Skocz do zawartości
IGNORED

EMU 1212m już działa pod Windows 10/11

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu moja EMU leżakowała w kartonie, a okazuje się, że Ukraińcy rozwiązali problem z użytkowaniem tej naprawdę wzorcowej karty audio (a przecież  z początku wieku):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzięki, zasiałeś ziarno nadziei, że ktoś jeszcze pracuje nad utrzymaniem przy życiu GENIALNYCH kart E-MU.

Sam mam 0404/USB, która o dziwo cały czas pracuje na Win10, na dostępnych w Internecie sterownikach wersji Beta, ale obawiam się przejść na Win11 (do czego zmusza Microsoft), a nawet na nowszy komputer, bo boję się, że karta przestanie działać.

Znalazłem forum 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , ale nie znam się na tyle na informatyce, aby samemu przeprowadzić potrzebne zmiany, szkoda, że nikt nie zaczął udostępniać komercyjnie gotowych, zmodyfikowanych sterowników na Win10/11.

Ukryta Zawartość

A to ciekawe, ostatnio naprawiałem komuś 0404 USB i u mnie na Win 10 zainstalowała się plug&play.

Osobista 0202 USB działa też bez problemu, na Win 11 też.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Koledzy, dzięki za ciekawe informacje, być może, że problemy z Win10/11 dotyczą kart PCIe, standard USB wymusza na producentach urządzeń inne oprogramowanie sterownika.

Edytowane przez namor

Ciekawa sprawa* 

Na takim jakimś małym laptopie w moim na warsztacie już nic w zasadzie nie działa (serio). Nie mogę tam bawić się pomiarami kartą dźwiękową. 

Natomiast doskonale tam pracuje analizator QA403. To w końcu też taka jakby karta dźwiękowa... Ale do niej oprogramowanie nie wykorzystuje żadnych sterowników systemowych. To stara szkoła pisania softu gadającego przez porty z urządzeniami zewnętrznymi. Programiści wiedzieli co robią. Przy okazji stosowania własnych protokołów i rozpoznawania urządzeń nie potrzeba żadnych debilnych licencji na soft. Po prostu; jak masz to urządzenie to ściągnięty za darmo ze strony producenta soft zawsze zadziała. 

*) Oczywiście tak pisze się poważny soft dla przemysłu, wojska,...

Szkoda, że Creative wykupił EMU tylko po to by wymordować lepszej jakości konkurencję. W pewnym momencie na rynku pojawiło się tyle używanych 1212m, że kupiłem sobie dodatkowy moduł z DACiem, gdzie zmieniłem w.o. na LT1364 by dojść do wniosku, że oryginalnej konfiguracji z 2068 niczego nie brakuje ...

3 godziny temu, audiostyk napisał:

LT1364 by dojść do wniosku, że oryginalnej konfiguracji z 2068 niczego nie brakuje ...

Dokładnie. Te karty mają w dalszym ciągu nie tylko super parametry co zwyczajnie brzmią baardzo przyzwoicie. DACe tak do 2-3tys zł no taki to jest poziom. U mnie działa z Win10 bez problemu już od lat.

8 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Dokładnie. Te karty mają w dalszym ciągu nie tylko super parametry co zwyczajnie brzmią baardzo przyzwoicie. DACe tak do 2-3tys zł no taki to jest poziom. U mnie działa z Win10 bez problemu już od lat.

Była taka feralna aktualizacja  po której niestety Windows 10 zamiast używać zasobów EMU wyświetlał komunikat jak cytowany w linku i zalegała cisza.

1 minutę temu, audiostyk napisał:

Była taka feralna aktualizacja  po której niestety Windows 10 zamiast używać zasobów EMU wyświetlał komunikat jak cytowany w linku i zalegała cisza.

Być może na nowszym sprzęcie mogą pojawiać się problemy. Używam starego Thinkpada

Zrobiłem karcie recap, bo lubiała po dłuższym nieużywaniu zwyczajnie się nieuruchomić. Teraz śmiga i w życiu sie nie pozbędę. Jest za dobra po prostu do wielu zastosowań.

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Teraz śmiga i w życiu sie nie pozbędę. Jest za dobra po prostu do wielu zastosowań.

Ja również w życiu jej się nie pozbędę, tym bardziej, że trafiłem "białego kruka"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EMU 0404 PCI ma fajny wygar na średnicy. 1212m PCI - trochę bardziej detaliczną górę niż 0404 PCI.

Oba urządzenia - dla mnie - koszerne jednakowo, oba modele są świetne.

ESI Julia odstaje, co by posłuchać z tego muzyki przy robocie - używałem wszystkich 3, w tym samym czasie, na adapterze PCI-E do PCI w moim warsztatowym kompie. Pamiętam że na Ryzenie 2600 i płycie b450 udało mi się zainstalować Windows 7 i wszystko działało..

1 godzinę temu, namor napisał:

Ja również w życiu jej się nie pozbędę, tym bardziej, że trafiłem "białego kruka"

Ukryta Zawartość

Oooo śliczności. Ja mam szarą typową

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, terminus napisał:

ostatnio naprawiałem komuś 0404 USB i u mnie na Win 10 zainstalowała się plug&play.

Poważnie?!
Karta zadziałała bez instalacji żadnych sterowników, ot tak podpięta po USB? 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

6 minut temu, yayacek napisał:

Poważnie?!
Karta zadziałała bez instalacji żadnych sterowników, ot tak podpięta po USB? 

moja 0404 usb dzialala tez tak ale chyba na win7 - tyle ze bez sterownikow wyniki w arta byly slabe

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

moja 0404 usb dzialala tez tak ale

Właśnie ale... Ale jak to działało? Czy wszystkie wejścia i wyjścia były dostępne włącznie z cyfrowymi? A co z ASIO?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Teraz, yayacek napisał:

Właśnie ale... Ale jak to działało? Czy wszystkie wejścia i wyjścia były dostępne włącznie z cyfrowymi? A co z ASIO?

nie testowalem bo uzywam jej tylko z 1 para we/wy pod testy THD poki co - bo mocno mnie kusi qa403

20 godzin temu, terminus napisał:

0404 USB i u mnie na Win 10 zainstalowała się plug&play

Właśnie sprawdziłem. E-MU 0404 USB podpięte do komputera z Windows 10 Pro nie działa w trybie plug&play.
Windows wykrywa nowe urządzenie, w menedżerze urządzeń pojawia się poprawnie rozpoznane E-MU 0404 USB i to tyle. System pokazuje brak zainstalowanych sterowników i system twierdzi, ze urządzenie nie może działać. 
W panelu sterowania dźwiękiem E-MU 0404 USB się nie pojawia.
Tak więc bez zainstalowanych sterowników E-MU 0404 USB jest głucha i ślepa - krótko mówiąc nie działa.
Gdyby działało, to byłoby to super 'coś', bowiem od można już powiedzieć lat pojawiają się pytania i posty typu jak zmusić 0404 PCI/USB do działania pod Windows 10/11.
Na KVR forum wątek alternatywnej instalacji pod Windows 10/11 liczy chyba kilkadziesiąt stron.

Zaraz, zaraz...

Właśnie sięgnąłem po swoją EMU0404 USB i podłączyłem pod starego laptopa Samsunga. Gra. Co miałby nie grać skoro robiłem nim pomiary w Arcie i pokrewnych...

Sprawdzam wersję i jest to Windows 10 Home zainstalowany 2020--09-19, wówczas gdy za darmo przechodziło się z 87 na win10.

Ukryta Zawartość

Nigdy po przejściu na Win 10 nie reinstalowałem systemu. 

Albo jestem kłamcą albo mam jakieś zwidy Ale kabli nie słyszę więc chyba to pierwsze. Jak sadzicie...?

Tyle wisi urządzeń dzwiękowych na tym słabeuszu i wszystkie hulają:

P2.thumb.JPG.287dc6476b761df2a8bf25db0bc296f7.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Właśnie sięgnąłem po swoją EMU0404 USB i podłączyłem pod starego laptopa Samsunga. Gra.

Ale rozmawiajmy konkretnie. Masz zainstalowane oprogramowanie do E-MU czy też twierdzisz, że te E-MU gra w opcji plug&play bez instalowania czegokolwiek?
Wejdź do menedżera urządzeń, potem do właściwości i zobacz co jest w sterownikach.

Pół internetu się męczy z poprawnym działaniem 0404 PCI/USB pod Windows 10/11. Magicy od softu modyfikują sterowniki wersji beta by działało jako tako -> vide forum KVR. U jednych działa u innych nie działa. U jednych działa na wersji beta u innych na wersji ostatniej stabilnej. U jednych nie działa ASIO a u innych nie chodzi WDM.

Ale jeśli ktoś twierdzi, że E-MU 0404 USB jest w stanie działać w trybie plug&play to wówczas byłaby to super rewelacja - oczywiście nie wierzę w to, bo ASIO bez dedykowanego sterownika przecież nie zadziała.

Przecież jasno napisałem, że sterowniki są dziedziczone po przejściu z poprzedniego systemu na Windows 10. Tak mi się przynajmniej wydaje, że potem nie grzebałem niczego z EMU...

Może to jest klucz.

Spróbowałbym p@p na drugim laptopie ale zapewne nie uciągnąłby tego. Tam działa tylko QA403 🙂

Piszę poważnie...

Należy zrobić dwie rzeczy w windzie, żeby EMU zadziałało. Wyłączyć inne urządzenia audio w bios lub fizycznie je wyjąć. Druga sprawa to wyłączyć sprawdzanie podpisów cyfrowych sterowników w windzie.

@ASURA

Nie obok... bo rozmawiamy o rodzinie kart.

Czas mojego laptopa zmierza do końca... i jak podłączę kartę pod nowego...?

Cała ta dyskusja ma sens w tym kontekście.

Edytowane przez Grzegorz7

@ASURA no oczywiście, że nie obok, dzięki takiej dyskusji, pojawiają się ciekawe informacje, jak np. ta od @Ricambi

Edytowane przez namor
24 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Przecież jasno napisałem, że sterowniki są dziedziczone po przejściu z poprzedniego systemu na Windows 10.

Nie, nigdzie tak nie napisałeś.
Jest to oczywiste, że sterowniki przechodzą z systemu uprzedniego na wyższy. Podczas podnoszenia wersji systemu sterowniki przecież nie znikają.

Czyli masz 0404 USB działającą na Windows 10 na fabrycznych sterownikach. Pogratulować, bo wielu chciałoby, ale niewielu się udaje. Zazwyczaj są problemy z ASIO i wyjściami/wejściami cyfrowymi

2 minuty temu, namor napisał:

@ASURA no oczywiście, że nie obok, dzięki takiej dyskusji, pojawiają się ciekawe informacje, jak np. ta od @Ricambi

Kolegę R się chwali ale nie każdy sobie z tym poradzi. Ja tak potraciłem dużo fajnych programów użytkowych na W7 żal d...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, yayacek napisał:

Nie, nigdzie tak nie napisałeś.

Może nieprecyzyjnie:

58 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nigdy po przejściu na Win 10 nie reinstalowałem systemu.

5 minut temu, yayacek napisał:

Zazwyczaj są problemy z ASIO i wyjściami/wejściami cyfrowymi

Chyba niedługo zderzę się z tym na nowym komputerze. 

16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czas mojego laptopa zmierza do końca... i jak podłączę kartę pod nowego...?

kupisz thinkpada t430 za grosze z win7 fabrycznym i bedzie git

11 minut temu, yayacek napisał:

Czyli masz 0404 USB działającą na Windows 10 na fabrycznych sterownikach. Pogratulować, bo wielu chciałoby, ale niewielu się udaje. Zazwyczaj są problemy z ASIO i wyjściami/wejściami cyfrowymi

no mozna dedykowac po prostu sprzet do tego i tyle - thinkpady z linii T sa niezniszczalne, pracuje na nich od 2006 roku zawodowo w swoich projektach i do teraz wszystkie dzialaja - zaczynalem od T40, windows po wygasnieciu supportu nadal przeciez dziala i nie trzeba go podlaczac do neta

To też jakieś rozwiązanie. Ten mój Samsung jest OK ale bywa, restartuje się z własnej inicjatywy... 

Tak jakby to była AI... 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi