Skocz do zawartości
IGNORED

Rekomendacja Streamera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakiś czas temu zdecydowałem o przejściu na pliki i zakupie sensownego streamera. Powód jest błahy - lenistwo. Mam pewnie z 1000 CD i poruszanie się po tym jest cokolwiek upierdliwe, pliki i fajny interfejs streamera ułatwiłby sprawę.

Mam zatem prośbę do bardziej doświadczonych forumowiczów o pomoc w zawężeniu listy wyboru. Mogę ( mam nadzieję ) wypożyczyć na odsłuch ze 3 - 4 graty, większej prostu mi się nie chce, zajmie to wieczność 😉 Problemu pewnie by nie było, gdyby streamery były produkowane jedynie przez "stare", zakorzenione na rynku firmy ale czytam i widzę, że w tej dziedzinie zaczęły / zaczynają dominować brandy dotąd nieznane, niektóre wręcz wyrosłe waśnie na bazie nowych, cyfrowych źródeł. Podpowiedzcie proszę, czy na liście poniżej są urządzenie, które koniecznie trzeba sprawdzić lub czy są jakieś gnioty, jedynie o dobrym marketingu a może czegoś w moim reaserchu w ogóle nie uwzględniłem.

Moje audio to: Ayon CD-5s, Pass Labs XP-20 Pre, 2 x Pass Labs XA 60.5, Sonus Faber Amati Anniversario, EAT Forte S

Streamry znanych mi brandów: Naim NSS-333, Esoteric N-05XD, Linn Selekt DSM + Organic DAC ( słyszałem poprzednika i było bardzo ok ),  Rozważałem również wśród takich brandów kombajn Mark Levinson No. 5101 bo to CD i SACD w jednym i mógłbym pozbyć się Ayona ale specyfikacja jest już chyba leciwa ( obsługiwane gęstości plików ), choć może przesadzam bo większość materiału to będą ripy moich CD. No ale futureproof to nie jest. To samo z Rotel Michi Q5 - niby wszystko w 1 ale tylko DAC i CD.

Streamery brandów, które znam już z produkcji ( ponoć ) dobrych urządzeń: Lumin T3x lub ewentualnie X1 jeśli różnica jest duża. Któregoś Lumina słyszałem kiedyś na Audio Video Show i z całym zestawem brzmiało to bardzo dobrze. Kolejne: Aurender A15, ewentualnie Auralic ( np. Aquila X3 ale to już większe pieniądze ).

Brandy, których jakości w ogóle nie znam, nie mogę powiedzieć o nich nic, poza tym, że dużo ich w różnego rodzaju recenzjach, testach, rekomendacjach ale to kompletna terra incognita: Rose RS151, Eversolo DMP-A10, Matrix Audio MS-1.

Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi, które pozwolą zrobić shortlistę kilku urządzeń wartych posłuchania, szczególnie takie, które wykluczą sprzęty słabe, niedopasowane klasą brzmienia do reszty audio.

Dzięki

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/169872-rekomendacja-streamera/

Jak widze to potrzebujesz streamer plus DAC ew. streamer z DAC na pokladzie. Jesli to drugie to LINN jest dobrym kierunkiem. Jesli to pierwsze to czeka cie niezla zabawa w wybieranie.

Muszę przewietrzyć mój system…

Obecnie tylko DAC R2R mają rację bytu. Każdy streamer z kością delta sigma to wielkie g. w porównaniu z R2R. Serio.

Większość sprzętów które wymieniasz nie jest już warta zainteresowania.

Proponuję DAC LAIV Harmony lub DENAFRIPS PONTUS 15TH/VENUS 15TH.

Do tego musisz dodać jakiś DDC lub izolacją galwaniczną USB. 

Jako streamer wyjściem USB możesz zastosować WiiM Ultra lub Eversolo A6. Wszystkie streamery po USB zagrają tak samo (przy zastosowaniu DDC lub izolacji). 

25 minut temu, pmcomp napisał:

Jesli to pierwsze to czeka cie niezla zabawa w wybieranie.

Wcale nie. Liczą się tylko DAC R2R z wyższej półki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piopio napisał:

Proponuję DAC LAIV Harmony lub DENAFRIPS PONTUS 15TH/VENUS 15TH.

@basil102, patrząc na Jego obecną konfigurację sprzętową operuje jednak na innej, wyższej półce jakościowej i cenowej.

🙂 

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Jesli to pierwsze to czeka cie niezla zabawa w wybieranie.

Wcale nie. Liczą się tylko DAC R2R z wyższej półki. 

No właśnie ... a oba proponowane przez ciebie DACki na niej nie stoją 😉 .

Jako streamer wyjściem USB możesz zastosować WiiM Ultra lub Eversolo A6.

Do Jego kolumn, pre i końcówek z półki hi-end proponujesz źródło za 2-4 tys PLN ??? 😳.

A kto powiedział, że streamer ma mieć jedynie wyjście USB?

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Edytowane przez pmcomp

8 godzin temu, basil102 napisał:

Cześć,

Jakiś czas temu zdecydowałem o przejściu na pliki i zakupie sensownego streamera. Powód jest błahy - lenistwo. Mam pewnie z 1000 CD i poruszanie się po tym jest cokolwiek upierdliwe, pliki i fajny interfejs streamera ułatwiłby sprawę.

Mam zatem prośbę do bardziej doświadczonych forumowiczów o pomoc w zawężeniu listy wyboru. Mogę ( mam nadzieję ) wypożyczyć na odsłuch ze 3 - 4 graty, większej prostu mi się nie chce, zajmie to wieczność 😉 Problemu pewnie by nie było, gdyby streamery były produkowane jedynie przez "stare", zakorzenione na rynku firmy ale czytam i widzę, że w tej dziedzinie zaczęły / zaczynają dominować brandy dotąd nieznane, niektóre wręcz wyrosłe waśnie na bazie nowych, cyfrowych źródeł. Podpowiedzcie proszę, czy na liście poniżej są urządzenie, które koniecznie trzeba sprawdzić lub czy są jakieś gnioty, jedynie o dobrym marketingu a może czegoś w moim reaserchu w ogóle nie uwzględniłem.

Moje audio to: Ayon CD-5s, Pass Labs XP-20 Pre, 2 x Pass Labs XA 60.5, Sonus Faber Amati Anniversario, EAT Forte S

Streamry znanych mi brandów: Naim NSS-333, Esoteric N-05XD, Linn Selekt DSM + Organic DAC ( słyszałem poprzednika i było bardzo ok ),  Rozważałem również wśród takich brandów kombajn Mark Levinson No. 5101 bo to CD i SACD w jednym i mógłbym pozbyć się Ayona ale specyfikacja jest już chyba leciwa ( obsługiwane gęstości plików ), choć może przesadzam bo większość materiału to będą ripy moich CD. No ale futureproof to nie jest. To samo z Rotel Michi Q5 - niby wszystko w 1 ale tylko DAC i CD.

Streamery brandów, które znam już z produkcji ( ponoć ) dobrych urządzeń: Lumin T3x lub ewentualnie X1 jeśli różnica jest duża. Któregoś Lumina słyszałem kiedyś na Audio Video Show i z całym zestawem brzmiało to bardzo dobrze. Kolejne: Aurender A15, ewentualnie Auralic ( np. Aquila X3 ale to już większe pieniądze ).

Brandy, których jakości w ogóle nie znam, nie mogę powiedzieć o nich nic, poza tym, że dużo ich w różnego rodzaju recenzjach, testach, rekomendacjach ale to kompletna terra incognita: Rose RS151, Eversolo DMP-A10, Matrix Audio MS-1.

Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi, które pozwolą zrobić shortlistę kilku urządzeń wartych posłuchania, szczególnie takie, które wykluczą sprzęty słabe, niedopasowane klasą brzmienia do reszty audio.

Dzięki

Rafał

Ayon s 10 signature

Ayon s 5

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak widze to potrzebujesz streamer plus DAC ew. streamer z DAC na pokladzie. Jesli to drugie to LINN jest dobrym kierunkiem. Jesli to pierwsze to czeka cie niezla zabawa w wybieranie.

Tak, dokładnie - idealnie streamer z DAC na pokładzie, ewentualnie transport i osobny DAC ( mniej chętnie ) Ayon ma DACa i mógłbym z niego skorzystać bo ma wejścia cyfrowe i w przypadku ripów płyt wystarczyłby, tym bardziej, że lubię jego brzmienie ale w przypadku bardziej zaawansowanych plików ( a widzę, że takie się zaczynają pojawiać ) Ayonem tego już nie obsłużę.

Dzięki za wskazówkę na LINNa.

Może nie upierałbym się przy oddzielnym DACu,w Ayonie jest naprawdę fajny.

Sprawdzilbym „goły” streamer.

Ostatnio wpadlła mi w ręce znakomita rzecz:

PS Audio Airlines,najpierw posłuchałem w salonie,potem w domu podłączyłem do DACa będącego w moim Esotericu,i gra to wyśmienicie,zastanawiam się nad zakupem.

Ten Airlines posiada izolację galwaniczną,dla niektórych tak ważną. 🙂

Brak USB,dla mnie nie ma znaczenia,wystarczy Coaxial,bez problemu można wypożyczyć do domu.

Nie rozkminiłem jeszcze czy Qobuza gra tylko przez Roona,czy można bezpośrednio z aplikacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest trochę testów sieci.

Ukryta Zawartość

29 minut temu, basil102 napisał:

Pewnie model Selekt DSM z Katalyst i z Organik ew. Majik DSM 2025.

Nie sadze, zeby DAC na pokladzie CD Playera Ayona przyjął DSD.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ayon s 10 signature

W Jego przypadku ma to sens.

Edytowane przez pmcomp

Cześć 🙂 Luminy zdecydowanie są warte sprawdzenia. Zarówno T3x, D3, jak i np. U2 Mini, który jest czystym transportem. Warto sprawdzić w takiej sytuacji iFi Pro iDSD Studio, Denafripsy, Laivy, Moony. Opcji jest dużo 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, basil102 napisał:

Przed zakupem posłuchaj DAC R2R w wyższej półki. Bo widzę, że nie rozumiesz tematu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Linn to bardzo dobry pomysł, a jego zaletą dodatkową jest modułowa konstrukcja, czyli przyszłość 😉

Jeśli coś z Linna Cię zainteresuje, to zapraszam na priv. Pożyczymy 😉

https://www.tophifi.pl/marki/linn.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Luminy zdecydowanie są warte sprawdzenia. Zarówno T3x, D3, jak i np. U2 Mini, który jest czystym transportem. Warto sprawdzić w takiej sytuacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Denafripsy, Laivy, Moony. Opcji jest dużo 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 

To nie ta polka.

A kazdy swoj stragan chwali.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Przed zakupem posłuchaj DAC R2R w wyższej półki. Bo widzę, że nie rozumiesz tematu ...

Tia … LAIV Harmony to wyzsza pólka. Chyba u Chinola.

Chcialbym przypomnieć wszystkim, ze kupienie streamera z DACkiem to oszczednosci w postaci jednego kabla AC i cyfrowego interconnectu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

7 godzin temu, tomek7776 napisał:

Ayon s 10 signature

Ayon s 5

A no właśnie. Zatrzymałem się na jakiejś specyfikacji streamera Ayona sprzed lat i podobnie jak Levinsona, potraktowałem jako nie za bardzo futureproof a tu widzę w S-10 II wszystko bardzo ładnie wygląda a Ayona bardzo sobie cenie i lubię bo przerobiłem lkika...naście różnych produktów od nich. Dzięki 😉

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Tia … LAIV Harmony to wyzsza pólka. Chyba u Chinola.

Owszem. Taki DAC R2R przewyższa większość drogich konstrukcji delta-sigma. Niech Ci koledzy zaprezentują. 

5 godzin temu, Bartollini napisał:

Może nie upierałbym się przy oddzielnym DACu,w Ayonie jest naprawdę fajny.

Sprawdzilbym „goły” streamer.

Ostatnio wpadlła mi w ręce znakomita rzecz:

PS Audio Airlines,najpierw posłuchałem w salonie,potem w domu podłączyłem do DACa będącego w moim Esotericu,i gra to wyśmienicie,zastanawiam się nad zakupem.

Ten Airlines posiada izolację galwaniczną,dla niektórych tak ważną. 🙂

Brak USB,dla mnie nie ma znaczenia,wystarczy Coaxial,bez problemu można wypożyczyć do domu.

Nie rozkminiłem jeszcze czy Qobuza gra tylko przez Roona,czy można bezpośrednio z aplikacji.

Ukryta Zawartość

Jest trochę testów sieci.

To też fajny trop, bo faktycznie DAC w Ayonie brzmi bardzo dobrze. Przyjmuje sygnał do 14/192 więc obsłuży bez problemu wszystkie ripy płyt a to mnóstwo materiału a w razie potrzeby, jakby zamarzyły mi się gęstsze formaty to można dokupić DAC. Dzięki 🙂

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Pewnie model Selekt DSM z Katalyst i z Organik ew. Majik DSM 2025.

Nie sadze, zeby DAC na pokladzie CD Playera Ayona przyjął DSD.

W Jego przypadku ma to sens.

Ayon to kapitalny trop.

CD 5s nie przyjmie DSD ale w gruncie rzeczy, na początek mógłby z dobrym transportem funkcjonować a potem ewentualnie dodatkowy DAC czytający gęstsze formaty. LINN na pewno będzie do sprawdzenia.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, basil102 napisał:

To też fajny trop, bo faktycznie DAC w Ayonie brzmi bardzo dobrze.

Posłuchaj R2R to przewartościujesz "bardzo dobrze" 😉 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Rozumiem jak najbardziej ale nie chcę mi się eksperymentować z osobnymi transportem i DACiem. Za leniwy jestem. Poza tym idąc Twoim tokiem rozumowania ( a coś tam właśnie poczytałem o R2R vs Sigma Delta ) to właśnie taki DAC jest w CD 5 s. Pewnie jeden z ostatnich klocków na Burr Brown 1704. Sygnał co prawda tylko do 24/192 ale to moje płyty obsłuży. Po co komplikować ? 😉

4 minuty temu, basil102 napisał:

Po co komplikować ? 😉

Żeby uzyskać lepsze brzmienie. Dla świętego spokoju posłuchałbym coś z topowych R2R. 

20 minut temu, Piopio napisał:

Żeby uzyskać lepsze brzmienie. Dla świętego spokoju posłuchałbym coś z topowych R2R. 

Nie słuchałem ayona, ale nawet po zdjęciu widać że to trochę inna półka niż twoje chińczyki z górnej półki 😉

16 minut temu, krolewicz napisał:

Nie słuchałem ayona, ale nawet po zdjęciu widać że to trochę inna półka niż twoje chińczyki z górnej półki 😉

Tu chodzi o technikę a nie o cenę 😉 Chińczycy przodują obecnie w dziedzinie DAC.

Ayon też jest produkowany w chinach 😉 

Edytowane przez Piopio

32 minuty temu, Piopio napisał:

Chętnie wypożyczę, wiesz może skąd ?

Bo z mojego doświadczenia, nawet "ocmokany", to nie w każdym systemie pasuje, w tym wymiarze to nie tylko charakterystyka i przejrzystość, dochodzi holografia, panorama itd. a na takie efekty to nie tylko elektronika, a i akustyka wpływa, współpracuje.

7 minut temu, Piopio napisał:

iPhone tez, i chcesz go porównać z "huajejm" ?

56 minut temu, Piopio napisał:

Czy ty czytasz ze zrozumieniem? No tak … pan z technika na bakier.

Napisał, ze ma PCM1704. Sprawdz sobie co to jest za kosc.

Końskie klapki ci juz do czola przyrosly 😡🤬

15 godzin temu, Piopio napisał:

Obecnie tylko DAC R2R mają rację bytu. Każdy streamer z kością delta sigma to wielkie g. w porównaniu z R2R. Serio.

5 godzin temu, Piopio napisał:

Godzinę temu, Piopio napisał:

Owszem. Taki DAC R2R przewyższa większość drogich konstrukcji delta-sigma. Niech Ci koledzy zaprezentują. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Posłuchaj R2R to przewartościujesz "bardzo dobrze" 😉 

57 minut temu, Piopio napisał:

O, widzę że masz nowego konika... wio R 2R wio 😂

25 minut temu, Piopio napisał:

Chińczycy przodują obecnie w dziedzinie DAC.

W ilosciach i wersjach wypuszczanych DACów na pewno tak 🙂 .

3 minuty temu, turandy napisał:

O, widzę że masz nowego konika... wio R 2R wio 😂

R2R zaizolowany galwanicznie. Ogier pociagowy albo kobyła ze slaskiej kopalni. Łysek z pokładu Idy sni mu się po nocach?

Edytowane przez pmcomp

50 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Q21 😉 

35 minut temu, pmcomp napisał:

Brzmieniowo też 😉 

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Zapraszam do kontaktu, zobaczymy, co się uda zrobić 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

42 minuty temu, Piopio napisał:
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Brzmieniowo też 😉 

To jak z tym 1704 … doczytales co to jest?

Powinienes sikać po nogach z radosci.

Tu chodzi o technikę a nie o cenę 😉 Chińczycy przodują obecnie w dziedzinie DAC.

W tym ayonie masz stopień wyjściowy na lampach, zasilanie na lampie, osobne trafo dla cyfry, dla analogu, dla napędu 

oczywiście może to grać parszywie, ale jakoś jestem spokojny że i tak lepiej niż chińczyki z górnej półki 😉

1 godzinę temu, krolewicz napisał:

W tym ayonie masz stopień wyjściowy na lampach, zasilanie na lampie, osobne trafo dla cyfry, dla analogu, dla napędu 

oczywiście może to grać parszywie, ale jakoś jestem spokojny że i tak lepiej niż chińczyki z górnej półki 😉

Zapewne trzeba sie samumu przekonac i wypozyczyc na odsluch.

1 godzinę temu, krolewicz napisał:

Do Denafrips Terminator Plus dodasz PRE lampowe i też będzie git 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi