Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe/ciemne kable głośnikowe...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.02.2025 o 11:58, Pipeman napisał:

B&W 704

te kolumny mają paskudny kilkudecybelowy rezonans na 4 khz,żaden kabel tego nie naprawi,potrzebna jest ingerencja w zwrotnicę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem to bardziej Jantzen  jest ekstremalnie twardo i jasno grającym kablem dobrym do  zamulonych systemów

Tak to prawda Jantzen daje  chropowaty twardy dźwięk z srebrem na IC Qed Qunex Silver Spiral był już przesyt i robiło się nieprzyjemnie niekiedy   z Chordami Clearway X jest idealnie.

W dniu 28.02.2025 o 08:54, muda44 napisał:

Bowersy grają sucho, technicznie a sybilanty to wina elektroniki a nie kabli. Nie leczy się systemu kablami w sensie coś za coś a tym bardziej coś maskując. Nie tędy droga moim zdaniem.

Najtańsze ciepłe kable to Tellurium Blue II w firmowej konfekcji na bananach. Ciepłe, plastyczne ale mające mniej powietrza to Cardasy 101.

Idąc wyżej Luna Gris są bdb.

Ja polecam Blue II.

Jak to nie pomoże szukaj problemu w elektronice, kablach RCA lub zasilających. Zwłaszcza zasilające zwykłe lub źle dobrane potrafią wysuszyć, wyostrzyć brzminie.

Posiadałem model 705 i nigdy bym nie napisał, że Bowersy grają sucho. Jednak muszę się z Tobą zgodzić, że winna jest elektronika i kabelkami raczej tego nie zmienisz.

De gustibus non est disputandum

11 godzin temu, szpotek73 napisał:

te kolumny mają paskudny kilkudecybelowy rezonans na 4 khz,żaden kabel tego nie naprawi,potrzebna jest ingerencja w zwrotnicę

Ukryta Zawartość

E tam. Peak 3dB to nic. 

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Yankes napisał:

Posiadałem model 705 i nigdy bym nie napisał, że Bowersy grają sucho. Jednak muszę się z Tobą zgodzić, że winna jest elektronika i kabelkami raczej tego nie zmienisz.

To cecha brzmienia ich membran. Posłuchaj dla porównania np Polk Audio na polipropylenie. Ale membrany same z siebie nie zrobią sybilantów

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

E tam. Peak 3dB to nic. 

W tym zakresie to akurat sporo i uwypulka błędy elektroniki w tym zakresie.

@muda44 nie czepiałbym się membran tylko zwrotnic. Bowers stawia na minimalną korekcję. Usłyszysz każdy problem z doborem elementów zestawu.

A już szczególnie błędów w doborze kolumn 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, muda44 napisał:

tym zakresie to akurat sporo i uwypulka błędy elektroniki w tym zakresie.

Nie to że nie ma znaczenia ale widziałem wyższe. No i trzeba by to mierzyć w warunkach domowych.

8 minut temu, Gargan napisał:

@muda44 nie czepiałbym się membran tylko zwrotnic. Bowers stawia na minimalną korekcję. Usłyszysz każdy problem z doborem elementów zestawu.

Ja nie lubię brzmienia tych membran 😉 

3 minuty temu, muda44 napisał:

Ja nie lubię brzmienia tych membran 😉 

Możesz nie lubić brzmienia tych kolumn - membrany same z siebie nie mają "brzmienia". Każdy materiał membran ma swoje parametry, które uwzględnione są w konstrukcji przetworników. Brzmienie to kwestia doboru zwrotnic i obudowy do przetworników.

Audiofile używania takich skrótów myślowych - wszystko im gra. A to tylko dobór określonej kombinacji parametrów poszczególnych elementów zestawu.  

Stąd takie historie o grających kablach i brzmieniu membran.

14 minut temu, Gargan napisał:

Możesz nie lubić brzmienia tych kolumn - membrany same z siebie nie mają "brzmienia". Każdy materiał membran ma swoje parametry, które uwzględnione są w konstrukcji przetworników. Brzmienie to kwestia doboru zwrotnic i obudowy do przetworników.

Audiofile używania takich skrótów myślowych - wszystko im gra. A to tylko dobór określonej kombinacji parametrów poszczególnych elementów zestawu.  

Stąd takie historie o grających kablach i brzmieniu membran.

Niestety mylisz się. Membrany z różnych materiałów miewają różne rezonanse własne w paśmie użytecznym a te dają inne brzmienie. Tego nie zmienisz strojeniem. Mi np na średnicy podoba się brzmienie lnianych membran Focala, Polipropylen XT Seasa ( Vienna, Diapason ) czy z Polk Audio.

57 minut temu, Gargan napisał:

Można pójść do audiologa i sprawdzić czemu nie słyszymy tych +3dB na 4kHz? 🙂

Widzę mój post wyleciał - powtórzę: wystarczy na EQ dać +3dB/4kHz, albo przeczytać w necie, jak zmienia się brzmienie muzyki po podbiciu tej częstotliwości. Z wpisów autora wątku wnioskuję, że wizyta u audiologa jest zbędna.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie patrzcie po wykresach. Nie one grają. 

Głośniki nie są idealne, ale jak miałem wybór Rotel mkII 1592 + 704s3 vs Rotel 1572 mkII + 703s3 to lepiej brzmiał zestaw z mocniejszym Rotelem. 

I udało się kablem załagodzić nielubiany efekt w głośnikach. Kabel za 18 zł rozwiązał problem. Te cudo to kabel antenowy. Przeszedłem znowu z Net radia na FM. Efekt taki jakby całość została przesunięta w dół, średnie przestało podbijać, zeszły w granicę niskie/średnie i ucięło górę. Nabrało wszystko ciepła i zawęziło scenę, co brzmi bardzo przytulnie. Pojawił się charakterystyczny szum radiowy, który dodaje nostalgicznego uroku. Docelowo jeszcze kupię lepszy antenowy.... ale już wiadomo na co pacjent choruje.

18 godzin temu, Gargan napisał:

Ja bym wymienił przy tunerze kabel... ale antenowy 😁

Dzięki, trafiony zatopiony. 

Jakoś cyfry, która grała z uwagi lepsza jakość od anteny była przesunięta w stronę górnych pasm. Wymiana antenówki dała FM właściwe brzmienie.  Cyfrowe radio (dla kilku stacji) poszło w zapomnienie.

Co do samej firmy B&W to są moje trzecie głośniki z tym logo. Lubię ich brzmienie i raczej kolejnym krokiem będą 702s3 lub s4. Ich dolny bass reflex bardzo mi się podoba w wybrzmieniu. Robi się wtedy z nich taki miks B&W i SF biorąc z nich tylko te lubiane aspekty brzmienia. 

8 minut temu, exilir napisał:

Z tego wszystkiego wybrałbym jednak Van Den Hul-a. Mnie zaskoczyły a poszukiwałem podobnego efektu do autora postu. 

Będę testował, wraz z Tellurium Bleu i Black jak trafię na ich wypożyczenie na Śląsku, lub w Łodzi

@Pipeman bez zaskoczenia. Radio DAB ma często realną jakość AAC 64 kbps. To jest dużo poniżej silnego sygnału FM, nawet jeśli stacja radiowa nadaje materiał pierwotnie nagrany w MP3. Do tego dochodzi zmiękczenie spowodowane typem transmisji.

Życzę przyjemnego słuchania.

4 godziny temu, Gargan napisał:

Można pójść do audiologa i sprawdzić czemu nie słyszymy tych +3dB na 4kHz? 🙂

I co ci wyszło?

4 godziny temu, Pipeman napisał:

Dzięki, trafiony zatopiony. 

Jakoś cyfry, która grała z uwagi lepsza jakość od anteny była przesunięta w stronę górnych pasm. Wymiana antenówki dała FM właściwe brzmienie.  Cyfrowe radio (dla kilku stacji) poszło w zapomnienie.

Co do samej firmy B&W to są moje trzecie głośniki z tym logo. Lubię ich brzmienie i raczej kolejnym krokiem będą 702s3 lub s4. Ich dolny bass reflex bardzo mi się podoba w wybrzmieniu. Robi się wtedy z nich taki miks B&W i SF biorąc z nich tylko te lubiane aspekty brzmienia. 

Będę testował, wraz z Tellurium Bleu i Black jak trafię na ich wypożyczenie na Śląsku, lub w Łodzi

Czyli jednak jakosc sygnału z tunera była przyczyną ? ) cyfrowo z radia nie dla wszystkich,  nawet  Radio FM daje radę. 

Edytowane przez bogus18
36 minut temu, Gargan napisał:

Wyszło mi, że mam idealny słuch, więc na audiofila się nie nadaję.

Lub inaczej  !  Wiesz czego chcesz. 

I Szukasz dobrego grania tam gdzie można. 

Godzinę temu, bogus18 napisał:

Lub inaczej  !  Wiesz czego chcesz. 

I Szukasz dobrego grania tam gdzie można. 

Już wiem, że wysoka cena i legendarna marka z jakością nie mają wiele wspólnego. Tyle mnie nauczyły ostatnie lata audiofilskiego hobby. Zbyt tanio nie może być, ale jeśli możesz zaoszczędzić to nawet trzeba. Dzisiejsza audiofilia to bezczelne żerowanie na sentymentach. Z przykrością muszę stwierdzić, że Europa - szczególnie Anglia ugięła się pod naporem chin-fi. Jeśli bardzo podobną jakość można mieć za połowę lub 1/3 ceny to nie ma sensu wydać więcej płacąc tylko za logo 😏

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Supra jest taka gładka, ale nie wiem czy autor osiągnie to co chce kablem. 

Nie ma szans.

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Supra jest taka gładka, ale nie wiem czy autor osiągnie to co chce kablem. 

Oczywiście, liczy się siła wyobraźni.

13 godzin temu, Gargan napisał:

Wyszło mi, że mam idealny słuch, więc na audiofila się nie nadaję.

Rozpaczasz czy nie? Zdrowie najważniejsze.

Możesz być pasywnym audiofilem jak chcesz.

10 godzin temu, zildjian napisał:

Polecam trochę zapomniane XLO Ultra 6

Faktycznie zapomniane! Swego czasu też sam polecałem. Dzięki!

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Możesz być pasywnym audiofilem jak chcesz.

Zabrzmiało prawie jak pasywnym uczestnikiem orgii... 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 godzin temu, Pipeman napisał:

Nie patrzcie po wykresach. Nie one grają

Twierdzisz, że tej górki +3dB/4kHz nie słychać? Zrób sobie na EQ dołek -3dB/4kHz to się przekonasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi