Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Jakie są Wasze doświadczenia z taką konfiguracją? Dopowiem, że chodzi oczywiście o podłączenie kabla głośnikowego single-wire z obu stron do kolumny, która posiada dwie pary terminali (LF i HF). Czy stosując zworki (osobną kwestią jest czy tego samego producenta kabli, czy inne) można / jest rekomendowane / warto podłączyć kabel single-wire po przekątnej - tzn. + do HF a - do LF ? Ciekawe, bo sprawdzałem w instrukcji moich Sonus Faber Olympica I. I co ciekawe, w moim - starszym modelu - producent takiej konfiguracji nie podaje ( przy połączeniu single-wire), ale już w nowszej wersji (Nova) podaje właśnie taką, tzn. "po przekątnej". Najważniejsze - czy podłączając w ten sposób można coś popsuć? 

Nie mozna nic popsuc.
A jesli konfekcjonujesz kable samemu, to nie potrzebujedz zadnych zworek tudziez innych kabelkow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0026.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Myślę, że można popsuć ... dwa razy mniej, niż podłączając na dolne zaciski 😉 

Wszystko zależy zarówno od oczekiwań wobec kolumn, jak też jakości zworek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Można pod górne, można pod dolne i można na krzyż. Co komu pasuje. Miałem ProAc długo i kiedyś się w to bawiłem, tzn testowałem różne konfiguracje. Zwory miałem Nordosta. Może sobie wmawiałem a może nie, ale najlepiej mi grało na krzyż 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Można pod górne, można pod dolne i można na krzyż. Co komu pasuje. Miałem ProAc długo i kiedyś się w to bawiłem, tzn testowałem różne konfiguracje. Zwory miałem Nordosta. Może sobie wmawiałem a może nie, ale najlepiej mi grało na krzyż 😉

Również tak robię i góra jest u mnie bardziej otwarta,też w ProAc.

Zwory fabryczne.

Teraz, darwroc napisał:

Również tak robię i góra jest u mnie bardziej otwarta,też w ProAc.

Zwory fabryczne.

Zobacz jeszcze co wniesie wymiana na krótkie odcinki porządnego przewodu. U mnie dużo to dało 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zobacz jeszcze co wniesie wymiana na krótkie odcinki porządnego przewodu. U mnie dużo to dało 😉

Kolumny kilka dni u mnie.Coś proponujesz? Chętnie skorzystam.

OK, będę próbował. To połączenie krzyżowe ma sens, bo jak się zainwestuje w droższy przewód SW to jego brzmienie wpłynie zarówno na dolne jak i górne pasmo a jak się podłączy tylko pod HF albo LF to przecież będą grały "zworki". 

54 minuty temu, darwroc napisał:

Kolumny kilka dni u mnie.Coś proponujesz? Chętnie skorzystam.

Proponuję je najpierw wygrzać, a ProAc mocno się zmienia i potrzebuje czasu 😉

Który model kupiłeś?

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Proponuję je najpierw wygrzać, a ProAc mocno się zmienia i potrzebuje czasu 😉

Który model kupiłeś?

D20R.Już wygrzane,kupiłem używane.

45 minut temu, darwroc napisał:

D20R.Już wygrzane,kupiłem używane.

uwielbiam te kolumny 😉 Gratulacje!

www.tophifi.pl

Ciekawe skąd ten temat ... - jest za jasno i za dużo szczegółów czy wręcz odwrotnie ?

Ale możliwości podłączenia do 4 zacisków jest niewiele 😉 i pewnie prędzej czy może

później temat się niemal z marszu rozwiąże.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

45 minut temu, audioburak napisał:

Ciekawe skąd ten temat ... - jest za jasno i za dużo szczegółów czy wręcz odwrotnie ?

Ale możliwości podłączenia do 4 zacisków jest niewiele 😉 i pewnie prędzej czy może

później temat się niemal z marszu rozwiąże.

Heh u mnie jest 6 zacisków, można zaszaleć  z kombinacjami.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Z ciekawości. Akurat bawię się trochę kablami i nie do wszystkich single-wire mam zworki tych samych producentów.

Jakie zworki stosujecie? Widzicie jakiekolwiek różnice między różnymi rodzajami zwór?

Widziec widzimy, ale czy slyszymy?

Mogę się tu oczywiście mylić, ale rozwiązanie chyba jednak nie zostało wprowadzone

przez producentów żeby otwierać przewód doktorski w temacie zworek 😉 

Fakt, że jak ktoś słyszy różnice w barwie, to może sobie coś skorygować właśnie

położeniem kabli czy wymianą samych zworek. Jest małe poletko 😉 do popisu.

16 minut temu, Mark75X napisał:

Jakie zworki stosujecie? Widzicie jakiekolwiek różnice między różnymi rodzajami zwór?

Fabryczne albo zrobione z kabelka.
Nie.
Róznica jest optyczna.

3 minuty temu, Gargan napisał:

Tylko koniecznie trzeba użyć zworek ekranowanych 🤣🤣🤣

Bo?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A ja przekornie doradze jak już najlepsze kable w osobistym świecie mamy pojedyńcze, odkręcić terminal odlutować obie pary, odciąć żuzyte końcówki, zarobic nowe skręcić pary zacynować razem i przylutować tylko do jednej pary. Im mniej po drodzę tandetnych połączeń tym lepiej.
jeśli nasz terminal przypomina taki to:

Ukryta Zawartość

zmieniamy gniazda na minimum takie

gniazdo.jpeg

ale jednocześnie sprawdzamy czy  blaszki na gniazdach w zestawie nie są stalowe bo często są dokupujemy osobno takie bardziej miedziane

punkt.thumb.jpg.870af565b0135d693e3b2741fbf619fe.jpg

Zignorowac co jest napisane powyzej jesli:
- kolumny są nowe na gwarancji
- mamy 1,5 lewej ręki i nie wiemy jak wygląda lutownica.

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics

Widziałem taki sposób podłączania dość często jeżeli mamy seryjnie zamontowane blaszki jako zworki. Jeżeli te blaszki są wymienione na odcinki kabla to myślę że to krzyżowe połączenie nie ma znaczenia. 

Osobiście w kolumnach zawsze szedłem właśnie w tą stronę czyli wymienić standardowe zworki na jakiś krótki odcinki przyzwoitego kabla albo jakiegoś o konkretnej sygnaturze brzmienia