Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

psxr z drugiej i pewnej reki najlepiej kupic tu:

http://forum.cyrusunofficial.co.uk/

po zarejestrowaniu bedziesz mial dostep do dzialu ogloszen (private).

jest to bardzo fajna i zgrana spolecznosc, kilka osob osobiscie poznalem.

ewentualnie na brytyjskim ebay'u czesto sa fajne wyprzedazowe oferty.

co do cd dad7 to jezeli dziala on bezproblemowo to bym go zostawil i... takze dokupil do niego psxr'a!!! kazdy psxr to udana i bezpieczna inwestycja. jezeli w przyszlosci dad7 padnie to wtedy zakupisz nowszy model i podepniesz psxr'a, ktorego bedziesz juz mial ;-)

pozdrawiam,

kvist.

Czy nikt nie sprawdził podłączenia Cyrusa gołym kablem głośnikowym bez wtyczek?. Jestem ciekaw czy ktoś zauważył różnicę. Ja popytałem się po sklepach audiofilskich i tam uzyskałem odpowiedzi potwierdzające moje spostrzeżenie że wtyki mogą mieć - mają - negatywny wpływ na dźwięk.

kvist, 17 Gru 2009, 21:11

>kazdy psxr to udana i bezpieczna inwestycja. jezeli w przyszlosci dad7 padnie to wtedy

>zakupisz nowszy model i podepniesz psxr'a, ktorego bedziesz juz mial ;-)

Jakiś czas temu napaliłem się na PSXRa, zacząłem czytać forum cyrusunofficial i wypowiedzi użytkowników na temat wpływu dodatkowego zasilacza na brzmienie wzmacniacza 8vs2. Skutek jest taki, że mi przeszło;)

Angole piszą, że przy obecnej wysokiej cenie zasilacza - 500 funtów (8vs2 kosztował zdaje się 900), z ekonomicznego pkt widzenia taki zakup jest zbytkiem i znacznie lepiej zainwestować w kombinację pre + x-power. Wyjdzie drożej, ale nie jest to taki półśrodek jak dokupowanie drogiego zasilacza...

Użytkownicy wzmacniaczy serii 8 + PSXR pewnie się nie zgodzą;)

Ps. Gdyby moje kolumny pozwalały na bi-amping to jestem przekonany, że dodatkowa końcówka przyniosłaby więcej korzyści niż dyskusyjny, dodatkowy zasilacz.

link do ładnego opisu PSXRa od strony technicznej:

http://www.rdhworld.co.uk/punbb/viewtopic.php?id=15155&p=2

zacytuję Ianmac:

"A PSXR is designed to provide an output current of approx 3 amps at around +and -30Volts.

To do this the hardware is properly designed.

Its input Power consumption at the above output is around 220 watts, just under 1 amp. from the mains. Its output power is in the region of 180 watts (loss in the transformer etc )

A PSXR does not force power into its connected unit. It provides a resevoir of power in accordance with the connected units requirements.not more than it needs in the hope that it might need it.( transient loads excepted)

Take a CDXTSE+, its on load power consumption is 7.5Watts, about 32 milliamps (1000ths of an amp) from the mains. Its actual electronics probably consumes about 5watts of power at a nominal voltage of 20v say 250 ma.

The CDXTSE+ has two internal power supplies, When a PSXR is connected, lets say the internals provide 60% of its power, about 160 ma,so the PSXR is providing 90ma.about 2 watts.

The PSXR is designed to output 180 watts we are using one 90th of the PSXR's capacity!

It is a similar story with most of the PSXR applications and as Anton points out in some cases the power from the PSXR does nothing but generate heat through a resistor.!

The cost of equipment that requires a PSXR unit to obtain a certain audio performance should be considered very carefully. The new CD player has 25% of its cost in PSXRs being used in a similar fashion to that explained above."

Trzeźwo myslący Angol;)

• 2 tygodnie później...

Kupiłem Cyrusa 2 i jest jak nowy. Gra perfekcyjnie. Mam też Cyrusa 1. Dwójka zamiata jedynkę bezapelacyjnie. Rozdzielczość, dynamika, moc. Jedynka oferuje bardziej miękkie granie.

Kto słuchał nowych wersji XP z przetwornikami? Jak to się sprawdza?

Piotrze, gratulacje!

Dwójka to chyba najfajniejszy z Cyrusów. I gra ona całkiem inaczej od nowych serii. Osobiście przec moje ręce przeszła 3i oraz 8vs a dłuższy czas miałem 7 z psx'r.

Obecnie coraz częściej pod swój system wpinam właśnie dwójkę z psx'em i słucham tego zestawu z prawdziwą satysfakcją. Nie wiem, może to sentyment ale dla mnie te dziadki grają pięknie.

Chyba dokupię sobie do kompletu jeszcze tuner ;-)

Postaraj się dokupić psx'a do swojej dwójki.

Ciekawi mnie jak Twoja dwójeczka zgrała się z Quadami?

Pozdrawiam,

kvist.

Aktualnie Cyrus 2 gra u mnie z dakiem Beresford 7510 i właśnie z Quad 12l. Przez chwilę był podłączony do podobnych kolumn, tylko mniejszych (wharfedale 9.1).

Jest super, czyste wzmocnienie, szybki, przezroczysty, dokładny, z wypełnieniem i jebnięciem. To chyba jedna z ostatnich wersji dwójki, ponieważ trafiła mi się autentyczna igła. Wygląda prawie jak z fabryki :O :D

Trochę się tylko zdziwiłem, ponieważ czuć że brakuje mu prądu z quadami, także generalnie słuchanie powyżej "godziny 9" nie ma sensu. Słychać że robią się kluski (zlewy) przy trudnych impedancjach. Myślałem że mocniej pociągnie, chciałbym tak do godz 11 :/. Ma aspiracje, lecz zasilacz nie ten. Jeżeli chodzi o charakterystykę z quadami, jest to bogata średnica, trochę za dużo basu w okolicach 100Hz, mógłby ten bas być mniej zgrubiały. Z 5 calowymi Wharfedalami w mniejszym pokoju rewelacyjnie wymiatał.

Jako ciekawostkę powiem, że miałem z 15 wzmacniaczy już i najbardziej podobnie do siebie grały Cyrus 1 oraz Arcam A85. Arcam był jednak trochę dokładniejszy i bez ograniczeń prądowych, czyli jakieś 3x mocniejszy.

Dopiero mogłem odpisać, co prawda zmieniłem w międzyczasie kabel głośnikowy na Audionova Moonwalk bi-wire, ale po wyrzuceniu bananków od strony wzmacniacza i wpięciu kabla (posrebrzone końcówki) bezpośrednio, dźwięk stał się "większy", bas niżej schodzi, scena wydaje się również szersza. Ogólne wrażenie jest takie, że gra wzmacniacz ciut większy, o większych możliwościach prądowych

MC-BUS możesz łączyć w pętle przy dwóch urządzeniach... gedneralnie po podłaczeniu, jak naciśniejsz na wzmacniaczu wejście CD to CD sa się włączy.... jak naciśniesz we wzmacniaczu Power OFF to CD także się wyłączy,,,to wszystko

Dzięki Jacek70 za chęć sprawdzenia moich spostrzeżeń .I ja mam dokładnie takie same odczucia po podpięciu kabli głośnikowych z pominięciem wtyczek.Tak jakby do kolumn docierało więcej prądu a co za tym idzie poprawa dźwięku w wymienionych aspektach.

Ja też wcisnąłem delikatnie głośnikowego Qeda w gniazda Cyrusa aby nie uszkodzić i dodatkowo przymocowałem taśmą izolacyjną na ile się dało do gniazda głośnikowego.Prowizorka ale trzyma.

dobry patent i niewiele kosztuje ;), od strony kolumn też gołe kabelki? U mnie dokładnie jak od strony wzmacniacza - posrebrzane końcówki siedzą w otworach gniazd głośnikowych i dokręcone są zaciskami

Od strony kolumn też gołe kabelki.Myślę jeszcze nad psx-r ale pierw muszę go odsłuchać i przekonać co to daje bo w ciemno nie kupię. Sam miałem magiczne urządzonko musical fidelity x-10d wspomagające cd marantza 63 kis podpięte 2x Qed Qunex silver spiral i uważam je za rewelację, niestety kompletnie nie spasowało do wzmacniacza Cyrusa.

psx-r - wiele na ten temat jest wpisów na forum. Niestety u mnie tymczasem w sferze marzeń (tych skromniejszych ;)). Jeżeli uda Ci się przetestować te cudo to proszę o podzielenie się wrażeniami

Witam

Co prawda jeszcze nie posiadam jeszcze Cyrusa, ale z NADa wszedlem na Linna i jako drugi system planuje Cyrusa. Na pewno to bedzie wzmak + cd. Na Allegro jest kpl i nad(nie mylcie z NAD)nim sie zastanawiam.

Pozdrawiam wszystkich Sajrusowcow.

http://www.allegro.pl/item884014573_cyrus_7_cd_cyrus_7_amp.html

Używanego sprzętu np: Cyrusa można poszukać w audiofilskich sklepach. Sam w ten sposób nabyłem swoją 8 z gwarancją i w cenie konkurencyjnej dla używki z allegro. Niestety ceny na allegro cały czas rosną bo zbyt wielu chce tylko zarobić a nie sprzedać by kupić coś innego.

Szukaj na niemeickim pojawiaja sie dosc czesto.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Do kabli głośnikowych polecam wam sprawdzone i pewne wtyki Furutecha które możecie nabyć w w Katowicach w RCM-ie. Pozdrawiam i przypominam innym o konieczności zakupu PSX-R.

post-22950-100003822 1264928591_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.