Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do dużego salonu?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 
buduje dom, jestem coraz bliżej przeprowadzki. Powoli zaczynam się zastanawiać żeby szukać sprzętu . Problem polega na tym, że salon ma 60,5m2 jest wysoki na 7,5m , a do tego jest otwarty na korytarz i antresolę. Więc obawiam się fatalnej akustyki. 
Myślałem nad zakupem klipsch cornwall. Lubię lekko ocieplone ale jednocześnie „żywe” brzmienie. 
czy te kolumny to może być dobry kierunek? 

Edytowane przez pdi90
Literówka

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/169958-kolumny-do-du%C5%BCego-salonu/
Problem polega na tym, że salon ma 60,5m2 jest wysoki na 7,5m , a do tego jest otwarty na korytarz i antresolę. Więc obawiam się fatalnej akustyki. 

To nie jest problem, to jest luxus, tylko musisz calosc sensownie ustawic

To ze masz 60m2, nie znaczy, ze musisz siedziec 5m albo jeszcze dalej od glosnikow

Tylko . O ile przyjemnie będzie 2-3 m od głośników , na drugim końcu może wystąpić masakra . Akustyka .

Masz osobne pomieszczenie ? Lub szukaj dodatkowych funduszy na adaptację , albo  mini dsp Flex (?) 

13 godzin temu, xajas napisał:

To nie jest problem, to jest luxus, tylko musisz calosc sensownie ustawic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ze masz 60m2, nie znaczy, ze musisz siedziec 5m albo jeszcze dalej od glosnikow

No właśnie w sumie to te 4m akurat będę siedział pewnie od głośników , ale za mną będzie kolejnych 5m przestrzeni . 

bardziej mnie interesuje sygnatura brzmienia tych klipschy , ciekawe czy ktoś na forum ma je? Najlepiej z wlkp. Chętnie wpadłbym na odsłuch zanim kupię.

Ukryta Zawartość

Ale tam za tobą też będziesz słuchał? 

Najlepiej by było jakbyś je wypożyczył do siebie.

Ale dobrze napedzone mogą dać radość.  Mimo wysokiej skuteczności te kolumny musisz napędzić czymś sensownym na przykład unikałbym klasy D

To jest kolumna grająca bardzo obszernym dźwiękiem pełnym natomiast zejście na basie nie jest proporcjonalne do wielkości tych kolumn i ich ceny pamiętaj o tym. 

W miarę możliwości i odsłuchu sprawdziłbym jeszcze oprócz tych kolumn spendor Classic 100, topowe heco z bocznymi basowymi, dali Epicon 8, 

Jest naprawdę kilka ciekawych wyborów w tej cenie. Jakie będziesz miał wzmacniacz do tego?

Cześć 🙂 bez odsłuchów w miejscu docelowym się nie obejdzie. Tak duże przestrzenie często są problematyczne pod kątem audio. Cornwalle mogą być ciekawe, sprawdziłbym też Pylony Jade 30, Vienny też się lubią z dużymi przestrzeniami. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 3.05.2025 o 21:07, pdi90 napisał:

Cześć. 
buduje dom, jestem coraz bliżej przeprowadzki. Powoli zaczynam się zastanawiać żeby szukać sprzętu . Problem polega na tym, że salon ma 60,5m2 jest wysoki na 7,5m , a do tego jest otwarty na korytarz i antresolę. Więc obawiam się fatalnej akustyki. 
Myślałem nad zakupem klipsch cornwall. Lubię lekko ocieplone ale jednocześnie „żywe” brzmienie. 

Cornwall na max 40m2 i normalny sufit (2.5m). One grają lekko basem. Potrafią zagrać głośno ale nie z dużą masa.

W dniu 3.05.2025 o 21:07, pdi90 napisał:

Cześć. 

Wysokie sufity to pół biedy, gorzej jak są niskie i dużo okien - wtedy naprawde trudno to przeskoczyc.

Klipsche ja osobiście w żywej akustyce lubię średnio , a jestem fanem żywego i lekko ocieplonego dzwieku. Nawet LaScale mają tego basu tak sobie i potem konczy sie jakims 200-300W piecem żeby przynajmniej jak się mocno da do pieca czuc było jakąś energię na doole. 

Jeżeli będziesz siedział ok 3mkw od systemu to bliskie pole powinno zrobić robotę i mam ze 2-3 typy paczek, które tam mogą siąść. 

46 minut temu, julius-6 napisał:

Wysokie sufity to pół biedy, gorzej jak są niskie i dużo okien - wtedy naprawde trudno to przeskoczyc.

Klipsche ja osobiście w żywej akustyce lubię średnio , a jestem fanem żywego i lekko ocieplonego dzwieku. Nawet LaScale mają tego basu tak sobie i potem konczy sie jakims 200-300W piecem żeby przynajmniej jak się mocno da do pieca czuc było jakąś energię na doole. 

Jeżeli będziesz siedział ok 3mkw od systemu to bliskie pole powinno zrobić robotę i mam ze 2-3 typy paczek, które tam mogą siąść. 

Jakie konkretnie kolumny masz na myśli? 
Cornwall zbierają pochlebne opinie i mają więcej dołu niż np. La scale 

I tak podzielisz to pomieszczenie  na strefy  bo nie umeblujesz takiego pomieszczenia identycznie jak 16m jedna centralna lampą, nad 1 stolikiem a kanapy i  tv nie wepchniesz pod ściany na przeciwko siebie. Nie ma  sensu rozważać nagłośnienia całego pomieszczenia tylko strefy , stref. Proponuję najpierw tematem obarczyć projektanta wnętrz a następnie sprawdzić koncepcje innych , bo nawet wśród nich wielu nie ogarnia takich metraży .W naszych warunkach duze pomieszczenia bytowe to nadal nowość .

Sam mam  wydzieloną strefę 4.7 x 6.5  w  większym pomieszczeniu , a  w głównym systemie używam głośników podstawowych. Mimo to dźwięk jest masywny. 

Na 99.9% będzie to strefa+ dsp, więc lepiej skupić się na projekcie wnętrza bo mało kto ogarnie taką koncepcje osobiście.

Śmiało porzuć narrację liniową, że w 14m podstawki a w 30 stojące bo wtedy w 60m  trzeba myśleć o sprzęcie od Rammstein. 

Takie 60 m w całości to nagłaśnia się w np. restauracji , ale nawet wtedy robi się to inaczej niż 2 ma potężnymi głośnikami.

Swoją drogą znajomi zbudowali sobie podobny  dom z centralnym salonem przypominającym kościół. Dokładnie ponad 60 m połączone z otwartymi  pomieszczeniami i antresolą  7 m wysoko i 7 m szklanej ściany pod zwieńczenie.  Próby samodzielnego projektowania ich przerosły bo wygladało jak po kradzieży ,  a gdy wyposażali się w audio to już w zaaranżowanej  strefie wypoczynkowej z TV . Jak łatwo zgadnąć 7 m szkła nie było atutem. 

Edytowane przez acheron021
W dniu 4.05.2025 o 07:12, xajas napisał:

DSP nie poprawi akustyki
Jak sam piszesz, poprawi reprodukcje w jednym miejscu, a bedzie „masakra“ w innym miejscu

Poprawi znacznie neutralność w punkcie pomiarowym, tak z grubsza robiąc w decybelach 2x mniejsze "wahania" SPL w miejscu odsłuchu/pomiaru. Głównie to skompensuje podbicie basu kolumn stojących przy ścianie, bez spłycania basu. Natomiast oczywiście akustyki nie poprawi, więc najpierw trzeba postarać się ogarnąć akustykę, przynajmniej żeby nie było jak w łazience lub kościele, a ostateczny szlif zrobić przy pomocy porządnego DSP (bo ludzie myślą, że każdy system korekcyjny jest taki jak inny system korekcyjny).

Z drugiej strony, jak ktoś nie szuka neutralności, to w sumie ... niech sobie daruje.

Edytowane przez Kyle

Witam wszystkich 

Mam podobną sytuację 

Salon ok. 50 M2, otwarte przejście do kuchni oraz holu. Do połowy antresola, potem otwarta przestrzeń o wysokości od ok. 4,5 do 6 m. Głośniki Vandersteen 2ce sign.II, odsunięte tył 1.5m, boki niesymetryczne.

I jest dobrze ale miejsce odsłuchu na ok. 3m od linii kolumn. Tak musi być, choć i tak bas jest najlepszy przy zlewie w kuchni. Jedyny problem to żona wypoczywająca na antresoli. Dźwięk wali po odbiciu od tylnej, wysokiej ściany na górę. Kupiłem więc żonie słuchawki z tłumieniem hałasu z zewnątrz.

To tyle. Pozdrawiam wszystkich. Tomasz 

Z używanych kolumn, które bez problemu potrafią wypełnić taką kubaturę pieknym dźwiękiem, to są na pewno Pioneery S-1010 z membraną bierną. Miałem okazję ich posłuchać u znajomego w pomieszczeniu podobnym wymiarami do Twojego, byłem pod wielkim wrażeniem. Rzadko pojawiają się na rynku wtórnym, chociaż od czasu do czasu można je dostać u naszych zachodnich sąsiadów. W rozsądnej cenie na pewno są warte zakupu.

Czym sie roznia kolumny „naglasniajace“ nstepujace sytuacje odsluchowe?

Ukryta Zawartość

IMG_2509.thumb.jpg.8a67e0c1ae838bdc5ba6fcf76374cfae.jpg

IMG_2510.thumb.jpg.576058724655443ca051ae1946c8cc6e.jpg

Czy do C musza byc „wieksze“ niz do A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wiemy o co ci chodzi. 

Że skoro odległość i miejsce odsłuchuje zawsze takie samo bo tutaj tego nie zaznaczyłeś ale rozumiem że o to Ci chodzi To nie ma to żadnego wpływu na wybór i wielkość kolumn głośnikowych. 

I ja się z tym zgadzam ALE.

W grę wchodzą warunki akustyczne danego pomieszczenia.

Odbite fale dźwiękowe , mody i takie tam upraszczając globalnie. 

Finalnie więc. 

Jeśli do tych trzech różnych pomieszczeń włożyłbyś ten sam system dźwiękowy i słuchał dokładnie z tym samym natężeniem głośności to mogłoby się okazać że system w pomieszczeniu a gra inaczej niż w pomieszczeniu c.

Zgadzasz się?

U mnie to wyglada tak konkretnie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wiemy o co ci chodzi. 
Że skoro odległość i miejsce odsłuchuje zawsze takie samo bo tutaj tego nie zaznaczyłeś ale rozumiem że o to Ci chodzi To nie ma to żadnego wpływu na wybór i wielkość kolumn głośnikowych. 
I ja się z tym zgadzam ALE.
W grę wchodzą warunki akustyczne danego pomieszczenia.
Odbite fale dźwiękowe , mody i takie tam upraszczając globalnie. 
Finalnie więc. 
Jeśli do tych trzech różnych pomieszczeń włożyłbyś ten sam system dźwiękowy i słuchał dokładnie z tym samym natężeniem głośności to mogłoby się okazać że system w pomieszczeniu a gra inaczej niż w pomieszczeniu c.
Zgadzasz się?

Zgadzam sie, ale wyborem kolumn nie zmienisz akustyki pomieszczenia, wiec nie bardzo widze zwiazek.

Malo tego, poniewaz poprawa akustyki takiego duzego pomieszczenia jest skomplikowana i kosztowna, tanszym i pod wieloma wzgledami korzystniejszym dzwiekowo rozwiazaniem jest usiasc w malej odleglosci od zestawow glosnikowych. Niedawno mialem jednorazowe przezycie. Slyszalem najlepszy system w moiim zyciu. Odwiedzilem projektanta tego systemu w jego własnym domu. Rozmiary pomieszczenia byly tak gigantyczne, ze w srodku rosly egzotyczne palmy. A mimo to siedzenie/fotel byl tak blisko zestawow, a zestawy tak blisko siebie, ze po rozlozeniu sie, stopy byly niemalze miedzy zestawami. Efekt/brzmienie i wielkos/glebia sceny byly ZJAWISKOWE!

Btw. To jest twórca tego systemu

U mnie to wyglada tak konkretnie 

Ja tu widze trojkat maksymalnie 3x3m (i tak jest dobrze), wiec mowa o kolumnach do wielkiego pomieszczenia i naglasnianiu wielkiego pomieszczenia jest bez sensu.

Czy to zolte to kominek?

Ukryta Zawartość

Ale…
Niezaleznie od odsluchu muzyki, w „golym“ pomiszczeniu komfort przebywania, rozmow itd. Bedzie bardzo ograniczony. To jest „multifunkcjonalne“ pomieszczenie. Dlatego ja bym zainwestowal w adaptacje (absorbcje) zakresu powyzej 250Hz, a to mozna dobrze i optycznie malo „podpadajaco“ zrealizowac przez odpowiednie sufity i odpowiednie zaslony.

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, xajas napisał:

Zgadzam sie, ale wyborem kolumn nie zmienisz akustyki pomieszczenia, wiec nie bardzo widze zwiazek

Oczywiście że nie. 

Finalnie jednak pewne kolumny wpasują się w daną charakterystykę pomieszczenia lepiej a pewne gorzej. 

Ja tego słuchać nie będę. Z mojej strony radził bym po prostu sprawdzić. Czy mniejsze kolumny typu podstawkowe zagrają dobrze/lepiej/tak samo jak większe, duże podłogowe. Jeśli tak to nawet przecież lepiej. Bo w tej samej cenie będzie nas stać na wyższą linię. 

Oczywiście że nie. 
Finalnie jednak pewne kolumny wpasują się w daną charakterystykę pomieszczenia lepiej a pewne gorzej. 
Ja tego słuchać nie będę. Z mojej strony radził bym po prostu sprawdzić. Czy mniejsze kolumny typu podstawkowe zagrają dobrze/lepiej/tak samo jak większe, duże podłogowe. Jeśli tak to nawet przecież lepiej. Bo w tej samej cenie będzie nas stać na wyższą linię. 

Nie rozumiem. Co znaczy „wpasuja wie w charakterystyke pomieszczenia“, albo „zgraja sie lepiej“. Oczekujesz, zw beda mialy dziury tam, gdzoe pomieszczenie ma mody?

Moim zdaniem to jest bez sensu.

Klaro, mozna wybrac tak mikroskopijne monitory, ktore nie schodza tak nisko do modow pomieszczenia. To tak, jak bym leczyl bol kolana amputujac cala noge

Ale za takie rozwiazania i takie granie to ja dziekuje
1 minutę temu, xajas napisał:

Nie rozumiem. Co znaczy „wpasuja wie w charakterystyke pomieszczenia“, albo „zgraja sie lepiej“. Oczekujesz, zw beda mialy dziury tam, gdzoe pomieszczenie ma mody?

Moim zdaniem to jest bez sensu.

Klaro, mozna wybrac tak mikroskopijne podlogowce, ktore nie schodza tak nisko do modow pomieszczenia, ale za takie granie to ja dziekuje. To tak jak bym leczyl bol kolana amputujac cal noge

Ukryta Zawartość

Nie oczekuje ale takie zgranie może mieć miejsce. Paradoks ale tak. 

Czemu bez sensu ? Sam przecież wrzucałes pomiary kolumn w i bez pomieszczenia. Dobrze pamiętam? Skoro kolumny + akustyka taka taka a nie inną wypadkowa to właśnie tu mówię o tym zgraniu. Czasem może iść w drugą stronę. I spotęgować wady. Dlatego sugeruje sprawdzanie sprzętu w domowych warunkach. 

Ukryta Zawartość

Dobrze że się już obawiasz , mój kolega ma trochę mniejszy salon ale też z otwartą górą i dźwięk ma fatalny , moim zdaniem trzeba zainwestować w akustykę , dźwięk jak na klatce schodowej ,kolega nie miał zasłon,  dywanu . Nie wiem czy budżet pozwoli na wydanie na QUALIO IQ ,może to dobry kierunek . 

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie oczekuje ale takie zgranie może mieć miejsce. Paradoks ale tak. 

Czemu bez sensu ? Sam przecież wrzucałes pomiary kolumn w i bez pomieszczenia. Dobrze pamiętam? Skoro kolumny + akustyka taka taka a nie inną wypadkowa to właśnie tu mówię o tym zgraniu. Czasem może iść w drugą stronę. I spotęgować wady. Dlatego sugeruje sprawdzanie sprzętu w domowych warunkach. 

Primo

Aby "charakterystyka" kolumn skompensowala "charakterystyke" pomieszczenia, musiala by byc "negatywem" a nie miec taka sama "wypadkowa" ->w takie cuda nie wierze, to jest bezsensu

Sekundo

"Akustyka" nie konczy sie na znosnym prziebiegu "charakterystyki". "Akustyka" to przede wszystkim czasy poglosu. Jak chcesz je zgrac czasy poglosu doborem kolumn?

Godzinę temu, xajas napisał:

Primo

Aby "charakterystyka" kolumn skompensowala "charakterystyke" pomieszczenia, musiala by byc "negatywem" a nie miec taka sama "wypadkowa" ->w takie cuda nie wierze, to jest bezsensu

O to samo mi chodziło. 

Sensem miała być wypadkowa. Whatever

Godzinę temu, xajas napisał:

Sekundo

"Akustyka" nie konczy sie na znosnym prziebiegu "charakterystyki". "Akustyka" to przede wszystkim czasy poglosu. Jak chcesz je zgrac czasy poglosu doborem kolumn?

Bierzesz kolumny do salonu docelowego i sprawdzasz które dla ciebie brzmią najlepiej. 

Ja wiem że Ty robisz pomiary, wiem, ale 99 procent ludzi którzy wybierają domowy system audio tego nie robi. 

Jak inaczej mają to sprawdzić. Słuchać sprzętu w sklepie?

sensem miala byc wypadkowa..

Nie, powtorze sie, to jest bez sensu.

Tak musial by wygladc przebieg charakterystyki kolumn (czerwony), by skompensowac mody generowane przez pomieszczenie.

Absurdem jest wierzyc w to, ze natrafisz na takie kolumny

A to tylko (mniejsza) czesc „zla“
Ta wieksza, to czasy poglosu, ktorych tu nie widac i ktorych nie kolumnami nie skompensujesz.

Zamiast domniemac i wysysac jakies teoretycznie mozliwe (nieprawdopodobne) rozwiazania, wystartuj symulacje w REW i zobacz, co sie stanie. To moze kazdy zrobic, za friko i bez pomiarow .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi