Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany tani wzmacniacz w klasie D, który się nie grzeje.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, BlueDot napisał:

. O wynalazkach typu Fosi, Douke, Topping nawet nie wspominam bo to jakies biurkowe popierdulki.

Kupiłem jakiś czas temu Fosi, i do klasy AB i A puki co nie wracam 😉

32 minuty temu, NRK napisał:

Do klasy A jeszcze ci brakuje.

Na forum wyczytałem, że klasy A się nie wyłącza a jak już, to musi być włączona minimum 3 godziny przed odsłuchem.

Jak żyć.🤣

Ciężka sprawa. Wzmacniacz rozgrzewa się nie w ciągu 30, 60, 90 min, ale w momencie, kiedy temp.przestaje rosnąć i można powiedzieć, że osiągnął równowagę. Szczególnie te wielkie mają ciężko czasem rozgrzania. 

1 godzinę temu, NRK napisał:

Do klasy A jeszcze ci brakuje.

Na forum wyczytałem, że klasy A się nie wyłącza a jak już, to musi być włączona minimum 3 godziny przed odsłuchem.

Jak żyć.🤣

Ja tez sprzetu nigdy nie wylaczam, chyba ze wyjezdzam na dluzej niz tydzien.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Oglądałem kiedyś taki dokument "Jiro śni o sushi" o dziadku ponad 80 lat, co prowadzi w Tokio knajpę z sushi właśnie. Nie pamiętam ile gwiazdek Michelina ta knajpa ma. 4 czy tam 5. W każdym razie ta skala gwiazdkowa oznacza to, że warto przyjechać do Japonii TYLKO PO TO by tam zjeść. I ludzie przyjeżdżają do Tokio tylko właśnie po to.

Wiesz co to jest sushi - ryba, ryż i wodorosty. Wszyscy używają tych samych składników. Ale tylko ten gość działa na takim poziomie, że ma te wszystkie gwiazdki i rezerwacje na pół roku naprzód.

I co? Myślisz, że jego sushi będzie jakoś zasadniczo różnić się od tego co serwuje 1000 innych knajp w Tokio? Nie sądzę. Różnice może i będą ale właśnie na granicy percepcji.

I klienci z odpowiednią percepcją zapisują się i czekają pół roku, żeby to docenić.

To nie jest zabawa dla każdego. Podobnie jak audio wysokiej klasy. Tu już są pewne wymagania odnośnie właśnie percepcji słuchacza.

Dla każdego to jest dzisiaj głośnik BT. Gra, można muzyki posłuchać. Jak sushi z Biedronki. Wielu zadowoli.

Pieknie napisane.

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Kupiłem jakiś czas temu Fosi, i do klasy AB i A puki co nie wracam 😉

Przykro mi ze ulegles hajpowi na D klasowe pudeleczka.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

A dlaczego nie? Zbyt duże ryzyko, że różnica jakości nie uzasadnia różnicy w cenie?

U mnie Fosi za 700zł gra na przemian z lampą za 12600 zł i jest dobrze.

raz tak,a raz tak
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 minut temu, BlueDot napisał:

Ja tez sprzetu nigdy nie wylaczam, chyba ze wyjezdzam na dluzej niz tydzien.

Pieknie napisane.

Przykro mi ze ulegles hajpowi na D klasowe pudeleczka.

Mnie nie jest przykro. Czerpie radość ze słuchania muzyki z tych pudełeczek. 

Doświadczenie mam spore. Były lampowe, wynalazki firmowe w klasie AB, była też czysta klasa A SE w postaci Pass Aleph.

Nie twierdzę że Fosi gra lepiej, ale jest to na tyle dobre granie, że nie widzę na razie potrzeby nic zmieniać.

6 godzin temu, jurek1 napisał:

Czerpie radość ze słuchania muzyki z tych pudełeczek. 

I bardzo dobrze! Stosunek cena/jakość dźwięku nie jest dobry w przypadku Fosi. Jest stratosferyczny.

W wielokrotnie przytaczanym przeze mnie filmiku na YT Fosi grało prawie tak samo dobrze, jak Supernait, który kosztuje niemal 2x więcej niż mój wzmacniacz. I tyle, co paleta wzmacniaczy Fosi. 🙂

Biorąc pod uwagę cenę Fosi to jest OGROMNE osiągnięcie chińskiego producenta.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

OK, czy ZA3 działając długo z potencjometrem skręconym na zero będzie się grzał czy pozostanie zimny?

Któryś z właścicieli może sprawdzić?

Proszę o szybkie odpowiedzi bo DAC już do mnie jedzie. I to nie z Chin, więc zaraz będzie i trzeba będzie go wygrzewać.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Poczekaj poczekaj. W większości postów się z tobą zgadzam się wolę teraz dopytać. Żeby nie było.

Na jakimś filmie na YouTube fosi i naim grają podobnie? I stąd wnioski?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Poczekaj poczekaj. W większości postów się z tobą zgadzam się wolę teraz dopytać. Żeby nie było.

Na jakimś filmie na YouTube fosi i naim grają podobnie? I stąd wnioski?

Tak, stąd wnioski. Nigdy koło "żywego" Fosi nawet nie stałem.

Czy moje wnioski są fałszywe? Czy Fosi gra lepiej, niż Supernait 3? Tak twierdził autor filmiku. Ja tego nie potwierdzam.

Naim miał lepszą barwę i nasycenie, ale różnice na jego korzyść były śladowe.

Różnica w cenie urządzeń każe się jednak mocno zastanowić nad wyborem. Pamiętajmy też, że Klasa D jest w zasadzie na początku swojej drogi rozwojowej. Klasa AB zaś... czy po kilkudziesięciu latach rozwoju coś tam jeszcze zostało do wymyślenia?

Ponawiam pytanie, bo DAC już w Paryżu: czy Fosi ZA3 grający z potencjometrem na zero będzie się grzał czy pozostanie zimny?

W dniu 15.04.2025 o 09:15, il Dottore napisał:

Czy moje wnioski są fałszywe?

Tak, a dokładnie to zafałszowane przez akustykę pomieszczenia, oraz ograniczenia mikrofonu i kompresji YT

W dniu 14.04.2025 o 09:46, BlueDot napisał:

O wynalazkach typu Fosi, Douke, Topping nawet nie wspominam bo to jakies biurkowe popierdulki.

Audio-mity w pokoju obok.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 15.04.2025 o 00:57, il Dottore napisał:

OK, czy ZA3 działając długo z potencjometrem skręconym na zero będzie się grzał czy pozostanie zimny?

Któryś z właścicieli może sprawdzić?

Proszę o szybkie odpowiedzi bo DAC już do mnie jedzie. I to nie z Chin, więc zaraz będzie i trzeba będzie go wygrzewać.

Nie ma to znaczenia,jesli nie grasz na full mocy.
One bardzo lekko się grzeją,duza obudowa jako radiator.

U mnie nieraz nie wyłączałem przez dwa trzy dni

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ale zaraz,
Chcesz wygrzewać DAC podłaczony do działającego ZA3 ze SKRĘCONYM POTENCJOMETREM?
Po co w ogóle wzmacniacz do wygrzewania w ten sposób dac?

Co to niby ma dać poza samozadowoleniem?

Tak mógłby zapytać malkontent,oraz ten,który sam nie sprawdził.
Już wyjaśniam:.

jak skręcisz potencjometr,to elektrony z DAC nie będą przepływać do wzmacniacza i może działać i rok,a się nie wygrzeje.
ważne też,aby wzmacniacz nie stał blisko ściany z tynkiem-bo jak wszyscy [którzy mają odpowiedni sprzęt i doświadczenie] wiedzą-"tynk zżera dźwięk"
😂
Jeszcze jedno-DAC trzeba wygrzać oddzielnie na wszystkich wyjściach,bo elektrony,które kwantowo tworzą sygnał analogowy będący cyfrowym sa nieco inne jak płyną przez coax,a nieco inne jak przez USB.
O optyku to w ogóle nie mówię,bo tam są fotony,i wygrzewanie powinno trwać znacznie dłużej-ze względu na diametralna różnice w przepływie elektrony przez interkonekt [ważna jest tez struktura i konstrukcja-co daje różne opory mechaniczne] vs fotony przez światłowód [tu się liczy materiał światłowodu,ilość żył,a przede wszystkim swoista sprężystość materiału,z którego światłowód jest zrobiony.
Im bardziej miękki,tym bardziej fotony moga "grzęznąć",ba,a nawet się odbijać,co wpływa niekorzystnie na dzwięk,gdyż powoduje mikrorozmycie i nanopogłosy w sygnale,które jest trudne do wychwycenia na mniej czułym sprzęcie i przez mniej sprawne ucho. 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Audio-mity w pokoju obok.

Nie mow mi co i gdzie mam pisac, bo nie masz do tego uprawnien.

Jak Ci sie cos nie podoba w moim wpisie, to uzyj opcji zglos.

W dniu 15.04.2025 o 10:15, il Dottore napisał:

Czy moje wnioski są fałszywe? Czy Fosi gra lepiej, niż Supernait 3? Tak twierdził autor filmiku. Ja tego nie potwierdzam.

Posłuchałem na słuchawkach i nawet mimo YT, mimo kompresji, mimo słuchawek, w części z Fosi słyszę to co mi sie nie podoba w D klasie. Naim brzmi dużo naturalniej...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Posłuchałem na słuchawkach i nawet mimo YT, mimo kompresji, mimo słuchawek, w części z Fosi słyszę to co mi sie nie podoba w D klasie. Naim brzmi dużo naturalniej...

Czyli usłyszałeś to chciałeś usłyszeć, więc filmiki z YT odzyskały wiarygodność.. a jak ktoś inny usłszy coś, czego nie chciałbyś żeby usłyszał, to filmiki z YT znów stracą wiarygodność?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Dokladnie. Nie ma takiej opcji zeby klocuszek w klasie D zblizyl sie do jakosci i wyrafinowania brzmienia SN. To porownanie to jakies nieudolne promowanie i naganianie. Co ten filmik ma na celu pokazanie ze zakup Naima to kasa w bloto? 😂

Z ta cala klasa D to jest troche tak jak z autami elektrycznymi. Wpieranie ludziom ze to jest lepsze pod kazdym wzgledem a tak naprawdenie ma to zadnego sensu. Moze w pszyszlosci ogarna to na tyle zeby jakos poprawnie to dzialalo, ale na ten moment slabo.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli usłyszałeś to chciałeś usłyszeć, więc filmiki z YT odzyskały wiarygodność.. a jak ktoś inny usłszy coś, czego nie chciałbyś żeby usłyszał, to filmiki z YT znów stracą wiarygodność?

Plisz aby pleść... nie trzeba cudów żeby to słyszeć to po pierwsze, po drugie wiele razy pisałem że często z filmów na YT można wywnioskować więcej niż z recenzji czy bzdetów forumowych.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

31 minut temu, BlueDot napisał:

Dokladnie. Nie ma takiej opcji zeby klocuszek w klasie D zblizyl sie do jakosci i wyrafinowania brzmienia SN. To porownanie to jakies nieudolne promowanie i naganianie. Co ten filmik ma na celu pokazanie ze zakup Naima to kasa w bloto? 😂

Z ta cala klasa D to jest troche tak jak z autami elektrycznymi. Wpieranie ludziom ze to jest lepsze pod kazdym wzgledem a tak naprawdenie ma to zadnego sensu. Moze w pszyszlosci ogarna to na tyle zeby jakos poprawnie to dzialalo, ale na ten moment slabo.

Bezsensowne porównanie. Elektryki są droższym wariantem a klasa D dużo tańszym. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tak.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Nie ma takiej opcji zeby klocuszek w klasie D zblizyl sie do jakosci i wyrafinowania brzmienia SN.

I nikt takiej opcji nie przewiduje,aby klocuszek za klocka ścigał się z klocem za 40 klocków.
A jednak klocuszek nie doznał nokautu,więcej,nawet na deski nie padł,ale wyszedł z ringu z podniesiona głową.

Pytanie co będzie,jak postawimy obok SN klocuszek za 10 klocków albo za 20?

3 godziny temu, waldi1965 napisał:

Bezsensowne porównanie. Elektryki są droższym wariantem a klasa D dużo tańszym. 

Niewazne, obydwa rozwiazania maja ocalic planete 😂

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

I nikt takiej opcji nie przewiduje,aby klocuszek za klocka ścigał się z klocem za 40 klocków

Zgoda. Nie rozumiem tylko po co robic takie porownania wiedzac z gory o tym jaki bedzie wynik.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Pytanie co będzie,jak postawimy obok SN klocuszek za 10 klocków albo za 20?

Stawialem obok mojego Cambridge Evo 150, NAD M10 v2 i koncowki Nord stad moja opinia o D.

Bylo tez kilka tanich klockow od Topping i SMSL. Na biurko fajne bo nie zajmuje duzo miejsca.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

wiedzac z gory o tym jaki bedzie wynik.

Robiłeś porównanie projektu (łeb w łeb) za 40 koła opartego o klase D z projektem którego takiś jesteś pewien?

19 minut temu, NRK napisał:

Robiłeś porównanie projektu (łeb w łeb) za 40 koła opartego o klase D z projektem którego takiś jesteś pewien?

Ale jakiego projektu ja jestem pewien? Nie bardzo wiem o co chodzi.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Ale jakiego projektu ja jestem pewien? Nie bardzo wiem o co chodzi.

Po prostu napisz co porównywałeś z czym 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cały czas bierzesz pod uwagę pojedyncze klocki.

Weź jakiś projekt jako całość pod uwagę. 
Pisaliśmy wcześniej o zestawie za 15 koła. 

Po każdym AS mamy zachwyty nad tym poniżej.

Ciekawe dlaczego nikt tego nie kupuje. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK

Zapominacie w swojej gimnazjalnej kłótni o temacie posta.

Człowiek chce kupić tani wzmacniacz do wygrzewania przetwornika, bo mu szkoda piniendzy na prund 🤣🤣🤣🤣

To jest esencja forum.  

3 godziny temu, NRK napisał:

Ciekawe dlaczego nikt tego nie kupuje

No ciekawe. Z papierow wynika ze to ideal.

Godzinę temu, miętowy napisał:

Zapominacie w swojej gimnazjalnej kłótni o temacie posta

My tylko umilamy czas autorowi wątku, co by nie nudził się przez te 500 godzin wygrzewania dac-a. 😀😂

• Pokaż nowe odpowiedzi