Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś okazję słuchać X Power lub Mono X z DAciem/CD-kiem z regulowanym wyjściem?

Czy końcówki są równie barwne a szybsze i bardziej analityczne od 8vs2?

foni,

jak odsłuch zestawu Pre + Power?

Cyrusa postanowiłem sprawdzić w swoim "zestawie" biurowym. Ponieważ konfekcja moich wszystkich (nawet DIY) kabli nie obejmowała wtyków BFA musiałem udać się do znajomego z prośbą o wypożyczenie takich, które będę w stanie podłączyć głośniki. Ironio losu trafiły do mnie tym samym Equilibrium Sun Ray i tym samym słuchałem na kablach, których cena zakupu przewyższa cenę spinanej nimi elektroniki :-)

W każdym razie w połączeniu z moimi Chario Delphinus gra to na prawdę całkiem fajnie. Ponieważ próbowałem też (choć przez moment) podłączyć go z domowymi Virgo V, to miałem okazję wyciągnąć wnioski na temat Cyrusa z dwóch systemów i wg mnie.... Cyrus (przynajmniej ten) gra ciut po jasnej stronie. Ogólnie jego brzmienie oceniłbym mniej więcej w ten sposób: szybkie, otwarte, raczej analityczne, przy czym nie męczące, przyjemne w odbiorze, z lepszą makro dynamiką niż mikro dynamiką. Nie wnosiłbym jakiś specjalnych zastrzeżeń co do góry; średnice uznałbym za prawdziwą ale bas mimo wszystko mógłby schodzić ciut, ciut niżej... a może po prostu pojawiać się ciut, ciut częściej... i to szczególnie przy cichym słuchaniu. Choć nie można narzekać na wypełnienie brzmienia to jednak ze względu na zaokrąglenie na basie przy niskich poziomach głośności dźwięk jest mało namacalny, nie "rozlewa się" po pokoju.

Mając jednak na uwadze przedział cenowy, w którym można kupić używanego Cyrusa, to jednym słowem... szacun.

To z czym nadal nie mogę się oswoić to nieszczęśliwa regulacja głośności. Między ciszą, a momentem w którym zaczyna już grać, brakuje mi tak jeszcze dwóch, trzech poziomów pośrednich. Tak jak wspominałem... gram nim w biurze i przez takie ustawienie pracy potencjometru muszę często w ogóle go wyłączyć, bo po prostu jest za głośno (niby cicho ale niestety nie na tyle, żeby było "niezauważalnie"). Podejrzewam, że to samo spostrzeżenie mieliby Ci, którzy lubią zasypiać przy muzyce...

Słuchając rozumu....

Mówiłem, że cyrusy są fajne:)

Napisz, których konkretnie modeli słuchasz:

http://www.cyrusaudio.com/product-archive/power-amplifiers

http://www.cyrusaudio.com/product-archive/pre-amplifiers

Najwyraźniej w tym PRE jest jeszcze ALPS, czułość końcówki jest wysoka i z tych powodów masz problemy z wyregulowaniem głośności przy niskim poziomie.

Nie wnosiłbym jakiś specjalnych zastrzeżeń co do góry; średnice uznałbym za prawdziwą ale bas mimo wszystko mógłby schodzić ciut, ciut niżej... a może po prostu pojawiać się ciut, ciut częściej... i to szczególnie przy cichym słuchaniu. Choć nie można narzekać na wypełnienie brzmienia to jednak ze względu na zaokrąglenie na basie przy niskich poziomach głośności dźwięk jest mało namacalny, nie "rozlewa się" po pokoju.

Ta końcówka jest na 180VA toroidzie, nie dziw się więc, że bas nie jest jakiś wybitny:)

• 3 tygodnie później...

Tu doskonały upgrade do każdej integry cyrusa:

http://allegro.pl/cyrus-x-power-quartz-silver-koncowka-mocy-i2325564406.html

obecny sprzedający rok temu zapłacił za tę końcówkę 2.5k, jest więc z czego się targować;)

Często słucham w nocy w bloku i muzyka grana cicho ma dużą przestrzeń i energię oraz czuję basik w miejscu gdzie siedzę, a rodziny śpiącej za ścianą nie budzę. Pytałem się sąsiadów czy coś nie słyszą i tu również nie było uwag. Mój Cyrus z kolumnami vienna acoustics mozart wersja 1 i okablowaniem qeda gra raczej po ciepłej stronie . Kwestia braku basu to może samo ustawienie w biurze lub kabelki. Miałem rca cyrusa i była szybkość i precyzja ale i brak basu, natomiast na rca qed silver spiral gra dużo cieplej i masywniej.

• 3 tygodnie później...

Załączam zdjęcia Power 6, Power 8 i Power X. Między pierwszymi dwoma nie dostrzegam różnic w budowie, natomiast między 6/8 a X różnice są raczej kosmetyczne. Płytka jest ta sama, większe jest trafo i kondensatory w zasilaczu. Dodatkowo obsadzono nieobsadzone w 6/8 miejsca na płytce dodatkowymi elementami.

Jedna płytka drukowana a tyle możliwości;) Niestety, tak się w dzisiejszych czasach robi Hi-fi.

.

post-2919-0-55817600-1339155612_thumb.jpg

post-2919-0-53783700-1339155615_thumb.jpg

post-2919-0-83236600-1339155623_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem 8vs2+PSX-R. Kupiłem w ciemno i nie zawiodłem się w ogóle. Nie jest przesadą to, co można wyczytać o tym zestawie, w przeciwieństwie do wielu innych marek. Prawdopodobnie Cyrus zastąpi mojego Abraxas, ma bowiem nad nim niezaprzeczalną przewagę: zdalne sterowanie i ilość wejść. Dźwiękowo ciężko mi wyłonić zwycięzcę. Mam do was pytanie: co zmienia dodanie końcówki mocy np. X Power i połączenie tego w bi-ampingu? Moje kolumny nie są wymagające, jeśli chodzi o moc, więc oczekuję czegoś więcej, niż zwiększenia kontroli. Czy dodatkowa końcówka, to jest dobry kierunek? Dostanę coś extra poza dodatkową porcją wattów?

Pozdrawiam

SNM

Dużo lepszym pomysłem do x power byłby firmowy PRE. W Twoim wypadku x power będzie ograniczany jakością przedwzmacniacza w 8vs2. IMO, o ile 8vs2 radzi sobie z kolumnami to szkoda kasy.

Orientujesz się, które pre jest wyraźnie lepsze, niż to w 8vs2? Cyrus naprodukował tego trochę. Nie widzę w 8vs2 wejścia na końcówkę mocy, więc w przypadku opcji Pre-power integra 8vs2 jest bezużyteczna. Mam rację? I podstawowe pytanie: co osiągnę? Przyznam, że "osiągi" same w sobie w ogóle mnie interesują. Słuchałem już u siebie urządzeń, które miały moc, szybkość, szczegółowość, ale bez muzykalności (w gorszych zestawach mylona z muleniem) to dla mnie nie ma sensu. Jest też cała linia nowych urządzeń, z wbudowanymi DAC-ami, streamery. Powiem krótko: dźwięk 8vs2 mi pasuje, ale jeśli mam go (8vs2) zmienić, to za cholerę nie wiem co z oferty Cyrus wybrać. Co innego upgrade przez dodanie dodatkowego power. To jest prostsze, ale z tego co napisałeś, to nie jest najlepsze rozwiązanie.

PS. PSX-R robi dokładnie to, co opisał Pacuła i jest wart zakupu za te 1500zł.

Jak chcesz lepiej to taki PRE z DACiem:

http://www.cyrusaudio.com/product/pre-amplifiers/pre-xpd-qx

+

power x

Niestety ten model PRE nie jest tani...

Nie widzę w 8vs2 wejścia na końcówkę mocy, więc w przypadku opcji Pre-power integra 8vs2 jest bezużyteczna.

Wejścia nie ma, jest PRE OUT do podłączenia końcówki i otrzymania Bi-Ampingu, żeby wycisnąć wszystko z Power X przedwzmacniacz z 8vs2 to za mało. Wystarczy popatrzeć jak ładnie rozwiązane jest zasilanie w Power X a jak biednie to wygląda w 8vs2 by zrozumieć, że to trochę inna półka.

To mnie nie pocieszyłeś.

Nie załapałem tylko z tym zasilaniem. Jeśli używam PSX-R do 8vs2, to czy słabe zasilanie wbudowane w 8vs2 ma jakiekolwiek znaczenie dla zasilania X Power? Oczywiście zasilanie wzmacniacza mocy pomiędzy 8vs2, a X Power może się różnić nawet o trzy klasy, tylko wówczas po prostu kolumny podłączam tylko do X Power.

No pewnie, że ma - owszem prestabilizacja jest w PSX, ale stabilizacja dla PRE jest normalnie w 8vs2. Pomijam już fakt, że gdyby tylko w cyrusie chcieli to by zrobili porządny zasilacz dla PRE w integrze i nie trzeba by było podłączać kolejnego pudełka. 350wattowe trafo i 40k uf pojemności w zasilaczu (więcej niż w 8vs2) do zasilenia dwóch scalaków w PRE (sic!), takie rzeczy to tylko marketingowcy potrafią wymyśleć:)

8vs2 + PSX używany tylko jako PRE do X Power to trochę jak strzelać z armaty do muchy.

Przyznam, że nie znam się na budowie elektroniki. Faktem jest jednak, ze PSX-R znacznie poprawił brzmienie 8vs2 i jest zalecany również do Pre XPD QX, więc zasilanie tego preampu, tez nie jest doskonałe.

Na whathifi znalazłem taka opinię przy okazji testu pre XPd z 8 power: The jump in performance to this from the likes of the Cyrus 8 XP d is dramatic, and that's saying something. To potwierdza opinię, że dobre pre z power, to dużo, dużo lepiej, niż integrated.

Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć, na bazie własnych doświadczeń, jakie było Wasze wrażenie przy przejściu z intergry na pre-power?

Poczytaj na forach UK, u nas mało jest fanów cyrusa.

W 8 power jest trafo 180W, basu i dynamiki takie maleństwo na pewno nie poprawi względem 8vs2/8xp/8a. Co ważne w dwóch ostatnich doszło oddzielne trafo dla sterowania i cyfrówki.

IMO interesującą końcówką od cyrusa jest jedynie x power i monosy. Te ostatnie są jednakże potwornie drogie.

dla mnie cyrus skonczyl sie jako amplifikacja wraz z 2ka-pieknie gralo z podlogowymi trianglami,potem tragiczna 3ka i ciagle poprawki,piecyki do angielskich klitek i monitorkow bbc wszelakiej masci(kef,rogers albo rodgers,harbeth itd)-BEZ BASU! i tylko ladnym srodkiem.wsadzanie ludzi na pal(jak Naim,gdzie integra Nait3 bila u mnie 1szego Baltlaba)upgradeami.moze jak w te pudelka od sandalow wloza moze cyfry to zagra to wreszcie z jajami! Bez urazy,ciao

Jeśli ktoś z Was miał doświadczenia z przejściem na pre-power, to bardzo chętnie przeczytam takie opinie na PW. Również te krytyczne, osób zawiedzionych wytworami Cyrusa. Byle były choć trochę sensowne.

• 1 miesiąc później...

Witam, bardzo mnie interesują wszelkie informacje na temat odtwarzacza z 1992 roku występującego jeszcze pod nazwą Mission Dad5. Dedykowany temu odtwarzaczowi był DAC5 ale mnie interesuje tylko wszystko to co dotyczy Dad5(głównie chodzi mi o walory soniczne). W necie jest niewiele informacji a te ograniczają się do danych technicznych.

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Przy okazji, może ktoś z forumowiczów będzie zainteresowany:

http://allegro.pl/zasilacz-cyrus-psx-r-i2862885770.html

http://allegro.pl/cyrus-dac-xp-i2862882904.html

Pozdrawiam.

Edytowane przez misiomor
odpowiedź na usunięty post
  • 1 miesiąc później...

Wreszcie dotarł do mnie X Power. Jako pre użyłem 8vs2. X mam dopiero od piątku i nie miałem zbyt wiele czasu słuchać, ale już teraz mogę napisać, że poprawa jest bardzo duża, chyba w każdym aspekcie. Przerosło to moje oczekiwania o 200%. X Power to wyśmienity upgrade dla 8vs2.

Gratulacje. Cyrus to to przedstawiciel starej brytyjskiej analogowej szkoły. Jako ciekawostkę napiszę, że od dwóch dni gram na starowieńkim Cyrusie One. To gramofonowe zabarwienie silnie trafia w moje preferencje.

Panowie, jakie zacne wzmacniacze musiały relegować w waszych systemach przy Cyrusach?

Napisano 20.06.2012 - 22:00

Dużo lepszym pomysłem do x power byłby firmowy PRE. W Twoim wypadku x power będzie ograniczany jakością przedwzmacniacza w 8vs2. IMO, o ile 8vs2 radzi sobie z kolumnami to szkoda kasy.

EMiL, i tu się z Tobą nie zgodzę, z tym, że szkoda kasy. X Power wniósł bardzo wiele przy 8vs2 w roli pre. Nie mam dobrej, drugiej pary kabli głośnikowych, ale za jakiś czas i tak podłączę kolumny w bi-ampingu na tych, które mam i zobaczymy.

Pytanie do tych, którzy tego doświadczyli lub mogą podesłać linka do jakiejś opinii użytkownika: co da zmiana 8vs2 na pre? O ile o dołożeniu X Power do 8vs2 jest na angielskim forum wiele, to jakoś nie znalazłem jednoznacznych/klarownych opinii o zamianie 8vs2 na pre. Przyznam, że nie szukałem długo...

Ale jaka robote robia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

pre zamiast 8vs2 to zly pomysl, wg mnie idziesz dobra droga 8vs2 do tego X jako koncowka swietne rozwiazanie.

U mnie z Cyrusem przegral Atoll In100se i Caspian, nie ze gorsze ale po prostu do Dynek lepiej mi pasowal Cyrus.

O tak, jest nieźle. Wczoraj późnym wieczorem wrzuciłem do googla "8vs2 vs pre" "8vs2 or pre" i tym podobne, ale opinie są zwykle "powinno" być lepiej. Ktoś z branży napisał, że będzie lepiej z pre.... i tyle. Atolla nie słuchałem, ale moje wrażenie z odsłuchu Caspian vs Cyrus vs Exposure 2010 vs Abraxas było jednoznacznie negatywne dla Caspiana.

Nie pozostaje mi nic, tylko wypożyczyć "różne opcje" i posłuchać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.