Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming podłączony do dobrego daca z kablem za 500 zł czy 1000 zl 

Pomimo inwestycji w gramofon, w niedawnym czasie, zacząłem się zrażać do winyla, jako audiofilskiego nośnika. Za dużo, nowych, wyjętych z koperty płyt jest krzywych, smażących i strzelających, na dzień dobry, pomimo mycia, antystatycznych koszulek i obchodzenia się jak z jajkiem. Owszem, brzmienie potrafi być inne, nawet bardziej wciągające, ale ilość przeszkadzających trzasków na niektórych wydaniach rujnuje to wrażenie.

Głównie słucham CD, a winyl zostaje u mnie taką odskocznią na miły wieczór przy piwku, czy szklaneczce whisky. I zdecydowanie wolę słuchać starych wydań, bo czterdziestoletnia płyta, która była zadbana i umyta, wydaje mniej dziwnych dźwięków, niż niejedna nówka.

Reasumując, dla mnie takowym nośnikiem jest CD, czy też SACD, jak się trafi.  

21 minut temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming

źle to nazwali w sumie

zamiast "high-fidelity" - wysoka wierność ( odtwarzania )

powinno być " high pleasure" - wysoka przyjemność ( słuchania )

😊

I to definitywnie skończyłoby, najbardziej - wg mnie - jałowe dyskusje o słuchaniu tak jak "autor miał na myśli"

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Pomimo inwestycji w gramofon, w niedawnym czasie, zacząłem się zrażać do winyla, jako audiofilskiego nośnika. Za dużo, nowych, wyjętych z koperty płyt jest krzywych, smażących i strzelających, na dzień dobry, pomimo mycia, antystatycznych koszulek i obchodzenia się jak z jajkiem. Owszem, brzmienie potrafi być inne, nawet bardziej wciągające, ale ilość przeszkadzających trzasków na niektórych wydaniach rujnuje to wrażenie.

Głównie słucham CD, a winyl zostaje u mnie taką odskocznią na miły wieczór przy piwku, czy szklaneczce whisky. I zdecydowanie wolę słuchać starych wydań, bo czterdziestoletnia płyta, która była zadbana i umyta, wydaje mniej dziwnych dźwięków, niż niejedna nówka.

Reasumując, dla mnie takowym nośnikiem jest CD, czy też SACD, jak się trafi.  

winylarze zlinczują Cię za te bluźnierstwa i będą argumentować, że właśnie te niedoskonałości są wyznacznikiem audiofilskiej nirwany 🤭

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

winylarze zlinczują Cię za te bluźnierstwa i będą argumentować, że właśnie te niedoskonałości są wyznacznikiem audiofilskiej nirwany 🤭

Wiesz, mam ponad setkę winyli. Może nie jest to jakaś oszałamiająca kolekcja, ale cały czas coś kupuję. Natomiast, z powodów, o których pisałem wcześniej, coraz bardziej zaczynam traktować to jako swoisty audio rytuał. Wtedy godzę się na te niedoskonałości. Jeśli jednak, dokonując pierwszego odtworzenia nowej, umytej płyty, na dzień dobry wita mnie kilka głośnych strzałów, to zastanawiam się czy to było tyle warte. Kolekcja pewnie się powiększy, ale poza paroma, kultowymi dla mnie kapelami, kupuję już głównie starocie żeby sobie posłuchać, jak to drzewiej bywało 🙂 Przy zakupie płyty trzydziesto-czterdziestoletniej, godzę się z jej potencjalnym zużyciem i taki wczesny Saxon, czy Van Halen, który sobie trochę potrzaskuje (często ciszej, niż niejedna nówka), wcale mi nie przeszkadza.

A na co dzień, zdecydowanie CD. 

3 godziny temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming podłączony do dobrego daca z kablem za 500 zł czy 1000 zl 

W teorii - nie widzę powodu, dla którego streaming miałby grać gorzej od CD.

W teorii. W praktyce - nie mamy wpływu na jakość wystawianych w streamingu plików. Więc nie wiemy, co my tam właściwie gramy. Ale jeśli gra dobrze to w czym problem?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Naprawdę nie ma już sensu pchanie się w cd. Mnie to trochę smuci bo mam gen zbieractwa.

U mnie w torze Chord Qutest + Chord 2go/2yu i transport Audiolab 9000cdt cd gra gorzej, kolumny bardzo rozdzielcze na wstędze. Audiolaba będę się pozbywał, jak ktos chętny to zapraszam 🙂

Płyta winylowa to już kompletny idiotyzm.

Pomijam oczywiście zbieractwo płyt czy to  cd, czy analog w wydaniach, których nie ma w streamingu czy plikach.

17 godzin temu, Mark75X napisał:

No nie, kolega @Elbingma tu absolutnie rację. Jednorazowy strzał, to chyba dla tych co to grają "raz na ruski rok". Ja takich artystów nie znam. Głównym, zasadniczym źródłem dochodów dla zdecydowanej większości są olbrzymie wpływy z koncertów. Dochody ze sprzedaży nośników mają generalnie marginalny udział w zarobkach artystów.

Ostatnio Taylor Swift pierdykla koncert za 13mln dolarów. Gdzie ona tyle płyt sprzeda i komu żeby to zarobić w 2h 😂

3 godziny temu, il Dottore napisał:

W praktyce - nie mamy wpływu na jakość wystawianych w streamingu plików. Więc nie wiemy, co my tam właściwie gramy. Ale jeśli gra dobrze to w czym problem?

Często są informacje o albumie. 

?👈

Teraz audiofilskim nośnikiem danych jest streamer odtwarzający także pliki dsd. 

Nikt ci tego nie podważy bo ilość danych na sekundę jest niepodważalna 🙂

Natomiast oczywiście winy nie zejdzie dla niektórych z piedestału.

Ma bowiem tą swoją magię właśnie strzelanie igły dokładność analogowe brzmienie dla których jest wybierane.

Sama kolekcja, zbieranie , to już forma atrakcji i pewnego rodzaju sentymentu do muzyki. A to obok jej słuchania także bardzo bardzo ważny element.

No i CD. 

Mimo spadku sprzedaży nowe nośniki i tak się pojawiają i dalej stanowią nieodrębną część zestawu hi-fi. Mimo że nawet na prezentacjach i wystawach sprzętu audio coraz częściej są zastępowane przez streamery

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ostatnio Taylor Swift pierdykla koncert za 13mln dolarów. Gdzie ona tyle płyt sprzeda i komu żeby to zarobić w 2h 😂

Często są informacje o albumie. 

a jak myslisz ..ile jej zostaje w kieszeni po takim koncercie....no słucham.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz audiofilskim nośnikiem danych jest streamer odtwarzający także pliki dsd. 

Nikt ci tego nie podważy bo ilość danych na sekundę jest niepodważalna 🙂

Natomiast oczywiście winy nie zejdzie dla niektórych z piedestału.

Ma bowiem tą swoją magię właśnie strzelanie igły dokładność analogowe brzmienie dla których jest wybierane.

Sama kolekcja, zbieranie , to już forma atrakcji i pewnego rodzaju sentymentu do muzyki. A to obok jej słuchania także bardzo bardzo ważny element.

No i CD. 

Mimo spadku sprzedaży nowe nośniki i tak się pojawiają i dalej stanowią nieodrębną część zestawu hi-fi. Mimo że nawet na prezentacjach i wystawach sprzętu audio coraz częściej są zastępowane przez streamery

''Teraz audiofilskim nośnikiem danych jest streamer odtwarzający także pliki dsd. 

Nikt ci tego nie podważy bo ilość danych na sekundę jest niepodważalna 🙂

Natomiast oczywiście winy nie zejdzie dla niektórych z piedestału.''

piszesz o sobie...to jest Twoje zdanie.szanuje

moje jest zupełnie inne.

To że pewna nacja przejęła światowe biznesy...to nie oznacza że jest jak piszesz.

Miałem topowy streamer...sprzedałem.To co mam fizycznie to jest moje.Co nie moje to nie jestem zainteresowany.

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Gdzie ona tyle płyt sprzeda i komu żeby to zarobić w 2h 😂

Moze nie w 2 godziny, ale wiecej zarobi ze Spotify, Tidal, radia, CD i tv.

Mariah Carey tylko w jeden rok i tylko na jednej piosence swiatecznej zarabia okolo 8 mln dolarow. 

Nie wychodzac nawet na scene.

• Pokaż nowe odpowiedzi