Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeniose sie tutaj gdzie toczy sie dyskusja o Cyrusie ;) Wiec tak sa kolumny ACOUSTIC ENERGY AELITE 2 chce nabyc Cyrusa

8vs2 - 6Vs2 i CD ale model Cyrus CD8X nie ten z napedem szczelinowym podobno nie chodzi zbyt precyzyjnie. No i pytanie 6 czy 8 ? Jak to zagra z tymi kolumnami chyba nikt tutaj nie posiada tych kolumn z cyrusema moze ktos sluchal i moglby cos doradzic ?

Nie slucham glosno ale czuc moc. Muzyka jakiej slucham to jazz- Komeda, smooth - jazz, yass, duzo elektroniki japonskiej Susumo Yokota, etniczna, instrumentalna srodkowy wschod balkany, daracubi, table, harmonie, z rocka scena trojmiejska Tymanski, ze sceny sasiadow The ukrainiens, rock raczej od czasu do czasu. Laurie Anderson ... wiec ju nie bede wymienial mysle ze nakreslilem gatunki muzyczne. Co radzicie ? Kurcze podobaja mi sie te kolumny i chcialbym je zostawic ale jak to zagra ? Zwlaszcza ze kupilem je w dobrej cenie 165 Funtow nowe na gwarancji. Czekam na wasze sugestie. Pozdrawiam fanow Cyrusa ;)

Dobry tytuł wątku: "Cyrus Two i inne...". Dobre wzmacniacze skończyły się na Cyrusie II. "Trójka" jest zupełnie inna, zupełnie nie chce grać rocka i ma problem z wypełnieniem sceny masywnością. To juz zupełnie inna estetyka. Wg mnie dążenie do nieskończonej rozdzielności i ulotności. No i muzyka uleciała... Szkoda, że Cyrus II nie doczekał się z prawdziwego zdarzenia następcy z pilotem.

Brak sprawiedliwości objawia się właśnie w tym, o czym napisałem.

Oraz w tym, że jako fan Cyrusa II z PSX trochę straciłem na nieudanych zakupach...

Dlatego napisałem innym te słowa. Ale to wciąż opinia tylko jednej osoby.

>michal stabro, 5 Sie 2008, 20:51

........no nie wiem, miełem II i była "magia", próbowalem potem III i IIIi i "magii" nie było ( nie wspomnę o sekcji phono - w III to całkowita porażka).....cyrus I i II miały to "coś", czego III niestety nie miała...o wyższych wersjach się nie wypowiadami bo ich nie miałem, ale II cyrusa w moim systemie zastąpił dopiero dzielony crimson.....do miłego - A.

Jak mnie wk... takie bzdetne opinie typu ze 1,2 Cyrusa to HIEND a nowe to juz kilka mogilka no bez jaj panowie>

Ja wiem, ze wrzask na tym forum iz wszystko co stare jest lepsze ale dajcie na wstrzymanie bo to g... prawda (moj stary kazal mi obnizyc loty ale nie kazal rozkopywac grobow!)

To chyba powinno wystarczyc co sadze o takich wypowiedziach odnosnie wyzszosci 2 nad IIIi.

robix

bylem dwukrotnym wlascicielem cyrusa two z psx

/roznych modeli do niedawna/

mialem takze nowego cyrusa 8 w komplecie z psxami

rzeczywiscie two ma bardzo dobry pre gramofonowe

fajna srednice

ale tez i mial troche wad ktore skrzetnie maskowal

udalo mi sie ostatnio odsluchac wszystkie urzadzenia i stare i nowe jedno po drugim

i oceniajac obiektywnie to juz nie bylo tak rozowo a juz napewno nie na korzysc starego sprzetu

wiec potrzymam co kolega Robix

napisal

.....> Ja wiem, ze wrzask na tym forum iz wszystko co stare jest lepsze ale dajcie na wstrzymanie bo to

>g... prawda (moj stary kazal mi obnizyc loty ale nie kazal rozkopywac grobow!).....

Mialem dwojke,trojke i trojke z symbolem i wiec wiem co mówie.Powtarzam:dwójka o klase lepsza i naucz sie lepiej robix czytac po polsku,bo nikt włącznie ze mną na tym forum nie napisał,ze dwójka to hi-end.Daleko jej do tego.Po drugie,trójka to nastepca dwójki,więc nie wiem o jakich starociach pieprzysz.Jezeli mowa o starociach to i dwojka i trojka sa nimi.Co do roznic w brzmieniu to aby uwierzyć co mówią prawdziwi cyrusolodzy to musiałbys w slepym teście je skonfontować.Raczej trudno,bo czesto domorosli grzebacze partacze(nazywają siebie tunerami)juz maczali swe paluchy w ich wnetrzach i ładująć tony black gateów,osconów i innych cudów do srodka,pieprza co dziesiatki najlepszych inzynierów dokonało.Ale ONI wiedza lepiej.Takze robix,posłuchaj najpierw albo poczytaj ten watek od poczatku to bedziesz wiedział co jest dobre a co słabe a jak wolisz trójke ,bo ma ładniejsza obudowe i tym sobie wmawiasz wyzszosc 3 nad 2 to moim zdaniem masz duzy problem.Z sobą.Pozdrawiam!

........a to Ci sie Roberto dostało....hihi...ja tam siedzę cicho, bo nie lubię palców między drzwi wsadzać (zreszta moje zdanie o III znasz od dawna....:-)).....pozdrawiam Wszystkich i życzę odrobiny dystansu - A.

-> wulisu

Po kolei:

1. Miałem cd6 i cd8x nie wiem co dokładnie słyszałeś na temat nieprecyzyjności tych odtwarzaczy. Czy chodzi o korekcję błędów? Jeśli tak,to nie zauważyłem specjalnych różnic w stosunku do odtwarzaczy innych producentów. Jeśli chodzi o sposó działania samej tacki to można się przyczepić do hałasu jakisię wydobywa w trakcie wysuwania i wsuwania tacki poza tym jest OK.

2. cd6 czy cd8x? cd8x różni się tym, że ma podwójnego dac`a, inne rozwiązaniazasilania i możliwość podłączenia psx`a. Moim zdaniem cd6 gra świetnie a cd8x jeszcze lepiej ;-) A mówiąc poważnie: dźwięk cd8x jest bardziej wtrafinowany, dopracowany.

3. Co do kolumn dla cyrusa typowe zalecenia to dynaudio, harethy, spendory. Fajnie brzmią też z danish audio. AE też słuchałem (chyba z 8vs2) i było OK. Generalnie polecam raczej "ciemniejsze" głośniki (i nie mam tu na myśli okleiny :-)).

4. Jeśli chodzi o różnice między wzmacniaczami 6 i 8 to 8 jest ma poprostu więcej mocy (większy transformator i kondensatory) oraz możliwość podłączenia psx-a. Poza tym to ta sama pytka drukowana.

Przyjemnych odsłuchów - bo posłuchać musisz sam - koniecznie! Pozdrawiam.

cyrusik to cyrusik

troche lepszy troszke gorszy

ale zawsze trzyma firmowe brzmienie

ale wszystko zalezy od aplikacji

he he

juz dawno nie bylo tak goraco w tym temacie

pozd milosnikow dobrego brytyjskiego audio

Nie ma co, niezła rozmowa. Ja po 2 miesiącach posiadania dwójki wiem jedno - nigdy jej nie sprzedam. Można jej słuchać godzinami. Raz na rok tylko otworzę obudowę, odkurzę ją w środku i nic więcej, nigdy bym się nie odważył wymieniać w niej kondensatorów. Teraz zamiast ciągle przeglądać forum i szukać igły w całym, po prostu słucham muzyki :). Mimo, że kolumny i CD odstają mocno od Cyrusa to całość brzmi na prawdę dobrze, TDA 1541A pasuje brzmieniowo.

Moje pomieszczenie odsłuchowe to pokój o pow. 12 m^2. Warto do takiego małego pomieszczenia dokupić PSX-a ? Teraz nie słucham głośniej niż godzina 9 - 9:30. Powyżej już jest dla mnie stanowczo za głośno. Wiem, że PSX dodaje pazura, poszerza scenę, ale czy wykorzystując tak mały procent mocy Dwójki, usłyszę różnicę?

po dwojce cyrus zaczal w piecach stosowac montaz powierzchniowy,brrr dla niektorych.do dzis na wyspach tak jak nait 2 i 3 dwojeczka jest kultowa.co do 6 vs 8, w hifi world po wielu testach stwierdzili,ze 6tka lepsza.cyrus naten tychmiast wprowadzil nowa wersje 8ki

patkos, 6 Sie 2008, 23:15

>Wuelem - cała obudowa Cyrusa II jest odlana z żeliwa, tak jak bloki silników :). Sprawia to iście

>pancerne wrażenie. Te nowsze Cyrusy niestety powiewają plastikiem.

he he

dla mnie wzmacniacz moze latac pod sufitem

byle dawal dobry sound

posluchaj nowych cyrusow w dobrej aplikacji a juz nie bedziesz tak pewny swojej opinii

Ja nie śmiem oceniać jak grają nowe Cyrusy, ponieważ nie miałem porównania z moim Two. Jednakże gołym okiem widać, że od trójki wzwyż producent mocno przyoszczędził na obudowie. W dwójce spód obudowy pełni także rolę radiatora, w zasadzie cały spód oddaje ciepło, ścianki boczne i górna też się trochę nagrzewają i wypromieniowują ciepło.

Jak rozwiązano problem chłodzenia w nowych cyrusach ?

Mógłby ktoś wrzucić fotki wnętrza ? Chętnie obejrzę.

Dave 37 >>> Chyba Cie synku ponioslo zdziebko! Nie mow mi co sie ma podobac a co nie bo lata swoje mam i doswiadczenie!

Nie cierpie durnego gadania a opowiadanie ze stare byly odlewane a nowe z plastiku to juz mnie krew zalewa bo to bzdet (sa odlewem chromowo -molibdenowym antymagnetycznym i wygladaja strawnie).

Bejnik >>> Znasz mnie i wiesz ze jestem pieniaczem ale tylko wtedy gdy mnie ktos sprowokuje.

robix

sluchaj robix,obrazasz mnie.Pomyliłeś fora.Wyzywać to mozesz ale nie tu.Jestes sfustrowany bo nie zgadzam sie z Twoja opinią na temat róznic brzmieniowych tak?A obrazasz nie tylko mnie.Jak cos ci w zyciu nie wychodzi to nie wyzywaj sie na forum.Jestes tu co prawda anonimowy ale to nie zwalnia z trzymania pewnego poziomu kultury.Wez cos na uspokojenie,zrelaksuj sie,wierz mi pomoze.Ja trzymam jakis poziom i wiecej na twoje zaczepki nie bede odpowiadał

dave >>> Przeczytaj co napisales wczesniej to moze zakumasz ze ,,ton,, wypowiedzi pod moim adresem byl nie na miejscu i nie chodzilo tylko o dzwiek np ,,pieprzysz,, ,,masz problem ze soba,, a kim Ty jestes zeby mnie oceniac i mowic mi co mam robic i sluchac poza tym mnie nie znasz wiec co upowaznia Cie do tak stanowczych okreslen i umoralniania mojej osoby.

Owszem z tym ,,synkiem,, przesadzilem ale jak przeczytalem te mentorskie skwary pod moim adresem to mi sie krew zagotowala moze zanim cos takiego napiszesz do 40 letniego faceta najpierw sie zastanow.

robix

I jeszcze jedno ja nie jestem anonimowy przeczytaj moje w ,,o mnie,,i porownaj ze swoim moze dojdziesz jednak do wniosku ,ze to z Toba jest cos nie tak bo ja nie mam nic do ukrycia i jestem tu jednak dluzej niz Ty wez to prosze pod uwage.

robix

• 3 tygodnie później...

hej tam!

ponownie witam i pozdrawiam miłośników cyrusa (coś cisza ostatnio w wątku) ;-)

po głowie chodzi mi ostatnio taka myśl.. a raczej pytanie.

a mianowicie:

posiadam transport Cyrus CD XT kupiony okazyjnie na brytyjskim ebay a nastepnie dokupilem do niego dac Zhaolu D3. oba urzadzenia wyniosly mnie taniej niz nowy odtwarzacz Cyrusa CD6. gra to bardzo fajnie ale nurtuje mnie pytanie: czy dac znajdujacy sie w zintegrowanym Cyrusie CD6 jest lepszy/porownywanly wzgledem dac'a zhaolu? czy transport cd xt + zhaolu to lepsze rozwiazanie niz cd6? oczywiscie fajnie byloby dokupic dacx cyrusa ale jak dla mnie to jest po prostu za drogi... przynajmniej na te chwile.

pozdrawiam serdecznie!

kvist.

• 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.