Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuję pomocy w wybraniu audio do 15000zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Najsampierw powiem, że kompletnie się nie znam na technikaliach- kompletne zero. Znam się natomiast na dźwięku- preferuję dźwięk czysty, z ogromnymi szczegółami, pogłębioną głębią i całkiem niezłym basem.

Nie mam nawet zielonego pojęcia jak dobrać wzmacniacz/amplituner (co to za różnica?) do kolumn... Więc jak jakieś dobre kolumny ktoś poleci, to prosił bym również o polecany wzmacniacz- w założonym budżecie 😉

Chciałbym jak najlepsze audio(cały zestaw- przewody, kolumny, wzmacniacz) do 15k.

Proszę o pomoc w wyborze... Używany, ale dobry zestaw spokojnie wchodzi w grę... 

Pomieszczenie około 40-50 M2.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc 

Pozdrawiam 

A jakiego repertuaru słuchasz ? Dźwięk, jaki opisujesz może być na dłuższą metę męczący - robi wrażenie podczas krótkich sesji. Jakbym chciał zażartować, to co opisałem możesz uzyskać z jakichś hi-endowych monitorów studyjnych wspartych subem (+ dobry DAC - monitory są aktywne, więc nie jest potrzebny wzmacniacz). Ale to taki żarcik.

26 minut temu, kikipapierek napisał:

dźwięk czysty, z ogromnymi szczegółami, pogłębioną głębią i całkiem niezłym basem

Tak gra TEAC z polk RESERVE, jakie potrzebujesz źródło?

5 minutes ago, quatross said:

Tak gra TEAC z polk RESERVE, jakie potrzebujesz źródło?

Ale źródło czego?

Myślałem nad kupnem czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo takiego:

Ukryta Zawartość

Coś z wyżej wymienionych nadaje się do dobrego,,koneserowania'' muzyki?

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, kikipapierek napisał:

Ale źródło czego?

Źródło wszelkiej radości w audio, czyli muzyki 😉

Radziłbym pofatygować się do salonów audio. Przedstaw swoje potrzeby tak jak nam tutaj i posłuchaj tego co Ci zaproponują. Zabierz ze sobą ulubioną muzykę, którą dobrze znasz. Po takim wywiadzie wróć i opowiedz co Ci się podobało, a co nie. Wielu forumowiczów chętnie pomoże, ale musi być wiadomo czego naprawdę oczekujesz. W przeciwnym razie efekt końcowy może być dla Ciebie mocno rozczarowujący. 

Byłem już na odsłuchu w top hi-fi audio, ale kolumny, które wywołały u mnie dreszcze, to Bowers & Wilkins 804 D4... Ale niestety w cenie do 15k nie da rady nowych... Bardzo ,,chłodny'' dźwięk z niesamowitym odsłuchem ,,głębi''- szczegółów w tle muzyki, z żadnymi tonami dominującymi- idealnym ,,neutralnym '' dźwiękiem... No MEGA

Ale niestety nie na mój budżet 😭

Bowersy to niestety nie moja bajka, więc nie będę się wypowiadał.

Nie zaproponowali Ci niczego tańszego?

Do Twojego metrażu niezłym wyborem mogą być również starsze (żeby zmieścić się budżecie) ATC scm40.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, kikipapierek napisał:

Dzień dobry,

Najsampierw powiem, że kompletnie się nie znam na technikaliach- kompletne zero. Znam się natomiast na dźwięku- preferuję dźwięk czysty, z ogromnymi szczegółami, pogłębioną głębią i całkiem niezłym basem.

Nie mam nawet zielonego pojęcia jak dobrać wzmacniacz/amplituner (co to za różnica?) do kolumn... Więc jak jakieś dobre kolumny ktoś poleci, to prosił bym również o polecany wzmacniacz- w założonym budżecie 😉

Chciałbym jak najlepsze audio(cały zestaw- przewody, kolumny, wzmacniacz) do 15k.

Proszę o pomoc w wyborze... Używany, ale dobry zestaw spokojnie wchodzi w grę... 

Pomieszczenie około 40-50 M2.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc 

Pozdrawiam 

najlepiej będzie umówić się najpierw na odsłuchy i poszukać "swojego brzmienia". Pomieszczenie spore, więc na pewno duże podłogowe kolumny. Proponuje umówić się w 2-3 salonach i niech Panowie proponują zestawy w założonym budżecie 😉

Zapraszamy do kontaktu z najbliższym salonem celem umówienia się na taką wizytę: https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 hour ago, juro said:

Do Twojego metrażu niezłym wyborem mogą być również starsze (żeby zmieścić się budżecie) ATC scm40.

Te wyglądają i mają charakterystykę ok, ale niestety już nigdzie nie można ich dostać w kolorze, który by pasował do mojego domu(drewno).

Za 15K do tak dużego pomieszczenia to będzie ciężko kupić zadowalający zestaw. 15K to powinien być budżet na same kolumny. I to używane ....

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 hour ago, juro said:

Zaproponowali jeszcze:

2×Devialet Phantom- podstawkowe... Nawet ładnie to gra, ale wygląd tragiczny no i to francuz (jestem uprzedzony do ich wyrobów, ponieważ sam pracuję we francuskiej firmie i wiem, że z zewnątrz jest super, ale wnętrze strasznie przekombinowane)

Albo

2× Audio Pro A48... Te w porządku, ale dźwięk ,,ciepły'', bez wyraźnych szczegółów w tle...

1 minute ago, Piopio said:

Za 15K do tak dużego pomieszczenia to będzie ciężko kupić zadowalający zestaw. 15K to powinien być budżet na same kolumny. I to używane ....

No wzmacniacz to ja mam, ale to śmiech na sali- stary Pioneer... Dla tego pełen zestaw bym potrzebował...😪

3 hours ago, artur 1984 waw said:

A jakiego repertuaru słuchasz ? Dźwięk, jaki opisujesz może być na dłuższą metę męczący - robi wrażenie podczas krótkich sesji. Jakbym chciał zażartować, to co opisałem możesz uzyskać z jakichś hi-endowych monitorów studyjnych wspartych subem (+ dobry DAC - monitory są aktywne, więc nie jest potrzebny wzmacniacz). Ale to taki żarcik.

Generalnie, to słucham wszystkiego- w zależności od nastroju i okazji... Normalnie wieczorami przy herbatce odsłuchuję klasykę- jakiegoś Chopina, Strauss, Czajkowski... Itp., albo jakieś diwy pokroju Olety Adams/ Whitney, czasem lubię sobie jakąś Metallicę, linkin park itp. Ale jak mam imprezkę, to nawet i jakaś techniawka/wixa się też zapuści... Ale do tego ostatniego, to akurat jakość nie musi być jakaś prima-sort 😉

29 minut temu, kikipapierek napisał:

No wzmacniacz to ja mam, ale to śmiech na sali- stary Pioneer... Dla tego pełen zestaw bym potrzebował...😪

Super zestaw z chińskich klonów złożysz za 10K. Końcówka mocy, lampowe pre, DAC Denafrips Enyo + WiiM Ultra. 

15K przeznaczysz na kolumny i będziesz miał bardzo, bardzo dobre granie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@kikipapierek 

Davis Acoustics Ariane 7 = 5590,-

Rotel RA-1572 MKII = 7799,-

Rotel CD 11 Tribute = 1499,-

Wiim Ultra = 1680,-

Razem = 16568,-

Na 100% dostaniesz jakieś rabaty, za które kupisz kable głośnikowe i cyfrowe do podłączenia CD i Streamera.

Przewody głośnikowe kup OFC o przekroju 2,5mm², bez wtyczek ze szpuli. Jakieś tanie weź. Pogadaj w sklepie, żeby Ci doradzili jak najtańsze. Jakby były powleczone cyną to nie będą śniedziały.

Kabel Coax Digital do CD bez szaleństw za 50 PLN styknie, za 100 PLN to już high-end 😁 Wiim'a podłączysz kabelkiem SPDiF Optical w podobnej cenie.

Przepis na katastrofę ...

Kolega jest zupełnie niedoświadczony a Wy lampę proponujecie. Z kolumn sprawdź używane Audiovector a źródło najlepiej coś all-in-one, może od Yamahy i jakieś jasne przewody - z tańszych może Tellurium Blue. 

Cześć 

Opcji tu może być od groma, więc przydałoby się udać na jakikolwiek odsłuch i sprawdzić ze 2/3 opcje. Tak, byś miał ogólny pogląd na sytuację  Kilka fajnych zestawów prezentujemy tutaj, zachęcam do obejrzenia 🙂 

Ogółem jeśli spodobało Ci się brzmienie Bowersa, to warto sprawdzić m.in. Focale, czy Monitor Audio Silver. To też jaśniejsze i bardziej detaliczne granie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 hour ago, Gargan said:

@kikipapierek 

Davis Acoustics Ariane 7 = 5590,-

Rotel RA-1572 MKII = 7799,-

Rotel CD 11 Tribute = 1499,-

Wiim Ultra = 1680,-

Razem = 16568,-

Na 100% dostaniesz jakieś rabaty, za które kupisz kable głośnikowe i cyfrowe do podłączenia CD i Streamera.

Przewody głośnikowe kup OFC o przekroju 2,5mm², bez wtyczek ze szpuli. Jakieś tanie weź. Pogadaj w sklepie, żeby Ci doradzili jak najtańsze. Jakby były powleczone cyną to nie będą śniedziały.

Kabel Coax Digital do CD bez szaleństw za 50 PLN styknie, za 100 PLN to już high-end 😁 Wiim'a podłączysz kabelkiem SPDiF Optical w podobnej cenie.

No, to wygląda ekstra, tylko ktoś mi może wyjaśnić po co mi aż tyle sprzętów? Dotychczas myślałem, że zestaw to: kolumny, wzmachol i przewody, po co mi jeszcze jakieś dwa urządzenia- ale to tak serio pytam dla pogłębienia wiedzy 💪😉

Teraz, kikipapierek napisał:

No, to wygląda ekstra, tylko ktoś mi może wyjaśnić po co mi aż tyle sprzętów? Dotychczas myślałem, że zestaw to: kolumny, wzmachol i przewody, po co mi jeszcze jakieś dwa urządzenia- ale to tak serio pytam dla pogłębienia wiedzy 💪😉

kolega zaproponował jeszcze odtwarzacz sieciowy oraz odtwarzacz CD 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, kikipapierek napisał:

kolumny, wzmachol i przewody, po co mi jeszcze jakieś dwa urządzenia

A z czego będziesz odtwarzał muzykę ? Można jakiś all-in-one. Wtedy masz wszystko w jednym.

Edytowane przez Piopio

Opublikowano (edytowane)

z jakiegoś źródła odtwarzać trzeba, a jak chcesz to robić w jakości Hi-Fi to już od razu mówię, że granie z TV i po Bluetooth to nie jest dobry pomysł 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Na początek uważam, że kupowanie wymienionego przez Ciebie setu:

Ukryta Zawartość

Jest całkiem dobrym pomysłem. Bez szukania kwadratowych jajec a jedynie mając

z tyłu głowy wymianę wzmacniacza na coś konkretnego.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

52 minutes ago, Piopio said:

A z czego będziesz odtwarzał muzykę ? Można jakiś all-in-one. Wtedy masz wszystko w jednym.

Myślałem tak na co dzień to z telewizora, ale jak bym się chciał wieczorami rozczulić nad ładnymi wokalami, to przełączam Jacka do komputera/telefonu i lecimy z tematem 🙂

47 minutes ago, audioburak said:

Na początek uważam, że kupowanie wymienionego przez Ciebie setu:

Ukryta Zawartość

Jest całkiem dobrym pomysłem. Bez szukania kwadratowych jajec a jedynie mając

z tyłu głowy wymianę wzmacniacza na coś konkretnego.

Też mi się nawet podoba ten ,,set'' i mam do niego całkiem blisko na odsłuch- tak, że pewnie zobaczę...

Ukryta Zawartość

@kikipapierek no to CD i streamer nie jest Ci potrzebny. Było tak od razu powiedzieć. 

Ten Rotel ma gniazdo USB do komputera. Nie używasz mini jack.

Daruj sobie tak słaby wzmacniacz jak Marantz PM6004. To nie jest sprzęt do tak dużych pomieszczeń.

Edytowane przez Gargan

Ukryta Zawartość

A takie coś znalazłem... Co o tym sądzicie- warto w to brnąć, czy to już jest przesadna megalomania i totalne wybujenie fantazji... No i czy bym gdzieś za 3-5 tys. Znalazł dobry wzmachol z kablami do nich?

Podoba mi się ten w/w set, ale wciąż mi w głowie grają te bowers-y 804 (to był dla mnie efekt wow!- a poprzednio miałem leciwe już pionner-y), a te podobno na tej samej serii są skonstruowane (series 800)... 

3 minutes ago, Gargan said:

@kikipapierek no to CD i streamer nie jest Ci potrzebny. Było tak od razu powiedzieć. 

Ten Rotel ma gniazdo USB do komputera. Nie używasz mini jack.

Daruj sobie tak słaby wzmacniacz jak Marantz PM6004. To nie jest sprzęt do tak dużych pomieszczeń.

Ta twoja propozycja też jest w sumie spoko- ma wszystko co potrzebuję... 

Dla tego obecnie przetestuję trzy opcje:

- te kolumny wyżej z ogłoszenia z olx- jeżeli podpowiecie mi, że warto w to brnąć

- ten secik od Gargan 

- I ten pełen secik też z olx-a 

Ale jeszcze raz pójdę jeszcze do jakiegoś sklepu na odsłuch, ponieważ w Bydgoszczy do której mam najbliżej(ale i tak daleko) to niestety nie mieli zbyt dużego wyboru...

Aaaa i jeszcze jedno, ponieważ mam starszyznę w rodzinie mocno Tonsilową(ogromny sentyment- wujas to do dzisiaj bolero 200 stan ideał)- ale nie wiem, czy obecnie to ta sama jakość co kiedyś?

Ukryta Zawartość

Pewnie wujas Syrenę 104 tez pielęgnuje 😉 

Ale to zawsze kwestia wymagań, bo dla mnie Bolero to jeden z najgorszych

basów, jakie w życiu słyszałem, choć zasięgu oczywiście trudno mu odmówić.

Ja osobiście postawił bym na Pylon Audio Diamond 30 MKII do tego wzmacniacz CXA81 MKII lub Creek 4040a(oba mają możliwość podpięcia PC po USB, przewód JACK raczej bym odpuścił jeśli zależy Ci na jakości). Ciekawą opcją równiez byłaby Aria No2 lub Silver 500 z Monitor Audio. Nie wiele drożej możesz również dostać wyższą serię Gold300 5G która jest w wyprzedaży z racji pojawienia się nowej linii 6G.

Monitor audio Silver 500 + Arcam sa30

Polk r700 + Cambridge cxa81

Wśród używanego sprzętu wybór będzie jeszcze znacznie większy.

Fajnie że masz swoje oczekiwania i je dobrze opisałeś natomiast pamiętaj do momentu w którym nie posłuchasz sprzętu są one jedynie teorią wiele osób przy odsłuchu zmieniło swój typ preferowanego dźwięku. No chyba że twój opis wynika już z pewnych odsłuchanych sprzętów wówczas jak najbardziej się zgadzam

• Pokaż nowe odpowiedzi