Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.03.2025 o 07:33, Stream napisał:

Nie zapominajcie o audiofilskich bezpiecznikach! Ten drucik podobno też jest ważny

Przekonalem sie o tym w ciagu ostatnich kilku miesiecy. Warto. wypozyczyc, mozna sie zdziwic... 

W dniu 2.03.2025 o 08:18, kangie napisał:

Ciekawe jest to, że są tacy, którzy brną bezgranicznie w okablowanie posiadając zestawy głośnikowe tzw. "muzykalne", wg mojej nomenklatury mdłe, "ze ściśniętym gardłem wokalistki", grające wszystkie realizacje świata na jedną modłę, na jedno kopyto (czyli stała sygnatura brzmieniowa) i szukają tego otwarcia, ożywienia w okablowaniu, gniazdach, wtyczkach itp. Do tego bywają niezbyt wylewni jeśli zacząć dyskusję stricte o muzyce, instrumentach, ich charakteru brzmienia. To przykre, że umysł tych ludzi pali energię w dobór biżuterii audio, a gdzieś ginie sedno sprawy.

Upraszczasz temat. A wielu robi wrecz odwrotnie. Majac super hiper klarowne daci i glosniki, szuka ukojenia w takim bezpieczniku jak verictum, czy kablu jak cardas. 

W dniu 2.03.2025 o 08:36, Gargan napisał:

miałem naprawdę wielkie zaskoczenie po zdjęciu wtyków z kabli głośnikowych

Od zawsze tak gram, kazdy dodatkowy niepotrzebny element zmienia brzmienie, na rozne sposoby mniej lub bardziej korzystne lub nie. 

W dniu 2.03.2025 o 09:17, piotrek7 napisał:

Ale niestety, poziom forum szoruje od dawna po dnie czego dowodem są takie tematy jak ten

Takie tematy zawsze byly tu na forum jesli nie pamietasz, a sporo ludzi odeszlo stad przez trucie doopy i  nagonke antykablarzy... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Spotkałem się z tym, że każdy by w ślepym teście odczuł różnicę, czyli jak kabel pokryje się tlenkami, powstaje zły styk i po prostu coś zaczyna trzeszczeć, najpierw trochę, z czasem coraz mocniej, wymieniamy na dobry kabel i jest bezdyskusyjna poprawa 🙂

Edytowane przez paww

A to nie jest tak, że gra system? Nieraz dobre zgranie elementów - również kabli - powoduje efekt wow - nawet jak masz tanio. Innym razem możesz mieć wszystko z wyższej półki a nie gra to zbyt ciekawie.

Jako potwierdzenie tej tezy podam 2 systemy, które były dla mnie mega sztosem a elementy były w nim zaskakujące.

1 - kolumny Elac FS 407 połączone z amplitunerem Yamahy - nie pamiętam modelu ale był to niski model. Kable audioqesta głośnikowe. Ic brak. Zasilający standard.

2 - kolumny stx domowej roboty na bazie przetworników za 350 zl. Przetwornik IDAC6 mk2 kable głośnikowe wirewold eclipse i ic purist audio. Końcówka mocy 30 W za 600 zl z olx firmy no name. 😉

Po co to pisze? Zeby pokazać, że najlepsze systemy jakie wg mnie u mnie zagrały były zaskakujące i nie były dopracowane co do bezpiecznika - odwrócone koszta... tanie głośniki drogi dac... a grało wow. Niby zestaw glosnikow jest najwazniejszy a tu było zupełnie odwrotnie. 

Kolumny Elac drogie fajne a elektronika za "5 zlotych" i też była baja... kable tam były przypadkowe i tanie. Więc tych dróg jest wiele by osiągnąć cel ale jednak wg mnie najważniejsze by te elementy ze sobą zgrać.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Była bo to dobre kolumny. Ale już gdybyś podłączył do tych 407 mek na przykład model as3200 zobaczył byś że jest jeszcze znacznie ciekawiej. 

To po prostu dobry produkt. 

8 godzin temu, Mikelas76 napisał:

sporo ludzi odeszlo stad przez trucie doopy i  nagonke antykablarzy...

👍

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Była bo to dobre kolumny. Ale już gdybyś podłączył do tych 407 mek na przykład model as3200 zobaczył byś że jest jeszcze znacznie ciekawiej. 

To po prostu dobry produkt. 

👍

i tułąją się po świecie, czy jest jakieś lokalesowe, sensowne miejsce ?

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

i tułąją się po świecie, czy jest jakieś lokalesowe, sensowne miejsce ?

Ale kto? Czy na pewno zacytowałem odpowiednią wypowiedź?

W dniu 1.03.2025 o 20:23, Sofokles napisał:

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk,

A ja napisze że może warto zwrócić uwagę na tzw ''wygrzanie '' kabli. Wiem ,temat dla wielu dyskusyjny .  Też na to nie zwracałem uwagi , dopóki nie miałem u siebie dwóch takich samych kabli.   Interconnect  nowy z sklepu i  drugi który miały już duży nabieg godzinowy. Różnica w prezentacji muzyki dla mnie bezapelacyjnie  dla kabla  już długo używanego.  Zestaw audio  miał przestrzeń , głębia ,muzykalność przekazu.  Wpięcie  sklepowej nówki dało  płaski , zlany przekaz ,dudniący przyklejony do kolumn  bas . Takie same spostrzeżenia miałem  kiedyś z kablem głośnikowym Audioquest , używany kontra całkowita nówka. Używany  dał duży przestrzenny dźwięk a przy nówce dźwięk był dużo mniejszy i przyklejony do kolumn.  Oczywiście teraz "nówka"  już   rozegrana  i ''gra''  przestrzennie .To są moje spostrzeżenia nie inspirowane jakimiś opiniami z netu. Różnice te po prostu zwróciły moja uwagę w trakcie używania .

37 minut temu, dzeus67 napisał:

A ja napisze że może warto zwrócić uwagę na tzw ''wygrzanie '' kabli. Wiem ,temat dla wielu dyskusyjny .  Też na to nie zwracałem uwagi , dopóki nie miałem u siebie dwóch takich samych kabli.   Interconnect  nowy z sklepu i  drugi który miały już duży nabieg godzinowy. Różnica w prezentacji muzyki dla mnie bezapelacyjnie  dla kabla  już długo używanego.  Zestaw audio  miał przestrzeń , głębia ,muzykalność przekazu.  Wpięcie  sklepowej nówki dało  płaski , zlany przekaz ,dudniący przyklejony do kolumn  bas . Takie same spostrzeżenia miałem  kiedyś z kablem głośnikowym Audioquest , używany kontra całkowita nówka. Używany  dał duży przestrzenny dźwięk a przy nówce dźwięk był dużo mniejszy i przyklejony do kolumn.  Oczywiście teraz "nówka"  już   rozegrana  i ''gra''  przestrzennie .To są moje spostrzeżenia nie inspirowane jakimiś opiniami z netu. Różnice te po prostu zwróciły moja uwagę w trakcie używania .

Kable mają pewien wpływ na brzmienie, ale tam nie ma co się wygrzewać, albo gra i się podoba albo się nie podoba. Wygrzewanie kabli to chyba raczej efekt psychologiczny, adaptacja zmysłów, nastawienie emocjonalne itp. Może ktoś uważać inaczej, ma prawo.

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Była bo to dobre kolumny. Ale już gdybyś podłączył do tych 407 mek

to dobre kolumny. muszą mieć jednak "partnera" a nie jest nim kabel 😉

a w każdej kolumnie "jakieś" kable są "wśrodku". idą do głośnika ze zwrotnicy. i raczej mało kto marudzi, nie zmienia i bierze co producent zaimplementował. 😄

21 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

chodzi o to czy migracja na fora zagraniczne, czy jest jakieś sensowne polskie forum...

Zależy czego szukasz. Czy jesteś pomiarofilom czy chcesz porozmawiać o walorach słyszalnych. Na szczęście jeszcze ostatki są. 

7 godzin temu, ro35 napisał:

to dobre kolumny. muszą mieć jednak "partnera" a nie jest nim kabel 😉

a w każdej kolumnie "jakieś" kable są "wśrodku". idą do głośnika ze zwrotnicy. i raczej mało kto marudzi, nie zmienia i bierze co producent zaimplementował. 😄

Od pewnego momentu nawet w środku są montowane bardzo sensowne kable.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zależy czego szukasz. Czy jesteś pomiarofilom czy chcesz porozmawiać o walorach słyszalnych. Na szczęście jeszcze ostatki są. 

a konkretnie, linki adresów ?

Edytowane przez Zbi_Rek
5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

ASR, forum audio, elektroda, grupy Facebookowe, avs, jest sporo forów w US. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to żywy trup podobnie jako ten grajdołek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to żywy trup podobnie jako ten grajdołek

Powiem ci że innego typu dyskusje tam są. Zależy czego szukasz. Ciekawe tematy do znalezienia. No i kultura jest na wyższym poziomie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci że innego typu dyskusje tam są. Zależy czego szukasz. Ciekawe tematy do znalezienia. No i kultura jest na wyższym poziomie. 

po prostu jest kultura ☺️

ok, koniec OT

Moi drodzy ...

Koniec udręki wszystkich audiofilów jest już bliski. Już niedługo koniec wojny kablowej ...

Słyszałem o firmie która pracuje nad kablami "bezprzewodowymi", w których przewodnikiem będzie woda.

Każdy audiofil będzie mógł sobie dopasować owe kable do własnych preferencji np:

Zbyt jasne brzmienie systemu będzie można "przyciemnić" dodając do wody barwnika. Zbyt ciemne brzmienie rozjaśnić dodając substancji fosforyzującej.

Zbyt rozdzielczy system dodajemy żelatyny która zagęści brzmienie, za mało rozdzielczy wlewamy ciężkiej wody ...

Jakże to będzie proste i tanie rozwiązanie ...

Cierpliwości ... rewolucja jest blisko.

Stwierdzenie "kablem audio płynie muzyka a nie prąd" nabierze sensu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, szpakowski napisał:

Moi drodzy ...

Koniec udręki wszystkich audiofilów jest już bliski. Już niedługo koniec wojny kablowej ...

Słyszałem o firmie która pracuje nad kablami "bezprzewodowymi", w których przewodnikiem będzie woda.

Każdy audiofil będzie mógł sobie dopasować owe kable do własnych preferencji np:

Zbyt jasne brzmienie systemu będzie można "przyciemnić" dodając do wody barwnika. Zbyt ciemne brzmienie rozjaśnić dodając substancji fosforyzującej.

Zbyt rozdzielczy system dodajemy żelatyny która zagęści brzmienie, za mało rozdzielczy wlewamy ciężkiej wody ...

Tylko te barwniki i żelatyna muszą być w wysokich cenach aby eksperci usłyszeli różnice. 

5 minut temu, waldi1965 napisał:

Tylko te barwniki i żelatyna muszą być w wysokich cenach aby eksperci usłyszeli różnice. 

Najlepsze ma być to, że wszystkie barwniki i inne substancje praktycznie każdy znajdzie we własnej kuchni ... np wodę gazowaną aby "napowietrzyć" scenę ...

52 minuty temu, szpakowski napisał:

Moi drodzy ...

podlinkuj źródło "słyszenia" 🤭

W dniu 2.03.2025 o 08:17, piotrek7 napisał:

Na razie 2 strony bicia piany. Zakładamy się do jakich rozmiarów rozrośnie się ten bzdurny temat? 15 stron pier.....a o niczym? Ale niestety, poziom forum szoruje od dawna po dnie czego dowodem są takie tematy jak ten

A jednak sie w nim udzielasz i nie jest to twoj pierwszy post tutaj..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

35 minut temu, Zbi_Rek napisał:

podlinkuj źródło "słyszenia" 🤭

Cwaniaczek z Ciebie ... 😉

Chciałbyś dowiedzieć się jak najwięcej i samemu zrobić sobie takie kable ...

Na razie jest to tajemnica handlowa strzeżona ściśle tajnym patentem.  

7 minut temu, szpakowski napisał:

Cwaniaczek z Ciebie ... 😉

Chciałbyś dowiedzieć się jak najwięcej i samemu zrobić sobie takie kable ...

Na razie jest to tajemnica handlowa strzeżona ściśle tajnym patentem.  

i tak watykańska mafir wybolcuje Cie sprzedając święcone wypełnienie 🤭

a swoją drogą nie dopijaj do końca resztek po wczorajszym "śledziku" słuchajac jednocześnie audiofilskich audycji Radio Erewań 🤣

Edytowane przez Zbi_Rek
12 godzin temu, ro35 napisał:

Ludzie (nie wszyscy oczywiscie) kupuja kolumny jako skonczony produkt i traktuja calosc jaka jest..

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

i tak watykańska mafir wybolcuje Cie sprzedając święcone wypełnienie 🤭

Żebym zbezcześcił puszczając przez wodę święconą black metal?

1 minutę temu, rafa napisał:

Ludzie (nie wszyscy oczywiscie) kupuja kolumny jako skonczony produkt i traktuja calosc jaka jest..

I teoria "ostatni odcinek kabla najważniejszy" padła.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Żebym zbezcześcił puszczając przez wodę święconą black metal?

żeby było jasne, nie chcesz zbeszcześcić muzyki black metal święconką ? 💀

19 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie ma nic wspolnego z kablami glosnikowymi..ale dam ci szanse pomyslec nad tym 😉

W dniu 1.03.2025 o 21:11, zapacoustics napisał:

Najwazniejsze w systemie są Zestawy głośnikowe. A idąc krok dalej najwazniejsze są głośniki ( te takie ładne z reguły okrągłe przykręcone do waszych pudełek zwanych dalej kolumnami )
Jesli ktoś zapyta dlaczego?
Odpowiem - To ten element systemu z natury i z zasady jest najbardziej ułomny nie dlatego że ktoś go żle zaprojektował ( chociaż to też 🙂 )ale dlatego że technologocznie i fizycznie ma największe ograniczenia i utrudnienia aby zagrać doskonale.  
I jest najbardziej zróżnicowany jakościowo / klasowo / brzmieniowo.

Nie to że coś tam nie gra - wszystko gra i wszystko ma wpływ na to jak gra cały system, nawet tak często zaniedbywane połączenia. A cały system jest tak dobry jak najsłabszy jego element. Ale to właśnie ten element na końcu toru zwany w mądrych książkach przetwornikiem / reproduktorem ma największy procentowy wpływ.

Zabiłeś towarzystwo ale to szczera bolesna prawda za tym zbieramy na Topowe kolumny a resztę się jakoś dokupi

22 minuty temu, rafa napisał:

A nawet per noga 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, szpakowski napisał:

Moi drodzy ...

Poważnie czy tak jak ja kiedyś opisałem wzmacniacz lampowy na diodach LED. I parę osób się złapało.

• Pokaż nowe odpowiedzi