Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

I w tym momencie wychodzi brak wiedzy jak funkcjonuje rutracker i jemu podobne np. The Pirate Bay

Jeśli działa to na zasadzie wymiany plików, czyli udostępniania nie swojej własności to istotnie masz rację, że to nie jest zgodne z prawem. Jednak mowa jest tylko o posiadaniu plików, a nie ich udostępnianiu, chyba że czegoś nie wiem?

1 minutę temu, paww napisał:

Jeśli działa to na zasadzie wymiany plików, czyli udostępniania nie swojej własności to istotnie masz rację, że to nie jest zgodne z prawem. Jednak mowa jest tylko o posiadaniu plików, a nie ich udostępnianiu, chyba że czegoś nie wiem?

Sporo serwisów udostępniających pliki, przynajmniej kiedyś, działało na zasadzie "ściągasz-udostępniasz". A to drugie już jest karalne.

11 minut temu, paww napisał:

już wiesz @Rafaello_666 opisał na jakiej zasadzie to funkcjonuje

42 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Przecież nie ma znaczenia czy okradasz milionera, czy biedaka. Nie relatywizowałbym tego zagadnienia. Takie rzeczy w bajkach o Janosiku, czy Robin Hoodzie. 

"Doktorek" wzywa do niepogardzania bliźnimi (którzy zabawiają się przy dyskopolo), w tym samym czasie, gardząc na każdym kroku "lewakami" zachowuje się jak lewak, namawiając do niepłacenia milionerom za muzykę...

Taki to skomplikowany, smart  na swojski sposób i "wyrafinowany" z niego typ ...Uhhh.

Rzucacie kamieniami jakby nikt nigdy z Was nic nie ściągał... poza tym niekompetencja przez Was przemawia, bo przecież nigdy nie było przymusu udostępniania ściągniętego pliku...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

17 minut temu, paww napisał:

Jednak mowa jest tylko o posiadaniu plików, a nie ich udostępnianiu, chyba że czegoś nie wiem?

A w jaki sposób wszedłeś w ich posiadanie? Kupiłeś komputer, nośnik pamięci i już tam były? Szedłeś chodnikiem, patrzysz a tam leży sobie plik? Aby wejść w posiadanie nielegalnych plików trzeba je mówiąc wprost ukraść, za***rdolić, przywłaszczyć. Kradzież to kradzież. Tak jak złodziej jest złodziejem. Niezależnie czy okrada biedaka czy bogatego. 

Czyli jest zwykłą k**wą 

31 minut temu, Tal napisał:

Nie wiem o co to darcie kotów skoro kolega @paww już wspomniał, że jeśli kolega @il Dottore ściąga na własny użytek to nikomu nie dzieje się krzywda

Sprawa zakończona

Można ściągać

😎

3169234-mlotek-sedziowski-sedzia.jpg

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

1 minutę temu, Tal napisał:

Rzucacie kamieniami jakby nikt nigdy z Was nic nie ściągał... poza tym niekompetencja przez Was przemawia, bo przecież nigdy nie było przymusu udostępniania ściągniętego pliku...

Nie chodzi o to, kto, co ściągnął, czy też nie ściągnął. Chodzi o nazwanie tego po imieniu. Poza tym, niektóre serwisy działają tak, że ściągając już, od razu udostępniasz. Cytując za AI: 

Tak, pobierając pliki z torrentów automatycznie udostępniasz je innym użytkownikom sieci. Torrenty działają na zasadzie P2P (peer-to-peer), co oznacza, że podczas pobierania, jednocześnie stajesz się źródłem (seedem) dla innych, a tym samym udostępniasz plik. 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

A w jaki sposób wszedłeś w ich posiadanie? Kupiłeś komputer, nośnik pamięci i już tam były? Szedłeś chodnikiem, patrzysz a tam leży sobie plik? Aby wejść w posiadanie nielegalnych plików trzeba je mówiąc wprost ukraść, za***rdolić, przywłaszczyć. Kradzież to kradzież. Tak jak złodziej jest złodziejem. Niezależnie czy okrada biedaka czy bogatego. 

Czyli jest zwykłą k**wą 

Tak dla rozładowania emocji... czerpiąc z klasyki...

"I pijakiem. Bo każdy pijak to  złodziej..." 😂

3 minuty temu, tsa napisał:

Sprawa zakończona

Można ściągać

😎

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu się mylisz, czytaj wyżej jak to funkcjonuje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie przyszło Ci do głowy, że mogę usunąć plik z programu... 

Google nie boli...

"Tak, legalnie można ściągać pliki na własny użytek, o ile nie narusza to praw autorskich i nie jest to rozpowszechnianie na szerszą skalę. W takim przypadku, ściąganie filmów, muzyki i innych utworów do własnego użytku jest dozwolone."

"Legalność pobierania filmów z internetu dozwolony użytek osobisty. To oznacza, że wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w ramach własnego użytku. Jeśli więc utwór jest już dostępny publicznie i jesteś w stanie go pobrać, możesz to zrobić bez obaw o konsekwencje prawne."

Ale Wy wiecie lepiej...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 minuty temu, Tal napisał:

Ale Ty go udostępniasz już w trakcie ściągania. Owszem, potem możesz go usunąć, ale dopóki nie pobierzesz, jesteś źródłem dla innych. 

5 minut temu, Tal napisał:

Google nie boli...

"Tak, legalnie można ściągać pliki na własny użytek, o ile nie narusza to praw autorskich i nie jest to rozpowszechnianie na szerszą skalę. W takim przypadku, ściąganie filmów, muzyki i innych utworów do własnego użytku jest dozwolone."

"Legalność pobierania filmów z internetu dozwolony użytek osobisty. To oznacza, że wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w ramach własnego użytku. Jeśli więc utwór jest już dostępny publicznie i jesteś w stanie go pobrać, możesz to zrobić bez obaw o konsekwencje prawne."

powyższy tekst nie dotyczy P2P, więc w przypadku braku wiedzy jednak google może zaboleć i to baaaardzo 

Edytowane przez Zbi_Rek
3 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Ale Ty go udostępniasz już w trakcie ściągania. Owszem, potem możesz go usunąć, ale dopóki nie pobierzesz, jesteś źródłem dla innych. 

Dlatego wiecznie na Torrentach wisiał plik na 99% 😄

?👈

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Ten cały "rój cwaniaków", organizuje trasy koncertowe, wydaje płyty, zajmuje się reklamą i dystrybucją. Dzięki temu możesz kupić płytę w Empiku, albo posłuchać jej na Spotify. Bez "roju cwaniaków" nie wiedziałbyś nawet o istnieniu większości artystów, ani nie miałbyś ich jak posłuchać. To jest układ, na którym różni ludzie zarabiają i tak jest ten świat aktualnie skonstruowany.

Ile płyt wydałeś i w jakich wytwórniach?
Grasz/grałeś koncerty/trasy?
Jesteś muzykiem,menagerem,organizatorem,kims z branzy muzycznej?

53 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

I nawet jak go usunie-to udostępniał w czasie pobierania [a częto i pożniej,zalezy od ustawień z programu sciągającego ],czyli złamał prawo.
A logów na serwerach nie pokasuje,więc za parę lat może mu ktoś wjechać na chatę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi