Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Stoję przed dylematem które (patrz tytuł tematu), dostępne na OLX kolumny wybrać...

Preferuję tzw. dźwięk koncertowy, oprócz disco polo słucham prawie wszystkich muzycznych gatunków, preferuję jazz, ale lubię też poczuć stopę perkusji na przeponie, dlatego zależy mi na uniwersalności brzmienia tych moich nowych nabytków.

Czekam na odzew, za każdą rzeczową podpowiedź z góry serdecznie dziękuję.

Pytaj w zakładce Hi-End. Tu raczej nie znajdziesz pomocy. To nie są modele szalenie powszechne na polskim rynku.

Ja osobiście koło w/wym modeli nawet nie stałem.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jedne i drugie sa lipne.szukaj dalej.

forumowy kolega w innym temacie po wielu odsłuchach wybrał

tidal audio contriva

Teraz, il Dottore napisał:

Pytaj w zakładce Hi-End. Tu raczej nie znajdziesz pomocy. To nie są modele szalenie powszechne na polskim rynku.

Ja osobiście koło w/wym modeli nawet nie stałem.

Ja wilsona słuchałem to stary podstawowy model...szkoda czasu.

Ja nie słuchałem obu w/w modeli, stąd mój post, ale recenzje mają dobre, jeśli można do końca wierzyć branżowym ocenom, co najważniejsze, mieszczą się jako używane w założonym pułapie cenowym do 15 tysięcy złotych.

Ostatecznie ucho może zweryfikować ich jakość...

Nie wiem czy to będzie Wilson Audio, może Cornwall, ewentualnie coś innego, ale na dziś dysponuję parą "lipnych" 😉 wzmacniaczy Topping LA90 Discrete, pracujących jako dwa monobloki, klasa AB. Moc tych maluchów to 180 W(4 Ohm) lub 220 W (8 Ohm) na stronę.

Generalnie system się kształtuje, nie przesądzam czy u mnie zostaną.

Zaczynam od zakupu kolumn, moim zdaniem najbardziej wpływającego na dźwięk elementu toru.

Bo kolumny decydują, rzecz jasna.

Wilsony wg. pomiarów Stereophile są 8 Ohm ze spadkami w okolice 6 Ohm,

więc raczej nie są trudne do napędzenia mimo poważnych gabarytów ... wagi też 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro nie zaproponowane przeze mnie kolumny, to poproszę o Wasze typy w budżecie do 15 tys z ewentualnym nieznacznym przekroczeniem tego progu. Przypomnę iż szukam koncertowego grania, niedostatek najniższych zakresów był dla mnie zawsze stresujący. Wychodzę z założenia, że głośniki powinny być w swojej wierności najbliżej tego, co słyszymy podczas występów na żywo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podrożały od rana o tysiac zl.ktoś czyta forum.

jak Ci pasuja ...bierz..te albo Wilsony...reszta bedziesz sie martwil potem.recenzje Wilsonów zamiesciłem...poczytaj

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, rob_in_hood napisał:

Zaczynam od zakupu kolumn, moim zdaniem najbardziej wpływającego na dźwięk elementu toru.

Możesz kupić głośniki nawet za 100 tys zł ale jak będziesz je napędzał czymś takim jak 

7 godzin temu, rob_in_hood napisał:

Topping

będą grały na miarę poziomu elektroniki, która je napędza. A raczej ogranicza. 

W dniu 15.03.2025 o 16:13, piotrek7 napisał:

Możesz kupić głośniki nawet za 100 tys zł ale jak będziesz je napędzał czymś takim jak 

będą grały na miarę poziomu elektroniki, która je napędza. A raczej ogranicza. 

Rozumiem, że Topping LA90 nie ma prawa dobrze grać, a tylko uznane audiofilskie marki zasługują na uwagę i szacunek.

Rozumiem też, iż słuchałeś tego modelu, porównywałeś z innymi "koszernymi" i czujesz się upoważniony do ferowania obiektywnych osądów...

Weź może jeszcze pod rozwagę JMlaby; świetna dynamika, realna przestrzenność, rewelacyjna i śmiała góra. JMlaby mają to coś, co jest konieczne do odtwarzania koncertów live- wspaniały drive/chęć do grania, eksplozywna dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, rob_in_hood napisał:

Rozumiem, że Topping LA90 nie ma prawa dobrze grać, a tylko uznane audiofilskie marki zasługują na uwagę i szacunek.

Rozumiem też, iż słuchałeś tego modelu, porównywałeś z innymi "koszernymi" i czujesz się upoważniony do ferowania obiektywnych osądów...

Posłuchaj głośników w rodzaju Klipsch Cornwall III z odpowiedniej jakości elektroniką to wtedy pogadamy. W oparciu o moje doświadczenia  twierdzę, że podejście, iż o wszystkim lub niemal wszystkim decydują głośniki a elektronika jest tylko dodatkiem do nich, jest delikatnie mówiąc "uproszczeniem". O czym być może kiedyś sam się przekonasz. Albo i nie 😇

Szanowny kolega napisze, w ilu metrach to ma grać. Zaocznie, jak ma być koncert, to polecam

Klipsch RF7 mkIII, PMC 5.26 (idealne używki 18tys.), ew. Spendor A9. 

10 godzin temu, Berbeć napisał:

Szanowny kolega napisze, w ilu metrach to ma grać. Zaocznie, jak ma być koncert, to polecam

Klipsch RF7 mkIII, PMC 5.26 (idealne używki 18tys.), ew. Spendor A9. 

Dziękuję koledze za rzeczową odpowiedź 👍

30 m²

12 godzin temu, wlodek71 napisał:

Weź może jeszcze pod rozwagę JMlaby; świetna dynamika, realna przestrzenność, rewelacyjna i śmiała góra. JMlaby mają to coś, co jest konieczne do odtwarzania koncertów live- wspaniały drive/chęć do grania, eksplozywna dynamika.

Ukryta Zawartość

Te JMlaby to poważne przekroczenie mojego budżetu 🤷 ale wiem że to zacne kolumny, piękne brzmienie, miałem kiedyś przyjemność z nimi obcować.

Ukryta Zawartość

Masz już tutaj i to niedawno otwarty wątek o kolumnach i przedziale 15 do 18 000 zł. 

Weź sobie to przeglądnij na spokojnie.

Akurat na OLX wybór jest naprawdę bardzo duży ale trzeba też uważać na oszustów. 

• Moderatorzy

Miałem okazję posłuchać Cornwalli zarówno 3 jak i 2. Te drugie podobały mi się trochę bardziej ale i z jednych i z drugich można uzyskać bardzo dobre granie. Jeśli połączysz je z dobrą elektroniką a skuteczność Cornwalii daje tu bardzo duże pole manewru będziesz mieć koncerty jak ta lala.

Trójki chyba schodzą trochę niżej więc trzeba uważać by basu nie było zbyt dużo zwłaszcza gdy trafi się na mody pomieszczenia. W porównaniu z dwójką wolą bardziej dynamiczne wzmacniacze.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam Szanowne Koleżeństwo za zniknięcie, podróż służbowa zagraniczna.

Co do wzmacniacza, zacytuję siebie raz jeszcze:

"Topping LA90 Discrete, pracujących jako dwa monobloki, klasa AB. Moc tych maluchów to 180 W(4 Ohm) lub 220 W (8 Ohm) na stronę"

Niewykluczone że je zmienię, ale najpierw chciałbym usłyszeć jak grają w konfiguracji z wysokowydajnymi kolumnami, np. z Cornwallami.

W dniu 21.03.2025 o 16:48, Seyv napisał:

Miałem okazję posłuchać Cornwalli zarówno 3 jak i 2. Te drugie podobały mi się trochę bardziej ale i z jednych i z drugich można uzyskać bardzo dobre granie. Jeśli połączysz je z dobrą elektroniką a skuteczność Cornwalii daje tu bardzo duże pole manewru będziesz mieć koncerty jak ta lala.

Trójki chyba schodzą trochę niżej więc trzeba uważać by basu nie było zbyt dużo zwłaszcza gdy trafi się na mody pomieszczenia. W porównaniu z dwójką wolą bardziej dynamiczne wzmacniacze.

Jeśli o OLX chodzi, trzymam rękę na pulsie 😉

Edytowane przez rob_in_hood

Słuchałem tych Kornwali w Q21 w sali na górze,to chyba 30 metrów jest.Grały przepysznie,tylko za cholercię elektroniki nie pamiętam a fotki nie zrobiłem,pierdoła jeden.

Zobacz jakoś to przeoczyłem w takim razie.

Rozumiem że raczej idziesz w tym kierunku? 

Najlepszą opcją dla ciebie będzie wypożyczenie tych kolumn na odsłuch domowy. 

Przyjadą zapewne na palecie więc tutaj musisz się liczyć że w przypadku zwrotu wypadałoby tą samą drogą ją odesłać 

Ale czego się nie robi dla uzyskania najwyższej jakości oczekiwanego dźwięku

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zobacz jakoś to przeoczyłem w takim razie.

Rozumiem że raczej idziesz w tym kierunku? 

Najlepszą opcją dla ciebie będzie wypożyczenie tych kolumn na odsłuch domowy. 

Przyjadą zapewne na palecie więc tutaj musisz się liczyć że w przypadku zwrotu wypadałoby tą samą drogą ją odesłać 

Ale czego się nie robi dla uzyskania najwyższej jakości oczekiwanego dźwięku

To już wolę zorganizować wyprawę do najbliższego salonu, który nimi dysponuje. Poza tym celuję w egzemplarze używane, więc i tak bym ich nie kupił 😉

14 godzin temu, rob_in_hood napisał:

To już wolę zorganizować wyprawę do najbliższego salonu, który nimi dysponuje. Poza tym celuję w egzemplarze używane, więc i tak bym ich nie kupił 😉

Rozumiem. Ale sprawdzić warto. Więc lepiej im dać na dobra flaszkę uczciwie a odsłuchać je sobie przed polowaniem na używane.

W dniu 1.04.2025 o 18:48, broniasz napisał:

Słuchałem tych Kornwali w Q21 w sali na górze,to chyba 30 metrów jest.Grały przepysznie,tylko za cholercię elektroniki nie pamiętam a fotki nie zrobiłem,pierdoła jeden.

A mógłbyś rozwinąć swoją myśl, jakim dźwiękiem one grają Twoim zdaniem? Wdzięczny będę za kilka słów więcej...

Obawy co do Klipscha, szczególnie tańszych budżetowych modeli, czego nausznie niegdyś doświadczyłem, to krzykliwość, dużo góry. Jak to było w przypadku Cornwall?

2 godziny temu, rob_in_hood napisał:

A mógłbyś rozwinąć swoją myśl, jakim dźwiękiem one grają Twoim zdaniem? Wdzięczny będę za kilka słów więcej...

Obawy co do Klipscha, szczególnie tańszych budżetowych modeli, czego nausznie niegdyś doświadczyłem, to krzykliwość, dużo góry. Jak to było w przypadku Cornwall?

Z tego co pamiętam,zero krzyku,pełna kultura.Po gabarytach myślałem, że dźwięk mnie zmiecie,czego bardzo nie lubię,ale jak zwykle nie po ubraniu mnie poznacie.

6 godzin temu, rob_in_hood napisał:

No to tutaj tego nie ma zdecydowanie nie. 

Wszystkie wyższe serie Heritage czy jak oni je obecnie zwa grają inaczej niż R i RP.

Szkoda że nie kontynuowali serii palladium

Ukryta Zawartość

Jeżeli można dodać jeszcze jedną propozycję na spokojnie 🙂

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Ma ktoś jakieś doświadczenia z kolumnami z Aliexpress w takim przedziale cenowym?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi