Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz dobrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Podrzućcie proszę jakieś propozycje przedwzmacniaczy gramofonowych do mojego setu:

- wzmacniacz lampowy Egg-shell (12W, Single-ended, KT88)

- wkładka HANA SH

- Klipsch Heresy III

Celuję w przedział 2,5-5 tys za nowy, ale będę wdzięczny za wszystkie propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/169651-jaki-przedwzmacniacz-dobra%C4%87/

Audiokultura Iskra 1 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piopio napisał:

Audiokultura Iskra 1 😉 

To jest trochę takie techniczne granie. Jak średniej klasy CD.

Z hanką ładnie się zgrywa Gold Note 5.

Edytowane przez burz
9 godzin temu, Dari napisał:

będę wdzięczny za wszystkie propozycje.

Przede wszystkim ,w miarę możliwości staraj się wypożyczyć sprzęt do odsłuchów.Nie sugeruj się opiniami innych ,że coś się z czymś "ładnie zgrywa".Bo to się ładnie zgrywa dla osoby ,która o tym pisze .Tobie wcale nie musi.Bo pewnie masz inny gramofon ,wzmacniacz ,kolumny .Inny też jest pokój ,w którym to wszystko gra.I wreszcie raczej na pewno masz inny gust muzyczny ,niż osoba ,która pisała o "ładnym zgraniu".

A Iskra ?

Posłuchaj i jeśli masz jak ,porównaj z innymi pre.Najlepiej w ślepym teście.

6 godzin temu, burz napisał:

🤣🤣🤣

U nas w ciekawej cenie jest teraz Lehmann Audio Black Cube SE2. Myślę, że warto ten model na testy wypożyczyć ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, gitarrra napisał:

Bo to się ładnie zgrywa dla osoby ,która o tym pisze .Tobie wcale nie musi.

Oczywista oczywistość. Trzeba posłuchać samemu.

Co do Iskry - nie ma możliwości ustawienia poniżej 100 Ohm, co eliminuje niektóre z wkładek MC. Warto o tym pamiętać.

Edytowane przez burz

Dziękuję wszystkim za komentarze i pomoc. Obecnie będę chciał przesłuchać Gold Notę PH-5 oraz iFI iPhono3 (niska cena, ale z tego co czytam o nim to brzmi bardzo ciekawie), ewentualnie Moon 110LP.

1 godzinę temu, Dari napisał:

Dziękuję wszystkim za komentarze i pomoc. Obecnie będę chciał przesłuchać Gold Notę PH-5 oraz iFI iPhono3 (niska cena, ale z tego co czytam o nim to brzmi bardzo ciekawie), ewentualnie Moon 110LP.

Przy okazji sprawdź jeszcze ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 godzin temu, Dari napisał:

Obecnie będę chciał przesłuchać Gold Notę PH-5

W Analog Shop powinni mieć wygrzany egzemplarz, od nich pożyczałem.

Edytowane przez burz

Cześć 🙂 

Patrząc od górnego budżetu i ciut nad nim, posłuchałbym na pewno Regi Aria MK3. Fajne, gęstsze granie ze świetnym detalem i szeroką sceną. Fezz Gratia EVO też jest fajną opcją, ale bardziej nastawioną na neutralny przekaz. Musical M3x Vinyl też fajna opcja, spokojniej brzmiąca niż dwie poprzednie. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 Podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 15.03.2025 o 00:13, burz napisał:

Z hanką ładnie się zgrywa Gold Note 5.

🙂 Kolega zdaje się nie miał przyjemności porównania Iskry i GN5?

W dniu 15.03.2025 o 12:45, burz napisał:

Oczywista oczywistość. Trzeba posłuchać samemu.

Co do Iskry - nie ma możliwości ustawienia poniżej 100 Ohm, co eliminuje niektóre z wkładek MC. Warto o tym pamiętać.

Kolega Burz wprowadza w błąd. W manualu jak byk stoi że można ustawić Iskrę na 65om, 75om, 85om, 100om, 200om, 250om, 330om, 500om...

Edytowane przez Wloo_dek
2 godziny temu, Wloo_dek napisał:

Kolega zdaje się nie miał przyjemności porównania Iskry i GN5?

Miał. I kupił jeden z nich.

2 godziny temu, Wloo_dek napisał:

Kolega Burz wprowadza w błąd. W manualu jak byk stoi że można ustawić Iskrę na 65om, 75om, 85om, 100om, 200om, 250om, 330om, 500om...

Jak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz
10 godzin temu, burz napisał:

Miał. I kupił jeden z nich.

Jak?

Ukryta Zawartość

Tak:

man1.png

man2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co ja mam do tego? 😄

Napisz do nich lub zadzwoń. Na marginesie - ich wsparcie techniczne to czysta poezja, nawet jak na standardy zachodnie gdzie zazwyczaj przebywam.

Słuchaj burz, Ty jesteś ten burz co na winyl.net tak nadaje na iskre? Ty masz z nimi jakąś kosę czy co? 

Czy to tylko zbieżność nicków?

Ty? Absolutnie nic.

Nie nadaje, bo to oznaczałoby jakiś nieustający hejt czy inne niezdrowe podniety.
Wskazałem na wątpliwy technicznie sposób montażu gniazd RCA w kontekście wygórowanej (po ostatniej podwyżce) ceny. I tyle, ten preamp jest mi absolutnie obojętny.
Posłuchałem, oddałem, zapomniałem. I nikomu nie polecę, żeby kupił w ciemno.

Godzinę temu, Wloo_dek napisał:

Napisz do nich lub zadzwoń.

Ale @burz nie chce dzwonić do producenta.Bo gdyby zadzwonił ,to dowiedziałby się ,że "niegrzebana" Iskra ma dożywotnią gwarancję.

A jeśli ktoś ma "nietypową" wkładkę ,producent po kosztach części dostosuje Iskrę do takiej wkładki.

Słuchaj burz, Ty jesteś ten burz co na winyl.net tak nadaje na iskre?

Tak ,to ten sam @burz😉

Ty masz z nimi jakąś kosę czy co? 

Oj tam....zaraz kosę.🤪 To tylko mały foch ,bo producent nie zareagował na  propozycję wypożyczenia Iskry ,którą zapodał @burz na wspomnianym forum.

Swoją drogą @burz...jeśli Twoja ocena sprzętu jest na takim samym poziomie jak ocena sprzedawanych przez Ciebie winyli , to...nawet dobrze ,że nie dostałeś Iskry do testów.

9 minut temu, gitarrra napisał:

jeśli Twoja ocena sprzętu jest na takim samym poziomie jak ocena sprzedawanych przez Ciebie winyli , to...nawet dobrze ,że nie dostałeś Iskry do testów.

Nie przypominam sobie, żebyś coś ode mnie kupował, więc nie życzę sobie takich insynuacji pod moim adresem. Każdą kolejną zgłoszę moderacji jako atak. Tym bardziej że nie jest to twoja odosobniona zaczepka wobec mojej osoby.

Edytowane przez burz
28 minut temu, gitarrra napisał:

A jeśli ktoś ma "nietypową" wkładkę ,producent po kosztach części dostosuje Iskrę do takiej wkładki.

Ej, no tak! Zgadza się! Miałem tak. Za free miałem zrobioną mniejszą impedancję! Niesamowici są. Jakby nie byli krajowi 😄

• 3 tygodnie później...

Gdyby ktoś był zainteresowany moimi poszukiwaniami, miałem okazję przetestować pre od Gold Note. 

Niestety grał dość mocno wysokimi tonami, co z moimi kolumnami kuło w uszy. Średnica była nieco wycofana. Raczej zabijał lampowy charakter grania. Cyfrowy streamer (i wcale nie z wysokiej półki) dawał znacznie lepszy, analogowy i szeroki dźwięk. Totalnie się zawiodłem,.

Muszę widzę zwiększyć budżet i szukać czegoś raczej lampowego. Gdybyście mieli pomysły co przetestować, to dajcie znać.

A jakie obciążenie ustawiłeś dla Hanki? Bo jak 400 Ohm, to faktycznie wysokich mogło być nieco obficie z Klipschami… 

Skoro większy budżet, to koniecznie sprawdź Rege Aria.

Edytowane przez burz
3 minuty temu, burz napisał:

A jakie obciążenie ustawiłeś dla Hanki? Bo jak 400 Ohm, to faktycznie wysokich mogło być nieco obficie z Klipschami… 

Skoro większy budżet, to koniecznie sprawdź Rege Aria.

47kOhm, zgodnie z parametrami wkładki

13 godzin temu, Dari napisał:

Muszę widzę zwiększyć budżet i szukać czegoś raczej lampowego.

jak ma być ciepło to trigon vanguard.

Miałem lampy w torze lampowym i sensowności takiego czegoś nie widziałem . W pre riaa zazwyczaj ecc83 siedzi - poniżej telefunkenów nie warto kasy wydawać , a ceny tych lamp są chore.

Czym więcej lamp tym szumy większe - więc sens zabawy innymi lampami stoi pod znakiem zapytania , bo albo wzmocnienie mniejsze albo szumy.

Dolicz trafa do mc i robi się drogo - za drogi stosunek jakość / cena.

13 godzin temu, bolo_senor napisał:

jak ma być ciepło to trigon vanguard.

Miałem lampy w torze lampowym i sensowności takiego czegoś nie widziałem . W pre riaa zazwyczaj ecc83 siedzi - poniżej telefunkenów nie warto kasy wydawać , a ceny tych lamp są chore.

Czym więcej lamp tym szumy większe - więc sens zabawy innymi lampami stoi pod znakiem zapytania , bo albo wzmocnienie mniejsze albo szumy.

Dolicz trafa do mc i robi się drogo - za drogi stosunek jakość / cena.

na pewno masz dużo racji

a co myślicie o Haiku Audio Iris Phono? 

• Pokaż nowe odpowiedzi