Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marketing to w jakimś sensie budowanie legendy, zadowolenia, no i w rezultacie potrzeby posiadania. W jakimś tam zakresie słychać różnicę między cyfrowymi połączeniami, mimo że z użytkowego punktu widzenia to wpływ jest prawie żaden. Wystarczy poprzepinać kilka DAC ów i kilka przewodów i zarejestrować w pamięci różnicę. Dla przewodów będzie to na granicy percepcji, czego nie można będzie powiedzieć o DAC ach.

16 minut temu, bum1234 napisał:

Wulgaryzmem usiłujesz zamaskować własną ignorancję?

Obejrzyj wreszcie jakieś męskie kino a nie Bridget Jones czy słuchanie Sanah. Strasznie wrażliwy jesteś.

Zresztą, cytując kogoś tam, jak ktoś nie pije i nie przeklina to znaczy, że niezbyt uważnie śledzi sytuację w kraju.

19 minut temu, bum1234 napisał:

i tylko niedouczki

Znowu zaczynasz te swoje popisy "naukowcu" ? Miałem ignorować Twoje pitolenie, bo już mi się znudziłeś, ale jednak nie da się. Miałeś naprawdę kilka okazji, by wykazać się, ale zawsze gdy przychodzi do konkretów to Cię nie ma. A tym spamowaniem o psychoakustyce i marketingu w każdym tego typu wątku, tudzież powoływaniem się na "naukę" niestety nie zakryjesz swojej indolencji w kwestiach audio i pokrewnych.

12 minut temu, Wito76 napisał:

Obejrzyj wreszcie jakieś męskie kino a nie Bridget Jones czy słuchanie Sanah. Strasznie wrażliwy jesteś.

Zresztą, cytując kogoś tam, jak ktoś nie pije i nie przeklina to znaczy, że niezbyt uważnie śledzi sytuację w kraju.

Znowu zaczynasz te swoje popisy "naukowcu" ? Miałem ignorować Twoje pitolenie, bo już mi się znudziłeś, ale jednak nie da się. Miałeś naprawdę kilka okazji, by wykazać się, ale zawsze gdy przychodzi do konkretów to Cię nie ma. A tym spamowaniem o psychoakustyce i marketingu w każdym tego typu wątku, tudzież powoływaniem się na "naukę" niestety nie zakryjesz swojej indolencji w kwestiach audio i pokrewnych.

Co tak zaczepnie?

4 godziny temu, biniek napisał:

Trochę sam sobie przeczysz. Mowisz o dacu zasilanym z usb w ktorym istotnie te zakłócenia elektryczne występują czy takim do którego przesylasz tylko dane? Jakie sa zaklocenia elektryczne w przypadku dac ktory nie jest zasilany z linii usb i nie ma petli masy? Chyba nie uzywasz takiego daca? 

Nie ma sensu z Tobą dyskutować bo zupełnie nie rozumiesz tematu zakłóceń elektrycznych. Zapytaj elektronika to dokładnie Ci wyjaśni. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, paww napisał:

Co tak zaczepnie?

Lata obserwacji typa. Z braku argumentów zawsze komuś pisze, że niedouczony, że się nie zna, że nie zrozumie, że komuś brakuje podstaw. Nie irytuje Cię takie coś? Żeby chociaż raz kogoś zaorał tą "nauką" to spoko i szacun, ale to zawsze są tylko puste słowa bez konkretów. Nie wkurzyłbyś się, gdyby ktoś Ci powiedział "doucz się" ? Akurat tym razem nie mnie zaczepił, ale zbyt wiele razy to widziałem, by zignorować.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Ale połączenie optyczne generuje jitter, który drastycznie psuje jakość dźwięku.

Bzdura.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A czy Ty masz jakiś?

A nie byłoby prościej i w ogóle sympatyczniej, gdybyś Ty i podobni napisali "a ja tam nie słyszę tych waszych kabli" ? I obie strony z uśmiechem i zarazem wzajemnym politowaniem by się rozeszły do słuchania muzyki. A tak to człowiek musi czytać "argumenty" że słyszenie kabli związane jest z jakimś problemem technicznym urządzenia. Jak Ty to wymyśliłeś? Nie chcę wiedzieć.

Edytowane przez Wito76
25 minut temu, ProjectPi napisał:

Bzdura.

Świat audio uważa, że to nie bzdura. Miliony audiofili. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, porlick napisał:

Mnie to wcale nie dziwi. Przecież w połączeniu optycznym nie można zastosować złota, srebra, rodu i platyny, nie można robić wymyślnych geometrii i splotów, grubość takiego "pytonga" też nie ma sensu... Gdzie tu audiofilskie pole do popisu? Poza tym, przewód optyczny ma jedną wieeeelką wadę - jest po prostu za TANI. A że jitter przez to połączenie jest o rząd wartości mniejszy, żeby miał znaczenie, to już całkiem nieistotne.

No tak,nie można kroić frajerów...
To zły kabel jest ten optyczny,zły...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Wito76 napisał:

muzyki. A tak to człowiek musi czytać

Nie musisz włazić do watku, skoro nie interesuje Cię rzeczowa odpowiedź na postawione pytanie.

że słyszenie kabli związane jest z jakimś problemem technicznym urządzenia. Jak Ty to wymyśliłeś

Wystarczy minimum wiedzy na temat.

9 minut temu, Piopio napisał:

Raz popierasz się milionami audiofili, a raz milionom audiofili zaprzeczasz - jak chorągiewka na wietrze.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy minimum wiedzy na temat.

A faktycznie. Pisałeś o sobie w tym wątku, że jesteś laikiem ale masz podstawy. Czyli pewnie chodzi o to wspomniane minimum. Spoko.

18 minut temu, Wito76 napisał:

pewnie chodzi o to wspomniane minimum.

Tak, chodzi o to minimum wiedzy na temat, którego Ty nie masz - Ty masz obelgi, zaczepki, drwiny, przekręcanie czyichś słów... zapomniałem o czymś?

Kable to zawsze gorący temat. Są różne mniej lub bardziej głupie argumentacje z obu stron. A to psychoakustyka (jestem skłonny przychylić się, że jest coś na rzeczy), a to spamowany izolator i inne. Ale argumentem kuriozum, odklejonym, totalnie od czapy jest ten Twój, że jeśli ktoś słyszy różnice to ma problemy techniczne ze swoim sprzętem. I nawet "minimum wiedzy" nie usprawiedliwia pisania takich głupstw. Piszesz to już od minimum roku i jakoś nigdy tego nie uargumentowałeś. Taka pionierska teza, ale ludzie którzy mają więcej niż minimum wiedzy, chcieliby się dowiedzieć coś konkretniej. Bo samo hasło i jego powtarzanie przy każdej okazji nie zmienia stanu rzeczy, że argument jest abstrakcyjny (ugryzłem się w język, miało być "z dupy"). Zobacz sam, jesteś jedyny z takimi argumentami. Nawet kumple z antykablarskiej mafii jakoś Ci tego nie lajkują i nie piszą "tak, dokładnie tak jest Szymon".

Edytowane przez Wito76

argumentem kuriozum, odklejonym, totalnie od czapy jest ten Twój, że jeśli ktoś słyszy różnice to ma problemy techniczne ze swoim sprzętem.

To wynika z zasady działania przesyłu danych cyfrowych, co potwierdza linkowany tutaj test.

12 minut temu, Wito76 napisał:

Nawet kumple z antykablarskiej mafii jakoś Ci tego nie lajkują

Nie jestem w żadnej mafii, moze dlatego jeśli  mam kumpli? BTW "antykablarskie" są fakty a nie ja.

52 minuty temu, paww napisał:

No z tymi milionami to lekka przesada 🙂

Na całym świecie się uzbiera ...

21 minut temu, Wito76 napisał:

a to spamowany izolator

Nie wiem dlaczego tak Cię to wzbudza. Masz z sobą jakiś problem ? Pozytywne działanie izolatora jest dokładnie wyjaśnione. 

17 minut temu, Wito76 napisał:

Piszesz to już od minimum roku i jakoś nigdy tego nie uargumentowałeś.

Powtórzę po raz setny: kabel idealny przesyła sygnał bez zniekształceń. Ale kabel idealny nie istnieje, bo każdy kabel wprowadza jakieś zniekształcenia do sygnału. Jeśli więc różnica brzmienia pomiędzy dwoma kablami jest słyszalna, to co najmniej jeden z nich wprowadził słyszalne zniekształcenia.

Wklejony tutaj test pokazał, że kabel Amazon Basic za £0,99 zniekształcił sygnał w stopniu niesłyszalnym. Jeśli więc jakiś kabel audiofilski zagra inaczej, to tylko i wyłącznie poprzez znacznie większe zniekształcenie sygnału. Innej opcji po prostu nie ma.

-----

4 minuty temu, Piopio napisał:

Pozytywne działanie izolatora jest dokładnie wyjaśnione. 

"Ja słyszę!" - wyjaśnienie jak milionów audiofili.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Miliony much też się nie mylą.

To, że tak uważają, nie znaczy, że tak jest.

8 godzin temu, Wito76 napisał:

To nie jest wrażliwość. To brak akceptacji dla prymitywizmu. Używanie wulgaryzmów zawsze wi wszędzie, bez uzasadnienia sytuacyjnego powoduje głębokie zmiany w mózgu. Ubogie słownictwo to tylko jeden ze skutków.

Twoje wypowiedzi to modelowy przykład takiego procesu.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Miliony audiofili. 

Z tymi milionami, to oczywiście przesada. Ale to, że coś jest popularne wcale nie świadczy o jakości - przykładem może być powszechnie obecnie stosowany język PHP, który jest przecież przykładem tego jak nie należy konstruować języka programowania.

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Przeczytaj jeszcze raz, zanim znów sprowadzisz te swoje wysrywy do twojego poziomu.

Pisałem o sygnale satelitarnym w kontekście anteny do TV, wszyscy zrozumieli, tylko nie ty...

Nigdzie nie pisalem o żadnym brzmieniu, tylko zakłóceniach sygnalu satelitarnego.

"wystywy" - no ładnie.

A temat jest o czym?

Już wysry... już tłumaczę - jest tak, że sygnał cyfrowy, czy to satelitarny, czy przesyłany kabelkiem, gdy jest on zakłócony - objawy są podobne, trzaski, przerwy, zanik sygnału.

Pomogłem? Nie musisz dziękować.

I nie denerwuj się aż tak, bo wtedy wypisujesz takie nieeleganckie słowa, jak "wysrywy".

8 godzin temu, ProjectPi napisał:

Bzdura.

To dlaczego Audio Note nie stosuje Toslinka? Właśnie z powodu degradacji jakości dźwięku.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Audio Note to firma majaca pojecie i trdycje w lampkach a nie w technice cyfrowej
To rzadna referencja.
Rownie dobrze mozesz pytac wegeterianina, jak przyrzadzic najlepszy steak.

To jest bez sensu

Bulki kupuje sie u piekarza, a kielbase u rzeznika.
I nie ma opak.

12 godzin temu, s3etcher napisał:

I o czym to ma niby świadczyć? To jakiś dowód że ktoś coś wyprodukował? Sorry ale są firmy produkujące kondycjonery masy wypełnione kamykami i tak samo to żadnych praw fizyki nie potwierdza. Ale wyprodukowali, fakt….🤣

To co piszesz świadczy tylko że nie miałeś żadnej styczności z tego typu produktami! masz tylko ogólno dostępną wiedzę że wyprodukowali-tyle i tylko tyle

Piszesz Fizyka ale nic konkretnie nie piszesz jakim prawom Fizyki te kondycjonery  przeczą i dlaczego to nie może działać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, ASURA napisał:

Piszesz Fizyka ale nic konkretnie nie piszesz jakim prawom Fizyki te kondycjonery  przeczą i dlaczego to nie może działać

To działka producenta przedstawić, do czego produkt służy, w tym przypadku wg jakich praw fizyki produkt działa. Oczywiście modne twierdzenie o fizyce kwantowej, potraktować należy jako brak istnienia odpowiednich praw fizyki. Ot tak wsadził kabel do pudła, zasypał kocim żwirem i twierdzi, że gra lepiej.

9 godzin temu, paww napisał:

W jakimś tam zakresie słychać różnicę między cyfrowymi połączeniami, mimo że z użytkowego punktu widzenia to wpływ jest prawie żaden

Jeśli traktujesz to w aspekcie podłączania czajnika do prądu  to się zgadzam z Tobą

Ale nie rozumiem o czym tu ogóle!!! rozmawiać w zakładce Hi Fi jak faktycznie na tym co z mniejszym lub większym powodzeniem każdy kopie w muzyce nie słychać no bo z czego?

Z jakich źródeł, jak wzmacnianych i jak emitowanych w przestrzeni odsłuchowej?!?!?!

Używam kabla koaksjalnego (RCA-BNC) do przesyłania sygnału z transportu cd (Audio Note cdt zero/II) do przetwornika DAC (Audio Note DAC 2). Niedawno dokonałem zmiany w systemie. Kabel Nordost Silver Shadow ustąpił miejsca kablowi tego samego producenta tj. Nordost Heimdall 2. Najpierw (po kilkudziesięciu godzinach wygrzewania nowego kabla) dokonałem odsłuchów porównawczych i zmiany w dźwięku były tak znaczące, że nie było już odwrotu....Cieszyłem się bardzo z tego powodu aż do dzisiaj, gdy przeczytałem zawartość tego wątku i okazało się...że mam problemy techniczne z moim sprzętem czy jakoś tak....

4 minuty temu, miro67 napisał:

Używam kabla koaksjalnego (RCA-BNC) do przesyłania sygnału z transportu cd (Audio Note cdt zero/II) do przetwornika DAC (Audio Note DAC 2). Niedawno dokonałem zmiany w systemie. Kabel Nordost Silver Shadow ustąpił miejsca kablowi tego samego producenta tj. Nordost Heimdall 2. Najpierw (po kilkudziesięciu godzinach wygrzewania nowego kabla) dokonałem odsłuchów porównawczych i zmiany w dźwięku były tak znaczące, że nie było już odwrotu....Cieszyłem się bardzo z tego powodu aż do dzisiaj, gdy przeczytałem zawartość tego wątku i okazało się...że mam problemy techniczne z moim sprzętem czy jakoś tak....

Ciesz się ,,muzykom'' a kłótnie zostaw technikom 😉

15 minut temu, miro67 napisał:

Masz problemy  ale nie techniczne tylko z grzebaniem w mule dezinformacji; poczytaj coś na amerykańskich forach i od razu poczujesz się lepiej w zdrowszej atmosferze

• Pokaż nowe odpowiedzi