Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor zrodla do plikow

Rekomendowane odpowiedzi

Temat jakich wiele ale mam zagwozdke i licze na dobre rady

Szukam zrodla do mojego zestawu - wymiana kolumn i wzmacniacza nie wchodzi w gre i te elementy toru zostaja.

Wzmacniacz to koncowka mocy Cary CAD200. Swietna koncowka ktora ma najlepsze cechy wzmacniaczy lampowych ale tez potrafi przylozyc kontrolowanym basem. Prefereowane XLR'y - nie chce przechodzić na RCA

Kolumny XTZ 99.38mk2 - kolumny trafily idealnie w moj gust - czyli amt na gorze, magnez na srednicy i 10 cali aluminium na basie 

Pytanie teraz co dalej? dac z regulacja glosnosci? Pasywny preamp? Raczej chce uniknac aktywnego pre

Uzywalem kilku DACow z regulacja glosnosci i dopiero wstawienie tlumikow na xlr -30db przenioslo zestaw na oczekiwany poziom jakosciowy

Budzet gietki - jak trzeba bedzie to doloze ale powiedzmy chcialbym sie zmiescic w 6k

W tej chwili gram z laptopa i eversolo z6 

Najlepiej jesli zrodlo bedzie transparentne i nie bedzie mocno ingerowalo w brzmienie kolumn i wzmaka

https://www.audiostereo.pl/topic/169630-wybor-zrodla-do-plikow/

Rewelacyjna koncowka mocy,u mojego kolegi napedza bowersy 802,a gdy tu na forum zaproponowalem ja forumowiczowi stwierdzil dzban ze to nieznana niszowa firemka.

Jesli pre pasywne to na transformatorach.

Np Vinius tvc 04

Sprzedajesz Eversolo Z6 (kiepskie) i nabywasz używane Eversolo DMP-A8.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, biniek napisał:

Temat jakich wiele ale mam zagwozdke i licze na dobre rady

Szukam zrodla do mojego zestawu - wymiana kolumn i wzmacniacza nie wchodzi w gre i te elementy toru zostaja.

Wzmacniacz to koncowka mocy Cary CAD200. Swietna koncowka ktora ma najlepsze cechy wzmacniaczy lampowych ale tez potrafi przylozyc kontrolowanym basem. Prefereowane XLR'y - nie chce przechodzić na RCA

Kolumny XTZ 99.38mk2 - kolumny trafily idealnie w moj gust - czyli amt na gorze, magnez na srednicy i 10 cali aluminium na basie 

Pytanie teraz co dalej? dac z regulacja glosnosci? Pasywny preamp? Raczej chce uniknac aktywnego pre

Uzywalem kilku DACow z regulacja glosnosci i dopiero wstawienie tlumikow na xlr -30db przenioslo zestaw na oczekiwany poziom jakosciowy

Budzet gietki - jak trzeba bedzie to doloze ale powiedzmy chcialbym sie zmiescic w 6k

W tej chwili gram z laptopa i eversolo z6 

Najlepiej jesli zrodlo bedzie transparentne i nie bedzie mocno ingerowalo w brzmienie kolumn i wzmaka

Ja mam rme dac,ze wspaniałą regulacją.
Jest bardzo transparentne,co dla niektórych jest wadą.
Ale u Ciebie chyba lepiej jak mówi PioPio-sprzedać A6 i kupić A8

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ale u Ciebie chyba lepiej jak mówi PioPio-sprzedać A6 i kupić A8

Z6 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też jestem tego zdania że to może byc dobry kierunek

Natomiast macie jakieś informacje, sprawdzian w praktyce jak radzi sobie w roli transportu samo A8 względem A6?

Jestem zdziwiony piopio że nie zaproponowałem czegoś znacznie tańszego + izolacja.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jestem zdziwiony piopio że nie zaproponowałem czegoś znacznie tańszego + izolacja.

DAC Eversolo Z6 jest kiepski. Lepiej go wymienić na coś z porządnym analogowym PRE.

Cześć, DMP-A8 od EverSolo będzie fajną opcją jako streamer z DACiem i pre. Możesz też sprawdzić np. Silent Angel Bremen B2 + iFi Neo iDSD 2, które moim zdaniem ma bardzo ciekawe pre 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Piopio napisał:

DAC Eversolo Z6 jest kiepski. Lepiej go wymienić na coś z porządnym analogowym PRE.

Rozumiem. Dziękuję za informację.

Wyraźnie to lepiej gra jako pre niż A6?

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wyraźnie to lepiej gra jako pre niż A6?

Osobiście nie słyszałem ale patrząc od strony technicznej to tak. Nie po to ładowali analogowe PRE do A8 było brzmiało podobnie. 

19 minut temu, Piopio napisał:

Osobiście nie słyszałem ale patrząc od strony technicznej to tak. Nie po to ładowali analogowe PRE do A8 było brzmiało podobnie. 

A no właśnie bo od strony technicznej czy A6 też nie ogląda ok? A gra nie tak sobie.

Poczytaj sobie o Mano ULTRA mkIII Farad Music Streamer. W Polsce mało popularny ale ma ogromny potencjał.

Kupisz go w Holandii u Josa i Roba na MagnaHiFi.com

Rewelacyjne wsparcie i bardzo dobre ceny.

Ale jeśli potrzebujesz lepszego wyglądu i LCD to nie będzie dla Ciebie.

25 minut temu, biniek napisał:

A czy NAD C658 sprawdzi sie jako streamer i preamp do sterowania koncowka? 

Funkcjonalnie wyglada dobrze. Ktos go sluchal?

Sprawdzi się. Zwłaszcza, że ma DIRAC. A to w niezaadaptowanym pomieszczeniu bardzo pomaga. 

Klasa średnia. 

W dniu 11.03.2025 o 09:16, Piopio napisał:

To, to!

Padł w wątku już trop Magna Hi-Fi. I tym tropem był poszedł.

Do laptopa (bo nie ma lepszego źródła) zamówiłbym tam DAC Holo Audio Spring Level 2 z dołożonym modułem analogowego p/wzmacniacza - to jest chyba 600€ dopłaty.

A jeśli iśc na full wypas to dobry DAC (według uznania - po sprzęcie sądząc jesteś doświadczonym userem i żadnych porad nie potrzebujesz) i lampowy preamp też wg uznania.

Aha  i jeśli nie zamawiasz Springa w wersji Kitsune (tam jest wejście USB z absolutnego topu) to potrzebujesz domówić jakiś quality DDC. Mają tam np. Singxera SU-6, którego posiadam i mogę bez zastrzeżeń polecić. Dopłata do Kitsune jest podobna do Singxera, warto więc Kitsune rozważyć, bo oprócz super układu wejściowego USB masz tam jeszcze trafo nawijane srebrną taśmą i w pełni srebrne okablowanie wewnętrzne.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 14.03.2025 o 21:22, il Dottore napisał:

Aha  i jeśli nie zamawiasz Springa w wersji Kitsune (tam jest wejście USB z absolutnego topu) to potrzebujesz domówić jakiś quality DDC

Sam od niedawna myślę o zakupie dac Springa 3.. Chciałem level 2 z droższym modułem usb ale niestety nie ma takiej opcji. Ani Magna, ani Wildism nie wysyłają takiej konfiguracji. Czyli albo l2 albo l3 Kte.

Dostałem oferty z w/w sklepów z niewielkim rabatem i różnica między l2 a l3 wynosi ok. 3kzł., imho nie warta dopłaty. Poza tym nie doszukałem się w necie żadnej wiarygodnej informacji, o bezpośrednim porównaniu i lepszości modułu enhanced w stosunku do standardu, w żadnym teście i realnym wpływie na brzmienie (łącznie z opiniami dystrybutorów).

Nawet Jussi, twórca Hq playera nie widzi technicznych powodów zmiany na drożdzy, bardziej rozbudowany moduł usb.

Standardowy, mierzy się i działa bardzo dobrze. Co do jakości wejść usb/i2s opinie kształtują się 50%/50% na zachodnich forach.

Osobiście chciałbym korzystać tylko z połączenia usb (po drodze jeszcze dodatkowa izolacja Altor), aby móc bazować na os hq playera bez ograniczeń, ale jak się okaże, że lepszym rozwiązaniem będzie jednak (taki czy inny) ddc z zegarem ocxo, zamiast "topowego usb", to kasa za dopłatę do wersji kte, pójdzie na marne..

Na tą chwilę, za ok. 11kzł, można kupić level 2 w holenderskim Magna hifi (z podatkiem vat) i chyba jest to najlepsza opcja/oferta.

Edytowane przez Genezyp
dop.
6 godzin temu, Genezyp napisał:

Na tą chwilę, za ok. 11kzł, można kupić level 2 w holenderskim Magna hifi

Level 2 to jest praktycznie jedyny DAC jaki biorę pod uwagę w ramach ew. apgrejdu. W normalnych pieniądzach nic lepszego się nie kupi. No może jeszcze Venus 15'th i włoska Aqua - gdybym wygrał w Euromillions. 🙂 

Ale mówiąc szczerze to szkoda mi kasy - poziom zadowolenia z Havany po aplikacji DDC jeszcze nigdy nie był tak wysoki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bez przesady dottore..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, il Dottore napisał:

Level 2 to jest praktycznie jedyny DAC jaki biorę pod uwagę w ramach ew. apgrejdu.

Słuchałem u znajomego kiedyś Springa 2 i Cyana i bardzo mi się ta prezentacja podobała. Cyan 2 jest bardzo ok, ale bezpośrednio po przełączeniu, słychać było większą kulturę i wyrafinowanie Springa, to mój dźwięk (nos) a z os hqp, dla mnie jeszcze lepiej.

17 minut temu, marynarz80 napisał:

Bez przesady dottore..

NOT Optologic!

To jest stara La Scala nie na dyskretnej drabince. Tam są chipy BB,

Realnie można wyjąć Optologic w Europie nowy w zamkniętym kartonie poniżej 5000€.

14 minut temu, Genezyp napisał:

mój dźwięk (nos) a z os hqp, dla mnie jeszcze lepiej.

Ja nie mam doświadczenia z OS/NOS. Brak odpowiedniego sprzętu. Mój DAC jest NOS z założenia i konstrukcji i OS nie posiada.

Natomiast gdy przełączam OS/NOS w moim donglu R2R Cayina to wolę NOS. OS sztucznie wygładza.

Edytowane przez il Dottore

15 minut temu, il Dottore napisał:

Natomiast gdy przełączam OS/NOS w moim donglu R2R Cayina to wolę NOS. OS sztucznie wygładza.

Może tak być, hq player to inna bajka🙂

W dniu 14.03.2025 o 21:22, il Dottore napisał:

zamówiłbym tam DAC Holo Audio Spring Level 2 z dołożonym modułem analogowego p/wzmacniacza - to jest chyba 600€ dopłaty.

Jak bym nie miał pre, też bym tak zrobił👍.

Dwie pieczenie na jednym ogniu i zbalansowane wyjście xlr na końcówkę.

Moim typem byłby ten DAC: Audio-GD R8 mk3 - Balanced R2R DAC

Jest tańszy od Holo Audio SPRING 3 DAC Level 2 (R2R - DSD1024) a gra fenomenalnie muzykalnie.

A jeśli potrzebujesz przedwzmacniacz to ten: Audio-GD HE1 MK3 - Regenerative PSU Balanced Preamplifier.

Wtedy możesz je połączyć dedykowanym kablem ACSS, który daje dużo dobrego.

Edytowane przez Adams32
  • 3 tygodnie później...

Wyrzucilem z toru laptopa na rzecz streamera po coaxialu i to byl kolejny krok do przodu

Czy ew jesli nie potrzebuje w dacu wejscia usb to jakies starsze konstrukcje sa warte zainteresowania? 

43 minuty temu, biniek napisał:

Wyrzucilem z toru laptopa na rzecz streamera po coaxialu i to byl kolejny krok do przodu

Czy ew jesli nie potrzebuje w dacu wejscia usb to jakies starsze konstrukcje sa warte zainteresowania? 

Bardzo dużo osób chwali tego daca, często słyszałem w filmach z Youtuba że brzmi nie gorzej a nawet lepiej od tych nowych daców z okolic 4000zł, nawet tych R2R.

Jeśli to dla ciebie drogo to poszukaj używanego.

Ukryta Zawartość

A można też iść inną drogą do laptopa dodać konwerter DDC, ale to też koszt 2-3 tys zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

49 minut temu, biniek napisał:

Poszukaj nowych chińskich konstrukcji DIY za starymi chipami na Ali. 

1 godzinę temu, biniek napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość