytasz, w tylu światach będziesz" ...

Nieczęsto się z nim zgadzałem, ale tu akurat miał rację.

Czytałem nawet po kryjomu; Mamusia wpadała w środku nocy i gasiła światło, robiąc lekką awanturę 🙃😀 , że Ona "przy lampie naftowej"... I tak dalej.

No to ja - cyk! - i z latarką pod kołdrą.... Bo musiałem doczytać.

... ...

Rano nie szło obudzić typa!

😃😘

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Kiedyś mój Stary rzekł mi - "ile książek przeczytasz, w tylu światach będziesz" ...

Nieczęsto się z nim zgadzałem, ale tu akurat miał rację.

Oj,święta prawda......

No to ja - cyk! - i z latarką pod kołdrą.... Bo musiałem doczytać.

... ...

Rano nie szło obudzić typa!

cholera,
a kumple w gałe grali jak człowiek latał po całej galaktyce z Lemem...
🙂

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

człowiek latał po całej galaktyce z Lemem...

Raz jeden jedyny - byłem w Bułgarii. Ze starymi.

Przed wyjazdem myślę - "te ich bukwy ruskie yebane"... Książkę sobie jakąś wezmę, albo coś...

Wziąłem Cyberiadę.

Miałem wówczas dziesięć lat.

A tę samą książkę mam do dziś.😃😘

Raz jeden jedyny - byłem w Bułgarii. Ze starymi.

Przed wyjazdem myślę - "te ich bukwy ruskie yebane"... Książkę sobie jakąś wezmę, albo coś...

Wziąłem Cyberiadę.

Miałem wówczas dziesięć lat.

A tę samą książkę mam do dziś.😃😘

A jakże...
MI ksiązki oprawiał kolega-amator-introligator,Cyberiada i Bajki tez gdzieś tam są.
I będą.
Zawsze:)IMG_20250209_190147.jpg-800x600.thumb.jpg.98496079b06e1b99c607bd401ebd555f.jpgIMG_20250209_190107.jpg-800x600.thumb.jpg.055fe012d28f78af694b281fba9b283a.jpg

działo się,człowiek,jak mówisz-bywał w różnych światach.

A i do dzis podróżuje-i zaprzestać-nie zamierza...

☝️

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

w różnych światach

Widzę, żeś równie walnięty z książkami i winylami, jako i ja...

😃😘.

Tak trzymać!

14 godzin temu, Chicago napisał:

Ile węgla spożywa twoja elektryka od pewnego zamożnego kretyna, który jeszcze nie mieszka w przyczepie?

Żartowałem. Przecież nie używasz...

22 godziny temu, Misio38 napisał:

A to berbelucha jest?

berbelucha to jest do 200 000 zł
a taka powyżej to Trunek.

jak dorosła osoba może takich rzeczy nie wiedzieć??

Litości

😂

11 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ile węgla spożywa twoja elektryka od pewnego zamożnego kretyna, który jeszcze nie mieszka w przyczepie?

Ale o co chodzi? Jaki jest Twój problem kochana Niusiu…??? Mów! 

He he, OK, też żartowałem. 

Parker's Mood

Pomyślałem, że nie zrozumiałeś mojego żartobliwego tekstu, ale zaraz po pierwszym pomyśleniu, pomyślałem, że kto jak kto, ale Ty i nie rozumieć polska mowa...??? Więc w drugim pomyśleniu pomyślałem, żeby odrzucić pierwsze pomyślenie.

Parker's Mood

Wyrzucić płyty CD? Ja myślę, że wyrzucić to należałoby te tzw. "Dziennikarki Zielonego Onetu" i ten pseudoartukuł - gniot, jednym słowem. Chyba, że chodzi o zniszczone CD - R y, DVD - R itp. Ma się powtórzyć sytuacja taka jak z vinylami? Nie bądźmy głupi. W tym gównoartykuliku jest napisane "w dobie cyfryzacji". No paczaj Pan, a ja od tylu lat korzystam z takich płyt i nie wiedziałem, że one analogowe -;P:):):):):) Dopiero współczesne " postępowe inaczej media" mi temat pojaśniły, bo wszędzie tak piszą, że cyfrowe to pliki 😆tylko. Trzeba być idiotą aby pozbywać się płyt CD i filmów na płytach DVD i Blueray. Zgodzę się, że masowy rynek nie dbał o dobre realizacje, przeważnie, ale takie oryginalne płyty też mają swoją wartość i przecież nie zawsze słucha się krytycznie ale dla samej muzyki. Co zrobić jeśli nie ma interesującej nas płyty w dobrej realizacji?. A już pozbywanie się starannych realizacji z uznanych wytwórni jak np. Blue Note czy Stockfisch itp. Bo właśnie nadeszło nowe (oszustwo) w postaci streamingu, zakrawa na skrajną głupotę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi