Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z trzaskami w tle, ale tylko na maksymalnej głośności i przestaje po odświeżeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Siema mam problem, próbowałem już różnych metod i nie mam pojęcia co mogę zrobić dalej.

Podczas słuchania muzyki lub oglądania po jakimś czasie (randomowo) w tle słyszę trzaski, nie tak głośno jak sama muzyka ale jest to dość uciążliwe, wydaje mi się że pojawiaja się tylko wtedy gdy źródło dźwięku jest na maksa (głośność). Gdy zamknę przeglądarkę lub spotify i otworzę ją ponownie na tej samej piosence i tej samej głośności to tego nie ma. Trzaski zaczynają się pojawiać randomowo ale jak już zaczną to tylko reset źródła dźwięku pomaga, lub pomaga chwilowo dopóki znowu się nie pojawią. 

Teraz tak, bo próbowałem już kilku rozwiązań:

Sprzęt audio:

Beyerdynamic DT880 (250ohm), ale podpinałem stare słuchawki ISK hd9999 też to jest, ale tylko przez wzmacniacz, nie jak podepnę słuchawki pod PC

Soundblaster X4- był oddawany na gwarancje i dostałem nowy egzemplarz, problem jest taki sam zarówno na ustawieniach (32-149omów jak i 150-600)

PC:

ASUS ROX STRIX Z390 e-gaming, i9 9900k, RTX2080 super, SPC Supremo FM2 750W.

Podpinałem ten zasilacz pod różne sloty USB.

Używałem też innej przeglądarki, zwykle używam Opery GX ale na chromie też to jest. 

Wszystkie sterowniki są aktualne, a ten program od zasilacza reinstalowany i klikałem w nim reset urządzenia oraz napraw urządzenie...

Zmieniałem ustawienia odtwarzania dźwięku na różne bity i Hz 

Połączenie internetowe jest stałe na kablu 500/50 mb/s

Wszystko co mi przyszło do głowy albo przeczytałem w internecie nie pomogło wiec zwracam sie tutaj może ktoś zdiagnozuje problem. Dziwne jest to że nie dzieje się tak gdy słuchawki są podłączone bezpośrednio do PC, bez różnicy czy przód czy tył obudowy. Ale wtedy słuchawki grają ewidentnie słabiej. Nie mam pojęcia gdzie szukać winowajcy.

Trochę mało precyzyjnie opisałeś to, gdzie podłączone są słuchawki. 

Do PC, czy do Soundblastera? 

Możliwe, że maksymalne ustawienie głośności w mikserze systemu powoduje przesterowanie sygnału. 

Edytowane przez baltfan

Gdy słuchawki są podłączone pod soundblastera przez jacka a soundblaster do PC przez USB to problem jest.

Gdy są podłączone bezpośrednio do PC to problemu nie ma.

wydaje mi się że pojawiaja się tylko wtedy gdy źródło dźwięku jest na maksa (głośność).

Czy możesz sprawdzić, czy tak się "wydaje" czy tak jest na pewno?
Opublikowano (edytowane)

Tak jest na pewno, ale zmniejszenie poziomu głośności nie naprawia problemu. Trzaski pozostają do resetu, ale pojawiają sie tylko na pełnej głośności.

edit: gdy zmniejszam poziom głośności to trzaski też są cichsze, nie wiem czy to w czymś pomoże

Edytowane przez Varim
3 godziny temu, baltfan napisał:

Możliwe, że maksymalne ustawienie głośności w mikserze systemu powoduje przesterowanie sygnału. 

Podobnie jest w programie do obsługi Asusa Xonar ST, po restarcie w programie suwak ustawia się na prawie najwyższą wartość, wtedy jego nie wolno ruszać, natomiast nastawiałem maksymalną głośność na maks w mikserze Windows i było OK. Ale już przestawienie suwaka na maksymalną głośność w programie do obsługi Xonar powodowało trzaski, następował przester.

2 minuty temu, Prewwit napisał:

Podobnie jest w programie do obsługi Asusa Xonar ST, po restarcie w programie suwak ustawia się na prawie najwyższą wartość, wtedy jego nie wolno ruszać, natomiast nastawiałem maksymalną głośność na maks w mikserze Windows i było OK. Ale już przestawienie suwaka na maksymalną głośność w programie do obsługi Xonar powodowało trzaski, następował przester.

Zwykle używam pokrętła do zmiany głośności który jest na klawiaturze, a ten zmienia poziom głośności w windowsie i jednocześnie w programie od Creativa. Tak samo robi pokrętło na wzmacniaczu. 

Zmiana głośności w aplikacji zmienia tak samo w systemie więc nie wydaje mi się żeby robiło to różnicę.

Możliwe że ten program Creative jest skopany. Odinstaluj oprogramowanie Creativa i podłączyć kartę aby Windows sam wgrał swoje sterowniki, wyłącz też "Ulepszenia" w ustawieniach Windows "Dźwięk", jeżeli trzaski zniknął to wiadomo co jest przyczyną.

1 godzinę temu, Varim napisał:

zmienia poziom głośności w windowsie i jednocześnie w programie od Creativa.

Prawidłowo powinno być tak,że w programie Creative głośność powinna być na maksimum ,natomiast w mikserze Windows jest mikser ,którym regulujesz głośnością.

Da się tak ustawić ? 

7 minut temu, baltfan napisał:

Prawidłowo powinno być tak,że w programie Creative głośność powinna być na maksimum ,natomiast w mikserze Windows jest mikser ,którym regulujesz głośnością.

Da się tak ustawić ? 

Nie. Zmiana w mikserze automatycznie powoduje zmianę w aplikacji.

Dodatkowo odinstalowałem ten program jak zalecał wcześniej @Prewwit i nie pomogło.

Podłączyłem pod laptopa kumpla i tam wszystko działa normalnie.

Możliwe,że jest to problem podłączenia Soundblastera do PC ,usb bywa kapryśne .Masz gniazdo usb 2.0 w PC ?

Sprawdź jak się zachowuje dźwięk na usb 2.0 i 3.0 .

Sprawdź jeszcze czy masz w kompie ustawiony plan zasilania na "Zrównoważony" i dodatkowo wyłącz oszczędzanie energii na koncentratorach USB: menedżer urządzeń>kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej>główny koncentrator USB> we właściwościach jest zarządzanie energią, odznaczyć "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie urządzenia".

Jak to nie pomoże problem może być w płycie głównej, wtedy jeszcze zostanie spróbowanie sławetnego izolatora USB🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

35 minut temu, baltfan napisał:

Możliwe,że jest to problem podłączenia Soundblastera do PC ,usb bywa kapryśne .Masz gniazdo usb 2.0 w PC ?

Sprawdź jak się zachowuje dźwięk na usb 2.0 i 3.0 .

Podpinałem już chyba pod wszystkie porty te z tyłu i przodu PC.

17 minut temu, Prewwit napisał:

Sprawdź jeszcze czy masz w kompie ustawiony plan zasilania na "Zrównoważony" i dodatkowo wyłącz oszczędzanie energii na koncentratorach USB: menedżer urządzeń>kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej>główny koncentrator USB> we właściwościach jest zarządzanie energią, odznaczyć "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie urządzenia".

Jak to nie pomoże problem może być w płycie głównej, wtedy jeszcze zostanie spróbowanie sławetnego izolatora USB🙂 

Ukryta Zawartość

Było na zrównoważony, a teraz nawet przełączyłem na wydajny. Odznaczyłem we wszystkich Zezwalaj komputerowi na wyłączenie urządzenia".

Co do izolatora to rozumiem że ma on odizolować od różnych innych urządzeń elektromagnetycznych, może jakiś pomysł co mogę odłączyć od kompa np klawiaturę czy myszkę bezprzewodową, może router? Czy to nie ma sensu xD

Coraz bardziej mi się wydaje że to może być jakaś wada systemu i pomyślę o formacie Windowsa na dniach bo już nie mam siły... 

Ukryta Zawartość

U znajomego kiedyś Hub USB mieszał w zestawie i miał przez niego losowe trzaski na wyjściach USB. Myszka, router raczej nie, jeszcze przynajmniej się nie spotkałem aby powodowały problemy. Ja bym spróbował tego izolatora, na pewno nie zaszkodzi. Zakłócenia może powodować zasilacz kompa i wprowadzać je na płytę główną lub sama płyta może je generować. Tym bardziej że jak widzę SB X4 czerpie energię po USB i z nią dostaje się syf z PC, który izolator wycina.

Kiedyś miałem podobną sytuacją, ale trzaski miałem cały czas na DACu i podłączenie pod kartę PCI-E rozszerzającą o dodatkowe wyjścia USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) załatwiło sprawę. Dziwne to było bo potem miałem inne DACi i działały ok bezpośrednio z płyty głównej.

14 minut temu, Varim napisał:

Coraz bardziej mi się wydaje że to może być jakaś wada systemu i pomyślę o formacie Windowsa na dniach bo już nie mam siły... 

Jeżeli postawienie systemu od nowa to nie problem to warto zrobić, może jakiś konflikt sterowników, które zostały od poprzednich urządzeń.

Spróbuj jeszcze z poziomu BIOS wyłączyć wbudowaną w płyty kartę dźwiękową.

Ukryta Zawartość

Ja miałem trzaski na USB i pomogło jak wymieniłem na kabel z filtrami. Też tak miałem że były dziwne cyknięcia czy trzaski. Co ciekawe zawsze w tych samych miejscach w utworach.

A czy te trzaski wydają się pokrywać z pracą innego urządzenia, np myszy?  Odłącz od kompa wszystko co zbędne, bo może problemem jest inne urządzenie.

Kiedyś na jakimś kompie miałem tak,że suwak na maksa to było 120% głośności, sprawdź czy nie masz jakiejś dziwnej funkcji włączonej, a najlepiej wyłącz wszystkie ulepszacze dźwięku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kupiłem ten izolator z linku, tylko po podpięciu wzmacniacza zapalają się trzy diody i zaraz gasną jak po włączeniu PC. Teraz komputer go nie rozpoznaje.  Trzeba jakoś wgrać sterowniki do tego USB? Czy co jest potrzebne żeby to razem działało? @Prewwit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Varim do tych izolacji nie ma żadnych sterowników, powinna się normalnie karta wykryć. Czy próbowałeś połączyć w PC przez gniazdo USB2.0, u Ciebie widzę że w tylnej części płyty to są dwa gniazda na samej górze?

Edytowane przez Prewwit
4 minuty temu, Prewwit napisał:

@Varim do tych izolacji nie ma żadnych sterownik, powinna się normalnie karta wykryć. Czy próbowałeś połączyć w PC przez gniazdo USB2.0, u Ciebie widzę że w tylnej części płyty to są dwa gniazda na samej górze?

Tak to są 2.0, niestety na żadnym z tyłu ani z przodu obudowy nie działa. 

@Varim wygląda na to, że Twój DAC wymaga większego prądu. Znalazłem info na innej stronie, że "Maksymalne obciążenie przetwornicy wyjściowej przy napięciu 5 V to 200 mA." 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a USB 2.0 obsługuje do 500mA.

Czy już próbowałeś z postawieniem systemu na nowo?

Co do izolatorów może coś podpowie @Piopio co by tu użyć aby zadziało z SB X4.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj zrobiłem formata i wygląda na to że problem się rozwiązał.🫡

Nie wiem co mogło być przyczyną do tej pory. 

4 godziny temu, Varim napisał:

Dzisiaj zrobiłem formata i wygląda na to że problem się rozwiązał.🫡

Nie wiem co mogło być przyczyną do tej pory. 

Oby. Jeśli tak, to pewnie gryzły się sterowniki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.