Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do salonu 6-7k

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko super, tylko że tego Marantza to można nowego za 3000 na Amazonie kupić 😄

Monitory Opery bardzo fajne, miałem je kiedyś, aktualnie od dłuższego czasu ma takie u siebie kolega @dedal75 to może doda od siebie coś więcej... 

Jednak w 22 m2 Opery raczej nie dadzą sobie rady; no, może w kameralistyce 😉 

Wymienione wcześniej Pylony powinny być w sam raz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Świetne te Opery prima są,mega naturalne swobodne granie,we wszystkich aspektach równo i klarownie 🙂 tu padło tyle propozycji, że autorowi w głowie się zakręciło już pewnie 🙂 ach dorzucę ostatnią propozycję z monitorów,pewnie zejdą z ceny pare stówek i nowe 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetne te kolumny polk audio, w tej cenie i jako nowe,dla mnie bezkonkurencyjne 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie powiem, mam już mętlik w głowie... Za duży wybór jak dla mnie, chcę posłuchać Sevens'ów mają HDMI, nie trzeba do nich wzmacniacza, wystarczy podstawowy wiim mini, chcę posłuchać monitor audio Silver 100, ale faktycznie słuchałem kiedyś podłogówek z serii bronze i bas był właśnie jakiś taki "blaszany". Jeszcze chyba podjadę w poniedziałek posłuchać tych ruby 25m2, niewielkie podłogówki podobno dobrze zneutralizowane, z odpowiednim wzmacnieczem/eq może by się udało coś zdziałać.

sam za ta cene w ktorej szukasz teraz kupilem caly zestaw bez suba i gra super jak za ta kase, chociaz jeszcze musi sie wygrzac, takze szczerze polecam, r600+v3mono+zd3, wszystko nowe, na olx zostaly jeszcze tanie r600

• 1 miesiąc później...

Siemanko!

Wracam po dłuższej przerwie, nie znaczy to, że coś kupiłem (jeszcze) 😛

Trochę musiałem podsumować i zdefiniować czego szukam, jaki dźwięk mi pasuje, żeby wybrać jakichś kandydatów na finał. Miałem okazję posłuchać ostatnio Pylon Ruby 25mk2, wraz  z nimi Focal Theva N3. I tak w sumie mnie natchnęło, czego szukam bardziej. Posłuchałem tych Focali i muszę przyznać, że podobały mi się. Granie głębokie, mocne, z dużą ilością szczegółów, mocnym basem - czyli bym to określił dobitnym, rozrywkowym, żywym graniem. Zdecydowanie nie jestem fanem takiego mocno ciepłego grania, raczej neutralne, lubię detal, lubię uderzenie w basie, jednak bez wycofania wokali/średnicy. Powietrze, powietrze, powietrze w graniu, bez koca zdecydowanie są dla mnie ważne.

Zebrałem kolumny, które mogą mi najbardziej przypasować (jakieś odsłuchy miałem) i zostawiłem na placu boju:

* Monitor Audio Silver 100/300 - ciągle się biję podstawkowe/mniejsze podłogowe. Monitory słyną z grania kontrolowanym basem, biorąc po uwagę, że mam niewielką odległość od ściany, plus bliski narożnik ściany, wydaje mi się, że może to być dobra opcja, która nie będzie "dudniła". Poza tym dobra dynamika, detaliczna, bogata góra. Jak się ma seria Bronze względem Silver? Bronzy są dużo tańsze nie powiem

*Bowers and Wilkins 603 S3 (nowe) lub 704 S2 (używane) - wcześniej stwierdziłem, że bowersy nie są dla mnie, ale jak posłuchałem 603 stwierdziłem, że ok, jendak dają czadu fajny bas, znowu detal w górze. Nie wiem czy brać uzywane 704 S2 za połowę ceny nowych 603 S3

*Dali Opticon 6 mk2 - powiem tak, dali oberon 7 mi się bardzo podobały, średnica wysunięta do przodu, bezpośrednie, jedynie no bas był mocny, nie wiem jak z kontrolą w Opticonach, nie chcę żeby trzęsło ścianami, ale mocna propozycja

*Focal Theva N3 - tak jak wyżej, niemniej nie wiem, czy bas nie będzie zbyt mocny/rozlazły

*Triangle Borea 08 - słuchałem ich krótko, ale też mi się podobały, zdaje się, wpasowują się w mój klimat.

I kwestia jaki wzmacniacz pod moje granie? Co nada kontroli w basie, da dynamikę, kopa, banana na twarzy? Z tego co widziałem, to Cambrbdige Audio CXA81 się wpisuje w moje wymania/Rotel A12/A14. 

Bardzo fajnym urządzeniem jakie testowałem był jednak Wiim Amp PRO - wyjście HDMI robiło robotę (sprzęt będzie podłączony też do TV), a także niesamowite opcje EQ (ja jestem z tych co lubią się bawić dźwiękiem).

I teraz kwestia, czy jakieś chińskie wzmacniacze brać pod uwagę - typu SMSL AO300, Loxije A40, Sabaj a30a plus wiim mini, czy brać coś "sprawdzonego: typu rotel/cambridge + wiim mini (czy podłączając optykiem Wiim, można zrobić EQ, przesłać dźwięk po equalizacji do wzmacniacza?)

Dzięki

Mateusz

Odblokowali cię? Jak to możliwe? Tu nie ma pernamentych blokad?

4 godziny temu, MatiSTI napisał:

Monitor Audio Silver 100/300 - ciągle się biję podstawkowe/mniejsze podłogowe. Monitory słyną z grania kontrolowanym basem, biorąc po uwagę, że mam niewielką odległość od ściany, plus bliski narożnik ściany, wydaje mi się, że może to być dobra opcja, która nie będzie "dudniła". Poza tym dobra dynamika, detaliczna, bogata góra. Jak się ma seria Bronze względem Silver? Bronzy są dużo tańsze nie powiem

Różnica jest spora. Bas kamienna barwę. I tak kolumny dobrze sobie radzą z bliskością ścian.

wcześniej stwierdziłem, że bowersy nie są dla mnie, ale jak posłuchałem 603 stwierdziłem, że ok, jendak dają czadu fajny bas, znowu detal w górze. Nie wiem czy brać uzywane 704 S2 za połowę ceny nowych 603 S3

Techniczne brzmienie. Troszkę suche ale niektórzy to lubią. Dużo informacji.

Focal Theva N3 - tak jak wyżej, niemniej nie wiem, czy bas nie będzie zbyt mocny/rozlazły

Jak je dasz blisko to będzie. A dwójki?

Dali Opticon 6 mk2 - powiem tak, dali oberon 7 mi się bardzo podobały, średnica wysunięta do przodu, bezpośrednie, jedynie no bas był mocny, nie wiem jak z kontrolą w Opticonach, nie chcę żeby trzęsło ścianami, ale mocna propozycja

Tylko tu góra jest kompletnie inna. Bas będzie podobny. 

Wzmacniacz to kwestia po wyborze kolumn.

Wracam z wrażeniami dziś z odsłuchów (wszystkie kolumny ze wzmacnaiczem PRIMARE PRISMA I15

* Focal Vestia N2 - Nie wiem czy warunki odsłuchowe czy co, ale trochę nie mogłem wyczuć basu w tych kolumnach, niby słyną z uderzenia, ale jakoś nie do końca to czułem, trochę jakby "chudo" było. Średnica bardzo spokojna, gdzieś tam wokale nie wybijające się przed szereg, górne rejestry dość spokojne. Ogólnie bym określił te kolumny bez szału, coby nie mówić trochę "nudne".

Niestety nie mieli serii Theva, więc trudno mi porównać, aczkolwiek Theva powinny być chyba bardziej "agresywne"? Muszę poszukać gdzieś ich na odsłuch, jestem ciekaw czy te by mnie bardziej wciągnęły

* Monitor Audio Silver 300 - myślałem, że to będzie "czarny koń" ale jednak nie. Może to też kwestia wzmacniacza, ale mimo, że lubię detal to jednak męczyły mnie te kolumny bezpośrednią, trochę piskliwą górą i niestety też przy tym wokalami. Bas był... Dziwny raz wydawał się być za mały, czasem w punkt a czasem jakby to był taki "tani" subwoofer w środku, dużo takiego "boom" - nie przekonałem się do tych kolumn

*Triangle Borea BR08 - nie spodziewałem się niczego po nich i... Mógłbym powiedzieć, że były mi najbliższe. Bas był może trochę za spokojny (ale to może też kwestia wzmacniacza), albo moje przyzwyczajenia do soundbara z suboowferem - fakt, był po prostu pod większą kontrolą. Ale za to co mnie momentalnie kupiło... Średnica - doczytałem, że tutaj są membrany z włókna celulozowego jak w Dali Oberon i poczułem, że nie chowanie średnicy w muzyce z wokalami mnie urzeka. Co prawda chyba tutaj trzeba dobrać bezpiecznie wzmacniacz, bo przy tej bezpośredniości trzeba uważać, żeby wokale nie były ostre w brzmieniu zwłaszcza żeńskie. No i góra... Ta najbardziej mi się podobała z tych 3 modeli. Nie za ostra, nie wycofana, było chyba mogę powiedzieć idealnie

Zanim się zdecyduję na Triangle mam jeszcze w planach posłuchać Focali theva n2//n3 i Dali Opticon 6 mk2 - nie wiem jak te wypadną, zobaczymy i będę dawał znać.

Pytanie - do tych Triangle jaki będzie dobry wzmacniacz? Gdzieś tam wstępnie czytałem, że Marantz PM7000n/Denon PMA 900HNE będą dobrze z tym grały, sprzedawca polecał Camrbdige Audio CXA81, aczkolwiek przy tym stylu grania nie wiem czy nie były za ostry? 

Sorki, że tyle się produkuję, ale z każdym odsłuchem odkrywam bardziej swoje preferencje muzyczne, wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa 🙂

Jak jesteś zadowolony z basu, to oczywiście Triangle, ale gdybyś chciał go nieco

więcej ( o ok. 20 Hz ) rozejrzyj się też za Signature ES 50. Grają podobnie do serii Borea.

Przy tekstylnych kopułkach ( oba modele ) o wzmacniacz bym się specjalnie nie obawiał.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Powiem szczerze, że obserwuję wątek z ciekawością i czekam na rozstrzygnięcie. Choć czasem mam wrażenie, że autor lubi agresywne granie, z wyrazistą górą, może nawet coś w sygnaturę V.

Nie znam wszystkich modeli monitor audio, ale właśnie wszystko psuje u nich ten blaszany nienaturalny bas, zapewne przez to z jakich materiałów są zrobione przetworniki, tak samo było w niektórych kolumnach Cantona, też szczegółowe, wszystko ok, ale ten bas aluminiowy

Słuchałeś na bardzo specyficznym wzmacniaczu. I15 to nie jest wzmacniacz uniwersalny i nie pasuje do każdych kolumn ja na przykład tego połączenia z monitora audio zwłaszcza serią Silver też bym na dłuższą metę nie wytrzymał. Ale jak sprujesz je z denonem to będzie zupełnie coś innego

Jeśli triangle to tutaj też polecał bym Denona, marantza lub audiolaba

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Słuchałeś na bardzo specyficznym wzmacniaczu. I15 to nie jest wzmacniacz uniwersalny i nie pasuje do każdych kolumn ja na przykład tego połączenia z monitora audio zwłaszcza serią Silver też bym na dłuższą metę nie wytrzymał. Ale jak sprujesz je z denonem to będzie zupełnie coś innego

Jeśli triangle to tutaj też polecał bym Denona, marantza lub audiolaba

Mam plan z tego sklepu wypożyczyć Traingle, widziałem na stanie, że mają Denona PMA900 HNE (cenowo w moich właśnie oczekiwaniach jest ten wzmacniacz), mają jeszcze Magnata MR780, nie wiem który lepszy pod te kolumny (Triangle/Monitor Audio) - może bym zrobił jeszcze jeden odsłuch.

Planuję jeszcze podskoczyć do salonu Denona gdzie mają Opticony 6mk2, Focale Theva N3 - czy do tych kolumn ten Denon też będzie ok?

Z sukcesów, udało się zawęzić krąg poszukiwań i sprecyzować wymagania, czuję, że jestem coraz bliżej 😛

Jeszcze w niemczech można dorwać Marantza PM7000n cenowo podobnie, klasowo chyba też. Czym się różnił będzie w graniu Denon PMA900 od PM7000n?

Dzięki

Mateusz

Edytowane przez MatiSTI
W dniu 10.05.2025 o 17:26, MatiSTI napisał:

sprzedawca polecał Camrbdige Audio CXA81

Nie kupuje się kambodży.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

55 minut temu, Misio38 napisał:

Nie kupuje się kambodży.

Na ostatnich odsluchach, facet tez chcial mi wepchnac nowego cambridgea .. pomijam fakt ze to co mi podlaczali do 10tys bylo zdecydowanie slabsze w kwestii jakosci brzmienia ale pokazuje tez to ze cena/jakosc ciagle spada 

W sensie czemu się nie kupuje Cambridge Audio? Zdawało mi się, że są to cenione wzmacniacze?

Inną drogą, ubolewam, że wzmacniacze nie mają HDMi... Chińczyki za tysiaka mają, ale "poważni" producenci wciąż się tłumaczą, że to stereo ma być. A ile kosztuje moduł HDMI w produkcji? 😛

23 minuty temu, MatiSTI napisał:

Inną drogą, ubolewam, że wzmacniacze nie mają HDMi... Chińczyki za tysiaka mają, ale "poważni" producenci wciąż się tłumaczą, że to stereo ma być. A ile kosztuje moduł HDMI w produkcji? 😛

Nieco drożej, ale np. Audiolab 7000A ma 🙂 

Co do Cambridge, kto co lubi 😉 U nas to popularny wybór. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 14.05.2025 o 17:11, MatiSTI napisał:

W sensie czemu się nie kupuje Cambridge Audio? Zdawało mi się, że są to cenione wzmacniacze?

Chodzi o trwalosc komponentow uzytych. Podobno sa slabe 😉 . Mi granie Kambodży nie podeszło

W dniu 14.05.2025 o 15:04, MatiSTI napisał:

Mam plan z tego sklepu wypożyczyć Traingle, widziałem na stanie, że mają Denona PMA900 HNE (cenowo w moich właśnie oczekiwaniach jest ten wzmacniacz), mają jeszcze Magnata MR780, nie wiem który lepszy pod te kolumny (Triangle/Monitor Audio) - może bym zrobił jeszcze jeden odsłuch.

Planuję jeszcze podskoczyć do salonu Denona gdzie mają Opticony 6mk2, Focale Theva N3 - czy do tych kolumn ten Denon też będzie ok?

Z sukcesów, udało się zawęzić krąg poszukiwań i sprecyzować wymagania, czuję, że jestem coraz bliżej 😛

Jeszcze w niemczech można dorwać Marantza PM7000n cenowo podobnie, klasowo chyba też. Czym się różnił będzie w graniu Denon PMA900 od PM7000n?

Dzięki

Mateusz

Moim zdaniem z tych dwóch wzmacniaczy lepiej wypada Magnat. W salonie Denona idzie odsłuchać kilka ciekawych modeli ale trzeba uważać na porady bo to jest jednak sklep dystrybutora z mocnym ciśnieniem na sprzedaż własnych produktów 

Pm7000n jest bardziej równy liniowy w brzmieniu i dużo pełniejszy z nieco bardziej otwartą górą ale wciąż jest ona ciepła. 

W dniu 14.05.2025 o 18:11, MatiSTI napisał:

To są fajne wzmacniacze tylko trzeba je umieć parować z odpowiednimi kolumnami a niestety część osób to przewyższa. 

To nie jest uniwersalny wzmacniacz 

W dniu 8.05.2025 o 10:36, MatiSTI napisał:

Nie wiem czy brać uzywane 704 S2 za połowę ceny nowych 603 S3

Seria 7 podobno o wiele lepsza niż 6

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 18.05.2025 o 09:47, szymon1977 napisał:

Seria 7 podobno o wiele lepsza niż 6

tak i te mniejsze mimo mniejszych znacząco gabarytów jakoś bardzo nie ustępują w tym wypadku. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi