Skocz do zawartości
IGNORED

Ile pln jest warta Yamaha ax-1090?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę tylko nie stosować taktyki przebiegłego marketingu z tego powodu że idzie moje ogłoszenie w odpowiednim dziale. Postępuję raczej odważnie zadając takie pytanie-doceńcie to! Jestem szczerze ciekaw jaką wartość rynkową reprezentuje ten model i dodam że i tak mam w duszy minimalną wartość za jaką jestem gotów się z nim rozstać...Pozdrawiam. Były już tego typu tematy na tym forum? A może jest to nie zgodne z ogólnie panującymi tu zasadami? Jeśli tak to przpraszam...

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/17326-ile-pln-jest-warta-yamaha-ax-1090/

Takie są czasy,że towar możesz sprzedać za tyle ile jest Ci gotów dać potencjalny klient,ostatnio sprzedawałem kilka klocków i tak właśnie było.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

ciężkie te czasy:(

ja ostatnio sprzedawałem głośnik centralny Mirage OM-C3 (w salonie cena 1300zł) -oddałem za 450zł! był to błąd ekonomiczny bo koleś co go kupił zaraz wrzucił na allegro i wystawił cenę kup teraz 700zł!!! Dałem się wykorzystać?:( Nie chcę teraz znowu się wygłupić bo akurat nie mam ciśnienia ale się przeprowadzam i szkoda dźwigać a do tego nie ma gdzie postawić. Niech się tylko nie kurzy bo tego nie znoszę jak stoi i nikt nie używa...

Moim zdaniem jezeli chcesz sprzedac to okolo 800-900 zlotych. jakas podobna jest teraz bodajze na 2200 zlotych, ale zycze szczescia w sprzedaniu ja za te cene. Za takie pianiadze mozna juz kupic soro lepszego klocka ( jakiegos Sugdena chociazby lub cos dzielonego)

>>>Norwidos

Ja, jakiś miesiąc temu sprzedałem ax-590 za 800 PLN, wzmak był w idealnym stanie.

Myślę, że może to być dla Ciebie jakiś punkt odniesienia, od którego nie powinieneś

zbytnio abstrachować ;). Proponowałbym przyjąć realną cenę i z niej nie schodzić,

jeżeli sprzęt jest OK, to klient się znajdzie, to przecież świetny wzmacniacz za te pieniądze.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Wlasnie ktos sprzedaje Yamahe AX 1050 za 1350zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ostatnie wpisy są jakby bardziej z tej planety bo jeśli miałbym sprzedawać za np.1000zł to wolę sobie zostawić na lepsze czasy gdyż ten piec kosztował 4000zł a akurat we wzmacniaczach postępuje najmniejsza rewolucja i porównywałem go z najnowszymi nadami : C-350(nawet miałem jakiś czas), C-370, C-372 i szczerze powiem że brzmienie Yamahy bardziej mi pasowało. Tamte nie grały tak swobodnie. Gdy człowiek chce coś kupić to trudno o okazję ale jak sprzedaje to się ciągle słyszy że za takie pieniądze to można to i tamto...jeszcze nie wiem ile go wycenię ale mam czas więc co nagle to po diable...

Wszystkim dziękuję choć panowie z początku tematu jakby trochę zatracili realia bo już od dawna śledzę oferty z allegro i modele znacznie niższe typu 590, 596, itp itd. trzymają cenę żadko poniżej 1000zł a transakcje dochodzą do skutku więc wasze wpisy brzmią jakby dziwnie. Model np.892 który jest sporo słabszy sprzedano za 1400zł więc coś tu nie gra...

Norwidos wytłumacz sens swojego wątku. Prosisz o radę za ile sprzedać wzmacniacz po czym w ostatnim wpisie pokazujesz, że masz doskonałe rozeznanie w temacie a jedyna twoja konkluzja to taka, że kilku panów zatraciło realia. Skoro ty ich nie zatraciłeś i tak doskonale znasz ceny to po co ten cały szum wokół tej twojej Yamahy.

Jeśli ten jak określiłeś piec kosztował cię 4000 zł to muszę przyznać,że jakiś dystrybutor nieźle nabił cię w butelkę.

Ja nie twierdziłem że nie znam realiów allegro a to co tam się dzieje to jest inna bajka niż to formu-tak mi się przynajmniej wydawało. Miałem wrażenie że to forum jest jakby elitarne( przynajmniej w kontraście z allegro, jak widać różńie to z tym bywa...) Mam tłumaczyć sens swojego wątku? A Ty wytłumacz sens swojego pytania. Ja chyba postawiłem sprawę jasno. Z moich doświadczeń wynika że na tym forum jest mnóstwo osób które mają świetne rozeznanie w sprzęcie, jego wartości itd. Nie twierdzę że osoby które "tanio" wyceniły mój sprzęt nie znają się na rzeczy lecz przedstawiłem im zarzut oderwania od realiów. Prawdopodobnie obracają się w świecie Hi-endu i taka Yamaszka z oczywistych względów kaleczy tylko ich wytrawne gusta więc spychają ją do wora taniej Japońszczyzny, tylko w tym worku leżą modele znacznie niższe, słabsze...Ja nie mam zamiaru się tu reklamować z moim skromnym nieaudiofilskim piecykiem bo raczej nikt rozsądny nie twierdzi chyba że dzięki takiemu wątkowi moja pozycja rynkowa wzrośnie?:D Generalnie to taki sprzęt i tak trafia do amatora który nie zwarzając na innych chce takiego sprzętu i koniec... Co do ceny tego wzmaka to oficjalna cena dystrybutora była 3999zł ale spokojnie, kupiłem ten wzmacniacz z 2 ręki za 1900zł i nie żałowałem wydatku, z resztą do tej chwili nie żałuję i pewnie z nim się łatwo(tanio) nie rozstanę. Tak wogóle to gdyby nie przeprowadzka to bym nawet go nie ruszał z tą sprzedażą. Chciałem się dowiedzieć dzięki temu wątkowi czy moja cena na poziomie bliskim 2000zł jest nieadekwatna do tego co oferuje ten piec. Najlepiej byłoby rozmawiać z tymi którzy mieli jakieś doświadczenia z tym klockiem bo tak to sobie możemy pogadać o allegro...Ciesze się że nie mam musu się pozbywać tego sprzętu bo nie mógłbym sobie pozwolić na takie wpisy na forum. Ja mam wrażenie że nikt z osób które się wypowiadały nie miało styczności z tym sprzętem...mimo to fajnie jest gawędzić o sprzęcie.

Pozdrawiam...

rzeczywiście jest na allegro ax-1070 za 900 zeta i coś zero licytujących jak na razie, obserwuję tą aukcję z czystej ciekawości bo ja kupiłem niedawno ax-596 za 900 zeta. Natomiast ostatnio ax-1070 poszła za przeszło 1500 zł i licytacja była zaciekła. Moim zdaniem nie ma się co spieszyć, czasem znajdzie się kilku chętnych, gotowych zapłacić sporą kasę, a czasem nie ma nikogo. A taki sprzęt raczej nie straci nagle na wartości ;)

Sam się nawet zastanawiam czy nie kupić tej Yamaszki za 900 zeta (jeśli się uda) a potem sprzedać swoją ax-596 za podobną (a może i wyższą) kwotę.

Ja bym wystawił na Twoim miejscu za jakieś 1500 zeta min. - myślę, że ktoś się znajdzie prędzej czy później ;)

pozdrawiam

min - miałem na myśli cenę minimalną na auckji :)

Ale to oczywiście tylko moje subiektywna ocena, nie znam się tak dobrze na sprzęcie, moje rozeznanie wynika jedynie z obserwacji aukcji allegro...

• 3 tygodnie później...

i sprzedałem za 1500zł. Pewnie teraz napiszecie że za tanio:) Zamykam temat żeby każdy kto będzie miał podobny problem trzymał cenę nie niższą niż moja bo to świetne urządzenie a te osoby które wcześniej pisały o wartościach typu 900zł to potraktujcie odpowiednio do ich fachowości...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Norwidos: znam ten klocek i uwazam ze to byla dobra i sprawiedliwa cena. 2200zl albo 2300 bo nie pamietam dokladnie to sporo za duzo. Z drugiej jednak strony za max 1200zl mozna kupic Denona PMA 1560 a ten bije Yamahe AX 1090 w kazdym aspekcie brzmienia. Pozdrawiam.

>Norwidos.

Poniewaz odniosles sie dosyc arogancko do mojego wpisu,to czuje sie w obowiazku odpowiedziec.Wartosc 900 nie

byla wyssana z palca,tylko taka byla cena wywolawcza za ten model na allegro.Nie oznaczalo to,ze twoja Yamaha warta jest 900zl.Rowniez uwazalem,ze 2000zl to za duzo.Musze ci powiedziec,ze zastanawialem sie nad kupnem

tego wzmacniacza i moja realna propozycja to wlasnie byloby 1500zl.Jesli mnie nie znasz,to nie wypowiadaj sie o mojej fachowosci.

bemol

Nie odniosłem się arogancko do Twojego wpisu więc nie musisz czuć się urażony. Z resztą jest już po ptakach. Ty akurat pisałeś o faktach, tylko Y1070 to jednak inny, starszy model a tak to nie mam Ci nic do zarzucenia. Generalnie większość wpisów była szczerych i fachowych...

• 11 miesięcy później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wszystkim posiadaczom wzmakow Yamaha AX 1050 1070 i 1090 przekonanych o elitarnosci posiadanego sprzetu radze posluchac wzmakow z lat 80-tych z klasa A (tylko wysokie modele). Sam nawet nie przypuszczalem ze to co mowia madrzejsi ode mnie ze wzmaki Yamahy skonczyly sie w latach 80-tych jest prawda... Ale wierzcie mi - jest... Pozdrawiam serdecznie.

norwidos:

>Chciałem

>się dowiedzieć dzięki temu wątkowi czy moja cena na poziomie bliskim 2000zł jest nieadekwatna do

>tego co oferuje ten piec.

Reprezentujesz zdecydowanie błędne podejście. Cena sprzętu używanego nie musi mieć nic wspólnego z tym, co dane urządzenie oferuje pod względem brzmieniowym. Wielki wpływ mają takie czynniki jak opinia o marce, jej popularność, dostępność podzespołów, czy w końcu segment cenowy. To, że _twoim zdaniem_ jakiś klocek gra na poziomie x tysięcy złotych, nie znaczy wcale, że za tyle właśnie możesz go sprzedać - czasami dostaniesz zaledwie ułamek tej kwoty (np. za DIY lub marki mało popularne), czasami sporo więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.