Skocz do zawartości
IGNORED

Gotham i standy Gorka na Ursynowie W-wa

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Hi

O dziwo warszawski Ursynów przestaj epowoli być audiofilską pustynią. Chodzi mi oczywiście o sklepy a nie audiofili, bo tych na Ursynowie jest pod dostatkiem. Z reklamy w AV wynika, że mają na stanie Gothamy, Neutriki i inną "audiofilską biżuterię" a oprócz tego podstawki Gorka 666.

Namiary na sklep:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - specjalnie nie podaję dokładnego adresu, żeby nie być posądzonym o kryptoreklamę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fajnie - oszczędziłeś mi szukania w W-wie Gothamów (czy innych Cordiali), podjadę sobie w poniedziałek rowerem i obmacam asortyment ;)

Gorek - czy obecność podstawek w sklepie oznacza że zacząłeś wytwarzać je legalnie, w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej, płacąc należne podatki?

Teo, a co ty taki dociekliwy?? Wydaje mi sie ze od poczatku jak jestem na forum poprostu masz jakis problem do mnie... Cos w rodzaju antypatii i rzucania klod pod nogi... Dla rozwiania Twoich watpliwosci, wszystko bedzie jak najbardziej legalnie :)

• Redaktorzy

adse - rozumiem uśmieszki, ale Ursynów jako całość jest osiedlem wielkości średniego miasta (ponad 120 tysięcy mieszkańców) i jest audiofilską pustynią. Podobnie jest na szerokorozumianej Pradze (z Grochowem, Gocławiem etc.). Wszystko skupia się wokół centrum ;-(

Fr@ntz

"I am an audiophile"

gorek - cóż, skoro pytasz, mogę napisać ci, co mi się w twoich wpisach nie odpowiada, czy nie odpowiadało. Ogólnie nie podoba mi się dość nachalne reklamowanie przez ciebie swojej działalności, zarówno w osobnych wątkach, jak i poprzez wtrącanie swojej oferty w circa co drugim wątku, w którym jest czy była mowa o standach. Nie jesteś jakoś w stanie pojąć, że a) na forum reklamować się nie należy (z potencjalnymi klientami kontaktować się możesz emailowo bądź przez www), i b) to, że inni się reklamują, nie jest usprawiedliwieniem.

Dochodzi do tego twoja reakcja na ewentualne próby zwracania uwagi, bądź na usuwanie wpisów przez Lukara, w stylu "dlaczego, przecież nic złego nie robię, przecież inni też się reklamują, to niesprawiedliwe że moje wpisy są usuwane, chyba nikt mnie nie kocha, a tak w ogóle to nie prowadzę żadnej produkcji" - ogólnie, jęki, marudzenie i wykręty zamiast próby zrozumienia zarzutów. Przyznam, że trudno mi przez to traktować cię poważnie.

Co do pytania o legalność - zadane było z czystej ciekawości. Zainteresowało mnie po prostu, jak wstawianie produktów do sklepu pogodzisz z zapewnieniami, że nie masz zamiaru prowadzić szerszej produkcji, chcesz po prostu umożliwić kilku osobom nabycie tanich standów, a przy okazji symbolicznie zarobić coś na wakacje. Tak, przypominam, broniłeś się przed pierwszymi zarzutami o reklamowanie się na forum.

Tyle. Odpisywać nie musisz - powyższe możesz zlekceważyć, możesz też przemyśleć w trosce o dobry odbiór swojej "marki". A skoro wychodzisz z szarej strefy i decydujesz się na podjęcie legalnej działalność gospodarczą, pozostaje mi tylko pogratulować. Cieszę się, szczerze życząc powodzenia.

Byłem, odwiedziłem, a raczej... odwiedzić próbowałem. Ściema i dezinformacja - jedyna firma obwieszczająca swą obecność w budynku o podanym adresie (Hawajska 3, zapyziałe blokowisko przy stacji metra Imielin) to salon optyczny. Brak jakichkolwiek znaków świadczących o istnieniu tam czegokolwiek związanego z audio. Odwiedzać nie ma po co, bo i... nic się nie znajdzie.

Komuś, jak widać, kolejność nieco się po... tegowała - reklamy w piśmie wykupił, adres www zarezerwował, podał godziny otwarcia, ino... koncepcji właściwej, czyli "sklepu z salonem odsłuchowym" jakoś nie zrealizował ;) Cóż, pożyjemy, zobaczymy.

• Redaktorzy

a może właścicielowi się pokopało i reklamę zamiast do HiHi i Muzyki wysłał do AV, które wychodzi terminowo ( o tym pierwszym nie wspomnę, bo to na kpinę zakrawa).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 miesiące później...

Mam nadzieję, że nie będzie to kryptoreklama, ale przedwczoraj odwiedziłem rzeczony salon odsłuchowy. Miłe miejsce. Wprawdzie na stanie nie ma obecnie zbyt wiele, ale to dopiero początki, więc można wybaczyć.

Posłuchałem sobie m. in. Spendorów 2/3 z lampką Audio Innovation - całkiem miło.

Tak wygląda ów salon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też tam zaglądałem. Wypatrzyłem jeszcze kolumny Hafler, lampową końcówkę Acoustic Research, lampowe pre Skoriona. No i stendy znajome z forum. Ale nie miałem czasu na jakikolwiek odsłuch.

Zgadza się. Oprócz tego widziałem też monobloki AVM i źródełko Philipsa robiace jako transport. Przetwornik był zabudowany w drewnianej obudowie do złudzenia przypominał NOS Petera na TDA1543.

Ukryta Zawartość

post-2999-100005779 1170271015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-2999-100005779 1170271015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak przytaczając słowa Rekina - to miłe miejsce można posłuchać jak legendarne Spendory dostają od małych Hafler-ów i to w 27m2. Drewniane pudełeczko to przetwornik bardzo podobny to tego od P.D. byłem świadkiem jak właściciel tzw hi-endowego Cd szybko go wypiął z toru (ale może nie będę dekonspirował forumowicza). Ponadto kilka wersji standów Górka można ocenić solidność konstrukcji i wysoką jakość - zdjęcia tego niestety nie oddają. Zdaje się szersza oferta sprzętu pojawi się po wakacjach.

Z tym, że Spendory grają gorzej niż Haflery mogę się zgodzić, ale nie w każdym względzie i dźwięk Spendorów może się podobać - taka stara szkoła. Dużo środka i mniej tłusto. Chociaż faktycznie basik był już dość kiepskawy.

Nie wiem jak długo słuchałeś, bo te lampy zaczęły grać dopiero pół godziny po włączeniu i wtedy przyjemnie się słuchało na Spendorach - oczywiście jeśli nie potrzeba było "wykopu" - bo wtedy faktycznie siadały.

Wydaje się, że to mogłoby być miłe miejsce do posłuchania niekiedy różnych własnych konstrukcji w Wa-wie.

Nie wiem co na to właściciel, ale możnaby pogadać.

Standy faktycznie solidnie wykonane, choć niekoniecznie dobrane wysokością do kolumienek, które na nich stoją.

Spendory znam dobrze i wysoko je ceniłem. Moi znajomi też ich używają z powodzeniem nie zmienia to faktu, że kolumienki za 40% ich ceny są bardzie spójne, dynamiczne, zrównoważone barwowo (bardziej akuratne bym powiedział) przestrzeń ma się rozumieć też na plus (wiadomo pudełeczka) w mniejszych pomieszczeniach różnice rosną, bardziej i bardziej aż dochodzimy do punktu powiedźmy poniżej 14 m2 gdzie 2/3 tracą oddech a 5-tki grają coraz lepiej na poziomie 9-12 m2 są obłędne. Haflerki świetnie znoszą ustawienie przy ścianach jak i wysoko (jak w studio zazwyczaj nad głową realizatora a nie w osi). Na zakończenie trzeba powiedzieć, że pomieszczenie na Ursynowie wyraźnie promuje 2/3 łatwo można osiągnąć ich maksimum. Co by tu jeszcze 5-ki nie potrzebują elektrowni, nie nudzą łatwo o nich zapomnieć choć niewtajemniczeni będą szukać przysłowiowego suba, jak pisałem są mało wymagające co do ustawienia no i używane można nabyć poniżej 2000zł a są zrobione pancernie wg potrzeb studyjnych na długie lata intensywnej pracy. A teraz proszę konstruktora czy też producenta o dużą gratyfikacje …:=)

Mam podobne wrażenia. Gdyby Haflerki wrzucić do mniejszego pomieszczenia, to byłoby naprawdę super. Słuchałem dawno temu jakiś aktywnych Haflerów i byłem pod wrażeniem. Te były nieco inne (o ile pamiętam), ale tworzyły faktycznie wyjątkowo spójny obraz dźwiękowy z dobrym oddaniem barwy instrumentów. Bas był dość silnie zaznaczony, ale nie schodził zbyt nisko. To co było słychać jesli chodzi o dół było dobrej jakości. Góra do przyjęcia, choć nie na poziomie jakiś wybitnych konstrukcji. W cenie do 2500 i w mniejszym pomieszczeniu faktycznie warte rozważenia. Ich studyjny rodowód pozwala przypuszczać, że nie łatwo je spalić. Łatwe do napedzenia, choć przy tym samym poziomie głośności zagrały ciszej niż Spendory. Brzmienie Haflerów, to dynamika, ale na wysokim poziomie - bez podkreślania skrajów pasma, no może średni bas nieco uwypuklony.

Faktycznie w ich przypadku ustawienie nie jest trudne. Przesiadałem się na kanapie i na podłodze kilka razy, ale scena pozostawała nadal stabilna. W Spendorach miejsce odsłuchu było krytyczne - kawałek w bok i koniec :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.