Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy szarlatani i geniusze audio

Rekomendowane odpowiedzi

Przemak , prosta sprawa - jaki jest finalny efekt ? Gdzie wzmacniacz , preamp , zestaw głośnikowy itp ? Gdzie zweryfikowany przykład rozwiązania jakiegoś zagadnienia/problemu - schemat , prototyp , pomiary, opis efektu brzmieniowego , identyfikacja  nowych problemów z tym związanych ? Mnie nie interesuje ,, nauka" , która niczego nie wnosi , nie ma praktycznego zastosowania , ginie w stertach bezużytecznych ,, dzieł naukowych " a służy jedynie potrzebom ,, naukowca" . Jaki pożytek z takiej ,,nauki" oprócz wynagrodzenia dla ,, naukowca" i budowania jego pozycji jako ,,specjalisty" , czyli autopromocji ? 

No i efekt mamy taki , że nasi inżynierowie nie potrafią zrobić urz. audio , które zadowalają odbiorców i odbiorcy chcą je kupować . Czyli pogardzany Fikus pokonał panów inżynierów i panów naukowców z uczelni bo jego ,, szarlatańskie " pomysły kopiują na całym świecie a urządzenia oparte na przestarzałych technologiach kupują za ciężkie pieniądze .

I pewnie zaraz się pojawi szaleniec ( nie myślę o tobie tylko o klakierach ) , który napisze , że ludzie ,,so gupie , głuche i majo nasrane w głowach" . Tylko kogo to obchodzi skoro taki cudak nie daje im niczego konkretnego do wykorzystania . Z puszenia się przemądrzałych ,, fachowców" nie zbuduję wzmacniacza . A to dział DIY . 

...there is no spoon...

Myślę, że chodzi raczej o brak opinii połączonej z argumentacją w postaci alternatywnych rozwiązań.

Co do wyglądu DIY, to wcale tak nie wygląda, że jednego dnia coś się wymyśli, a następnego montuje się układy na płytki.

Co ma dać takie zawyżanie standardu, jak nie zniechęcenie ludzi do prezentacji prototypów w fazie testów, czyli kluczowych momentów budowy urządzeń.

To było do postów z poprzedniej strony

Jarek, taki montaż to nawet w w.cz. jest stosowany.

Jednak  rzeczywiście w cyfrówce lepiej spisuje się inny montaż, pcb wielowarstwowe itd...

Chociaż 40 lat temu wykonywałem układy cyfrowe taką metodą pracujące do ok. 30MHz i działały 🙂

@arturp

Piszesz rzeczy znów bardzo trafne, ale po co mieliby to robić. Robią to w czym widzą korzyść i to ich motywuję.

Team DIY amatorów i audiofili pracujących nad najlepszym wzmacniaczem na świecie? 

Pamiętam jak dawno temu w instytucie opracowaliśmy jakiś prototyp. Miał być przesłany do producenta na testy. No i jak to u naukowców, niekoniecznie znający praktyczne rozwiązania w projektowaniu obwodów elektronicznych, coś tam popsuło się. Urządzenie było złożone z kilkunastu tzw. eurokart PCB w panelu RACK. Kupa analogówki, cyfrówki,... No i trzeba było na dzień następny naprawić... Oczywiście jako najmłodszemu przypadło to w udziale również mi. 

Nie było czasu na zabawy w poprawianie PCB, odpowiedni wydruk (metoda foto wymagająca powiększenia x2), całej chemicznej babraniny (wywoływanie, utrwalanie, suszenie i trawienie). Suszenie to proces kilkugodzinny... 

Zapanowała konsternacja. Wzięliśmy z kumplem lutownice w dłonie... Wyszedł oczywisty  pająk. Kilka pająków bo na kilku kartach... 🙂

Zadziałało. 

Koledzy naukowcy odpowiedzialni za babola po jakimś czasie poprawili konstrukcję. Urządzenie miało jechać na jakieś pokazy. Nie zapomnę jak szef instytutu zatroskany oznajmił, że pojedzie prototyp z tymi oglutowanymi pająkami 🙂... Tego i tak nie było widać.

Jaki stąd wniosek? 

Pająki się zdarzają. Na pięknie wycyzelowanych PCB fabrycznych zauważycie ad hoc dolutowane elementy (głównie poprawiające stabilność).

Nie każdy układ teoretycznie poprawny zadziała. Nie każdy wykonany i działający układ będzie stabilny w innej konfiguracji,...itd.  

Nie ma ludzi nieomylnych.

W dużych projektach ważny jest zespół. Również tu na Forum DIY. Warto aby wzajemnie sobie pomagać, bo w pojedynkę nie ogarnie się analogówki, cyfrówki, teorii sygnałów, linii  przesyłowych...

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do wyglądu DIY, to wcale tak nie wygląda, że jednego dnia coś się wymyśli, a następnego montuje się układy na płytki.

Ludzie szukają ciekawych , niepopularnych rozwiązań bo celem jest ,,lepsze" brzmienie , cokolwiek to oznacza . Prosty przykład z forum - Grzegorz7 wrzucił schemat konwertera I/U do TDA1541A , ze szczątkowymi informacjami . Temat od razu podchwycony przez użytkowników chociaż pojawiły się bardzo konkretne pytania a nawet zarzuty dotyczące praktycznego wykorzystania i oczywiście budowy , bo tego zabrakło . Na szczęście Grzegorz podszedł rzetelnie do tematu i efektem są już płytki , które zaprojektował i udostępnił jeden z użytkowników . Złożył , zmierzył co uważał za niezbędne , posłuchał i stwierdził , że brzmi dobrze . Ja też już mam swoją wersję płytek . Jest konkret w postaci działających urządzeń a autor pracuje nad kolejnymi układami do innych dac-ów . I o to chodzi w DIY . Tylko pogratulować autorowi i oczekiwać więcej . Mimo , że sobie lubimy przygadać ( bo w kilku istotnych sprawach się nie zgadzamy , przynajmniej na razie ) to zyskał  szacunek bo właściwie wszyscy zainteresowani coś zyskali . Nie o to chodzi w tym hobby lub nawet biznesie ? 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, Rick napisał:

To jednak montaż point to point żyje nawet wśród profesjonalistów.

Przemak, gratuluję odwagi. Przecież tam muszą być gluty, tak przez niektórych krytykowane 🙂

Sam najczęściej uruchamiam testowe układy w taki sposób.

No gluty muszą być, przecież takie płytki się glutem łączy 😉

To oczywiście jest prototyp, wiadomo. Ale działa i używam. Produkt finalny tego rozwiązania na razie jeszcze nie powstał...

nagrywamy.com

@arturp

Tym razem się nie zgodzę np. nie były komentowane pomiary, co do zrozumienia zasady działania też mam wątpliwości, ale to nigdy nie było przeszkodą...w sensie i bez tego zadziała.

Godzinę temu, arturp napisał:

Przemak , prosta sprawa - jaki jest finalny efekt ? Gdzie wzmacniacz , preamp , zestaw głośnikowy itp ? Gdzie zweryfikowany przykład rozwiązania jakiegoś zagadnienia/problemu - schemat , prototyp , pomiary, opis efektu brzmieniowego , identyfikacja  nowych problemów z tym związanych ? Mnie nie interesuje ,, nauka" , która niczego nie wnosi , nie ma praktycznego zastosowania , ginie w stertach bezużytecznych ,, dzieł naukowych " a służy jedynie potrzebom ,, naukowca" . Jaki pożytek z takiej ,,nauki" oprócz wynagrodzenia dla ,, naukowca" i budowania jego pozycji jako ,,specjalisty" , czyli autopromocji ? 

No i efekt mamy taki , że nasi inżynierowie nie potrafią zrobić urz. audio , które zadowalają odbiorców i odbiorcy chcą je kupować . Czyli pogardzany Fikus pokonał panów inżynierów i panów naukowców z uczelni bo jego ,, szarlatańskie " pomysły kopiują na całym świecie a urządzenia oparte na przestarzałych technologiach kupują za ciężkie pieniądze .

I pewnie zaraz się pojawi szaleniec ( nie myślę o tobie tylko o klakierach ) , który napisze , że ludzie ,,so gupie , głuche i majo nasrane w głowach" . Tylko kogo to obchodzi skoro taki cudak nie daje im niczego konkretnego do wykorzystania . Z puszenia się przemądrzałych ,, fachowców" nie zbuduję wzmacniacza . A to dział DIY . 

Zupełnie nic z tego nie rozumiem... To jakaś psychoanaliza czy co?
DIY nie zakłada obowiązkowej publikacji ani weryfikacji dokonań przez kogokolwiek poza konstruktorem. Jeżeli z drugiej strony ktoś jednak coś pisze, publikuje, to musi się liczyć z różnymi opiniami na temat swoich dokonań. Proste.
Fikus nie pisze w dziale DIY ani nie publikuje swoich rozwiązań przecież, więc co to za argument? To jest producent.

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

Zupełnie nic z tego nie rozumiem... To jakaś psychoanaliza czy co?

Może chodzi o to,że jak się konstruuje i się ma projekty to się lepiej słyszy,a jak się nie ma swoich projektów,to się nie słyszy i się nie wie i nie wolno wątpić,że inni słyszą to o czym mówią...?

Chodzi chyba o podkreślenie swojego autorytetu.
Bo jak zaproponowałem testy słuchu,to pan @arturp wyszukał inne ciekawsze odpowiedzi zamiast się odnieść.

Ja nie mam swoich projektów i dokonań DIY,nic nie słyszę i nic nie wiem.
Więc jestem w dobrej sytuacji.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

My tu gadu gadu a w tym czasie polski Pylon zakupił znaną austriacką markę :)

Nawiasem- jeden z konstruktorów- pylonowców to daawny użytkownik forum.

Edytowane przez jurek
6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jak zaproponowałem testy słuchu,to pan @arturp wyszukał inne ciekawsze odpowiedzi zamiast się odnieść.

Nie rozumiem jednej rzeczy. Co żeście panowie się tak przypięli do Artura? 

Jedna z bardzo niewielu osób na forum podkreślam DIY,  która coś robi pro publico Bono a wy chcecie go dojech(b)ać????

Robi swoje projekty udostępnia je za free pomaga a wy co?? Za co ten hejt? 

1 minutę temu, Scott L.F. napisał:

Za co ten hejt? 

Z bocznicy . To ci sami panowie , którzy tam zbierają cięgi . Rozszerzają działalność na wątki merytoryczne aby dyskredytować adwersarzy . Ale mnie to nie rusza bo to tylko bezwartościowi trole . Nie ma się czym przejmować . Zgłaszać i eliminować . 

...there is no spoon...

8 minut temu, Scott L.F. napisał:

Nie rozumiem jednej rzeczy. Co żeście panowie się tak przypięli do Artura? 

Jedna z bardzo niewielu osób na forum podkreślam DIY,  która coś robi pro publico Bono a wy chcecie go dojech(b)ać????

Robi swoje projekty udostępnia je za free pomaga a wy co?? Za co ten hejt? 

Czy ja hejtuję?
Kolega chyba się coś zagalopował.
Mam odpowiedzieć za wszystkich czy jak?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Jak widać po wpisach - zero konkretów w temacie . Widział ktoś projekt albo merytoryczny wpis któregoś z tych dwóch osobników ? A ile wpisów prowokacyjnych lub obraźliwych ? 

Proste. 

...there is no spoon...

21 godzin temu, arturp napisał:

Ci ludzie muszą strasznie cierpieć bo choćby się starali do bólu to i tak nie osiągną rezultatu brzmieniowego na tym poziomie co przeciętny obywatel przez wymianę kondensatora w torze sygnałowym. Dramat . Tyle lat chodzili do szkoły i uważają się za specjalistów a okazuje się , że wystarczy wymienić jeden element i muzyka brzmi bardziej naturalnie . Co za klęska ,, nauki" . 🤣

22 godziny temu, arturp napisał:

A może to jednak zwykła zazdrość . Ludzie się starają konstruować najlepsze rozwiązania z technicznego punktu widzenia i nadal nie słyszą tego o czym piszą i mówią słyszący .

12 minut temu, arturp napisał:

Jak widać po wpisach - zero konkretów w temacie . Widział ktoś projekt albo merytoryczny wpis któregoś z tych dwóch osobników ? A ile wpisów prowokacyjnych lub obraźliwych ? 

Proste. 

@arturp odniosłem sie tylko do powyższych postów

Zaproponowałem

Cytat

Bardzo by pomógł wykres z badań słuchu.
Oczywiście nie taki standardowy,gdzie mieża do 8kHz,ale i taki byłby argumentem zamykającym dyskusję.

Z tego co wiem,to @przemak ma możliwość  i kompetencję,oraz doświadczenie przeprowadzenia dobrych profesjonalnych testów słuchu.Ba,chyba pisze na ten temat pracę.
Warto podeprzeć się dobrym,i możliwym argumentem.

@arturp-czy byłbyś skłonny się takiemu testowi poddać,gdyby to było możliwe?
Myślę,że wyniki mogłyby rozwiać wszelkie wątpliwości w dyskusjach z takimi malkontentami jak @bum1234

To tylko formalność.

Wykręciłeś się zmiana tematu i położeniem na szali swojego autorytetu w DIY.

Przecież ja ,ani nikt tego nie kwestionuje!

Lecz jeśli nazywasz kogoś "niesłyszącym" -warto to poprzeć czymś więcej niż własnym słowem.

Argument typu "zrób sam,a potem zajmij zdanie" jest wybacz-słaby.

jest wiele osób,które z DIY nie maja nic wspólnego,sa melomanami czy audiofilami,i maja swoje przekonania.
Jednak przekonania to nie jest prawda obiektywna,jeśli ktoś coś twierdzi,warto to czymś poprzeć.
Argumenty ad personam,czy wyzywanie od troli nie pomagaja w rozmowie.

To niekulturalne i niegrzeczne.
"osobników"?
kto Ciebie tak nazywa,jak Ty innych?

Edytowane przez Pseudodrummer

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

odniosłem sie tylko do powyższych postów

Bujda . Twoje uszczypliwości do niczego się nie odnoszą .

A odpowiadając na twoją zaczepkę dotyczącą mojej głuchoty - jeśli ty nie słyszysz a ja słyszę to kto z nas powinien sobie zbadać słuch ?  Ale tu nie o słuch chodzi ani konkrety tylko prowokowanie awanturki . Ale to też nie ta zakładka . Bocznica .

...there is no spoon...

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Może chodzi o to,że jak się konstruuje i się ma projekty to się lepiej słyszy,a jak się nie ma swoich projektów,to się nie słyszy i się nie wie i nie wolno wątpić,że inni słyszą to o czym mówią...?

Chodzi chyba o podkreślenie swojego autorytetu.
Bo jak zaproponowałem testy słuchu,to pan @arturp wyszukał inne ciekawsze odpowiedzi zamiast się odnieść.

Ja nie mam swoich projektów i dokonań DIY,nic nie słyszę i nic nie wiem.
Więc jestem w dobrej sytuacji.

Chodzi mi o to, że nie ma żadnego powiązania między DIY a publikowaniem efektów swojej pracy czy poddawaniem się pod ocenę. Jedna z drugim nie musi iść w parze - konstruktor DIY może sobie w ciszy i wielkiej tajemnicy grzebać i nadal jest konstruktorem DIY. Dodatkowo nie ma też żadnego obowiązku edukowania kogoś przecież - miło, że ktoś pomaga i pokazuje efekty swojej pracy, ale nie widzę nic złego w tym, że ktoś inny tego nie robi.

23 minuty temu, arturp napisał:

Widział ktoś projekt albo merytoryczny wpis któregoś z tych dwóch osobników ?

Tak wprost zapytam, to do mnie?

nagrywamy.com

13 minut temu, arturp napisał:

A odpowiadając na twoją zaczepkę dotyczącą mojej głuchoty

Czyli przekręcanie mojej wypowiedzi

13 minut temu, arturp napisał:

jeśli ty nie słyszysz a ja słyszę to kto z nas powinien sobie zbadać słuch ?  Ale tu nie o słuch chodzi ani konkrety tylko prowokowanie awanturki . Ale to też nie ta zakładka . Bocznica .

i zero konkretów,za to prowokacja z personalką.
liczyłem na coś więcej,merytorycznie.

Przepraszam.
Miałem Cie za osobę,która potrafi rozmawiać,nie uciekając się do takich zabiegów.
Pomyliłem się.

@arturp
Życze miłego Weekendu i Wszystkiego Dobrego!

17 minut temu, przemak napisał:

Chodzi mi o to, że nie ma żadnego powiązania między DIY a publikowaniem efektów swojej pracy czy poddawaniem się pod ocenę. Jedna z drugim nie musi iść w parze - konstruktor DIY może sobie w ciszy i wielkiej tajemnicy grzebać i nadal jest konstruktorem DIY. Dodatkowo nie ma też żadnego obowiązku edukowania kogoś przecież - miło, że ktoś pomaga i pokazuje efekty swojej pracy, ale nie widzę nic złego w tym, że ktoś inny tego nie robi.

Zgadzam się.

Oglądam "Mam talent". 

Jakiś gościu połyka ogień, ktoś tam śpiewa czy fruwa na linie...

Rzeczywiście niektóre talenty godne podziwu. 

Połykać ogień to prawdopodobnie każdy potrafi.

Mam taki pomysł aby "słyszący" wzięli udział w "Mam talent". Marcin Prokop zmieniałby kondensatory a przedstawiciel Forum AS odgadywałby jakiego jest on koloru. To byłoby coś... 

Ale kończę bo znowu jakaś pani na rurze... Talent jednak pospolity...   

23 minuty temu, przemak napisał:

nie ma żadnego powiązania między DIY a publikowaniem efektów swojej pracy

I tak się to kręci . Skutek - ciekawe projekty realizują tylko hobbyści . A trole przyklejają im łatkę ,, szarlatanów " bo pusta złośliwość nic nie kosztuje i nie wymaga zdobywania wiedzy ani wykonywania pracy . Ale za to dużo radości daje bezużytecznym trolom szukającym sposobów na podbudowanie nadwątlonego ego ... 🤣

...there is no spoon...

11 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Oglądam "Mam talent". 

Jakiś gościu połyka ogień, ktoś tam śpiewa czy fruwa na linie...

Rzeczywiście niektóre talenty godne podziwu. 

Połykać ogień to prawdopodobnie każdy potrafi.

Mam taki pomysł aby "słyszący" wzięli udział w "Mam talent". Marcin Prokop zmieniałby kondensatory a przedstawiciel Forum AS odgadywałby jakiego jest on koloru. To byłoby coś... 

Ale kończę bo znowu jakaś pani na rurze... Talent jednak pospolity...   

Filmik z polykaniem ognia w Twoim wykonaniu  możesz wrzucić.

:)

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Mam taki pomysł aby "słyszący" wzięli udział w "Mam talent".

Nie lepiej aby ,,niesłyszący" kupili albo pożyczyli i usłyszeli to co inni słyszą ? Zamiast wymyślać historie aby się usprawiedliwić . Przed samymi sobą , bo słyszącym to już nie jest potrzebne . Warto mieć trochę pokory bo jeśli ktoś ,, idzie w zaparte" wbrew doświadczeniom innych , to traci wiarygodność . 

...there is no spoon...

J

5 minut temu, jurek napisał:

Filmik z polykaniem ognia w Twoim wykonaniu  możesz wrzucić.

🙂

Jurek, ale z rurą dasz radę...?

Wykręć sobie BR i spróbuj...

19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

J

Jurek, ale z rurą dasz radę...?

Wykręć sobie BR i spróbuj...

Nagrałem. Nie chciałbyś tego oglądać...

Teraz Twoja kolej.

Edytowane przez jurek

Próbuję jedynie rozładować atmosferę. 

A tak na poważnie. Dzisiaj zadymił mi elektrolit. Prawie połykałem ogień... 

Ale nie dziwota; włączyłem odwrotnie napięcie...

Trochę napuchł. Trzymam go. Jutro sprawdzę jak gra...

Dzisiaj zadymił mi elektrolit. Prawie połykałem ogień... 
Ale nie dziwota; włączyłem odwrotnie napięcie...
Trochę napuchł. Trzymam go. Jutro sprawdzę jak gra...

To może być przełom.

ATSD, gaśnicę i koc gaśniczy masz?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

bo pusta złośliwość nic nie kosztuje i nie wymaga zdobywania wiedzy ani wykonywania pracy

Tak.
Ty to wiesz najlepiej.
Ochłon proszę.

Ale za to dużo radości daje bezużytecznym trolom szukającym sposobów na podbudowanie nadwątlonego ego

nomen omen.

Czemu brniesz w złośliwość,zamiast zniszczyć adwersarza argumentami?

57 minut temu, arturp napisał:

Warto mieć trochę pokory bo jeśli ktoś ,, idzie w zaparte" wbrew doświadczeniom innych , to traci wiarygodność . 

To odnosi sie także do Ciebie?

Skąd ta zawiść,hejt na innych?

Jak tak można rozmawiać?
.

..

Edytowane przez Pseudodrummer

• Pokaż nowe odpowiedzi