Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

A czy to nie jest na odwrót nisz piszesz. Tanie kable mogą się podobać. Ale tylko przez chwilę. Później szukamy łagodności, spójności, spokoju, jednym słowem szukamy klasy, a nie "efekciarstwa". Aczkolwiek w zabawie w audio "you never know".

• 1 rok później...

Witam.

Postanowiłem obudzić wątek ze snu.

Słucham w tej chwili kilku IC w przedziale 200-1200 PLN. Dostałem do testu SO ale ubogą wersję z mniejszym przekrojem i neutrikami. Co mnie poruszyło to świetnie kreowana scena (3D), powietrze i lekkość dźwięku ale... zdecydowanie zwolnił bas, nie wyrabia i jest trochę poluzowany oraz najwyższe tną po uszach. W związku z tym, że w brzmieniu brakowało mi sceny i przestrzeni tu SO trafiły w sam środek. Rozmawiałem z A.W. i usłyszałem:

- dwukrotne lub trzykrotne zwiększenie przekroju polepszy i przyspieszy bas

- zastosowanie ekranu złagodzi wysokie ale spowolni ogólnie brzmienie.

- zastosowanie BULLETÓW też złagodzi górę.

JEŻELI JEST KTOŚ Z FORUMOWICZÓW KTO MÓGŁBY POŻYCZYĆ IC W KTÓREJKOLWIEK KONFIGURACJI PROSZĘ O KONTAKT NA PRIVA. OCZYWIŚCIE PONOSZĘ WSZELKIE KOSZTA WYSYŁEK I KAUCJI.

POZDRAWIAM

Witam,

od ok. pol roku uzywam najnowszej wersji S.O. zagral u mnie zdecydowanie lepiej od Wireworld Super Eclipse, NBS Serpent i Sun Audio Reference. Jak dla mnie swietny kabel, za bardziej niz okazyjna cene.

zildjian, 25 Cze 2009, 18:54

>ze wszystkim się zgadzam,ale od wczoraj testuję Acrolinka -dużo ofc droższy,ale....hmmmm

a z czym się zgadzasz? Z tym co mi mówił AW czy z tym co napisał ispeak?

Może podeślesz SO? Dobrze jest posłuchać z konkurencją.

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z czystej ciekawości wczoraj zamówiłem u AW taki interkonekt.

Jeszcze nie próbowałem srebrnych kabli. Jutro powinien dojść to zobaczymy co one są warte.

Jest w SO w tej chwili jakaś "promocja". Cena jest śmieszna. Za 0,5m w wersji cienkiej na Neutrikach 190 zł.

Z lekka off...

Andrzej Witek bardzo uczciwie stawia sprawę. Po kolejny deal jadę do Niego w sobotę. Facet nie ściemnia, proponuje cenę do negocjacji, doradzi, podpowie, wytłumaczy. Nie wspomnę, że można siedzieć u niego na górze i gadać i słuchać muzyki...

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Machidiel, 25 Cze 2009, 21:14

>Andrzej Witek bardzo uczciwie stawia sprawę. ... Facet nie

>ściemnia, proponuje cenę do negocjacji, doradzi, podpowie, wytłumaczy.

100% prawdy.

Zadzwoniłem do niego wczoraj z chęcią zamówienia IC na pełnym wypasie. Po kilkuminutowej rozmowie a w zasadzie przeprowadzonym ze mną wywiadzie doradził mi nie najdroższy a najtańszy ze swoich przewodów twierdząc, że to ten właśnie najlepiej spełni moje oczekiwanie.

Który z handlarzy by tak postąpil? Większość by "przetrzepała sakwę do ostatniego grosika" :))

Nigdy od niego nie wyszedłem z poczuciem że mnie orżnął. Chyba z pięciu kumplom go poleciłem. A to jednemu przestroił zwrotnicę w kolumnach, drugiemu zmieniał terminale, innemu gniazda w piecu. On szacuje sprzęt i oczekiwania klienta i nigdy nie proponuje na siłę produktów z najwyższej półki. Pisząc wprost, stara się doradzić tak by stosunek jakość/cena wypadł jak najlepiej. Ja na przykład otrzymałem niedawno kable głośnikowe do zarobienia. W sumie 12 [a jak się zdecyduję na tri-wiring to 16] sztuk bananów lub widełek. Co na to Pan Witek? Wie, że za taką ilość wtyków zapłaciłbym więcej niż ten przewód jest wart i proponuje mi zarobienie tylko od strony wzmaka a od strony kolumn tak mi zarobi kabelki by wpinać gołe przewody. Piszę tylko to, czego sam doświadczyłem mając kontakt z tym człowiekiem.

Używam I.C Sonus Oliva na XLRach od dość dawna i byłem zadowolony, mam 3szt. wersję nazwijmy to najlepszą, płaciłem swego czasu coś ponad 600zł(120cm) za kabel. Bardzo muzykalny kabel.

Sytuacja zmusiła mnie do przejścia na RCA i okazało się ,ze na RCA kabel ma wyraźnie słabszy ,lekko rozmyty bas, tego nie wyczuwałem na XLRach ? ;-(

Czy ktoś ma podobne obserwacje co do basu w wersji RCA ?

rivendel

sorry,ale nie pożyczam dla porównań.od pewnego czasu nauczony doświadczeniem wybitnych kabli nie sprzedaję i nie wymieniam.Zawsze przy zmianie sprzętu potem czegoś brak.Teraz czekam na pre Icon i może znowu bardzo mi się przyda. Również przejście na nagrywarkę HDD. SO mam od lata 2005 - wpisał mi się tak wspaniale w system,którego sercem był Manley Shrimp-dlaczego? bo lekko mniej dokładał do pieca środka.Bas na pewno lepszy od niejednego a góra przy Shrimpie była zjawiskowa. Teraz mam 3 wersje:

zwyczajowa z miedzianymi Bulletami,

zwyczajowa z wtykami VdH ( te od 102 Mk III),

mocno wsypasione bo zmienione z XLR w więc więcej srebra.

Dopiero Acrolink zaczął podskakiwać w stosunku do SO.

Nie piszę też peanów n/t samej osoby Mr Witka,bo nie zawsze było nam po drodze :-)) i rzygać mi się chce jak piszecie o tym jak powinien zachowywać się każdy porządny człowiek.

Ukłony dla Mr Witkek i Was wszystkich,

Avedis Zildjian,

zildjian, 26 Cze 2009, 07:04

W porządku. Dzięki za odpowiedź. No to mam dylemat. Z tych co mam Albedo i Argentum wydają się odpowiednie ale jak nie usłyszę SO w pełnej wersji to nie spocznę bo zawsze mi będzie w głowie siedzieć, że nie poznałem pełni brzmienia mojego systemu z tym przewodem. Kreowanie sceny z tym kablem wyprzedza wyżej wymienione, góra bardzo się poprawiła odkąd rozplotłem kable na górze w biwireingu - ale ten cholerny ospały bas. Może w innych systemach jest inaczej ale z Caspianem, który z natury jest bardzo dobry jeżeli chodzi o szybkość, mięsistość i wypełnienie w tym zakresie, nie jest idealnie.

Mam mętlik bo jedni twierdzą, że przez duży przekrój nie ma holografii, szybkości i wypełnienia niskich częstotliwości, że bas jest rozmyty a inni wręcz przeciwnie, że basu będzie więcej i lepszy. Dlatego złotym środkiem byłoby zastosowanie go w domyślnym systemie.

Pozdrawiam

zildjian=>

O co tu chodzi ???

Piszemy o kablach - dźwięku czy o .......... ?

Ja porównywałem z Belkinem i okazało się że bas słabszy zaznaczam na RCA.

Na XLR był bardzo dobry, do tej pory nie używałem RCA.

Może trzeba coś dodać - zmienić w kablu ??

zyzio, 26 Cze 2009, 10:36

>Sonus oliva w pełnej wersji na srebrnych bulletach to znakomity kabelek....ale Anti IC srebrny

>Hi-Rez wyprzedza go i to znacznie.......a Pan Witek to swój chłop i tyle ! :)

U mnie ANTY IC się nie sprawdził i tyle. Zawężył scenę. SO w tym aspekcie jest dobry.

zyzio, 26 Cze 2009, 11:58

>No to szok :)

Ciekawa obserwacja z tym zawężaniem sceny pezez Anti ale to może kwestia systemu.

U mnie scena jest dość spektakularnie rozciągnięta na boki z Anti Hi-rezem. Jeśli z SO jest jeszcze "szerzej" to efekt musi być bardzo interesujący :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Zeby było jasne - ANTI nie sprawdził się nie tylko u mnie, znam innych. Nie napisałem, że SO jest lepszy ale lepiej kreuje scene w moim systemie. Mam zamiar zabrać ANTI do znajomego i tam zobaczymy - jego scena i wilkość dźwięku powala. Z moich subiektywnych doświadczeń KEFY nie grają zbyt szeroko, więc prawdopodobnie neutralny kabel ściśnie scene. Wniosek z tego taki, że SO nie jest do końca neutralny. Mam w planie założyć jakiś wątek na temat IC które w ostatnich 2 tygodniach używam i "nabazgrać" jakies osobiste odczucia. Nie chce też kierować się tym co inni piszą ale swoim słuchem - to wszystko.

Pozdrawiam

"U mnie scena jest dość spektakularnie rozciągnięta na boki z Anti Hi-rezem" - u mnie tez, dlatego tam mnie zaszokowało stwierdzenie o zawężeniu, no ale system gra, a nie kable ;)

oczywiście,tak samo jak SO wpisał mi się onegdaj w Manley/LFD.Tak i teraz Acrolink świetnie gra Mantką i nagrywarką Pionka jak Talkiem/Vickiem.3 pary SO ,jakie mam i tak zostają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.