Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi Audio BT10A - czy "Chińczyk" za trzy stówy to już hi-fi?

Rekomendowane odpowiedzi

Zaintrygowały mnie forumowe przygody z "chińczykami" (Sabaj, SMSL, Fosi Audio). Koledzy porównywali topowe modele do hi-end - ja postanowiłem porównać model z początku cennika do swojego lo-fi. Zapraszam 🙂

Założenie było proste: najtaniej jak się da, przy czym ze względów praktycznych zakup miał być z Amazon i "renomowanej" marki. Za "renomę" marki wystarczyły pozytywne oceny forumowiczów. Kupując z Amazon polecam zwrócić uwagę, żeby  sprzedawcą był Amazon a nie firma zewnętrzna.

Po chwili żonglowania za £60 zamówiłem... zaraz zaraz, najpierw zobaczmy co za £60 oferuje markowa konkurencja. Oczywiście z taką kasą ograniczeni jesteśmy do używek, są to głównie bazowe modele, którym nie wiadomo ile z dawnej świetności zostało po ćwierć wieku użytkowania. Zapomnieć możemy o funkcjach sieciowych czy wejściach cyfrowych.

No więc po chwili żonglowania za £60 zamówiłem Fosi Audio BT10A. Dlaczego ten? Bo skoro z kosztami idziemy po kosztach, postanowiłem użyć źródła darmowego, czyli komórki ze Spotify, a ten model ma BT

Przesyłka jak to z Amazon, przyszła na drugi dzień. W niej skromne pudełko, a w nim poza samym bohaterem: zasilacz, antenka BT i instrukcja obsługi. Wszystko estetyczne i bez dziadostwa. Taki drobny szczegół, że np instrukcja jest kolorowa, na kredowym papierze i sensownie napisana, a nie xero z błędami elektronicznego tłumacza.

Sam wzmacniaczyk - choć maleństwo bez problemu mieści się na dłoni - sprawia bardzo solidne wrażenie. Obudowa precyzyjnie wykonana, nic nie trzeszczy ani się nie kiwa, gałki sprawiają przyjemny opór... i tu pojawia się problem, czyli brak położenia "zero" gałek bass/treble.

Kilka minut trwało podłączenie, los wybrał Q Accoustcs 1010, które leżały obok w komodzie. Pewną  niedogodności są rozmiary i bliskość gniazdek, ale nie traktuję tego jako wadę, skoro sam takie maleństwo wybrałem. Przekręcam nieco gałkę Volume w prawo, która pełnie też funkcję On/Off i wzmacniaczyk się włącza, co sygnalizuje czerwoną diodką opisaną "Red:Aux". Teraz wystarczy nawiązać komórką nowe połączenie BT, zaświeci się niebieska diodka opisana "Blue:BT" i urządzenie jest gotowe do użycia.

No więc włączyłem na komórce apkę Spotify, wybrałem ulubioną płytę i gra muzyka. Jeśli chodzi o głośność, to jest w stanie osiągnąć poziom nieakceptowany przez Żonę o dziesiątej w nocy. A brzmienie? Przy tej cenie i poziomie konkurencji rozwodzić się nie ma nad czym. Ale z pewnością nie ma tu jakichś poważnych wad, a dźwięk nie da się pomylić z umcy-umcy typowego bt-speakera. Dźwięk nie muli się jakoś przy intensywnym death-metalu, scena jakaś jest, kolumny chcą zniknąć.

Oczywiści nic nie jest tu na jakimś wysokim poziomie, ale jest wystarczająco, by powiedzieć Fosi Audio BT10A to już hi-fi.  Może bez audiofilskich uniesień, ale na pewno  z przyjemnością: przesłuchałem dwie płyty.

Ale o brzmieniu więcej za jakiś czas, mam kilka tygodni na zabawę... oczywiście jak ktoś będzie zainteresowany.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dzięki Chinolom naprawdę dobry dźwięk można mieć dziś za tak śmieszną kasę, że aż nie do wiary.

Szczególnie w Digital Audio dają czadu żółci kolesie, aż miło. Są światową czołówką.

A teraz pada ostatni europejski/amerykański bastion: kolumny.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

za £60 zamówiłem Fosi Audio BT10A.

U Richera taniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze na burgera i frytki byś miał aby uczcie duchowej towarzyszyła uczta rzeczywista . 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Dzięki Chinolom naprawdę dobry dźwięk można mieć dziś za tak śmieszną kasę, że aż nie do wiary.

Żebyś wiedział! Death metal i Q Accoustics 1010 to zbyt trudne zadanie dla tego maleństwa, nie wiem czy jakikolwiek wzmacniacz by podołał. Podłączyłem więc B&W606 (po modyfikacji rezystorkami) i puściłem Sleeping Satelite, cichutko przed snemdo brzmienia nie mam uwag. Oczywiście można szukać dziury w całym, ale gra to po prostu przyjemnie.

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

U Richera taniej:

£50 za BT10A, kontra £279 za najtańszy wzmacniacz tradycyjnego producenta - przy takiej różnicy w cenach, krytycznych uwag mieć nie wypada.

Dobrze że zaczęli robić takie tanie , małe sprzętu bo faktycznie na start może to być dobra alternatywa. 

Jednak niektórzy przeceniają ich możliwości. To sprzęt który jest projektowany aby na papierze wyglądał znakomicie. To się chińczykom udało perfekcyjnie. 

Miałem masę sprzętu ostatnimi czasy przez zawirowania żywicowe także fosi i loxie. No gra to nie powiem że nie. 

Miło po tygodniu siedzenia na słuchawkach zapodać po prostu muzykę na bardziej otwartym sprzęcie. 

Ale jednak już nie mogę się doczekać kiedy zbuduję swoją jaskinie a sprzęt wyląduje jedynie w gabinecie.

Chińskie audio jest dobre bo jest tanie, jednak myślę, że powrót do nie-chińskiego audio będzie nieunikniony 🙂 Porównałbym to do chwilowego zauroczenia.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

U Richera taniej:

Ukryta Zawartość

Jeszcze na burgera i frytki byś miał aby uczcie duchowej towarzyszyła uczta rzeczywista . 🙂

To spróbuj kupić i riczera.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Zamerstary napisał:

Chińskie audio jest dobre bo jest tanie, jednak myślę, że powrót do nie-chińskiego audio będzie nieunikniony 🙂 Porównałbym to do chwilowego zauroczenia.

Niczego innego sobie nie życzę. Chciałbym mieć szwabski telefon, francuski laptop i 100% brytyjski sprzęt audio oraz szwedzki telewizor.

Tia... Tylko moje chciejstwo to jedno a rzeczywistość - zupełnie inna sprawa. Gospodarcze, przemysłowe i technologiczne serce świata bije teraz w Azji.

Sami jesteśmy temu winni.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, Zamerstary napisał:

myślę, że powrót do nie-chińskiego audio będzie nieunikniony

To oczywiste, że im lepsze audio ktoś używa na co dzień, to gorzej oceni to maleństwo. Ale też moja zabawa nie miała na celu stawiać Świata do góry nogami, bo trzeba wziąć pod uwagę, że taniej to chyba tylko za flachę od kumpla ze strychu albo wynalazki noname z alliexpress. Myślę, że na początek przygody z hi-fi, czy system do biura albo pracowni to wystarczy. Szału oczywiście nie robi, ale powrotu do słuchania muzyki na plastikowym KD czy BT speakerze z targu nie przewiduję, tu faktycznie jest przepaść jakościowia.

Bez wątpienia BT10A to nie jest badziewie, którego nie da się słuchać, a tylko udaje hi-fi. To nie pomyłka, że Fosi Audio znalazło się w ofercie u Ryśka (sieć sklepów audio Richer Sounds w UK).

A jak szukałeś takich urządzeń to nie znalazłeś czegoś z pilotem?

Myślę o czymś zamiast soundbara. Jeżeli taki wzmacniaczyk udałoby mi się podpiąć do tv/dekodera i do tego kolumny podstawkowe to byłoby super.

30 minut temu, Allmr napisał:

Myślę o czymś zamiast soundbara. Jeżeli taki wzmacniaczyk udałoby mi się podpiąć do tv/dekodera i do tego kolumny podstawkowe to byłoby super.

Pytanie czy pod TV bedzie tam wystarczajaco pradu zeby energicznie zasilac kolumny w kinie akcji.

Podejzewam ze dowolny soundbar bedzie oferowal wiecej dynamiki jednak.

Co innego plumkanie w biurze, co innego dynamiczny film. Moze Szymon przetestuje z wyzszym poziomem glosnosci?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To oczywiste, że im lepsze audio ktoś używa na co dzień, to gorzej oceni to maleństwo. Ale też moja zabawa nie miała na celu stawiać Świata do góry nogami, bo trzeba wziąć pod uwagę, że taniej to chyba tylko za flachę od kumpla ze strychu albo wynalazki noname z alliexpress. Myślę, że na początek przygody z hi-fi, czy system do biura albo pracowni to wystarczy. Szału oczywiście nie robi, ale powrotu do słuchania muzyki na plastikowym KD czy BT speakerze z targu nie przewiduję, tu faktycznie jest przepaść jakościowia.

Bez wątpienia BT10A to nie jest badziewie, którego nie da się słuchać, a tylko udaje hi-fi. To nie pomyłka, że Fosi Audio znalazło się w ofercie u Ryśka (sieć sklepów audio Richer Sounds w UK).

Jestem podobnego zdania. Swego czasu trochę chińszczyzny przerzuciłem i nie szukałem dla siebie tyko ciekawiło mnie o co tyle szumu. Ale to  już jakiś czas temu. Trzeba przyznać, że trochę poszli z jakością do przodu. Dla kogoś, kto nie jest hobbystą audio taki wzmacniacz jest świetną alternatywą dla glosnikow bt 

Od czasu do czasu coś sobie tam jeszcze sprawdzę. Teraz to mnie korci żeby sprawdzić te chińskie dac na tda1541, na chwilę obecną tylko oglądam i czytam o nich. Ciekawią mnie również zasilacze liniowe chińskich producentów, może kiedyś się skuszę. 

6 godzin temu, Zamerstary napisał:

Nie tyle powrót co jeżeli ktoś szuka coś lepiej i drożej to nie idzie w chińczyki. 

Akurat eversolo ładnie weszło w rynek. Ale odtwarzaczem. Ich wzmacniacze nie znalazły takiej przychylności.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Łódzkie a30 ma pilota.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie tyle powrót co jeżeli ktoś szuka coś lepiej i drożej to nie idzie w chińczyki

Chińczyki opanowali też wysoką półkę - Lumin, Laiv, Holo Audio, Singxer, Audio GD, Matrix... nie-chińskie audio musi raczej gonić Chi-End, ale w tej chwili jedyne co potrafi to windować ceny w kosmos 😄 

2 godziny temu, $A$F napisał:

Jak spełnia wymagania normy DIN45500, a podejrzewam że spełnia. To tak, jest to hi-fi. Co innego czy dobrze gra. 😉

Uwzględniając cenę, czy będziemy porównywać do Gryphon Mephisto?

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Uwzględniając cenę, czy będziemy porównywać do Gryphon Mephisto?

W kategorii cena/jakość może się okazać że Gryphon przegrywa. Zadowalająca jakość/niska cena vs hi-end/bajońskie sumy.

Jak ocenić jakość? Parametrami?

To na pewno przegra. Przegra też Denon, Yamaha, Cambridge , wszystko. 

Dlatego znowu powtórzę jeden dołoży 10 000 zł i jest zadowolony z procentowej poprawy drugi zaś nie. 

A co z legendarną chińską jakością? Tu niestety miłośników chińszczyzny rozczaruję: mój mały wzmacniaczyk jest cały metalowy i radośnie kopie prądem. Czy jest to wada konstrukcyjna serii, czy tylko usterka techniczna egzemplarza? A może problemem jest zasilacz? Nie wiem i raczej się tego nie dowiem. Niesmak pozostanie.

Szkoda. Kupując "chińczyka" warto zabezpieczyć się bezproblemową możliwością zwrotu i gwarancją.

Podłączyłem swoje B&W 606 i słucham dobrze zrealizowanego death metalu (Vipassi "Sunyata" - polecam). Źródło to oczywiście Spotify z komórki przez BT. I co? Maluszek Fosi daje radę: pomimo intensywnego grania, dźwięk jest bardzo selektywny i nic się nie zlewa w jedną papkę. Nie dudni, nie buczy, nie szeleści... dźwiękowo jest ok.

Przy okazji zrobiłem test: przy głośności na maksa szum jest wyraźnie słyszalny, ale już przy głośności na jakiej słucham, szum jest słyszalny jakie 20-30cm od głośnika.

Ps.

Kopnął mnie już kilka razy, czego mu nie wybaczę 

Gdyby się znalazł maluch chińczyk z funkcją Spotify i tidal -dałbym szansę do zasilania tarasu.

Głośniki jakie tam wiszą potrzebują więcej prądu niż z sonosa amp .

1 godzinę temu, miętowy napisał:

Gdyby się znalazł maluch chińczyk z funkcją Spotify i tidal -dałbym szansę do zasilania tarasu.

Chyba są takie, ale kosztują znacznie więcej. Osobiście lubię takich kombajnów, bo serwisy wprowadzają zmiany a rzecz staje się bezużyteczna. BTW nic  ei stoi na przeszkodzie, by wybrać mocnego chińczyka i grać przez BT z komórki - na taras wystarczy. Albo jakiś z wejściem spdif i obok postawić Daphile czy Volumio na mini-komputerku za £25

Poza Fosi Audio to lubiane na Forum są marki SMLS i Sabaj, może coś znajdziesz.

Szymon,wzmacniacz jest w salonie a taras to taras, bluetooth odpada.

Musi być samodzielną jednostką.  Jak wiim amp, tylko więcej watów by ruszyć zewnętrzne membrany:

Ukryta Zawartość

Sonos amp gra dość plastikowo.  Choć niezawodnie i stabilnie. 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, miętowy napisał:

Musi być samodzielną jednostką

Wypraszam sobie.
Tu nie ma żadnych "samodzielnych jednostek"
Tu jest Forum
😂😂😂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 13.02.2025 o 22:33, szymon1977 napisał:

Kopnął mnie już kilka razy, czego mu nie wybaczę

Wtyczkę od zasilania sobie obróć 

W dniu 13.02.2025 o 12:29, Allmr napisał:

Smsl a50 pro, jest hdmi, pilot, bt 

kupiłem w weekend, testuję, służy do napędzenia drugiego systemu w salonie, głównie yt, netflix jakieś spoti 

W dniu 17.02.2025 o 13:28, krolewicz napisał:

Smsl a50 pro, jest hdmi, pilot, bt 

kupiłem w weekend, testuję, służy do napędzenia drugiego systemu w salonie, głównie yt, netflix jakieś spoti 

I jak wrażenia? Też brałem go pod uwagę ale ostatecznie zamówiłem Aiyima D03

5 godzin temu, waldi1965 napisał:

I jak wrażenia? Też brałem go pod uwagę ale ostatecznie zamówiłem Aiyima D03

działa, nic więcej nie mogę powiedzieć 

nie odpala się razem z tv, trzeba samemu włączyć, dzisiaj mi cos zaczęło pierdziec, ale ustawienia dźwięku w tv zmieniłem i póki co bez problemu

aiiyima nie ma hdmi, wiec trochę bezsensu 🙂 u mnie smsl napędza monitory Cantona, mocy jest az nadto w prawie 40 metrowym salonie

• Pokaż nowe odpowiedzi