Skocz do zawartości
IGNORED

Przegrzewanie sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam taki moralny dylemat. Wzmacniacz Marantz PM7000 po renowacji i marantz cd63mk2KI po renowacji. W tej chwili odtwarzasz stoi na wzmacniaczu. Dałem takie krążki gumowe na taśmę samoprzylepną między oba sprzęty. Ale jednak nie daje mi to spokoju bo skoro wzmacniacz jest pod odtwarzaczem to nie ma dobrze odprowadzanego ciepła. Natomiast odtwarzacz jest od dołu dość mocno podgrzewany od wzmacniacza. Mam w domu kilka Kotów jest ryzyko że któryś może zwymiotować na wzmacniacz na te kratki. Sprzęty mają nowe Kondensatory niektóre a resztę starych. Boję się że przez podwyższoną temperaturę szybciej po wysychają te elektrolity. Napiszcie proszę czy zostawić tak jak jest czy jednak wzmacniacz dać na górę. I po prostu nakrywać wzmacniacz na czas nie używania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169914-przegrzewanie-sprz%C4%99tu/

Najlepiej zdjąć odtwarzacz ze wzmacniacza ,a wzmacniacz nakrywać po odsłuchu. 

Ważne,nakrywać po ostygnięciu urządzenia.

W odtwarzaczu oprócz elektrolitów może przez przegrzewanie szybciej zestarzeć się smar na prowadnicach sanek z laserem.Zasycha i odtwarzacz ,,skacze,, .

Pytanie ,czy faktycznie odtwarzacz aż tak mocno się nagrzewa ?

Inna kwestia ,to ustawianie wzmacniacza na odtwarzaczu .W wypadku PM 7000 ,raczej nie zmieści się on na CD 63 ?

34 minuty temu, Szosiu napisał:

Hej. Mam taki moralny dylemat. Wzmacniacz Marantz PM7000 po renowacji i marantz cd63mk2KI po renowacji. W tej chwili odtwarzasz stoi na wzmacniaczu. Dałem takie krążki gumowe na taśmę samoprzylepną między oba sprzęty. Ale jednak nie daje mi to spokoju bo skoro wzmacniacz jest pod odtwarzaczem to nie ma dobrze odprowadzanego ciepła. Natomiast odtwarzacz jest od dołu dość mocno podgrzewany od wzmacniacza. Mam w domu kilka Kotów jest ryzyko że któryś może zwymiotować na wzmacniacz na te kratki. Sprzęty mają nowe Kondensatory niektóre a resztę starych. Boję się że przez podwyższoną temperaturę szybciej po wysychają te elektrolity. Napiszcie proszę czy zostawić tak jak jest czy jednak wzmacniacz dać na górę. I po prostu nakrywać wzmacniacz na czas nie używania. 

Ukryta Zawartość

Możesz postawić wzmacniacz na odtwarzaczu. Wzmacniacz będzie miał lepsze chłodzenie a odtwarzacz mniejszą podatność na wstrząsy i drgania 😎

Ukryta Zawartość

Wywal sierściuchy z domu. Niech rzygają na ulicy.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Podpowiem proste rozwiązanie.

Wykonać platformę ze sklejki ok 10mm albo więcej, nogi 5cm...drewno, metal, plastik, guma, byle stabilne i na to stawiasz odtwarzacz, platformę na wzmacniacz.

Z czasem się wygnie, to odwracasz albo robisz nową.

jak już musisz tak mieć, to wstaw jakąś gustowna dechę, miedzy gumowe podkładki a CD

Drewno jest relatywnie dobrym izolatorem

Zrób na głębokość minimalnie ile musisz żeby zostawić choć część wzmacniacza odsłoniętą

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Też miałem niedawno podobny dylemat z pma 1700ne i dnp 2000ne i zrobiłem sam "audiofilską platformę" 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

10 godzin temu, baltfan napisał:

Najlepiej zdjąć odtwarzacz ze wzmacniacza ,a wzmacniacz nakrywać po odsłuchu. 

Ważne,nakrywać po ostygnięciu urządzenia.

W odtwarzaczu oprócz elektrolitów może przez przegrzewanie szybciej zestarzeć się smar na prowadnicach sanek z laserem.Zasycha i odtwarzacz ,,skacze,, .

Pytanie ,czy faktycznie odtwarzacz aż tak mocno się nagrzewa ?

Inna kwestia ,to ustawianie wzmacniacza na odtwarzaczu .W wypadku PM 7000 ,raczej nie zmieści się on na CD 63 ?

Aż tak mocno się nie nagrzewa ale jednak grzeje podwozie odtwarzacza. A wiadomo że każda dodatkowa temperatura skraca czas życia kondensatora elektrolitycznego. 

1 minutę temu, Szosiu napisał:

Aż tak mocno się nie nagrzewa ale jednak grzeje podwozie odtwarzacza. A wiadomo że każda dodatkowa temperatura skraca czas życia kondensatora elektrolitycznego. 

Nie masz się czym przejmować . Nie wiem jak w Twoim wzmaku ale w wielu jest zabezpieczenie termiczne . CD takiego oczywiście nie ma ale jak jest tylko ciepły a nie parzy to nic się nie stanie. Kiedyś się kładło elementy „wieży „ jeden na drugim ze wzmacniaczem na samym dole i problemu nie było. Większość tych klocków po dziś dzień działa. 

12 godzin temu, Szosiu napisał:

Dałem takie krążki gumowe na taśmę samoprzylepną między oba sprzęty

Moja propozycja spróbuj poszukać krążki gumowe ale takie co mają z kilka cm. Może wizualnie nie będzie to piękne, ale zaradzi sytuacji u Ciebie

9 godzin temu, Szosiu napisał:

każda dodatkowa temperatura skraca czas życia kondensatora elektrolitycznego. 

No. Z 40 na 30 lat. Istotna różnica.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To ile wytrzyma kond w danej temperaturze, to zależy też od jego specyfikacji i jakości wykonania, a wysoka temperatura nie wpływa pozytywnie na ich żywotność.  Jak nie chcesz stawiać wzmacniacza na CD, to może trzeba pomyśleć o nowej szafce z półkami, otwartej po bokach dla dobrej wentylacji.

Wzmacniacz powinien być na odtwarzaczu wówczas na swobodę odprowadzania ciepła. A prawidłowo skonstruowany odtwarzacz płyt ma tak zrobioną konstrukcję że obciążenie wzmacniaczem po bokach nie stanowi albo przynajmniej nie powinno stanowić dla niego problemu. 

To jest stary wzmacniacz nie wiadomo czy on ma system zabezpieczeń przed przegrzewaniem więc raczej bym sugerował odwrócenie elementów

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wzmacniacz powinien być na odtwarzaczu wówczas na swobodę odprowadzania ciepła. A prawidłowo skonstruowany odtwarzacz płyt ma tak zrobioną konstrukcję że obciążenie wzmacniaczem po bokach nie stanowi albo przynajmniej nie powinno stanowić dla niego problemu. 

To jest stary wzmacniacz nie wiadomo czy on ma system zabezpieczeń przed przegrzewaniem więc raczej bym sugerował odwrócenie elementów

Nie przejdzie bo kot mu nasra na wzmacniacz co ma wentylatory u góry

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nawet jeśli ma, to praca w wyższej temperaturze skraca przecież żywotność komponentów. Dlatego wzmacniacz zawsze powinien być na samej górze, by zapewnić jak najlepszą wentylację.

W dniu 26.04.2025 o 10:30, Szosiu napisał:

Mam w domu kilka Kotów jest ryzyko że któryś może zwymiotować na wzmacniacz na te kratki

Koty albo wzmacniacz.
Wybieraj.

Jak sobie nie poradzisz z kotami,sprzedaj wzmacniacz i słuchaj na telefonie.
Na niego chyba nie narzygają?
🐭

I zmień karmę dla kotów.
To chyba najlepszy sposób.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Koty albo wzmacniacz.
Wybieraj.

W sumie to nie ma tego złego - jak sierściuchy zarzygają wzmacniacz to zawsze jest okazja na jakiś upgrade! 😄 

A żonie można wytłumaczyć, że to koty są winne a nie audiofilia nervosa. 🙂 

Choć moja żona jest najlepsza: jeśli paczka nie przyjdzie w jej obecności, to w ogóle nie dostrzega żadnych zmian w systemie. Zero komentarzy. To chyba takiej osoby, jak ona, widziałem niedawno ogłoszenie. Wiecie jak się sprzedaje kolumny? 

Powinno być np: "Sprzedam kolumny Harbeth P3ESR, okleina orzech, stan doskonały". 

A było (to autentyk!!!): "Sprzedam białe kolumny". 😄 

Jak była u swojej siostry to mi potem opowiadała, że siostra ze szwagrem mają taki wielki samochód i pojechała tym samochodem z nimi nad morze. 

- O, wielki? A jaki to samochód? - pytam. 

- Taki czarny.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

jeśli paczka nie przyjdzie w jej obecności, to w ogóle nie dostrzega żadnych zmian w systemie.

Tak, to już poziom, przy którym można powiedzieć, że taka żona to skarb 🙂

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale PM7000 jest chyba w klasie A, wiec temperatura moze byc wysoka. Dodatkowo Maratz z tego okresu mial problem z zimnymi lutami, wiec jezeli nigdy nie byly poprawiane to predzej czy pozniej moga wystapic problemy. 

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale PM7000 jest chyba w klasie A, wiec temperatura moze byc wysoka. Dodatkowo Maratz z tego okresu mial problem z zimnymi lutami, wiec jezeli nigdy nie byly poprawiane to predzej czy pozniej moga wystapic problemy. 

Gwoli przypomnienia ...klasa A/B

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

16 godzin temu, Mark75X napisał:

Tak, to już poziom, przy którym można powiedzieć, że taka żona to skarb 🙂

Bardziej kobiecej kobiety po prostu nie znam! 😄