Skocz do zawartości
IGNORED

Eversolo dmp a6 jako transport plików?

Rekomendowane odpowiedzi

Lista przypadków, w których prawo Nyquista może nie być ściśle wymagane:

1. Sygnały o ograniczonym paśmie (band-limited signals).

2. Sygnały nieograniczone pasmem (non-band-limited signals).  

3. Próbkowanie z aliasingiem.  

4. Próbkowanie sygnałów rzadkich (sparse signals).  

5. Próbkowanie sygnałów z modulacją.  

6. Próbkowanie sygnałów okresowych.  

7. Próbkowanie sygnałów z zakładaną strukturą.  

8. Próbkowanie w dziedzinie częstotliwości. 

Edytowane przez Gargan
W dniu 13.02.2025 o 16:08, StachMuszel napisał:

Wszystko powyżej 48kHz/24bit nie ma sensu, prawdę mówiąc porządne 44,1/16 jest w zupełności wystarczająco dobre.

Ech... 🙄

11 minut temu, Hiv napisał:

Ech... 🙄

Najlepsze nagrania nie przekraczają 70dB zakresu dynamiki ani 22kHz pasma przenoszenia. Nie wiesz po co komu lepsze parametry od 16bit@44,1kHz?

Wszystko ponad to, zwykle jest upscalingiem. To może nawet pogorszyć brzmienie. 

Nie bez powodu @il Dottore tak promuje Multi-Bit R2R bez Oversampling.

4 minuty temu, Gargan napisał:

Nie wiesz po co komu lepsze parametry od 16bit@44,1kHz?

Więcej próbek w tym samym czasie. Sygnał wyjściowy będzie dokładniejszy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Gargan napisał:

Nie bez powodu @il Dottore tak promuje Multi-Bit R2R bez Oversampling.

Ja niczego nie promuję. Każdy niech sobie robi, co mu się podoba. Twierdzę jednak że na wystarczająco przezroczystym systemie ten sam plik brzmi lepiej na R2R bez filtrów i bez OS niż na jednobitowcu z filtrami i OS.

Ale wielu ludziom gra lepiej gdy włączą sobie OS. No i co? Mam ich pozabijać? 😄 Więc nie prowadzę żadnej krucjaty, mogę mówić tylko o swoich osobistych preferencjach. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, Piopio napisał:

Zgoda. W ślepym teście rozróżni to ludzki słuch? Mój nie, robiłem próby 192/24 vs 44/16. Ja mam 60, córcia ma 28 lat, też nie rozróżnia. Może mam za mało rozdzielczy system. 

Edytowane przez StachMuszel
4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Zgoda. W ślepym teście rozróżni to ludzki słuch? Mój nie, robiłem próby 192/24 vs 44/16. Ja mam 60, córcia ma 28 lat, też nie rozróżnia. Może mam za mało rozdzielczy system. 

Gra cały system. I w dobrze skomponowanym systemie 16/44.1 zabrzmi lepiej niż Hi-Res w systemie złożonym ze słabszych (lub źle dobranych) komponentów. To oczywistości. Dlatego trzeba się skupiać na jakości systemu a nie na gęstości plików.

Na słuchawkach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ale przecież nie zmienia się stosunek ilości próbek do przenoszonych częstotliwości. 

32kHz PCM = 16kHz odwzorowane = 2:1

44,1kHz PCM = 22,05kHz odwzorowane = 2:1

88,2kHz PCM = 44,1kHz odwzorowane = 2:1

176,4kHz PCM = 88,2kHz odwzorowane= 2:1

Zawsze jest 2:1 więc nie ma dokładniejszego odwzorowania.

Edytowane przez Gargan
5 minut temu, Gargan napisał:

Ale przecież nie zmienia się stosunek ilości próbek do przenoszonych częstotliwości. 

"At 44.1 kHz, a sample is taken every 22.7 microseconds (µs), or thousandths of a millisecond. At 96 kHz that shrinks to just 10.4µs. But at 192 kHz we have only 5.4µs to measure the voltage level."

Przy 96 jest ponad 2x więcej próbek niż przy 44,1. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio no tak, ale nie w całym paśmie ale tylko na częstotliwości 96kHz.

Kiedy w pliku będzie zapisana niższa częstotliwość to i ilość próbek będzie mniejsza. 

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

ale połowa tych próbek jest już w paśmie ponadskustycznym, których nie slyszymy.

Niektórzy piszą że "słyszą" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Już przecież nieraz mieliśmy test nawet klasyczna mp3 320 względem flac faktycznie zrobionego z oryginalnego CD No i był problem z odnalezieniem która jest która jakość. 

Zgadzam się że gra całościowy system który jeszcze jest dobrany albo przynajmniej powinien być dobrany indywidualnie pod nasze preferencje i oczekiwania. 

A czy to już dsd, flac, 16 czy 24 bity to już ma mniejsze znaczenie 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się że gra całościowy system który jeszcze jest dobrany albo przynajmniej powinien być dobrany indywidualnie pod nasze preferencje i oczekiwania. 

Teraz dopasowanie do preferencji zapewniają zaawansowane, pracujące w oparciu o DSP układy regulacji wszelakiej, można prawie dowolnie kształtować brzmienie dopasowując je do indywidualnych preferencji. Moje preferencje to dźwięk możliwie neutralny, dlatego preferuję ZG aktywne które łatwiej ustawić neutralnie. Neutralność brzmienia określam indywidualnie według zgrubnych pomiarów weryfikowanych moim słuchem, ale zawsze jest to bliskie płaskiej charakterystyce toru. Szkoła Amira, regulacje najwyżej do 3-4dB w górę lub w dół, no i oczywiście dużo słucham bo życie jest zbyt krótkie żeby błądzić po omacku 😉.  
P.S. Mam urządzenia dysponujące poważnymi regulacjami parametrycznymi, ale najczęściej z nich nie korzystam bo tak jest najlepiej, poza nielicznymi wyjątkami.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A czy to już dsd, flac, 16 czy 24 bity to już ma mniejsze znaczenie 

Dokładnie 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 20.02.2025 o 12:43, Lech36 napisał:

Teraz dopasowanie do preferencji zapewniają zaawansowane, pracujące w oparciu o DSP układy regulacji wszelakiej, można prawie dowolnie kształtować brzmienie dopasowując je do indywidualnych preferencji

I tak i nie. 

Z bowersa nie zrobisz KEFa i na odwrót. 

W dniu 20.02.2025 o 12:43, Lech36 napisał:

Szkoła Amira, r

W takim momencie wysiadam z dalszego czytania 😕

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z bowersa nie zrobisz KEFa i na odwrót. 

To co napisałem wyżej dotyczyło domeny elektrycznej a w/w sprzęty mają jeszcze jedną domenę do obsługi, najbardziej skomplikowaną i i przynoszącą mnóstwo zmartwień audio hobbystom, to domena akustyczna. DSP w tej domenie może trochę pomóc przy niewielkich korektach, ale wszystkiego nie załatwi, zresztą działając "na siłę" można więcej popsuć niż poprawić.   

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W takim momencie wysiadam z dalszego czytania

Cóż, trudno, jakoś to przeżyję 😉.

25 minut temu, Lech36 napisał:

To co napisałem wyżej dotyczyło domeny elektrycznej a w/w sprzęty mają jeszcze jedną domenę do obsługi, najbardziej skomplikowaną i i przynoszącą mnóstwo zmartwień audio hobbystom, to domena akustyczna. DSP w tej domenie może trochę pomóc przy niewielkich korektach, ale wszystkiego nie załatwi, zresztą działając "na siłę" można więcej popsuć niż poprawić.   

Cóż, trudno, jakoś to przeżyję 😉.

Napisałeś bardzo długie zdanie tak naprawdę o niczym. Najpierw piszesz że gusa można regulować dsp po czym ja odpowiadam że z jednych nie zrobisz drugich i że mimo wielkich starań dsp do których także osobiście jestem przekonany, no nie pokładają w tym nadziei całej , ty eyskuajesz z takim zdaniem.

Piątek się chyba zaczął nieco za wcześnie:)

Daj mi wrócić do domu też sobie coś otworzę i wtedy podyskutujemy

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Napisałeś bardzo długie zdanie tak naprawdę o niczym.

Cały czas piszemy praktycznie o niczym bo nie na temat.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Cały czas piszemy praktycznie o niczym bo nie na temat.

No to jaki jest cel twoich wypowiedzi skoro nie wiesz na jaki temat piszemy w ogóle? 

🤯

Oderwij się od ekranu! Masz tam obok siebie kogoś żywego żeby z nim chwilę porozmawiać?

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to jaki jest cel twoich wypowiedzi skoro nie wiesz na jaki temat piszemy w ogóle? 

Taki sam jak Twoich - rozmowa/wymiana poglądów na tematy audio 😉. Zarzut że nie znam tematu wątku jest całkowicie bezpodstawny.

Teraz, Lech36 napisał:

Taki sam jak Twoich - rozmowa/wymiana poglądów na tematy audio 😉. Zarzut że nie znam tematu wątku jest całkowicie bezpodstawny.

Tak tylko ja wiem o czym pisze i wiem o czym rozmawiam a ty wygląda na to że nie. 🤯

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tak tylko ja wiem o czym pisze i wiem o czym rozmawiam a ty wygląda na to że nie.

Piszemy w wątku o ES DMP-A6, którego jakiś czas temu nabyłem drogą kupna, więc mam silną podstawę żeby w tym wątku pisać 😉.

W dniu 15.02.2025 o 19:28, Gargan napisał:

Wszystko ponad to, zwykle jest upscalingiem. To może nawet pogorszyć brzmienie.

Kiedyś upscaling/oversampling poprawiał brzmienie, ale czasy się zmieniają i możliwe że teraz już nie poprawia a nawet pogarsza 😉.

@Lech36 wyczuwam sarkazm, a jednak nadmiar upscaling i oversampling psuje mi wrażenia z odsłuchu. 

Przerabianie 16-bit na 32-bit w moim DAC zmienia charakter brzmienia i głośność. Za to oversampling ponad 384 kHz czasem pogarsza dynamikę i rozmywa dźwięk.

Podobnie działo się w poprzednim DAC z tym, że tam to się działo szybciej, bo były starsze procesory.

Zdecydowanie drażnił mnie dźwięk Cambridge CXN v2-2. Tam jest chipset DAC, z oversampling do 192 kHz. Nie wiadomo po co dodali mu układ Anagram robiący 384 kHz. Czyli oversampling oversamplingu 🤣  Kaszaniarskie rozwiązanie, którego w kolejnych streamerach już nie stosują... I BARDZO DOBRZE !!!

Edytowane przez Gargan
16 godzin temu, Lech36 napisał:

Piszemy w wątku o ES DMP-A6, którego jakiś czas temu nabyłem drogą kupna, więc mam silną podstawę żeby w tym wątku pisać 😉.

Kiedyś upscaling/oversampling poprawiał brzmienie, ale czasy się zmieniają i możliwe że teraz już nie poprawia a nawet pogarsza 😉.

Natomiast rozmawialiśmy o zupełnie czymś innym w pewnym momencie. Dzisiaj już coś lepiej wyspałeś się? 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dzisiaj już coś lepiej wyspałeś się? 

Nie za bardzo, ale na mnie nie patrz ważne żebyś Ty się wyspał 😉.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Nie za bardzo, ale na mnie nie patrz ważne żebyś Ty się wyspał 😉.

No mogłoby być lepiej Ale nie narzekam natomiast pogoda w Krakowie jest rewelacyjna 🙂

Korzystam i zachęcam cię do tego samego włącz luz od forum 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi