Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy na przód do amplitunera z dolby atmos

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 

Potrzebuję porady co kupić do  kanałów przednich, do słuchania w stereo by brzmiało lepiej niż mój system 7.1.4 dolby atmos z amplitunerem Pioneer SC-LX89. 

Mam wrażenie, że obecnie dźwięk jest w stereo za bardzo metaliczny. Chciałbym coś bardziej delikatnego, a jednocześnie z głębią i odpowiednią rozdzielczością. 

Konkretnie myślę o końcówce mocy, na którą jest wyjście w amplitunerze, producent przewidział...

Do tej pory wyselekcjonowałem końcówki nowe Emotiva basx a2, używane Advance Acoustic MAA-405 i 406, nowy Eversolo F2.

Budżet to 2-4 tys.

Prosiłbym o opinie zwłaszcza tych, którzy znają brzmienie Pioneer serii LX, ale każda porada mile widziana.

Może jednak się mylę i mój wzmak nie jest gorszy od wspomnianych wyżej końcówek...

Slucham każdej prawie muzyki od np.Dire Straits, Mike Oldfield, Andreas Wolenwaider po muzykę filmową np. Hans Zimmer i operową np. Pavarotti, chociaż ten akurat śpiewa i rocka. 

Aktualnie mam zestaw kolumn również Pioneer. Przód to S-FS73A 140W, 4 Ohm i chciałby je zatrzymać, bo całkiem dobrze grają z subem svs SB-1000, a od góry mają dodatkowy głośnik do dolby atmos, co jest niezbędne do oglądania fimów.

Z góry dziękuję.

17 godzin temu, quebe napisał:

Dzień dobry. 

Potrzebuję porady co kupić do  kanałów przednich, do słuchania w stereo by brzmiało lepiej niż mój system 7.1.4 dolby atmos z amplitunerem Pioneer SC-LX89. 

Mam wrażenie, że obecnie dźwięk jest w stereo za bardzo metaliczny. Chciałbym coś bardziej delikatnego, a jednocześnie z głębią i odpowiednią rozdzielczością. 

Konkretnie myślę o końcówce mocy, na którą jest wyjście w amplitunerze, producent przewidział...

Do tej pory wyselekcjonowałem końcówki nowe Emotiva basx a2, używane Advance Acoustic MAA-405 i 406, nowy Eversolo F2.

Budżet to 2-4 tys.

Prosiłbym o opinie zwłaszcza tych, którzy znają brzmienie Pioneer serii LX, ale każda porada mile widziana.

Może jednak się mylę i mój wzmak nie jest gorszy od wspomnianych wyżej końcówek...

Slucham każdej prawie muzyki od np.Dire Straits, Mike Oldfield, Andreas Wolenwaider po muzykę filmową np. Hans Zimmer i operową np. Pavarotti, chociaż ten akurat śpiewa i rocka. 

Aktualnie mam zestaw kolumn również Pioneer. Przód to S-FS73A 140W, 4 Ohm i chciałby je zatrzymać, bo całkiem dobrze grają z subem svs SB-1000, a od góry mają dodatkowy głośnik do dolby atmos, co jest niezbędne do oglądania fimów.

Z góry dziękuję.

Z naszej oferty polecam zwrócić uwagę na króla niedrogich końcówek mocy: Rotel RB-1552 mk2 i alternatywę w klasie D Nad c268 

z rabatem forumowym będzie jeszcze trochę taniej 😉 

Tylko czy do tych kolumn na pewno trzeba końcówki? Ja bym celował w lepsze kolumny. Te wbudowane atomowy to też taki trochę pic na wodę 😉 nic nie zastąpi atmosów w suficie 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

17 godzin temu, quebe napisał:

Potrzebuję porady co kupić do  kanałów przednich, do słuchania w stereo by brzmiało lepiej niż mój system 7.1.4

Końcówki mocy KOMPLETNIE NICZEGO nie poprawią. Jedynie wydasz kasę. Za niskiej jakości dźwięk odpowiada sekcja przedwzmacniacza w ampli. Jeśli chcesz cokolwiek poprawić, musisz kupić przedwzmacniacz stereofoniczny i podłączyć go pod końcówkę mocy amplitunera 

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z naszej oferty polecam zwrócić uwagę na króla niedrogich końcówek mocy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i alternatywę w klasie D 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

z rabatem forumowym będzie jeszcze trochę taniej 😉 

Tylko czy do tych kolumn na pewno trzeba końcówki? Ja bym celował w lepsze kolumny. Te wbudowane atomowy to też taki trochę pic na wodę 😉 nic nie zastąpi atmosów w suficie 

No właśnie, mam podejrzenia co do kolumn i ich brzmienia w stereo. Wkrotce będę miał okazję do ich przetestowania na innym sprzęcie i się zobaczy/usłyszy.

Na razie stand by. 

Ale może ktoś już miał/ma Pioneer sc-lx89 i zechciałby się podzielić swoimi doświadczeniami, bo bez dobrych parametrów nie dostałby certyfikatu Air Studios Monitor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Końcówki mocy KOMPLETNIE NICZEGO nie poprawią. Jedynie wydasz kasę. Za niskiej jakości dźwięk odpowiada sekcja przedwzmacniacza w ampli. Jeśli chcesz cokolwiek poprawić, musisz kupić przedwzmacniacz stereofoniczny i podłączyć go pod końcówkę mocy amplitunera 

No właśnie w tym problem, że nie ma wejścia direct a w amplitunerze, więc sam przedwzmacniacz odpada. 

SC-lx89 to 9 lat temu flagowiec pioneera i ma certyfikat  Air Studios Monitor z Anglii więc powinien brzmieć dobrze, chyba że ma jakiś defekt. 

Myślałem o końcówce również ze wzgldu na Atmos. Mój Pioneer ma 9 wzmacniaczy i wyjścia pre na dodatkowe 2, które wykorzystuję na tył przez kolumny aktywne Microlab.

Mógłbym pozbyć  się tych tylnych Microlabów, przekierować 2 kanały wzmacniające na tył, a przez dodatkową końcówkę mocy sterować przodem. 

Tylko że potrzebna jest lepsza końcówka niż obecny wzmak sc-lx89, a to już chyba wyższa półka. 

Za metaliczny dźwięk chyba odpowiadają jednak kolumny Pioneer. Niedługo je przetestuję na innym sprzęcie. 

Tymczasem zbieram informacje co robić, Pioneer nowy kupiony 6 lat temu, niewysilony, trochę mi go szkoda. Na nowy w tej klasie musiałbym przeznaczyć co najmniej 15 tys. 

Jeśli ktoś ma Pioneera tej serii i kolumny to niech się podzieli doświadczeniami. Są mile widziane.

Dziekuję

40 minut temu, quebe napisał:

No właśnie w tym problem, że nie ma wejścia direct a w amplitunerze, więc sam przedwzmacniacz odpada. 

SC-lx89 to 9 lat temu flagowiec pioneera i ma certyfikat  Air Studios Monitor z Anglii więc powinien brzmieć dobrze, chyba że ma jakiś defekt. 

Myślałem o końcówce również ze wzgldu na Atmos. Mój Pioneer ma 9 wzmacniaczy i wyjścia pre na dodatkowe 2, które wykorzystuję na tył przez kolumny aktywne Microlab.

Mógłbym pozbyć  się tych tylnych Microlabów, przekierować 2 kanały wzmacniające na tył, a przez dodatkową końcówkę mocy sterować przodem. 

Tylko że potrzebna jest lepsza końcówka niż obecny wzmak sc-lx89, a to już chyba wyższa półka. 

Za metaliczny dźwięk chyba odpowiadają jednak kolumny Pioneer. Niedługo je przetestuję na innym sprzęcie. 

Tymczasem zbieram informacje co robić, Pioneer nowy kupiony 6 lat temu, niewysilony, trochę mi go szkoda. Na nowy w tej klasie musiałbym przeznaczyć co najmniej 15 tys. 

Jeśli ktoś ma Pioneera tej serii i kolumny to niech się podzieli doświadczeniami. Są mile widziane.

Dziekuję

Zapewne się okaże, że lepiej kupić wzmacniacz zintegrowany stereo, który może pracować w roli końcówki mocy w kinie. Wtedy podczas odsłuchu muzyki w stereo nie włączasz pionka, a przy kinie wzmacniacz działa jako końcówka. Wtedy tylko potrzebujesz jeszcze źródła. 
No i zostaje temat tych kolumn 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To chyba dodatkowy wzmacniacz zintegrowany przy pracy w kinie musiałby mieć wejście bezpośrednio na swoją końcówkę. 

Jakie byś polecił?

21 minut temu, quebe napisał:

To chyba dodatkowy wzmacniacz zintegrowany przy pracy w kinie musiałby mieć wejście bezpośrednio na swoją końcówkę. 

Jakie byś polecił?

Tak main in, home theater; różnie to nazywają producenci. Jest tego trochę. Z naszej oferty Nady, Rotele, Peachtree Audio, Hegle no tylko ja się obawiam, że przy tych kolumnach to dużo więcej to nie wniesie. 

www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Też uważam, że kolumny mogą dać większą różnicę w brzmieniu niż dorzucanie końcówki mocy. Atmosy zawsze można dokupić oddzielnie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie podjąłem decyzję o wmontowaniu głośników sufitowych na początek z przodu. Dalej zobaczę.

Dzięki wszystkim za udzielanie wskazówek, może ktoś jeszcze coś dopisze... Szczególnie właścicieli podobnego sprzętu zapraszam do wymiany doświadczeń.

• 2 tygodnie później...

@quebe czego używasz jako źródła/odtwarzacza?

Redukcję "metaliczności dźwięku" można uzyskać miękko brzmiącym odtwarzaczem/DAC'iem. Musiałbyś tylko ominąć DSP amplitunera i wyłączyć wszystkie efekty. 

To chyba lepsza i tańsza opcja od wymiany kolumn czy kupowania kolejnego wzmacniacza.

Podejrzenia o metaliczny dźwięk kierował bym jednak w stronę kolumn frontowych.

Aluminiowe membrany mają takie skłonności i żeby to ostatecznie zdiagnozować

można spróbować podłączyć inne kolumny na front.

I na pewno nie takie same, jeśli chodzi o budowę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Uważam że zarówno pod twój amplituner jak i pod twoje kolumny zdecydowanie powinieneś iść w kierunku końcówki atolla. To będzie w brzmienie którego szukasz. Na drugim miejscu projecty oraz starsze nady. Jescze te w AB

Dzięki za wpisy w temacie. Możecie być pewni, że nie idą na marne.

Przetestowałem już prawie wszystkie możliwe podłączenia. DAC i przedwzmacniacz z tego Pioneera wychodzi jednak całkiem dobrze. Bez tego nie dostaliby certyfikatu AirPlay.

Kolumny wychodzą najgorzej. Przetestowałem  z kolumnami Infinity Kappa serii 8.2 które mają nawet podobną(niską) wydajność co moje Pioneery, ale wyższą moc no i bas schodzi dużo niżej. Są one jeszcze bardziej detaliczne i wypełniają dźwiękiem pokój i pewnie sąsiada też. Niespodzianka, mój sc-lx98 nawet daje rady z mocą. Wow!

Jeszcze jest kilka ustawień, których wcześniej nie przetestowałem, a dowiedziałem sie na zagranicznych forach, że barwę dźwięku na mniej metaliczne i szczegółowe można zmienić w ustawieniach dsp. Jest short/ speed/slow, oversampling do 4x i włączyć, bądź nie 32bity. Pewnie zajmie mi to trochę, ale być może oszczędzę sobie zakup nowych kolumn.

Rzeczywiście myślałem o Atoll ewentualnie Emotiva na przód stereo, bo i tak chciałbym zamienić aktywne kolumny (atmos 7.1.4) na wbudowane w sufit, tak jak już zrobiłem dwa dni temu z przodu.

Kolejna sprawa to Pioneer SC-LX89 pracuje w klasie D, a do stereo tak jak piszecie jednak klasa A ciszej i AB głośniej sprawdziłaby się najlepiej.

Kolejne pytanie dotyczy wzmacniaczy/końcówki. 

Atoll, Emotiva, Rotel, NAD, ktoś nawet wpisał o monobloczkach fosi v3, mój znajomy kupił chińskiego  klona i taaak go chwali, ale pojadę i posłucham. Może zabiorę moje kolumny, to byłby dobry pomysł. Od infinity kappa8 do tej pory bolą mnie plecy...

Pozdrawiam 

@quebe co to za bzdury? 😄

Klasa wzmacniacza nie ma znaczenia! 

Klasa A i AB do muzyki - klasa D do filmów? 😀 

To do czego jest klasa G lub XD? 😀

Bzdury czy nie, każdy ma swoje zdanie i szanujmy to, co słyszą nasze uszy, bo to one, oprócz oczu kupują.

A przykład? Miałem ze 20 parę lat temu fikuśną końcówkę Sony ES w klasie D uznaną, drogą, w przodzie do kina domowego najlepszego wówczas Harmana Kardana , do słuchania w stereo.

Wydawałoby się super dopóki nie podłączyłem czystej klasy A Yamahy coś tam, kolegi. Nawet nie ma sensu pisać, przeskok niesamowity w jakości zwłaszcza przy cichym do średniego poziomu. Dźwięk nas otaaaczał i co najważniejsze nie męczył.

I pamiętam nawet, że słuchaliśmy z topowego wtedy playera cd Denona z miedzianymi, grubymi blachami w środku i na tylnej ściance, chyba ważył z 10 kg, no i Pink Floyd. Eeee...taaam...niezapomniane wrażenia pierwszego zetknięcia z prawdziwym hifi. Dziś się mówi banan na gębie.

@quebe są tylko dobre lub niedobre konstrukcje. 

Mam wzmacniacz w klasie AB, waży 18 kg. Chętnie Ci odsprzedam, jeśli uważasz, że te dwie cechy sprawiają, że wzmacniacz jest idealny do muzyki 😄

Co uważam, to uważam. I nic nikomu do tego. 

Natomiast wyczuwam arogancje i kpiny w Twoich wypowiedziach Gargan.

Tu nie ma konkursu "kto ma rację". Piszemy co wiemy i słyszymy

5 godzin temu, quebe napisał:

Piszemy co wiemy i słyszymy

"Zbigniew Łomnik: nie zna się, więc się wypowie."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ten Pioneer grał tak technicznie właśnie przez zaimplementowana klasę D. Co ciekawe później Onkyo w topowych modelach zrobiło to samo , sprzedaż spadła i obie firmy wróciły w topowych modelach to klasy AB. Ta implifikacja nie jest często spotykana. Na razie JBL w to poszedł znowu nowość i podajrze któryś model emotiva.

W każdym razie nie idź w fosi. Będziesz miał to samo co teraz. Atoll starszy nad czy Project grają po prostu ciepłej. I dlatego to jest trop w którym powinieneś sprawdzić. 

Oczywiście brak opłat licencyjnych i brak uzależniania od dostawców modułów klasy D nie miało nic wspólnego z powrotem niektórych firm do klasy AB.... Jasne 🤪

Niektórzy twierdzą, że dodanie końcówki nic nie da, bo winny jest słaby przedwzmacniacz w AVR. Którzy? Nick-a nie podam, bo cytatu szukać mi się nie chce. Ale przed zakupem radzę odsłuch.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ten Pioneer grał tak technicznie właśnie przez zaimplementowana klasę D. Co ciekawe później Onkyo w topowych modelach zrobiło to samo , sprzedaż spadła i obie firmy wróciły w topowych modelach to klasy AB. Ta implifikacja nie jest często spotykana. Na razie JBL w to poszedł znowu nowość i podajrze któryś model emotiva.

W każdym razie nie idź w fosi. Będziesz miał to samo co teraz. Atoll starszy nad czy Project grają po prostu ciepłej. I dlatego to jest trop w którym powinieneś sprawdzić. 

Tak, zgadza się, przywróciłeś pamięć niektórym moim kolegom i szwagrowi. Zacznę testy już wkrótce. Dam znać co kupiłem i dlaczego. Sprawdziłem, rzeczywiście Emotiva w podstawowym modelu to klasa D i się mocno zdziwilem.

Czy ktoś zna i  napisze parę słów o francuskim Advance Acoustic MAA- 406 lub nowszym X-A160 ?

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy twierdzą, że dodanie końcówki nic nie da, bo winny jest słaby przedwzmacniacz w AVR. Którzy? Nick-a nie podam, bo cytatu szukać mi się nie chce. Ale przed zakupem radzę odsłuch.

Tak, w moim przypadku dwie pieczenie na jednym ogniu. Dobra Końcówka na przód i zwolnienie dwóch kanałów wzmacniających - idą na tył. 

Odsłuch jak najbardziej pożądany. Najlepiej z pożyczonym sprzętem i u siebie.

Z doświadczenia wiem, że sprzęt w sklepie i krótko słuchany niewiele daje.

Będzie głośniej czyli lepiej 😁😁

@quebe jeśli mam dać 7000 PLN za chinola to wolałbym kupić Leema The Graviton za 8000 PLN.

Edytowane przez Gargan
4 godziny temu, muda44 napisał:

Zmień te kolumny na np Polk R700. Końcówka nic tu nie da. Da jedynie więcej mocy ale nie jakości.

Czym argumentujesz muda44, co mają lepszego od serii FS73 Pioneer ?

6 minut temu, quebe napisał:

Czym argumentujesz muda44, co mają lepszego od serii FS73 Pioneer ?

Polk R700 to bardzo niedoceniane kolumny na naszym rynku. Gdyby kosztowały z 30k i miały znaczek znanej firmy to by mlaskano tu i tu.

Przeczytaj z uwagą ich test, Redaktora Kisiela z AUDIO. Popatrz na pomiary z AUDIO i z sieci.

A najlepiej wypożycz i porównaj.

Tam masz przepotężny bas ale bas bardzo wysokiej jakości bez podbić. Średnica jak z wybitnych monitorów. Piękna scena, rozdzielczość itd. Góra nieco przygaszona, uspokojona co będzie zaletą do amplitunera.

Kolumny do atmosa też są do kupienia do kompletu. Centralny R400 polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi